FiskeFürAlle trendspanar: Mjukt är det nya hårda

Det kan låta förvirrande likt den förra spaningen om beten där vi tror på att hårt är det nya mjuka men nu är det spaning om fiskespön och här vänder vi på det:

Mjukt är det nya hårda!

The american way eller den amerikanska anden vilar över oss och vårt svenska fiske, eller vad vi egentligen tror är den the american way om spön. Vi i den Svenska fiskekulturen väljer gärna hårda, stela och därmed snabba spön. Jag har läst så många kommentarer om spön som är “svampiga” och “svåra att sätta kroken med. Nej! Hårt och rappt ska det vara!

– Yeah right… Det handlar mer om en trolig okunskap om olika spöns egenskaper. Gängse uppfattningen verkar vara att hårt och snabbt spö är det som gäller för allt fiske, trots att majoriteten redan fiskar gädda med helstum lina tjock kraftig nog att dra en lastbil och trekrokar man kan ankra en båt med. Det ska inte få ge sig en tum! Det är ju det jänkarna kör och det är ju lite macho att köra hårt och snabbt, eller??

– We beg to differ! Problemet sitter sannolikt på andra ställen än spöt. Skulden läggs oftast på spön med en mjukare eller långsammare aktion som den korrekta termen är, men vi skulle vilja säga att smaken är som baken och beroende på behov och tillfälle.

– Well, som jänkarna säger, “the right tool for the right job” och det finns tillfällen när långsammare spön är helt överlägsna. Eller det som kallas “mjuka spön” i dagligt tal. På andra sidan pölen har mjukare, långsammare spön alltid varit och fortsätter vara en del i alla bass-proffs standarduppsättning av fiskespön. Glasfiber är många gånger inblandat “over there” men för oss i Sverige ett helt övergivet spömaterial.

Mjukt är det nya hårda!

Ni som läst vår spöspecial vet både vad en långsam aktion är och att den långsammare aktionen laddar hela spöt i kastet så man kastar helt enkelt längre, vilket även gör det mindre tungt att kasta gäddbeten en hel dag. Dessutom är de mycket mer förlåtande att drilla på. Man tappar exempelvis färre fiskar då det långsammare fiskespöt flexar mer och säkrar att man hela tiden har kontakt med fisken, utan att för sakens skull riskerar att rycka betet ur munnen (eller rycka av munnen för den delen…).

Alla har ett favoritspö, men en uppsättning spön med olika egenskaper ger ett mångsidigare fiske

Det är precis där vi tror drivkraften ligger. I takt med att abborrfisket vinner i popularitet börjar fler fiska gädda OCH abborre kommer fler dra erfarenheten att ett spö med långsam aktion många gånger är att föredra. Abborrarna har en mycket mjukare mun än gäddan och det är lätt att dra ur betet och även förstöra munnen om man drillar för hårt med för hårt spö. Man vill ju få upp sin trofé-borre, eller hur?
Där skiner verkligen de långsammare spöna för de hårda betena. I takt med att man inser värdet med ett långsammare, mjukare spö i borrefisket så är vår spaning och övertygelse att det kommer spilla över till gäddfisket…

mjuka fiskespön
Danne testar här vår spöparks hårdhet 2016, föredrar mjuka spön 2018

Sedan länge har det funnits många allround-gäddspön med “parabolisk” aktion, någon sorts hybrid mellan snabba och långsamma spön. När vi travade runt på mässan i Jönköping 2017 såg vi början på en trend när flera tillverkare lanserade eller redan hade lanserat fiskespön med långsammare aktion. Tydligt från exempelvis Svartzonker, CWC Roots G2 och Eastfield. Westin har redan funnits där ett tag med sina Powercasts och när vi pratade med Gary Benney på True Custom Rods pratade han sig riktigt varm för den långsammare aktionen.

2018 kommer vara de mjuka spönas år, eller vad tror du?

Fiska mjukt!

//Mange, Danne & Peter

Här hittar du den tidigare spaningen om Beten:

https://www.fiskefuralle.se/fiskefuralle-trendspanar-hart-ar-det-nya-mjuka/

Spöspecial – Nu blir det aktion

 Ps. Som vanligt - kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den 
fulla "FiskeFürAlle"-upplevelsen. Vi finns på Facebook, Youtube & Instagram Ds.
Föregående artikelPeterFürAlles återblick fiskesäsongen 2017
Nästa artikelFiskeFürAlle trendspanar Litet är det nya stora