Hej Herräng – Hej Gädda

Äntligen uppe i stugan. Väderrapporten på radion meddelar värme uppåt 30 grader, svaga vindar – Kan helt enkelt inte bli bättre.  Vi tillbringar dagarna vid bryggan alt. vid badplatsen och njuter. Ungarna badar som aldrig förr och varvar med lite andra aktiviteter som t.ex. fiske 🙂

På vägen upp till landet stannade vi förbi Huntyardberras i Arlanda stad och inhandlade ett par UglyStick’s till ungarna. Det är dags att de initieras i sportfiskelivet. Moa och Rasmus var sugna och ville testa direkt när vi kom fram. Det vart succé direkt – Moa lyckas dra sin första gädda. Hon spetsar det med ett par abborrar. Rasmus lyckas locka fast en mört på kroken, även han var glad som solen.

bild
Här är bildbeviset på Moa’s allra första gädda. Här ser ni även ungarnas nya fiskespö. Sjukt lättkastat och mjukt som få, näst intill omöjligt för dem att bryta av det. Bete för dagen var ett par klassiska spinnare från ABU (8gr)

Även om vädret liknar en semester i grekiska öriket så är man fiskesugen. När alla ungar är nattade så är det dags för papporna att bege sig ut på sjön för att prova fiskelyckan.

SMHI bildny
SMHI varnar klass 2, boende i Sverige säger, äntligen lite riktig sommar!

 

Jag och Andreas packar snabbt ihop prylarna och beger oss ut på jakt efter gäddan. Vi startar rundan uppe vid Rörskäret.

rörskäret
För er som är bekanta med området så är det endast 3 min färd till Rörskäret från Herrängs Marina. Vi håller oftast till på södra sidan. (rödmarkerat) Här ligger en fin vass med ett djup om ca 1,5-2 m inne vid kanten och utanför en lite brant.

Redan efter ett par minuter får vi vår första kontakt, dock släppte den ganska snabbt dessvärre. Älskar att fiska i skärgården, här ser man prylarna i vattnet samt att man faktiskt ibland har chans att se fisken attackera.

Vi fortsätter på samma ställe och får ny kontakt. Denna gång är det Andreas som har något på kroken.

Andreas Gädda
En pigg rackar som Andreas lyckades få på kroken. Kan inte heller klaga på formatet. Nu är det inte Andreas som står med på bilden dessvärre, den äran lyckades jag sno åt mig….

Mer än så lyckades vi inte dra upp under onsdagskvällen, men nya rundor väntar. Det går uppenbarligen att rycka gädda även när det är grym sommarvärme.

Vi får en del frågor om beten och djup på fångsterna, så här kommer en kort uppdatering om detta:

Jag provade det mesta under kvällen, gummi, klassiska wobblers och Jerkbaits – det var gummi som var melodin för de fiskar som ville hugga. Vi kör stora gummibeten som vi viktar med 10gr päronblyn för att få ned dem lite. Detta då de är riggade med shallowskruv. Djup ca 1-1,5 m för gäddan som är med på bild. Djupet vid platsen är ca 2-2,5 m.

Pigshad orange
Detta var färgen för dagen. Det är även den som har levererat i Mälaren senaste tiden när det varit riktigt trögt.
Pigshad blåvit
Dessa riggar jag med en dubbel trekroks-stingers. Fungerar lika bra att hänga dem i spikes med hängande krokar som att fästa kroken direkt i gummit/kroppen.

 

// Danne på landet

 

 

Föregående artikelGnesta blandar och ger – Fiska Gädda i Sörmland
Nästa artikelFiskepass i Herräng 27/7-2014