FiskeFürAlles favoritdrag – Salmo Slider

Borre på 1225 gram på Salmo Slider 12 cm - En hungrig lite rackare...
Grym fiskfångare - Ännu en gädda som inte kunde motstå den polska dieten
Grym fiskfångare – Ännu en gädda som inte kunde motstå den polska dieten

Jaha då sitter man här på en flygplats igen, på väg hemifrån. Iväg från familjen, iväg från fisket. Visserligen är resan bara några dagar, men suget efter båda är redan enormt ändå. För att stilla suget efter det senare tänkte jag att jag kan fortsätta vår serie om våra favoritdrag. (Jag kanske behöver börja blogga på en familjesajt för att familjen skull :-O )Denna gång har turen kommit fiskfångaren Salmo slider.

Slidern är producerad av polska Salmo. Salmo som producerar en uppsjö av kanonfina drag för alla typer av fiske och jag vet att många håller även Fatso som ett kanondrag för gädda men jag kan inte säga att jag provat. Jag har ju liksom inte riktigt behövt…

I början av min karriär som något seriösare fiskare (för ca 7-8 år sen) hade jag två sanningar jag utvecklade  till självuppfyllande profetior:

 1. ”Jag kan bara få gädda på drag med sked”. Jiggar, tailar, skeddrag, swimbaits, spinnare, spinnerbaits och jerkbaits – allt annat gick bort.
 2. För att fånga fisk måste dragen SKRIKA – Det var så extremt att jag tyckte att papegoj-färg var för diskret Firetiger, Åland och allt som skrek åkte på. Logiken var att för att få gäddan att hugga på något konstgjort måste det även chocka. Jag använde dessa färger i allt från lera till ginklart vatten.

Visst fick jag fisk lite då och då men mest bara snipor och pga att jag nötte nötte och nötte. Salmo Slider var draget som ändrade båda sakerna. Som nyvaknad gäddfiskare hade jag enorm respekt för säljarna i butik och väldigt lite egen erfarenhet att bygga på. Jag köpte det de sa rakt av alltså – så vid något tillfälle blev jag på-såld en gäddfärgad Salmo Slider 10. Den åkte fram och tillbaka mellan hemmet och vattnet men åkte aldrig i vattnet, för jag trodde inte på den. Den mötte ju varken upp mot sanning 1 eller 2. Stackars Slider låg länge i dragboxen, helt oanvänd. Vid något tillfälle när det var supertrögt och jag hade gått igenom alla ”the usual suspects” åkte slidern på. Gissa vad som hände… Just det! GÄDDA! Sanning 1 spräckt!

Jag trodde dock att det berodde främst på dragets gång, inte på färgen. Firetiger borde ju vara bättre, eller? Så när jag skaffat ett lite kralligare spö köpte jag Salmo Slider 12 i den självklara Firetigern. Efter att på en kvart landat 5 gäddor när min svåger kammade 0 var jag såld. Nu var jag så övertygad om gången att jag t o m vågade köpa någon naturfärgad variant också, som självklart fångade fisk. Sanning 2 var också spräckt – förtrollningen var bruten!

Vad är det då som gör Salmo Slider till en sådan favorit att det är värt en kärleksförklaring som denna? Det finns många faktorer (förutom att den faktiskt också gett mig mitt PB på borre):

Borre på 1225 gram på Salmo Slider 12 cm – En hungrig lite rackare…
 • Kastlängden – det är som att kasta en missil med egen raketmotor där bak. Ett vanligt kast skickar iväg draget mot horisonten. Jag kastar säkert 30-50% längre än med de flesta övriga drag. Det gör att man täcker enormt mycket vatten
 • Självgången – trots att draget saknar sked har det en fantastisk gång som slår kraftigt från sida till sida. Jag tror att detta är en av de största fördelarna – enormt med vatten flyttas
 • Att den kan ställas på tvären mot linan. Precis som en Zalt kan man få draget att stanna med hela sidan mot fisken. Mycket irriterande för en gädda
 • Spinnstoppen. Istället för att sjunka som en pinne har Slidern en grym gång även i spinnstopp. Den liksom ”vaggar” ner kraftigare än de flesta andra drag. Jag har fått grymt med fisk när den sjunker
 • Möjligheterna att variera djupet på intagningen. En sjunkande Slider kan fiskas på 0,5-2 m djup. Börjar du ta hem vid landning håller den sig där strax under ytan och låter du den sjunka håller den sig på det djupet
 • Du behöver inte jerka. Oregel invevning med veven räcker för att få en jerk-gång. Någon kallade t o m Slidern för ”Haspel-Jerk”
 • Det sitter super-krokar på redan från början. Jag vet inte vad det är för krokar men vassa är de och de rostar aldrig
 • De håller i evigheter – jag har inte lyckats förstöra en Slider (då ska du veta att jag försökt med att kasta i full fart in i klippor). Det enda jag lyckats med är att skava av en flisa längst bak vid bakre kroken.

Färgval

Det finns ett enormt urval av färger men jag har fastnat för några som räcker för mig och mina behov. Självklart har jag fler – det är ju en materialsport men dessa är faktiskt det som åker i vattnet.

Gäddan såklart – PE

Färg som jag gillar mer och mer. Jag har haft fantastiskt fiske på gädda i år
Färg som jag gillar mer och mer. Jag har haft fantastiskt fiske på gädda i år

Firetiger såklart igen – GT

Jaaaaa - PB på borre och en massa fina gäddor - vad säger man?
Jaaaaa – PB på borre och en massa fina gäddor – vad säger man?

Emerald perch – EP

Min favorit nr 1 tror jag - har dragit mycket på denna i år också
Min favorit nr 1 tror jag – har dragit mycket på denna i år också

Guldblänket (Crucian Carp) – Färg CNC

Ny färg som jag började gilla direkt - svårt att motstå blänken från denna - både för fisk och fiskare :-)
Ny färg som jag började gilla direkt – svårt att motstå blänken från denna – både för fisk och fiskare 🙂

Det är för mig de jag fiskar med. Känner man att man måste ha fler än fyra är färgerna Fegisen (GS), Mörten (RGS el TT) och Aborre (NAV) bra kompletteringar

Storlekar & modeller

Salmo Slider finns i 5,6, 7, 10 och 12 cm och de finns i sjunk och flyt. Jag kan inte uttala mig om alla. Jag fiskar bara med sjunkande 10cm (46g) och 12cm (60g) och det räcker för mig.

Fiskemetoder

Metoderna har säkert några fina och coola namn som jag inte känner till. Det blir helt enkelt den Skånska versionen, rakt på sak utan krusiduller

 • Jerka – såklart – det är ju ett jerkdrag från början. Ge dock inte draget för mycket slack. Risken är stor att du får trassel med att draget att kroken fastnar i tafsen (förutom att du har dålig kontakt med draget och inte kan nita dit fisken). Små jerk gör att draget vänder 180 grader i vattnet och flyttar sig nästan inte alls framåt.
 • Helt rak hemtagning i långsam takt. Funkar ibland när fisken är seg. Glöm inte kortare spinnstopp
 • Oregelbunden hemtagning – veva olika hastighet och antal vevtag och gärna lite längre spinnstopp.
 • Start-stopp – den funkar även för Slidern. Ett vevtag, paus, två vevtag, paus, fyra vevtag, paus osv
 • Mini-ryck – funkar med alla tekniker. Innan spinnstopp gör du ett kort, snabbt ryck så draget stället sig på sidan. I stort sett samma teknik som med Zalten men här funkar det bäst att jobba med spöt
 • Snabb inspinning – i somras var det en väldigt effektiv metod. Kasta långt – gärna in i ett skuggigt område. Börja tokveva. Flera tog precis i skuggkanten med extremt explosiva hugg som följd. Roligt…
 • ”Upp och ner” – kasta ut, låt draget sjunka/vagga – veva hem med spötoppen riktigt högt (funkar bättre ju längre spö du har) och få draget att simma snett uppåt i vattenmassan. Sänk spötoppen och låt sjunka. Veva uppåt igen osv.

Det spelar inte roll vilket spö eller rulle du använder. Ibland är det bra att gå ner i storlek till 10:an. Den funkar ju också utmärkt på spö upp till 40g kastvikt om man kastar lite försiktigt…

Slutligen kan jag säga att jag läst om team som använder sliderna som ”fisksökare” – den täcker så mycket vatten och väcker intresse att du kan se resultat i form av följare också. De använde Slidern för att leta intresserad fisk som de sen nötte på med alla andra metoder också. Slidern är ett kanondrag som funkar i alla årstider och är ett bra komplement till Zalt! Ska du köpa en, köp en 12:a sjunk färg EP el PE!!!

Tajt Lajns

//Mange

Föregående artikelLååång helg i Blekinge
Nästa artikelGrovstanäs Invitational- taktiktankar

1 KOMMENTAR

 1. […] En av dem sprang jag på i matsalen och han sa spontant ”Magnus, jag har lite drag i lådan åt dig”. Jag trodde såklart han menade draglådan😃 men nej. Han menade sin låda på kontoret. Idag åkte två handmålade Salmo sliders genom säkerhetskontrollen på Vantaa – vilken glädje! Att vi gillar Salmo Slider kanske du förstår när vi gjort ett helt inlägg bara till att hylla Salmo slider. Det hittar du här: […]

Comments are closed.