Fiskepass i Herräng 27/7-2014

Det är 22 grader i vattnet och vi befinner oss fortfarande i norra Roslagen. För mig som varit här i några år nu så är det den varmaste vattentemperaturen hittills. Herräng DanceCamp är i full gång och dansare från alla världens håll och kanter befinner sig på orten.

Stepsdance på bryggan
En dag på stranden så bjuds man på en show med ett gäng stepdansare. Helt unikt, händer förmodligen bara i Herräng. Inte för att det har ett dyft med fiske att göra…

Nog om dansare i Herräng, detta är ju en fiskeblogg som specifikt behandlar ämnet gäddfiske, så låt oss återgå till detta.

rasmus fiskar
Lillgrabben gör ett försök att dra storgäddan från land. Dessvärre inget napp denna gång.

Återigen var det dags för en kvällstur för att jaga lite gädda. För ca en vecka sedan fick vi tips om ett par ställen som levererat riktigt mycket och stort. I och med att dessa erfarenheter grundar på lite äldre källor (läs pensionär), så var vi lite skeptiska, men vet inte om de refererar till nätfiske, gäddsax eller dynamitfiske????

Jag och Andreas beger oss ut för att sondera terrängen. Vi rör oss upp mot Yxeln.

Yxeln
Vi beger oss norrut över, korsar Singöfjärden och kommer upp till yxeln på ett kick. Här möts vi av ett riktigt “hett” system. Här finns det mesta som en gäddfiskare kan önska sig…..och stenar så klart. Håll extra koll när du är inom 3 meterskurvan, mycket sten som inte är utmärkt. Det vart inte bättre av lågt vattenstånd.

Om du besöker detta område kan jag rekommendera södra delen av Yxeln som start. Som ni ser är förutsättningarna riktigt fina för ett varierat fiske. Allt från flader, grynnor till sköna vassar.

fiskar mer gädda
Andreas nöter på i fören. Och som alltid….. Dagens Outfit: Beige keps från Boomerang, Svart fleece från Lundhags, Svarta byxor från Fjällräven. I handen håller han ett svart 8´6 Roots spinnspö, laddad med en Abu Garcia C4 som i sin tur är lindad med Tracer brade flätlina (0,35). Längst ut på linan sitter en Pigshad (orange) Till höger på plattfomen ligger lös förtöjningstamp, så där lagom trassligt. I vänstra nedre hörnet kan man ana en vit fender.

 

Vi har riktigt roligt fiske denna dag. Vi har flertalet hugg och nafs, långt i från alla landas. Kanske är vi slöa och långsamma i värmen eller så är fisken riktigt försiktig. Det var ändå några som fastnade på kroken. Dessa högg från “ingenstans” ca 3-4 meter från vasskanten.

andreas gädda
Äntligen är Andreas med och poserar med egen fisk 🙂 Denna bild visar även hans första gälgrepp på en gädda – snyggt jobbat säger jag.

 

Blodig gädda
Det ser värre ut än det var, men lite blodutgjutelse vart det. Den vart återsatt och mådde prima och simmade i väg som en pigg och glad lax.

Trots att det inte är några bjässar vi fått upp så tycker jag att storleken på dem är ok för sommarfiske i skärgården. Det var allt för denna gång.

// Danne på landet.

 

 

 

 

Föregående artikelHej Herräng – Hej Gädda
Nästa artikelMälaren tar, Mälaren ger: gurkor i gurkstan