Expedition HAUKA – Bakom kulisserna med FreeWaterPictures

Gissar att du precis som vi då och då “youtubar” och kolla på fiskefilmer, livefiske osv. Allt från hemmaproduktioner till proffs-produktioner. Vi kikar på klipp eller film och tycker gäddorna, eller för den delen, annan fisk kommer upp i parti och minut. ALLTID härliga bilder och man blir glad och fiskesugen.

Men det är en sak som vi på FiskeFurAlle är nyfikna på. Vad händer under filmningen?, Hur går det till? Vad behöver man? hur mycket tid går det åt? Det skall vi ta reda på.

De flesta av er känner säkert till gänget bakom FreeWaterPictures vid det här laget. Gör du inte det så är det dags att kolla in deras tidigare alster. Filmer som tex Alaska (här är ett tidigare inlägg om den) Eller kika på deras YouTube-kanal.

Så vi snackade helt sonika med Oskar på FreeWaterPictures och fick lite mer inblick.

hela gänget
Här har ni dem. Grabbarna bakom FreeWaterPictures.

Berätta lite om idén bakom senaste filmen

Expedition Hauka är något som jag, Björn och Johan (som båda är med i filmen här) drömt om sedan vi var i yngre tonåren. Vi spenderar alltid minst en vecka om året tillsammans i området bakom bergen vi ser i filmen. Många gånger har vi suttit i båten och spanat uppåt, österut och fantiserat om det potentiella gäddeldoradot som hägrar där uppe.

När Björn kontaktade länsstyrelsen och något förvånande fick tillstånd direkt att fiska på det annars stängda vattnet var det inget snack om att vi skulle göra film om det hela. Därför var det som självklart att Freewater skulle driva projektet.

kolla det här klippet grabbar

Arbetet startar direkt på plats. Datorer, kameror mm är med.

Hur mycket planering ligger bakom filmandet?

Det man som tittar kanske inte alltid tänker på är tiden vi lägger ner på varje klipp. Vissa grejer är ju bara tur att man får med, andra kan vi gå och vänta i en vecka för att hitta rätt läge att filma. Några av de timelapses vi gör i filmen tar en halv dag förberedelser, bara för att få till tre riktigt snygga sekunder i filmen sen.

slagit läger
Tältläger och förberedelser inför fisket.

Självklart hade man fått mer fiske ur äventyret om inte kamerorna varit med, men en stor del i den passionen vi har ligger ju i att dokumentera det vi gör. Även om vi kanske inte maxat antal gäddfisketimmar så känns det bra i själen när man kommer hem om filmen blivit fin.

heikopter

mer packning som skall med
Hiskeligt mycket packning att ha med till nästa stopp. Det dåliga vädret gör det inte enklare eller mysigare.

Vem är det som kläcker namnet på filmerna?

Hauka betyder ju gädda på lapska, eller samiska som det kanske heter. Jag, Johan och Björnie har alltid kallat vattnen där uppe för något med Hauka, så därför föll det sig ganska naturligt. När det gäller namnen så brukar vi alltid passa på och diskutera sånt framför någon lägereld där ute i vildmarken.

Känns alltid riktigt skönt att sätta namnet innan vi spelat in allt eftersom det känns som om mycket av magin sitter just där. Då kan man kanske få ytterligare lite feeling för vad som saknas för att bygga “haukastämningen”. 🙂

introbilden

Just expedition Hauka var det nog jag som krigade mest för. När jag väl fått förklara hur jag tänkte med titeln så var inte grabbarna svårövertalade. Ofta är det dock Johnny som är idésprutan. När Ludde har ett förslag som han funderat på ett tag har Johnny redan pangat ut 44 egna, med 92 olika stavningskombinationer.

Det är lite det som är det finaste med freewater. Vi är fem grabbar som är helt olika på så många plan, men som diggar samma grej vilket gör att vi trivs jäkligt bra tillsammans. Det blir typ aldrig bråk när vi är iväg.

Största fighten vi haft var nog i Alaska när vi andra insåg att johnny smugit ner en 250-kilos säck med proteinpulver. Vart lite rowdy en stund men sen lugna det ner sig. 🙂

(Kommentar: för er läsare kan jag nu berätta att om man äter så mycket proteinpulver blir man lätt gasig i magen och det luktar in doftgran direkt heller. Så med all respekt, man vill inte ha den personen i samma tält. Förstår att det vart lite känsligt läge där. Eller så var det så att det går extra vatten för att blanda till det)

Hur mycket fisk eller annat galet klipps bort från det filmar (totalt sett)

Oj, vi kanske får se 2% av det vi filmar. Mycket skit blir det. Speciellt när jag står bakom kameran. Jag har filmat många drillar i mina dagar, tror än så länge vi inte använt en enda sekund av dom. Jag är en sån som får till en bra grej på film per resa och då har jag haft två timmars förberedelse på mig. Sätt mig bakom en kamera i Idolstudion så skulle Per Lernström antagligen se ut som Anders bagges tvillingsyrra.

Oskar visar upp

Kollar tandhygienen på norrlänningar

När kommer bloopers-klippen från alla era filmer?

Vi pratar alltid om att göra lite bloopers och släppa någonstans. Men vi har ju alltid en hel del galenskaper med i filmerna så folk kanske får nog. 🙂 vi får se, kanske blir något till hösten redan.

Vad är kommande projekt som du kan berätta om?

Nackdelen med att vi driver freewater som ett företag är ju att vi måste dra in pengar på något sätt. För ett produktionsbolag är inte sportfiskebranschen optimal omsättningsmässigt. Det gör att vi måste filma mycket annat också, vilket tar en jäkla tid.

Under hösten här är vi i stort sett helt fullbokade med allt från tv-apparater till Segways, bilar och uppretade pensionärer i Kommunhusen. Den tid som blir över lägger vi på projekt vi verkligen brinner för, till exempel sportfiskarnas öppföljare till en miljon gäddor.

För youtube-kanalen har vi ett hemligt projekt som vi har jobbat på det senaste halvåret. Hoppas och tror att vi kan avsluta det i början på februari då vi har en veckas inbokad inspelning. Jag tror och hoppas att det kommer bli episkt!

Det blir vår traditionella Gäddsatsning i början av november. vilket blir film av någon typ, vilken får vi se när vi kommer hem.

All in all så trivs vi bra med situationen just nu. Ludde har varit heltidsanställd i ett år och vi andra börjar väldigt snart deltida. 2016 kommer bli ett kanonkul år med förhoppningsvis lite mer film på YT-kanalen! Hoppas ni hänger på oss!

Vi på FiskeFürAlle ser med spänning fram emot framtida produktioner!

Har du inte sett Expedition HAUKA ännu så kan du göra det HÄR

// Danne, Mange och Peter

klassisk motljus
Oskar och gänget har så klart varit snälla nog att ta en klassisk motljusbild åt oss 🙂 Det tackar vi för.

 

Föregående artikelGrovstanäs Invitational – Resultaten 2016
Nästa artikelHangin´with Pigg King – a new boss in town

1 KOMMENTAR