Mälaren tar, Mälaren ger: gurkor i gurkstan

Sommaren vägrar släppa greppet om Sverige och försäljningen av fläktar måste vara all-time high. Det har varit en väldigt skön semester som tyvärr måste ta slut, även om sommaren inte vill göra det. Efter en förhållandevis fiskefri semester (jaja, några pass har det allt blivit) tänkte jag och Fishing Passion-Tobbe avsluta semestern i stil med en en tur jag längtat efter att göra länge: en tur med övernattning mitt ute i fiskevattnet på ngn ö, fiske, strandhugg, grill, samkväm och mer fiske. I fredags var det dags – avresa från Täby kl.17 med nosen västerut, mot gurkstaden Västerås och Tobbes hemmavatten. Planen var kvälls/nattfiske, några timmars sömn och sen gryningsfiske med avslutning kring lunch på lördagen.

Kuttersmycket väntade på båten när jag kom till Västerås
Kuttersmycket väntade på båten när jag kom till Västerås

Väl där mötte kapten Tobbe mig med en glad överraskning – hans förhållandevis nyinförskaffade Ockelbo B14 har gått under smeknamnet “Gulan 2” eller G2. När jag kommer dit sitter Tobbe med fötterna på båten och pekar mot aktern. Min Gulan har fått en namne – det är nu officiellt! För övrigt har även Jakob, en annan i gänget fått en gul båt. Gissa vad vi tycker den ska heta?

Sådär - vackert! Bra namnval Tobbe!
Sådär – vackert! Bra namnval Tobbe!

Rejält lastade, förmodligen inte riktigt i linje med Ockelbos rekommendationer om maxvikter styrde vi ut mot en skumpig Västeråsfjärd. Ja, det blev ganska mycket grejor men det blir lätt så när man har två pryltokiga fiskare på tur med övernattning. Tre spön var, vars en monsterbag, mat, dricka, liggunderlag, batterier, bränsle osv. Ja, G2 fick bekänna färg och den gjorde hon med bravur.

Packningen väger en del. Vi gjorde vad vi kunde för att sänka G2, men vi lyckades inte
Packningen väger en del. Vi gjorde vad vi kunde för att sänka G2, men vi lyckades inte

Tobbe hade tidigare lagt upp rutten och skickat ut tänkt grundplan. Först ett grundflak bredvid farleden med en djup kanal bredvid med hård botten som skulle hålla både gös och gädda. Tobbes fiskesällskap hade dragit en 6,5kg gäddis där veckan innan så vi visste de fanns där. Själv är jag ingen gösfantast, inte alls faktiskt. Jag har aldrig känt dragningen till en nyckfull fisk som är minde än gädda och som oftast fajtar sämre än en kundkasse från Coop. Men de fanns där. Självklart var målet klart för mig: gädda. Jag började frivattensfiska. Helt utan framgång… Jag lyckades bara sumpa mitt nyinhandlade skeddrag i utkastet när en taskigt gjord knut av mig gjorde att jag kastade iväg både drag och tafs. Tråkigt. Ingen action ingortsättningen heller. Ingen var faktiskt en liten sanning med modifikation. Efter en konstig känsla i spöt kom draget upp med en lina och i änden på den satt en tafs och en jigg. Tobbe tittade konstigt på mig och frågade, “är tafsen knuten?”. Jag undrade “varför” och han skrattade “den är nog min”. Overkligt!

Hur gick det här till? Jag återfångade Tobbes jigg. Linan hade gått av en bra bit upp. Förmodligen för att han hade svart lina. INGEN borde ha svart lina med hänsyn till man fiskar med
Hur gick det här till? Jag återfångade Tobbes jigg. Linan hade gått av en bra bit upp. Förmodligen för att han hade svart lina. INGEN borde ha svart lina med hänsyn till man fiskar med

Obligatorisk motljusbild
Obligatorisk motljusbild
Efter en liten händelselös utflykt in mot ett stenparti och land för lite ombyte var vi tillbaka på grundet och jag bytte taktik. Jag slängde på en 14 cm jigg i egen färg riggad m 15 g huvud och stinger och strax satt där en gädda. Glädje – min första “riktiga” frivattengädda.

Jag kallar färgen för silversnor
Jag kallar färgen för silversnor
Frivattensgädda
Frivattensgädda

Lite senare sa det pang igen på mitt spö, följt av tre sprattel och sen bara tyngd. Mycket riktigt, en liten gös hade krupit på. Kul! Undrar varför jag inte jiggar oftare? Jag vet ju att tekniken funkar men jag använder nästan aldrig klassisk jiggning till gädda. Vet inte varför men nu kommer det användas lite oftare.

Vad är det här för sort. Jag fiskade ju Gädda!!!
Vad är det här för sort. Jag fiskade ju Gädda!!!

Det mörknade på snabbt, tyvärr hade inte Tobbe känt ett pet på sina saker och han började bli frustrerad. Själv kände jag mig kreativ och slängde på min “Real Eel” som skulle vara självlysande, för att testa om det stämde. Det gjorde det!

Laddning av Reel eel på G - det ser ut som jag håller på med en svets men det är bara Tobbes strålkastarficklampa
Laddning av Reel eel på G – det ser ut som jag håller på med en svets men det är bara Tobbes strålkastarficklampa
Ljuset tänt
Ljuset tänt
Ljuset släckt. Det kändes som att kasta iväg ett spårljus
Ljuset släckt. Det kändes som att kasta iväg ett spårljus

Dags för strandhugg och käk. En ö med schysst sandstrand blev lösningen. Iland med grill, mat och liggunderlag så gick vi igång. Då började Tobbe med att skrämma mig :D. Han drog fram en kniv, och sen en till och berättade stolt att han hade med sig tre knivar! Det visade sig att varken var ute efter några våldsamheter eller hade finskt blod i ådrorna. Han tyckte bara att knivar är bra verktyg i vildmarken…

Robinson Lundgren, knivfetischist
Robinson Lundgren, knivfetischist

Vi käkade, snackade och drack kaffe sen plumsade det lite för mycket i vattnet framför så jag fattade spöt och gick iväg för mörkerfiske. Efter att framgångsrikt både satt och förlorat min självlysande ål till ett nedfallet träd och satt min popper i ett levande träd kände jag mig nöjd och gick och la mig med känslan av framgång i kroppen.

Gryningsbild
Gryningsbild
Schysst playa vi la till vid
Schysst playa vi la till vid
Ön hade också en sopmaja med tillhörande torrdass. Det var välventilerat
Ön hade också en sopmaja med tillhörande torrdass. Det var välventilerat
Sorgligt att folk beter sig på detta sätt och lämnar fullkomligt kaos efter sig. Skärpning!
Sorgligt att folk beter sig på detta sätt och lämnar fullkomligt kaos efter sig. Skärpning!

Efter några timmars vila/sömn grydde det och det var dags att lämna övernattningsstället och fiska igen. Vi skulle fiska av en flad rakt utanför ön och jag tyckte Tobbe kunde slänga på något spinnerbait när Tobbe kläcker ur sig “tror inte på spinnerbaits, jag har aldrig fått ngt på det”. Jag slänger på min SF Bucktail, precis som Tobbe gör efter lite övertalning . Jag klipper tre gäddisar utan att Tobbe känner ett hugg. Trots att spinnerbaits bevisligen fångar fisk har inte känslan lämnat Tobbe. Nya försök krävs!

Turens minsta gädda gav också det
roligaste hugget. Jag lyfte upp draget ur vattnet. När det är ca 10 cm över ytan flyger gäddan upp med öppen mun och inhalerar hela klabbet! Jag har haft fiskar hoppa efter mina beten innan, och jag har hugg i ytan, men aldrig ett flygande napp!

Flyggädda (och morgonhumör)
Flyggädda (och morgonhumör)

Vi rullade vidare till näckrosvikar och några till klev på, denna gång på ABU/SZ McMy. Kul att jerka upp några på mitt nya jerkspö – lyckades knäcka det jag fick av Danne och Peter (japp!) så det blev till att köpa nytt – ett Westin 3776!

När solen stod för högt och huggen slutat komma på det grunda rullade vi vidare tillbaks till gårdagens friliggande grund och en gäddis till klev på. Tobbe gick verkligen in i koma då. Frustrerad över dåligt fiske (för honom) och avsaknad av sömn gjorde att energin tappades.

Är det Tobbe som är stor eller G2 liten - vet inte... Men sova gick iallafall
Är det Tobbe som är stor eller G2 liten – vet inte… Men sova gick iallafall

Efter powernap fick Tobbe sin efterlängtade gös – Mälarens största 😉

Äntligen - man anar en viss frustration - eller?
Äntligen – man anar en viss frustration – eller?

Tagna av lite sömn och stekande sol kände vi att energin började falna runt 11 och vi valde att åka hemåt.

Summeringsvis var detta en riktigt grym tur – bland de bästa fisketurer (ur ett helhetsperspektiv) jag haft. Helt OK fiske, ffa för att vara premiärtur i ett nytt vatten. Tekniker som funkade var klassisk jiggning, spinnerbaits och jerk. Tailar, gummin och wobblers levererade inte så mkt denna gång. Mälaren gav ifrån sig en del fisk men krävde också en del i retur. Det finns sten precis överallt och turen kostade tre beten med tillhörande tafsar samt ett gäng krokar som blev slöa, men så är det ibland…

Sådana trippar vill jag göra fler av! Grymt sällskap och att sova utomhus, utan sovsäck med stjärnhimmeln som täcke, en liten brasa vid fötterna och fullt med plumsande fisk 5 m längre bort i vattnet är obetalbart. Det är verkligen mumma för själen. Turen dämpade ångesten av att semestern snart är slut och tvångströjan med långärmat och långbyxor måste åka på igen.

Nu längtar jag till höstfisket

//Mange

Föregående artikelFiskepass i Herräng 27/7-2014
Nästa artikelFiskebloggen visar vägen – Pertan´s pers-gädda i Norrtälje skärgård

2 KOMMENTARER

Comments are closed.