Fly vs Jerk – The Teams – Team Storm/Shimano – Svensk version

Fly vs Jerk är ett format som vi verkligen älskar, förra året hade ju temat “The World is Watching” och det kändes som om det verkligen satte tävlingen på näthinnan hos de flesta. Upplösningen var magisk där i princip sista fisken avgjorde tre dagars tävlande. Evelina Henriksen och Claes “Svartzonker “Claesson hade en magisk dag med över 100 gäddor i båten en dag, och då brändes det enligt initierad uppgift en hel del. De två gick rakt igenom rutan med sin hängivenhet, charm och Clas galenskaper parat med 2  vinnarskallar.

Det är en hatkärlek varje år- något man väntar på under en tung tid på året med noll fiske för de flesta  – till att vara några veckors lilla julafton varje fredag kl 20.00.

De senaste veckorna har vi fått lära känna de deltgande lagen i Fly vs Jerk lite djupare. Vi har tidigare träffat Team Vision Sverige,Team CWC, Team Vision Finland och nu har turen kommit till Tema Storm / Shimano med Mathias Holgersson and Jesper Norell.

Har du av någon udda anledning missat tidigare inlägg kan du hitta Team CWC här ,  Team Vision Sverige här och Team Vision Finland här

När detta skrivs så är tävlingen inte avgjord och vår förhoppning är att genom lite mer bakgrundskoll på teamen så blir upplevelsen ännu närmare och det känns som om det är en kompis som står där och fiskar, alla har vi vår favorit och därför skall vi nu ge er möjligheten att få lära känna Jesper och Mathias lite närmare, förmodligen okända, i alla fall för mig så nu kör vi:

Låt oss gå på djupet med Mathias, vem är du?

Jag är en kille på 31år som brinner för nästan allt fiske som Sverige har att erbjuda.

Men gäddan, abborren och gösen är de arter som får mest tid. Mycket beroende på att jag till vardags driver jag en fiskeresort i Falun där man fiskar just dessa arter. Förutom fisket är det fotografering och familjen som är det stora intresset.

Mathias är en ödmjuk herre som ni kommer märka, vi tycker det syns tydligt under Fly vs Jerk och såklart även i den här intervjun, för sanningen är att Lake Runn fishing resort som Mathias driver har fått utmärkelsen ”Sveriges bästa guideservice” av en av Europas ledande tidskrifter.

Älvgädda_huvudbild_rip-1
Mathias börjar året starkt med en 10+ i slutet av februari, en Storm Curly gjorde jobbet.

Vad är det som driver dig att fiska?

Att jag fiskar gädda och nästan besatt av att fiska. Måste vara jakten, nya vatten, huggen att det inte någon gång är lätt. Man får misslyckas och måste misslyckas för att både känna glädjen och dra lärdom när du verkligen lyckas. Och hur blev det så, det var väl egentligen inge händelse som satte igång detta utan det bara växte fram.

Hur ser din tävlingshistorik ut, några av oss känner igen dig från Perch Pro 2014?

Jag har inte tävlat allt för mycket, endast ett par. Den första lite större tävlingen jag ställde upp i var WorldPredatorClassic i Holland. Där gick det hyfsat, en vinst för största gädda under sista dagen.

Saken gjorde det inte bättre när det var en otroligt vacker gädda som hade allt jag drömmer om. Du vet, buk, rygg, aggressiv, nacke det adrenalinet, shit J Och det gav mersmak, alla känslor som kommer under pressade situationer och en enorm glädje.

Annars är det Perch PRO-2014 som du nämnde som jag och min goda vän Henrik Karlen lyckade vinna efter många om och men.  I år är det dessutom dags för WPC Classic i Holland där jag och Jesper är ett team, det ser vi fram emot

Älvgädda_buk-1
Älvgäddan var en buktalare visade det sig när Mathias tog och vände på steken, grattis till en mäktig fångst

Varför tävlar du, vad är det som driver dig till att tävla?

När jag tävlar blir alla känslor så mycket större, du har glädjen, sorgen och adrenalin påslaget när de andra teamen rapporterar in. Som i episod3, du tänker mycket på hur alla andra fiskar, och du vet att dessa killar vet vad de gör. Sedan kommer en rapport att största fisken är typ 3 kilo. Lättnaden och frustationen över dessa siffror återspeglar ditt egna fiske och ger en sådan tändning.

Hur var era känslor inför Fly vs Jerk 7?

Innan Flv vs Jerk 7 starten var det inte ens säkert att jag kunde ställa upp, har haft en del problem med ryggen under hela förra säsongen. Mentalt var vi mer än redo, vi visst vad vi skulle göra och hade planen, utrustningen och glöden. Men samtidigt att tävla med Niklaus Bauer, Trumma och de andra veteranerna är ju lite skrämmande;)

Berätta hur det känns att vara med i en så intensiv tävling som Fly vs Jerk är, vi är många gäddfiskare här ute runt om i landet som är ganska slut efter en heldags jagande på sjön, å då kör ni på under 3 dagar?

Det är en tuff tävling då det inte blir allt för mycket sömn och de spänningar som en tävling erbjuder påverka dig. Att ha en kamera som är 30cm från ditt ansikte 12 timmar per dag gör det inte lättare.

Ni är ju mer eller mindre ett fabriksteam- berätta mer om utrustningen ni använder?

Vi använder mestadels spinnrullar typ Calcutta från Shimano till allt fiske över 60gr riggade på relativt kraftiga spön för att kunna driva in kroken på ett bra och effektivt sätt. Men samtidigt har jag alltid ett par olika anpassade kombinationer av spö/rulle för olika beten och tyngder. Till våra mindre R.I.P shad fiskar jag däremot med ett haspel Yasei eller Biomaster och en 4000 rulle.

20120608_namnlöst_0101
Den där Gösen är det många som drömmer om, mäktig storlek

Elektroniken ser man är ett stort hjälpmedel för alla Team, hur använder ni er utav den?

Elektroniken är otroligt viktigt för mig, 80-90% av mitt fiske bedriver jag på djupare vatten än 6m och det ger mig ovärderlig information.  Därför har jag flera enheter som jobbar med olika vyer/funktioner, 2D-SI-360 samt karta. En funktion som jag använder mycket på grundare vatten är DI för att lokalisera olika typer av sjögräs som är svårt på 2D.

Vi brukar be om några tips för att utveckla vårt eget fiske, har du några måsten du vill dela med dig av när det kommer till gäddfiske?

  1. Var förberedd inför ditt fiske, blir mycket roligare och oftast bättre resultat
  2. Snåla aldrig på huvudlina och tafsmaterial. Tafs eller linbrott kommer du nån gång att få, men minimera risken!
  3. Gå inte efter gamla vanor, försök istället förstå ”varför” stället eller bete var så bra från första början.
  4. Din lokala fiskebutik har oftast en god kunskap om just dina hemmavatten och vad som brukar fungera. Gå in och sug i er information och bearbeta dem J

 

Över till Mathias teamkamrat Jesper Norell, Chef för Sportfiskedivisionen på Normark, hur länge har du känt Mathias?

 Jag och Mathias har inte känt varandra så länge men vi har fiskat några år mer eller mindre tillsammans. Den bästa historien vi har tillsammans så här långt är Fly Vs Jerk

Men det finns även ett Nordnorge äventyr i full storm och trasig gps,med ett galet Torskfiske i historieböckerna som vi får berätta om en annan gång. Däremot så har vi kanske det största äventyret tillsammans framför oss då Mathias och jag ska vara ett team i WPC classics i Juni/juli som går i Holland.

 

IMG_2828
Jesper med en fin pelagisk slemgurka

Hur kom du in på fisket Jesper?

Min fiskehistoria är lång, det började med att min far tog med mig en dag på fiske när jag var tre år, jag fick låna hans spö och kom väl sådär 5 meter, men jag lyckades få min alldeles egna gädda på kroken, den var jag tvungen att få hjälp med att dra upp, men där och då blev jag sportfiskare.

Hur ser din tävlingserfarenhet ut jämfört med Mathias?

Jag har tävlat mycket i yngre år mest inom mete och pimpelfiske, med framgång måste jag väl säga, många tävlings vinster och mästerskapsmedaljer.

Vill tillägga att Jag har på senare år fastnat för Gäddfisket, och jag måste säga att det är hugget från en stor gädda som gör det till en fanatisk jakt,  just hugget är fantastiskt !

IMG_0434
Vi tror det är en glad lax, vi är inte helt hundra, men vi vet att det inte är en Gädda i alla fall

Alltid kul att få lära känna ett nytt team i Fly vs Jerk, vilket innebär att man får lära sig nya tekniker och taktiker, hur kom det sig att ni ställde upp i år?

Vi ställde upp i Fly Vs jerk av flera anledningar, självklart vill vi försöka vinna och fånga respektabla gäddor,  det är också ett bra sätt att presentera Normark för den breda massan men också visa upp skickligheten hos våra Rapala/Shimano ProGuides, mycket positiv tävling.

Fick ni blodad tand eller var det mer en känsla av att aldrig fly vs jerk igen, efter 3 dagars gäddjakt?

Vem vet vi kanske dyker upp i nästa säsong också, det är lite av tjusningen i Fly vs Jerk att alla håller på sina små hemligheter.

 

IMG_2555
Det här vet vi inte alls varför man fiskar, men så länge Jesper är glad så förtjänar bilden sin plats i en fiskeblogg, även i en gäddblogg, vi gör ingen skillnad på fiskar eller fiskare bara de är glada är vår devis

Vi i FiskeFürAlle ser våldsamt fram emot att träffa alla deltagande teamen igen under mässan men självklart även under banketten och under fredagskvällen. Vi njuter fortfarande av stämningen från finalen av Perch Pro-eventet på Hardrock i februari

Är du i Stockholm under fredagen så hoppas vi att vi ses på Afterparty  på Enzo/Ballroom med middag kl 19.00

Fixa festen och klicka här – Entre alla 3 dagarna ingår

Väl mött

//Peter

IMG_2834
Tydligen blir man inte lika glad över gös som om man får en
IMG_1602
Öring blir man glad över – Jespers bedömningsskala går från leende till jätteleende, way to go

 

 

 

 

 

 

 

Föregående artikelFly vs Jerk – The Teams – Team Storm/Shimano – English version
Nästa artikelFly vs Jerk – hetare än någonsin?

2 KOMMENTARER

Comments are closed.