FiskeFürAlle trendspanar Litet är det nya stora

Vad gäller beten så har trenden de senare åren varit stora beten för stor fisk och i kölvattnet av detta diskussioner i stil med “why downsize?”.

Ja, ibland funkar stora beten och ibland är det små beten som gäller. Visst, stora beten sorterar bort små fiskar MEN viktigt att veta; små beten sorterar INTE bort STORA fiskar. En annan stor fördel med att fiska med mindre beten är att det inte är lika påfrestande på sportfiskaren. Det är mycket bekvämare att stå med ett 60g-bete och kasta än att dänga en 250g tungt gummibete. Så är det bara.

I takt med att abborrfisket växer i popularitet inser fler och fler att det inte bara är bekvämt och roligt att drilla fisk på lättare utrustning – det attraherar även gäddor. I många fall stora gäddor som vill ha små abborrejiggar.

Sa vi att det är kul också? Vi har fiskat mycket detta år, både Peter, Mange och Danne. Det har varit gäddturer, blandade turer och rena abborrturer och det har varit mer än en gång vi kommit hem med metersgäddor när vi varit ute efter abborrar. Metersgäddor tagna på pyttiga 5-10 cm jiggar.

Lycklig Mange som petat upp en +100 cm gädda på Abborreutrustning. Det var fight det!

När vi växte upp (läs Hedenhös alt, strax före pyramiderna byggdes) var reflex-spinnare, mörrumspinnare och Hi-Lo den normala storleken på beten. Det drogs rejäl fisk på den tiden också. Jag kommer ihåg första gången jag såg Zalt 14 och Westin Jätte. Jag tyckte de var rejäla monster :-D. Seriöst frågade jag t o m i en butik “är det verkligen någon som fiskar med dem?” och pekade på Westin Jätte :-D.

Westin JÄTTE, ABU Hi-Lo (Ambulansen) och Atom blänket. Fortfarande 4 st beten som är synnerligen bra. Om du inte testat, ut och testa dem. Det är dags för 80-talet att ta revansch!

Vi tror också att det finns förändringar i många vattens biomassa som påverkar de små betenas attraktivitet. Att små beten fungerar på stora fiskar, och kanske mer nu än tidigare, är det inte bara vi som noterat. Under turen efter abborre med Micke Boettge under senhösten hade vi faktiskt exakt samma diskussion i bilen. Vi noterade alla att de “vanliga” bytesfiskarna för gädda såsom mört och björkna är mer sparsamma med närvaron än tidigare. Vad det beror kan vi bara spekulera i, vi är inte biologer.

Men faktum kvarstår – löjan finns kvar överallt och man behöver inte vara ett geni för att förstå att gäddan då byter matstrategi och fokuserar mer på dessa små snacks istället. Med andra ord kan det ibland vara lönlöst att dänga stora beten när gäddan fyller buken med löja likt en val när den gör rusningar i vassen. Just vid dessa tillfällen så är en mindre abborrjigg “perfect match” med deras diet.

Downsizern är här för att stanna

De små betena har redan funnits och fler downsizers lanseras i strid ström på marknaden. Alla betestillverkare har skapat en mindre variant av sina “huvudbeten”. De kan heta Wingman Downsizer, Pigshad Jr mm. Det har länge varit känt att Big McRubber Bass är en fiskmagnet av rang. Betesbyggarna sprutar ur sig mindre varianter av både jerkar och gummin. Ex stod Martin Brunnberg och hade ett stort utbud av 11cm jerkar. I år spår vi att det kommer vara många många fler som har beten i den storleken. Utbudet ökar tillsammans med att efterfrågan ökar.

Downsizing kommer fortsätta och fångsterna kommer fortsätta öka på små beten. Självupplevd profetia eller inte? Efterfrågan på “kan jag kasta ett mjölkpaket med detta?”-spön kommer i kölvattnet av denna trend att avta till förmån för dyrare varianter med lättare kastvikter. Vad tror du?

// Mange, Peter och Danne

Här hittar du fler inlägg i serien där vi spanar om trender i fisket

https://www.fiskefuralle.se/fiskefuralle-trendspanar-hart-ar-det-nya-mjuka/

https://www.fiskefuralle.se/trendspanar-mjukt-ar-det-nya-harda/

Ps. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på Facebook, Youtube & Instagram Ds.

 

Föregående artikelFiskeFürAlle trendspanar: Mjukt är det nya hårda
Nästa artikelBetesbyggarskola för ungdomar av Sticklinge Fishing Crew