Hangin´with Pigg King – a new boss in town

Pigg King, eller Fredrik Johansson som mannen bakom heter, är en av de som gjutit och sålt egna gummibeten längst i landet. En riktigt pionjär. Pigg King är märket på ett av mina absoluta gummibeten – Hog Shad. Det betet har jag skrivet om tidigare.

pigg king logo
Grisakungen och en skön logo 

Jag träffade Fredrik först på någon sportfiskemässa när han stod i Sportings monter och sen har vi setts några gånger, bl a i Rügen i fjol. Jag har varit sugen på att göra ett inlägg om Fredrik ett tag. Han har spelat svårflörtad men till slut så sa han ja. Antagligen gillade han att sola sig i allt smicker från min sida och ville dra ut på processen lite för den var lite mysig. Men efter flera månader med wining och dining gav Fredrik vika och för säkert en månad sen gjorde jag intervjun. Otroligt kul att Fredrik vill vara med på vår lilla vik i cyberhavet!

Fredrik är inte bara pionjär utan också otroligt kreativ. Efter mitt kurtiserande skickade han över detta bete. Jag tolkade som att han var på :-)
Fredrik är inte bara pionjär utan också otroligt kreativ. Efter mitt kurtiserande skickade han över detta bete. Jag tolkade som att han var på 🙂

Sen tog energin slut. Förmodligen en kombination av alla inläggen om höstfiske, utlottningen beten och en jäkla massa jobb och resor. Det har liksom legat här som ett dåligt samvete och gnagt. Det blir inte bra att skriva utan feeling Men i fredags började energin så sakteliga komma krypande. Igår laddade jag ner bilder för inlägget och när jag såg Fredriks glada nuna så gick energin upp i topp. Så många sköna bilder – man blir bara glad. Tack Fredrik för humorn och glädjen 🙂

Vem är Pigg King och vad gör han?

När man sitter och bloggar ibland slår man nästan knut på sig för att försöka hitta en rolig twist på vissa bilder. Det behövs verkligen inte här. Det var bilder som dessa som pumpade upp energin!!!
När man sitter och bloggar ibland slår man nästan knut på sig för att försöka hitta en rolig twist på vissa bilder. Det behövs verkligen inte här. Det var bilder som dessa som pumpade upp energin!!!

Fredrik som Pigg King egentligen heter, är tillräckligt gammal (46 år reds anm) och bor i Eksjö. Mellan alla gummibeten och instagrammande på dessa, myser han med familjen och vovven. Men det där sista är ju inte intressant för oss. Vi håller oss till fisket och betena eller hur? Fredrik är pappa till beten som Hippy Shake Sr, Hippy Shake Jr, Conqueror, Hog Shad och nu senaste tillskottet Hogg Boss

Så – Fredrik – Hur började med att gjuta egna beten?

Det började med att jag fick några beten av Classe (Claes Claesson, reds anm) som han gjutit själv och de fiskade riktigt bra. Det var färdiga formar som han gjutit och färgsatt själv. Jag gick tag i adresser och allt till bl a Lurecraft.  Fick adresser och allt till Lurecraft. Självklart kunde jag inte hålla mig utan utan beställde hem en massa olika formar, färger och plast från USA och började gjuta själv. Det var mest shaddar till att börja med:. Redan då tyckte jag det här med färgsättning var riktigt roligt. Jag gjöt upp alla möjliga kombinationer. Kjelle (Lundberg reds anm) brukade skoja och säga jag hade hela GB Boxen med mig ut :-). 

Det är inte bara betesboxen som ser ut som en GB-box. Sköna färgkombinationer :-) Har gäddor färgseende så kommer de fly direkt
Det är inte bara betesboxen som ser ut som en GB-box. Sköna färgkombinationer 🙂 Har gäddor färgseende så kommer de fly direkt

Efter ett tag kunde jag inte hålla mig utan sen blev det lite egna modeller med gjutformar i gips. Jag började göra lite swimbaits och sen blev det en massa experimenterande och mekande. “OK, det funkade inte, men om jag ändrar paddeln…”, “Hmmm undrar om man kan göra så…”. Det var kroppen från en, paddeln från en annan och ibland blev det bra, ibland var det inte lika lyckat.

Hippy Shake Sr var den första modellen jag var nöjd med och började sälja. Efter det blev det lite shaddar. Jag har hur många gamla formar som helst som ligger och skräpar som jag inte använder längre. Nu har jag iallafall hittat former och modeller som jag gillar och har stort förtroende för. När det gäller mjukbeten fiskar jag aldrig med något annat än mina egna. OK det kan hända att jag fiskar Azkikr och Bulldawg också men inga andra.

Det är beten som detta som tillsammans med näst intill fångsgaranti på betena, gör att jag älskar Pigg Kings beten. Vilken fantastisk gjutning. Kung!
Det är beten som detta som tillsammans med näst intill fångsgaranti på betena, gör att jag älskar Pigg Kings beten. Vilken fantastisk gjutning. Kung!

Jag gillar det här med blandning, fixa och försöka få till färger. Det bästa jag vet är när någon skickar en bild på ett bete, säg en Buster jerk, och frågar “kan du få till den färgen”. Då går jag igång på alla cylindrar. Jag kan göra tio försök innan jag är nöjd. Jag skriver heller aldrig upp några färgblandningar utan går på känsla varje gång. Ska jag göra mer än tre av samma färg, då blir jag uttråkad. Det är bakgrunden till att jag slutat sälja till butik, samt att jag bara har två formar så det tar sån tid. Tid som jag gärna lägger på annat.

Classe, Kjelle – mycket namedroppande nu 🙂 Vad har ni för historia ihop?

Jag kan inte säga att jag känner Classe jättebra. Vi kramas å pratar när vi möts å snackar lite då å då på telefon men inget annars. Kjelle å jag lärde känna varandra för typ 10 år sen å har fiskat ihop sen dess har blivit många trevliga turer ihop. Bland de första gångerna vi fiskade tillsammans sopade han banan med mig me 18-0 å en en av dem på 12+ å en 10+ det var tider det 😜.

Med åren och hans lärdom kom jag ikapp lite iallafall däremot tror jag helt ärligt att jag endast lyckades med att slå honom en gång. Kommer bli otroligt tungt å jobbigt att inte ha honom i fören någon mer gång. Han har lärt mig så otroligt mycket och maken till snällare människa har jag ej mött. Otroligt seriös i hanteringen av gädda stor som liten.

Om du inte vet vem Kjelle Lundberg var: De svenska betesbyggarnas gudfader. Var bland de första som började göra egna beten i lite större skala. Började redan på 80-talet. Kjelle är mest känd för sina jerkbaits som Cisco,  Stalker och Big Troublemaker. En otroligt duktig fiskare, betesbyggare och stor person som tyvärr gick ur tiden alldeles för tidigt nu i höstas. Vila i frid

Ibland kommer man inte hela vägen, inte ens med Kjelle som läromästare. 10+?
Ibland kommer man inte hela vägen, inte ens med Kjelle som läromästare. 10+?

Det går ju nästan inflation i tävlingar. Hur ser ditt tävlande ut?

Tävlingar är jag inget stort fan av. Var med en gång på Pike open och räckte. Tycker att fishmaster (SM) är ett bättre upplägg. Däremot tycker jag det var för mycket team i SM finalen å på tok för lågt minimimått på gäddan. Är det final kan måttet gott vara 80-90 cm istället. Otroligt låga gäddor som blir stressade av allt pussande och gullande.

Tävlingsdags?
Tävlingsdags?

Ditt eget fiske – vad gillar du?

Vad gäller mitt egna fiske så är jag nog en riktig betesnörd och jag har en målbild jag följer just nu. Det är att utöver mina egna gummibeten ska jag bara fiska med beten där det står mitt namn på. Jag är god bit på väg. Jag har många skönheter redan och fler på gång in. Och på alla tailbeten använder jag såklart mina egna.

Mitt fiske består av 80% gummi 15% crank å 5% av div annat. Förr provade jag allt hela dagarna men Kjelle lärde mig att när man hittar melodin för dagen så följer MSN den linjen å det gör jag nu för tiden.

Ett av de senaste utkasten till ny logo. Jag gillar enkelheten, renheten. Lite less is more liksom
Ett av de senaste utkasten till ny logo. Jag gillar enkelheten, renheten. Lite less is more liksom

Vad har du för favoritfärger:

Vad gäller färger så finns det så många fina och sköna men måste jag välja tre färger blir det nog min egna “Hot Sarv”, Motoroil och sen gillar jag helvita beten. De är enormt underskattade. Kiwin är också finfin men nu blev det ju mer än tre:-)

Fredriks egna favoritfärg Hot Sarv - Då helst utan röd paddel dock
Fredriks egna favoritfärg Hot Sarv – Då helst utan röd paddel dock
Lite favoritfärger? Ett helt knippe hogshads i enormt heta färger. Klassisk blå/pearl, motoroil med en twist, någon sillvariant och kiwi. Trevligt
Lite andra sköna favoritfärger. Ett helt knippe hogshads i enormt heta färger. Klassisk blå/pearl, motoroil med en twist, någon sillvariant och kiwi. Trevligt

Hog Shad är det bete du är mest känd för. Hur gick det till?

Jag höll på och pulade ett tag med olika alternativ tlll ett swimbait. Rätt vad det var så tog jag en gummikropp från ett bete och en paddel från ett annat och satt ihop så jag hade ett riktigt “one-off” bete. Nästan som ett Frankenstein. Jag provfiskade betet och knep en 11kg ganska snart så jag kände att jag var på spår efter något. Jag gjorde en form utifrån mitt Frankenstein. Den gick som en påse skit. Jag gjorde en ny form, den gick som en påse skit igen. Jag provade och provade och provade. Jag hade bestämt mig att jag skulle få till det.

hogshads2

Rätt vad det var satt jag med ett bete som kanske inte var så vackert, men det fångade fisk. Mycket fisk. Trots att det fångade fisk (vilket väl borde vara det viktigaste?) så ville ingen köpa det. Så jag gjorde en avgjutning i polyuretan-harts som jag fixade till. Jag tog fram min Dremel och gjorde fjäll, jag gjorde lite gälar och satte på fenor. Helt plötsligt började den sälja och den drog en massa fisk direkt. Även om jag inte sålt många så kom det upp många 10+ på den. Jag har ju inte sålt några våldsamma mängder men det är över 20 st reggade 10+ fiskar på Hog Shaden. Jag vet inte vad det är, den svänger och rör sig. Den har något gäddorna gillar helt enkelt. Det är ett bra bete. Du kan rigga det hur som helst. Det är stabilt och svänger bra.

Hogshad är 23 cm och har en origgad vikt på 85 gram

Conqueror är ju ett finfint bete också. Vad är det för nån?

Ja det är en av de betena jag har aluminiumform till. Den har en gång som kompletterar den mer svängiga Hog shaden på ett bra sätt. Ibland vill fiskarna ha ett lugnare bete. Då är conqueror kanon. Den är 21 cm och väger ca 80 gram. När jag tog fram Conqueror så har den ersatt Hippy Shake Sr

Fredrik är otroligt duktig på att uppdatera på Insta och Facebook. Efter ca 150 bilder från augusti och senare valde jag till slut denna bild. Det var beten, tailar, hoggboss och en massa annat kul men även några Conqueror. Det är de understa skönheterna här
Fredrik är otroligt duktig på att uppdatera på Insta och Facebook. Efter ca 150 bilder från augusti och senare valde jag till slut denna bild. Den visar att det inte finns några begränsningar i färger från PiggKing Det var beten, tailar, hoggboss och en massa annat kul men även några Conqueror. Det är de understa skönheterna här

Och dina tailar? De dyker ju upp på betesbyggarbeten både här och där?

Ja tailarna är roliga. Jag har tre stycken varianter. Piggtailen, Knorren och Knorrhanen. Alla tailar injeceras i formen. Jag gillar mina tailar. Jag tycker de har något unikt. De flesta jag sett som gjort big-tailar har tagit en befintlig tail och skalat upp allt, inklusive tjockleken På mina har jag behållt tjockleken oavsett vilken tail vi pratar om så har de samma tjocklek. De har ett grymt rörelsemönster även ner på lägsta inspinningshastighet.

Alla tre tail-varianterna på en och samma bild. Fredrik gör dem i en uppsjö coola kombinationer
Alla tre tail-varianterna på en och samma bild. Fredrik gör dem i en uppsjö coola kombinationer

Se har jag väldigt svårt för när tailar och beten inte linjerar. När tailen sticker ut utanför den hårda träkroppen. Därför har jag konat mina tailar så man kan klippa av vid exakt rätt tjocklek för att få en perfekt linjering med kroppen.

Så ska ett bete linjera med tailen. Eller tvärtom. Vansinnigt snyggt giftemål med Stoner Lures
Så ska ett bete linjera med tailen. Eller tvärtom. Vansinnigt snyggt giftemål med Stoner Lures

Pigg-tailen är en lång och smal tail. Den är dryga 30 cm i utsträckt läge

Piggtailen med en något annorlunda placering, men den linjerar bra med Fredriks näsa
Piggtailen med en något annorlunda placering, men den linjerar bra med Fredriks näsa

Knorren är den minsta tailen. Det där med längd är svårt att säga men om vi säger att ytterdiametern är måttad efter en snusdosa så förstår alla hur stor den är

Spökknorrarmed glitter. Love it!
Spökknorrarmed glitter. Love it!

Knorrhanen är en större variant med samma utseende som knorren. Där är ytterdiametern i storlek med en CD-skiva

Otroligt cool färg på denna tail.Fredrik ägnade tio minuter under intervjun på att förklara men jag fattar fortfarande inte. Beror mer på mig än Fredriks förklaring :-)
Otroligt cool färg på denna tail.Fredrik ägnade tio minuter under intervjun på att förklara men jag fattar fortfarande inte. Beror mer på mig än Fredriks förklaring 🙂

Det är kul att göra tailar. Jag blandar, mixar och har mig. Jag har utvecklat lite egna tekniker för att få häftiga tailar. Det är inte heller något man kan lära ut. Man måste göra det, veta exakt hur länge man ska vänta innan ny färg åker i och så. Det är som att cykla. Ingen kan berätta för dig hur du ska cykla. Man måste göra det för att lära sig.

Sen har du ett nytt bete ute – Hogg Boss – Berätta!

Ja jag har fått många frågor om en större variant och nu är det äntligen dags. Hogg Boss är en rejäl pjäs på 27 cm och väger ca 120 gram origgad. Den kommer alltid ha rassel i sig.

Hogg Boss är egenligen bara en uppförstorad Hog Shad. Jag lämnade in en avgjutning av Hog Shad i polyuretan-harts som sedan har måttats av och förstorats upp. Formen har sedan körts i en CnC-fräs och jag har fått en fantastisk form i aluminium. Jag måste erkänna att jag är jättenöjd med resultatet. Den går kanon, lättriggad. Går på rätt köl t o m utan stingers utan bara skruv i.

Otrolig finnish och skön gång. Faktiskt samma som Hog Shad. Det är svårt nr man förstorar upp, men Kingen har lyckats
Otrolig finnish och skön gång. Faktiskt samma som Hog Shad. Det är svårt nr man förstorar upp, men Kingen har lyckats

Sen är det ju vissa saker man inte kan planera som blir kanon ändå. Att betet lite då och då skulle slå runt ett helt varv och se ännu mer ut som en skadad fisk. Det är ju kanon men råkade bara bli så.

Kan inte hålla mig. Det får bli en till
Kan inte hålla mig. Det får bli en till

Jag har bara själv än så länge provkastat den vid bryggan men jag har skickat ut ganska många prover och rapporterna börjar trilla in. Själv kommer jag hårdköra den när jag åker ner till Rügen en hel vecka om ett litet tag. Då ska den få jobba!

Vi på FiskeFürAlle tackar kingen för en ny boss och önskar ett rejält skitfiske!

//Mange

Ps. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram Ds.

 

 

Föregående artikelExpedition HAUKA – Bakom kulisserna med FreeWaterPictures
Nästa artikelKarma 2015 med Dödsmördarvobblern och sjuukt mycket unika upplevelser

1 KOMMENTAR

Comments are closed.