En salig gäddfärs – receptet för 2015 års fiskesäsong

Klassiker, fegisar hela bunten, egentligen räcker ju skitmörten om man bara få välja ett drag på hela turen, men hur kul är det under en säsong?

Ingen snö på taket, ni känner mig numera så väl att det inte skulle komma på tal att göra gäddfärs av annat än de gamla gubbarna i hamnen som fortfarande envisas med att lägga nät år ut och år in…nätfiske borde förbjudas under några år för återhämtningen, likaså borde det ske en organiserad bojkott mot de sportfiskeaffärer som fortfarande säljer nät, direkt kontraproduktivt för övrigt sortiment och kundunderlag.

Vintern ger tid för en lugnare period av säsongen och Juletider är strålande tider, hoppas ni fått många hårda paket som kommer få mycket tid i vattnet nästa år
Vintern ger tid för en lugnare period av säsongen och Juletider är strålande tider, hoppas ni fått många hårda paket som kommer få mycket tid i vattnet nästa år

Nu kom jag helt ur spår för vad jag egentligen tänkte skriva, men såhär på årets sista dagar så passar det kanske med lite eftertanke, tanken är ju att jag kände för att skriva av mig, lista intryck som jag gått och funderat på. Ett avstamp inför 2015 och en kort återblick av de sista veckorna av 2014. För trots att det inte kommer något inlägg på någon vecka eller två, så händer det massor av saker överallt runtomkring oss. 2014 har varit ett år helt i min stil, alla vi tre som bloggar har fått en större umgängeskrets som fiskar oerhört regelbundet och dedikerat, vilket inneburit att vi i FiskeFürAlle har fiskat mindre tillsammans, vilket ni säker sett på inläggen. Men å andra sidan gett oss massor av oförglömliga upplevelser och minnen som vi inte hade fått annars.

Västerfjärden i Furusund ligger fortfarande isfri, men vasskanterna börjar frysa till
Västerfjärden i Furusund ligger fortfarande isfri, men vasskanterna börjar frysa till

Men det är ju så vi ville att det skulle vara när vi startade bloggen, att sprida glädjen med att fiska, att få fler att inspireras och beskriva allas vår vardag med de utmaningar vi alla har för att få den där turen, den där dagen som man kommer ihåg resten av livet. Om 2013 var ett rekordår för egen del så har 2014 varit ett oerhört roligt år för mina närmaste. Jag tycker ju om att göra saker tillsammans, och att få dela med mig är ofta betydligt roligare än att själv ta den största, eller flest eller ha den hetaste utrustningen.

Exempelvis turen i Trosa  med jakobs pers, vilket gett ett grymt sug över att utforska Trosa ännu mer, och
nej det är inte lårviken & Bomans som lockar, jag har mitt på det torra;)

Eller ett tidigt vårfiske med Mange i en extremt späckad kalender, det garvet vill jag att Mange ska ha varje gång vi är ute!!

Eller när min Kusse hör av sig efter ett blogginlägg och undrar om han kan hänga med på årets sista tur.Det var oxå paybacktime, har ju häcklat alla som kört av propellrar mm under året och så fick jag då äntligen böta själv, en iPhone5S ligger nu på botten utanför Lisslö, men jag är säker på att det som man offrar till fiskeguden kommer förr eller senare att ge frukt och fina fångster så småningom.

XXXXX gav ingenting i år, svårfiskat med extremt mycket nate efter en rekordlång och varm sommar med mycket sol, Ni som vet vet var det är och det är ett extremhett ställe för stor gädda.
XXXXX gav ingenting i år, svårfiskat med extremt mycket nate efter en rekordlång och varm sommar med mycket sol, Ni som vet vet var det är, och för er andra så är det ett extremhett ställe för stor gädda om man har tålamodet. Mycket guider och högt tryck är inte alltid en fördel å andra sidan.

Vad har hänt för övrigt? Jo medlemskapet för Svenska Gäddklubben är betald. Känns självklart att vara med i en intresseorganisation som sedan 1997 har arbetat för Gäddans bästa och tar ett stort ansvar för att ge ungdomarna en möjlighet till att få uppleva hur de “stora grabbarna” gör. Jag är så imponerad av den generositet av tid och kunskap som dessa delar med sig utav. Mattias Fors raggade upp mig som medlem på mässan i våras, och jag uppmanar alla som läser detta att göra samma sak nu i Jönköping, bara att slanta, bli medlem, kostar mindre än ett handgjort bete. Sedan är ju The PikeFather invald i styrelsen vilket jag tycker säkerställer humorns och ironins närvaro i vår Hobby.

Crocodilenews - Grym medlemstidning som du bör sponsra om du gör pengar på Gäddfiske, och som du får hemburen som medlem.
Crocodilenews – Grym medlemstidning som du bör sponsra som företagare i vår hobby, och som du får hemburen som medlem.

Hur har hösten varit?

För tillfället så är Mange i L.A – änglarnas stad, men han har ju haft sin fantastiska resa inför Rûgen som höjdpunkten, och dessutom så är han ju den som ligger i framkant med utvecklingen i vårt team så för nån vecka sedan så testade han sin Waterwolf med bra utfall, så lite filmer kommer vi se mer utav under 2015. Sedan har han ju beskrivit fördelarna med sin nya frontmotor: Motorguide Xi5

Tobbe har tillbringat många veckor på oljeplattformar i Nordsjön senaste veckorna, men ett nytt gortex ställ från Basspro.

Pertan har skrivit ett gästinlägg om sin Tracker som jag snart kommer renskriva och lägga ut, men dessutom har han inhandlat den numera berömda undervattenskameran och ett nytt Westin spö, Dynamic. Han har hunnit byta jobb och vi har inte hunnit snacka så mycket sedan en klassisk utgång på akkurat. Vi i fiskegänget körde an all in i november då drycker är ett annat stort intresse som vi delar, riktigt roligt och mycket garv

Efter en lång och god middag tyckte de här 3 killarna att det var idé med en barrunda, kan bli en tradition att avsluta säsongen på en trevlig krog
Efter en lång och god middag tyckte de här 3 kvardröjande killarna,  att det var en grym idé med en avslutande barrunda, kan bli en tradition att avsluta säsongen på en trevlig krog

Karma14 har haft sin auktion för väldigt välgörande ändamål, UNICEF, Fojjan från Team Kannibal har tagit över med stor energi efter Micke “Caesar Lures”. Jag hade siktat in mig på Eastfields set av Wingman & Maverick i läckra färger. Det var lite nervöst, men 8 gumminbeten för drygt en tusenlapp tycker jag är som hittat, inte riktigt rätt läge att vara snål och försöka göra en bra deal när så många ställer upp gratis för att dra in otroliga 58.634:-

Äntligen mina, några nervösa dagar men så äntligen så fick jag hem några av mina favoriter, Eastfield lures grymma Wingman och för mig nya Maverick, dags för Jakob att  göra nya stingers åt mig:)
Äntligen mina, några nervösa dagar men så äntligen så fick jag hem några av mina favoriter, Eastfield lures grymma stekheta Wingman och för mig nya Maverick, dags för Jakob att göra nya stingers åt mig:)
Liemannen passar på att tacka Caesar Lures för alla år med Karmaprojektet
Liemannen passar på att tacka Caesar Lures för alla år med Karmaprojektet

På tal om Micke Hedsen som är en mycket klok man, det visade sig att vi dessutom bott grannar ett tag i Vasastan utan att veta om det. Vi hade en trevlig resa till Blekinge förra året och han gör dessutom fantastiskt roliga beten att fiska med. Just det på tal om att han är en inspirationskälla för mig, det var dit jag ville komma. Jag önskar att jag kunde minimera det materialistiska i mitt liv, inte lätt, men övertygelsen att det gerr ett inre lugn tvivlar jag inte alls på, utan nu kommer det ske, och jag börjar med min utrustning. Jag kommer hålla mig till mina 2 spön och rullar och har nu rensat ut hinken och bestämt mig för 3 st förstafemmor, startelvor eller vad ni vill kalla dem. Utgångspunkten är att utmana mig själv att fokusera, analysera och tro på vad jag kastar i sjön.

Och det som jag valt ut har levererat under året, under alla förutsättningar och olika årstider, så det finns ingen anledning att tvivla. Kan hända att något bete byts ut om jag skall fiska i helt nya vatten,men jag skall undvika det så långt de går.

Klassiker, fegisar hela bunten, egentligen räcker ju skitmörten om man bara få välja ett drag på hela turen, men hur kul är det under en säsong?
1:a uppställningen är regelrätta Klassiker, fegisar hela bunten, egentligen räcker ju skitmörten om man bara få välja ett drag på hela turen, men hur kul är det under en säsong? Appelsinen, Drutten mfl kommer nötas. Med powerdots så går det att modda rätt häng och djup
2:a uppställningen med Svartzonker McMy är ju en av mina favvosar, speciellt med egen tail från Savage Gear, men McMio får hänga med för mälarfisket och en Eastfield tail i rätt färg - fin gåva från Jake the Cake måste med.
2:a uppställningen med Svartzonker McMy är ju en av mina favvosar, speciellt med egen tail från Savage Gear, men McMio får hänga med för mälarfisket och en Eastfield tail i rätt färg – fin gåva från Jake the Cake måste med.
3:e uppställningen eller egentligen 1:a med rent gummi. Den svartgula är min första och som den levererat, finns nu i ordinarie färgkarta, övertygad om att de kommer bli söndertuggade tidigt i år, blir spännande att se hur vårsäsongen kommer sätta sina spår i Eastfields Wingman, och med Jakobs custom stingers så går de helt underbart, vill se mycket film från Woffen på dem
3:e uppställningen eller egentligen 1:a med rent gummi. Den svartgula är min första och som den levererat, finns nu i ordinarie färgkarta, övertygad om att de kommer bli söndertuggade tidigt i år, blir spännande att se hur vårsäsongen kommer sätta sina spår i Eastfields Wingman, och med Jakobs custom stingers så går de helt underbart, vill se mycket film från Woffen på dem
En nödraket måste man ju ha med, en Salmo Slider sjunkande att aktivera trötta höstgäddor med. Täcker mycket yta och irriterar när det mesta andra går bet, räddade oss lite på King of Mälaren i höstas
En nödraket måste man ju ha med, en Salmo Slider sjunkande att aktivera trötta höstgäddor med. Täcker mycket yta och irriterar när det mesta andra går bet, räddade oss lite på King of Mälaren i höstas

Hur ser 2015 ut så här långt? Det finns konturer och mycket att se fram emot såklart.

Jag skall försöka plasta min lilla jolle Vitan, den tar in vatten i kölsvinet som inte går att ösa ur. Dessutom så är en kastplattform hett önskemål, jag är ju inte den som lägger tid på utrustning, jag har min Cheva impala som får ta den tiden och pengarna, dessutom så finns det redan en Buster Magnum (Lolles) eller Pertans Tracker att tillgå utöver alla andras båtar som oftast trailas till Norrtälje.

Annars är det ju Fiskemässan i Jönköping i slutet av mars som blir lite starten av säsongen, vi kommer närvar som bloggare för andra året, så det skall planeras lite inför den.

Vi har 3 helger på planeringstadiet i vår, traditionella Furusund, Jakobs Trosa efter påsk och Tobbe har lovat en hike på öarna utanför Västerås – riktigt roliga tillfällen man inte vill missa.

Dessutom Lolles snart klassiska fisketävling i höst här i Furusund Grovstanäs invitational, kan det vara 5-årsjubileum?

Dessutom vill jag ge framför allt Danne som tillsammans med Erik hållit FiskeFürAlles fana blöt genom att ha haft några sköna turer nu under december. TACK DANNE du är guld.

Nu är det JVM mot tjeckerna på TV, klockan är 00:45 och jag tänkte se sista perioden och tills dess så får jag önska er ett gott slut och tack för att ni orkat med oss:)

Skitfiske på er

Skål och ta hand om er så hörs vi snart igen
Skål och ta hand om er så hörs vi snart igen
Föregående artikelGäddfiske 21:a December 2014
Nästa artikelTracker V16 – Ägarens berättelse – eller vilken styrpulpet är bästa fiskebåten, den eviga frågan?

2 KOMMENTARER

Comments are closed.