Nya gummibeten – så blev de och jag blev lite vassare, lite smartare

Vinterns projekt gummibeten har verkligen varit stimulerande. Det har haft avsedd effekt – jag har inte köpt beten i parti och minut, jag har inte haft is-depression och jag har inte gått och gnuggat mig mot Gulan som en kärleksfull katt. Det har varit riktigt kul och stimulerande. Jag som inte dagligdags jobbar med hantverk och inte ser mig som särskilt praktisk har ändå lyckats få fram flera beten som jag själv känner jag vill fiska med.

Projekt Gummi hade som jag skrev innan jag började några specifika förutsättningar
– Annorlunda än det som finns på marknaden idag
– Integration av jigghuvud/shallowskruv i betet
– Gropar i jiggen för att skapa turbulens
– Annorlunda former jämfört med det som finns att köpa på marknaden idag

Det känns som om jag lyckats med mina förutsättningar att hitta väl fiskande gummin som dessutom mötte upp mot mina krav. Nu är det dags att börja använda dem!

Detta blir ett lite längre inlägg. Stay with me – jag hoppas det är värt det! Innehållet blir summering av resultaten och framförallt: Visning av mina nya modeller. Som en liten avrundning tänkte jag dela med mig av ytterligare hårt framkomna erfarenheter, tips och tankar som kompletterar de tidigare gjorda inläggen, men först lite inspirerande och avslöjande läsning.

Ikaros
Först ut var Shaden Ikaros som jag var min första modell. Efter lite mekande med gummihårdheten har jag nu hittat hem. Så här ser den ut:

En handfull Ikaros - sugen?
En handfull Ikaros – sugen?

och så här blev gången

Danne filmade även själva gjutningen inklusive när jag lägger ner en rasselkammare:

[wpvideo eZpty5WO]

Lupus
Efter att jag hämtat mig från pärsen att göra första betet kom suget igen här och jag aviserade inte ett utan två beten samtidigt. Tanken var att använda havskatten som förebild och göra en paddeltail samt en twintail. Med mina begränsade kunskaper tycker jag att jag kom långt och så när jag kan.

Förlaga, master och färdigt resultat... Dock är detta första varianten där jag hade för tunt gods i fenan som gjorde att den plastisolen inte rann ut full som du ser i nedersta bilden
Förlaga, master och färdigt resultat… Dock är detta första varianten där jag hade för tunt gods i fenan som gjorde att den plastisolen inte rann ut full som du ser i nedersta bilden

De går dessutom som jag hoppats. Jag utmanade ödet lite. Jag hade fått synpunkter från flera håll att det skulle vara svårt med fyrkantiga paddlar istället för runda men i sann “all-in”-anda körde jag fyrkantig ändå för att testa och det verkar funka. Dessutom verkar den stora munnen och huvudet göra att hela kroppen får en långsam zig-zag gång. En oväntad bonus! Paddelstjärten går perfekt med en 7,5g skalle, stingers gjuten i standardplastisol. Jag ber om ursäkt för den urusla kvaliteten på videon

Lupus paddel - vilken godbit
Lupus paddel – vilken godbit

[wpvideo VW0R6JuA]

Twintailen var väldigt kul att göra. 3 mm plexi fick bli svansar och kroppen precis som i de andra i trä. Jag trodde mycket på en hårdare plastisol i svansarna men jag gjorde ändå två olika, standard och hård för att jämföra. Standard fladdrade bra men de vek sig för mycket och gjorde hela betet ostabilt, simmande på sidan mm medan den hårda plastisolen blev utmärkt. Ev ska jag dra ner mängden härdare lite lite men vi får se.

Lupus twintail ska få bada. Och JA - det är en multirulle bakom. Min fina rulle jag fick av Danne och Peter
Lupus twintail ska få bada. Och JA – det är en multirulle bakom. Min fina rulle jag fick av Danne och Peter

[wpvideo UTEchOu0]

Erfarenheter om mina första Gummibeten
Att göra modell 2 och 3 gick väsentligt mycket snabbare. Jag gjorde alla saker i rätt ordning, klantade mig inte lika mycket så jag kunde ha kvar centrumlinjen hela tiden som var en STOR hjälp. Jag visste dessutom var i processen jag skulle lägga ner tid på detaljer och pill. Det är naturligtvis bra att få allt det grova på plats direkt, men att få de sista detaljerna på plats behöver man inte lägga tid på förrän man kan se det efter första lagret sprayspackel.

Att göra två modeller parallellt fungerade bra. Det var t o m lättare. Man kunde slipa och putsa på en när spacklet torkade på den andra. Ett litet tips som sparar frustration och väntetid.

Tips/Erfarenheter
Jag har använt wobblerskedar från Lundgrens som paddelstjärtar. Det fungerar utmärkt. De har flera olika modeller, former och storlekar att välja på. När du använder dessa kan du gärna lägga på nån mm spackel också så det blir lite grövre och tåligare så de inte viker sig när du vevar hem.

Jag gjorde fenor på båda mina Lupus-modeller också. Jag använde 2mm plexi. Det fungerade inte. Plastisolen stelnar innan den fyllt ut hela fenan. Gör fenor mer som en tratt/kil så går det bättre.

Gör ramen du ska använda för att gjuta silikonformen i så tajt som möjligt på mastern så sparar du silokon. Det är ju silikon som är dyrt.

Jag har testat olika varianter för ramar vid silikongjutningen. All har funkat. För Ikaros första form använde jag ett hyllplan jag kapade upp. Funkade men tog tid. Jag har sen använt olika varianter som alla funkat

1. En glasskartong jag klippte bort botten på (testade att gjuta av några färdiga shaddar och det funkade utmärkt

2. Duplo lego – fungerar utmärkt. Läckte lite grand – vi hade gamla bitar men det var inget stort problem

Jag smög in på natten och gjorde inbrott i barnens lego-låda...
Jag smög in på natten och gjorde inbrott i barnens lego-låda…

3. Avdelare man använder i trädgården mellan gräsmatta och gång. Finns på rulle och är 15 cm bred. Fungerade kanon när jag klippte den på mitten så det blev 7,5 cm i bredd

Bra plast - silikonen släpper fint och man kan forma den lätt efter objektet
Bra plast – silikonen släpper fint och man kan forma den lätt efter objektet

I övrigt är värmelim fantastiskt för att gjuta fast din gjutram i bottenplattan. Jag använde ett folierat hyllplan som bottenplatta. Silikonet och värmelimmet släppte fantastiskt när jag bröt formen

Ut och bygg nu!!! Hoppas jag inspirerat dig lite. Kan jag kan alla!!!

//Mange

Jag har tidigare skrivit om hur man bygger sina beten steg för steg.
https://www.fiskefuralle.se/eget-gummi-steg-1-utrustning/

https://www.fiskefuralle.se/eget-gummi-steg-2-master/

https://www.fiskefuralle.se/eget-gummi-steg-3-silikonform/

https://www.fiskefuralle.se/eget-gummi-steg-4-gjuta-gummi/

https://www.fiskefuralle.se/nya-gummin-sa-blev-de-jag-blev-lite-vassare-lite-smartare/

Ps. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram Ds.

https://www.youtube.com/channel/UCXMkw3DutZZIOzgAAM_njdA
Föregående artikelSportfiskemässan – shopping
Nästa artikelPysselFürAlle – Egna tafsar med Wire, Fluorcarbon och Titan

3 KOMMENTARER

Comments are closed.