Gäddfiske 21:a December 2014

Kvällen den 20:e December är det stjärnklar himmel, vindstilla och minusgrader. Det är precis de förutsättningar vi som fiskare INTE vill ha. När vattnet är så kallt som det är nu så är det precis en sådan natt som gör att första isen lägger sig på sjöarna. Erik och jag är fiskesugna och har fått möjlighet att dra en runda på söndagen, vi messar med varann under lördagkvällen och största frågan är om isen lagt sig eller ej. Kikar vi på omkringliggande sjöar så är det redan is.

image1
Isen har lagt sig på sjön på vissa av sjöarna norr om Stockholm.

Klockan är strax efter 09:00 då vi beger oss ned mot Mälarens vatten. När vi kommer närmare ser vi att det är öppet vatten, vilket glädjer oss något enormt med tanke på nattens väder.

image2
Helt ensamma i marinan och gissningsvis även ute på vattnet. Motorn startar på direkten precis som vanligt.
image3
Vissa säger frost och kallt – vi säger klart och krispigt. Ett litet tips till er som inte upplevt det i barndomen – slicka INTE på metall när dessa omständigheter råder.
image7
En kort stund efter avfärd stiger solen och med sina värmande strålar. Säga vad man vill, men det är riktigt vackert på sjön en vinterdag som denna.
image4
Klassisk motljusbild. I och med att Mange brukar stoltsera med dessa så kan jag inte vara sämre.
image9
Men kan så klart fota när ljuset kommer från annat håll med. Här är det Erik som jagar gäddan. Intill vassen har isen vuxit fram under natten. Men de flesta ställen var “fiskbara”. Notera tampen på kastdäcket, den liknande mer en ståltafs än ett rep när vi pratar hanterbarhet 🙂 
image13
Hur var fisket då? Det var riktigt segt! Erik fick upp en som låg i solen på lä-sidan. Den tog på en grönglittrig McRubber (stora varianten) Jag lyckades inte få upp någon idag, men hade en följare som helt sonika missade mitt jerkbait.
image14
En dag som denna fryser allt som har kontakt med vatten till is. Exempel på hur spöt ser ut efter en liten stunds fiske. (Det är en av spöringarna som syns i bild)
image15
I aktern på båten såg det ut så här.

Även om vi har riktigt bra grejor att fiska med så är det uppenbart att dessa förutsättningar påverkar allt oavsett märke och prislapp. Spöringarna och toppen på spöt blir snabbt täckta av is. Rullarna som så klart blir blöta fryser till is även dem. Stundtals märks det att rullen “fryser ihop” och det går trögt. MEN då tar man bara i lite hårdare, så rullar det på som vanlig en stund.

Så länge man använder grejorna så fungerar det bra. Det är värre när de ligger still eller sitter i spöhållare under transport = is.

Kanske var det sista dagen på sjön för detta år. Hoppas vi alla gäddfiskare har ett riktigt bra vårfiske att vänta nästa år.

// Danne

Föregående artikelGäddan hugger även den 14:e December
Nästa artikelEn salig gäddfärs – receptet för 2015 års fiskesäsong