FiskeFürAlle trendspanar: Hårt är det nya mjuka

Vintern har lagt sitt kalla täcke över Sverige och på ett sätt känns sportfiskemässan och vårfisket långt bort men ändå inte… Betesbyggarna har redan börjat ladda med snygga kreationer som ska säljas i mars, isfiskarna är redan ute på isarna och vi… ?

Vi sitter och överlever… Pillar lite på utrusningen, bygger beten, laddar inför 2018 och spanar! Vi är inte bara nördar som mår bra bara när vi fiskar och står med spöt i handen. För oss är fisket lite mer en livsstil såklart. Det är socialt, vi får skriva av oss, använda kreativitet och vi tar med stor lust in allt nytt och spännande och gillar att se vilka trender det är som är på gång just nu.

Man kan betrakta på ytan 2017 som något av ett mellanår. Det har inte lanserats något riktigt revolutionerande. Det har inte kommit en ny jerkbait-boom, det har inte kommit en ny gummirevolution. Det har inte kommit en ny generation bass-båtar. Helt enkelt more of the same och lite produktevolution men ingen revolution.

Men skrapar man på ytan så menar vi att det ligger flera saker och bubblar och puttrar och som har potential att förändra fisket rejält. Häng med så får vi se vad du tycker och hur det kommer gå med våra spaningar. Först ut är:

Hårt är det nya mjuka

Vi snackar beten och då främst gummibeten med paddelstjärt. Vi snackar att det har kokats och fortsätter kokas gummi i aldrig tidigare skådad omfattning. Men när vi doppar trendtermometern i Svenska Betesbyggar-flödet så ser vi också att fler går från att göra gummi-masters till att tälja egna hårda beten. En naturlig evolution såklart – man lär sig, blir bättre, vill bredda sig och då ligger det inte långt bort med träbeten.

Hårt
Hårt, hårdare, Caesar Lures

Det finns också ett annat perspektiv på frågan: fiskens… Det är redan många som vittnat om att gäddorna blivit svårare att lura under 2017. Vi tror att gäddorna lär sig. De lär sig att elvispsljud = gäddhiss upp i båten. Men också betes gång, storlek och färger. Studier gjorda av bl a Tobias Fränstam i stora Värtan indikerar just detta. Trumman, Svartzonker mfl säger samma sak. T ex sa Trumman det här vi pratade höstfiske med honom:

Jag är helt övertygad om att gäddorna lär sig att vissa rörelsemönster är beten och inte mat och de slutar titta efter dem.”

Beten går från att fånga storgäddor till att knappt attrahera alls. De tappar sin magi och det beror, tror vi, på att många gäddor lärt sig att en viss typ av gång också betyder gäddhiss om alltför många använder samma typ av bete och gång 

Mange är ju sååå hopplöst 2016 med en uppsättning såna i handen… 😉

Vi ska i ärlighetens namn säga att gummibeten finns i många storlekar, format och utformningar och visst påminner de otroligt mycket om fiskarnas mat så visst kommer det finnas och utvecklas nya typer av gummibeten som fångar fisk. Men det är och kommer bli svårare att trigga med gummits charm än tidigare.

De har sett gången förr och gäspar “oh nej, inte en shad till”. Som alla trend-beten kommer gumminas mojo att avta och sportfiskarna kommer tröttna på att trycka in den där stingern som hela tiden vill släppa för att den fastnat i en växt.

Sen har vi ju våra kära betesbyggare. Hela Sverige kokar gummi så det ligger en tung dimma av plastisol i snart varje garage. Men vad hade Eastfield som stor grej på mässan u våras? jo, hårda beten. Vad är det för typ av beten betesbyggarna visar upp nu när de börjat bygga inför mässan 2018? jo, hårda beten…

Grym borre på över 50 cm som föll för en Crank, närmare bestämt en Crankee X Deep

Okej, nu har vi snackat gäddbeten, men Abborre då?

Ja, för oss och förmodligen de flesta är väl abborrfiske=jiggfiske eller kanske dropshot. Men vad har vi sett de senaste åren i Perch Pro? Vad sa Frédéric Jullian när jag intervjuade honom?

“I will powerfish a lot more the coming year”.

Powerfish = hårda beten. Vad körde Tobias Fränstam på det tidiga höstfisket med JanO? Hårda beten… Vi har haft ett gäng fina kilo+ borrar i båtarna under året. Alla tagna på små wobblers och lipless cranks… Flera av AbuGarcias/Berkleys senaste nyheter för borrefisket är wobblers och McHybrid! Case closed – abborrarna älskar den intensiva gången hos hårda beten, framförallt när vattnet är lite varmare.

Göran och Danne sörjer de mjuka betenas kommande tynande tillvaro

Självklart kommer gummibetena fortsätta finnas i alla seriögösa (fiskarskäm, trumvirvel tack!) fiskares hinkar men de kommer få stå tillbaka för: hårda beten! Wobblers, cranks jerkar mm. Sånt som inte funnits i hinkarna de senaste fem åren. Men vet ni vad? De fångar fortfarande fisk… I mängder. Svenska rekordet kom upp Zalt. Det kom upp en 17 kg gädda på Buster Jerk, Henke Sandahls jätte från i fjol kom upp på en Buster… Och det finns en hel ny generation gäddor som aldrig zett en Zalt, Rapala eller Bomber… 2018 kommer vara året då hårda beten gör återtåg på bred front.

Vad tror du?

//Mange, Peter och Danne

Ps. Som vanligt – glöm inte följa oss på sociala medier så får du den fulla ”FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram  Ds.

Och skulle du vilja läsa hela intervjun m Trumman hittar den här: https://www.fiskefuralle.se/gadda-pa-hosten-hur-gor-stefan-trumman-trumstedt/

Föregående artikelTobias Fränstam om sportfiske och tävlingfiske
Nästa artikelPeterFürAlles återblick fiskesäsongen 2017