Fly vs Jerk – hetare än någonsin?

Då har vi hunnit med fyra avsnitt av årets säsong av Fly vs. Jerk. Det har varit otroligt intressant än så länge. För egen del är det verkligen mitt behövliga lilla fiskefix. Jag får en dos varje fredag så att jag kan hålla abstinensen under kontroll som den fiskeberoende man är. Och min familj har blivit medberoende… Inte av fly vs jerk (än) men av pysslet runt fisket jag ägnar mig åt när jag inte kan vara på sjön. Det är både mysigt och kul att bygga beten, måla airbrush och binda bucktails när dottern är med och bygger. Otroligt kul… Men nu hamnade jag lite off-topic precis som vanligt. Lätt att drömma sig iväg… Det var Fly vs Jerk det skulle hamna om.

Älvgädda_buk-1
Mathias med liten dam som verkar ha intagit allt för energirik kost och lagt på sig lite hull

Förutom att det är lätt att drömma sig bort och komma på sig själv sitta och göra mothugg i soffan så är det också så mycket intressant att plocka upp:

Vi ska komma ihåg att vi har några av de finaste, bästa och skönaste fiskarna skandinavien (och Irland) har att erbjuda i denna show. Deras nivå är otroligt hög. Dessutom får de fiska på vilka vatten de vill. Vatten de kan som baksidan på sin egen hand. De har också all tänkbar elektronik man kan ha tillgänglig i sin arsenal. Och ändå… Tvärnit! Och överallt dessutom. Jag tror det kan vara nyttigt och en god påminnelse för alla som redan i år innan sitt första egna öppet-vattenpass fått sitt flöde i sociala medier fyllda med stora gäddor och prestationsångest. Det är sportfiske vi sysslar med. Vi fiskar på givna förutsättningar och givet humör hos fiskarna. Det är också det som gör det spännade. Man kan inte bara bestämma sig och sen åka ut och hämta en metersfisk. För de flesta, inklusive vi på FiskeFürAlle får snällt låta livet diktera när det är fiske, inte låta resten av livet dikteras av när det är bra fiske. Det är naturligtvis ett val vi gjort allihopa, men då får vi också acceptera att förutsättningarna är vad de är och även de bästa blankar ibland…

Pyry big pike

En sak som jag verkligen kommer ha med mig från årets säsong är också från intervjuerna. Just nu tänker jag på sanningarna och tipsen från Pyry Granlund. “Fishing is all about location, location, location and then skill”. Den mäktige finnen och hans kompanjon Tuomas har valt att fiska på ett otroligt bra vatten, med hyfsat begränsad geografi och erkänt många och stora gäddor. Men de hittar inte i vattnet. Även om de är fantastiska fiskare med enorm erfarenhet från sina hemmavatten, tillgång sjökort, allsköns elektronik så krävs det ändå lokalkunskap för att hitta fisken. Visst kan man minska söktiden om man har mycket med sig i bagaget, men det krävs ändå sökande för att hitta produktiva lokaler. Och produktiva lokaler är också en färskvara. Fisken flyttar runt… Man måste veta vad som gäller “just nu”.. Värt att ta med sig i sitt eget fiske. Hellre lägga mer tid på begränsad yta fiska igenom ordentligt snarare än fladdra runt och prova många olika vatten (vilket jag gjort mycket av nyfikenhet de två senaste åren).

This is an awesome 12 kg fish caught during during fly vs jerk. Hats of - well fished!
En sådan fisk förblir en dröm för många hela sin karriär! Och Niklaus drar en under tävling – fantastiskt

För egen del tycker jag dessutom att se de olika taktikerna / gameplans teamen lagt upp. Jag blev fascinerad under intervjun med Niklaus Bauer om hur extremt genomtänkt deras taktik var. Antal, antal, antal men se till att ca var tredje spot skulle vara en spot med potential på stor fisk. Och det har ju lyckats… Att dra en 12+kg gädda som Niklaus lyckats med tidigare är en bedrift i den högre skolan. Samma sak gäller Trummans och Pierres taktik. Dag 1 storlek, dag 2 antal och dag 3 storlke. Smart tänkt, kul att se hur de varierar sitt fiske och val av plats och att de får det att funka.

pierre 2Att se detta års upplaga är för mig dessutom en stor lektion i fiske jag inte pysslat med men mentalt laddat för. Jag är skärgårdsfiskare. Jag lägger 97% av mitt fiske i skärgården på djup lägre än 3m. Jag vet (ibland) var jag ska hitta fisken och vilka tekniker jag använda. Här sitter jag nu som en svamp och bara suger i mig när Mathias och Pierre berättar om hur de bedriver pelagiskt fiske. Hur det använder elektronik för att hitta fisk, hur det tänker kring betesval, djup, inspinning mm. Än så länge har det inte i Fly vs Jerk lossnat för Shimano/Normark men jag vet att både Mathias och Jesper är enormt duktiga fiskare så även om de inte fått leverans (ännu) suger jag i mig alla tankar och resonemang! Samma gäller fisket i älv som Trumman och Pierre bedrev dag 1. Var de söker fisken. Hur de hittar den och hur de tolkar lodet. Fascinerande… Jag tror inte Kanalgratis tänkt detta som en skolbok i fiske men för mig som fiskenörd är det precis vad det är…

Det var ett tag sen... Men Trumman har INTE tappat någon glöd alls!
Det var ett tag sen… Men Trumman har INTE tappat någon glöd alls!

Sen måste jag ge en stor stor tummen upp till Trumman. Efter så många års fiske efter gädda, 100% fiske på jobbet och fler 10+ gäddor under bältet än vad jag har bete (och det säger inte lite…) så sveps jag bara med av glöden, passionen. Trumman är vråltaggad och det går rakt igenom rutan. Jag blir glad bara av att se energin och får mig att längta ännu mer till först passet! Wow – eller som någon skulle uttryckt det – “I caaaan’t beliiieve it” 🙂

image

Avslutningsvis kan vi säga att vi på FiskeFürAlle är stolta, ödmjuka, glada inför det faktum att alla lagen velat vara med och svara på våra nyfikna frågor. Man känner sig verkligen som ett barn med näsan tryckt mot rutan i en godisaffär och plötsligt blir man insläppt och får prata med dessa fiskefantomer. Det som slagit oss är vilka goda representanter för sportfisket dessa killar är: trevliga, ödmjuka, kompetenta och framförallt frikostiga med kunskap. Big ups!!!

Älvgädda_huvudbild_rip-1

I skrivande stund närmar sig avsnitt 5 och finalen på mässan sig med stormsteg. Själv hade jag inte möjlighet att vara på plats i Jönköping i fjol när finalen visades, men Peter vad där och hans beskrivning går inte för hackor. Arenastämning med raffalande upplösning. Jag har kluvna känslor faktiskt. Å ena sidan längtar jag mot den spännande finalen, å andra sidan innebär ju finalen att serien är över för detta år… Men då börjar förhoppningsvis vårfisket. Ja det kommer bli spännande…. Och sen blir det ju stor baluns på kvällen sen, på Enzo Ballrom och den tillhörande banketten. Blir den i närheten av festligheterna kring Perch Pro så blir det magiskt. Hoppas du skaffat biljetter så vi träffas där!!! Har du inte det – gör det så kan vi ljuga ihop över ett glas av något gott där 🙂

//Mange

 

Skulle du vilja ha tag i biljetter till Enzo Ballroom och Fly vs Jerk-festen så hittar du det här

Ps. Vi finns på Facebook, Instagram och Youtube. Följ oss där för den senaste informationen om vad vi gör och nya inlägg

Direktlänk Facebook hittar du här

Direktlänk Youtube hittar du här

På Insta hittar du oss under fiskefuralle Ds.

Föregående artikelFly vs Jerk – The Teams – Team Storm/Shimano – Svensk version
Nästa artikelFly vs Jerk – hotter than ever?