Full moon fishing med Hans Nordin

Lördag morgon. Klockan ringer 5.45. Jag undrar vad det är som låter. Efter 30s fattar jag att det är min telefon. När telefonen är tyst undrar jag varför jag ställt klockan? Just det, fiske! Och inte med vem som helst utan hela FiskeFürAlle ska ut med legendaren Hans Nordin. Med Hasses kommentar “det ser ut att bli riktigt bra förutsättningar imorgon, Magnus” ringande i huvudet går jag ner för att brygga kaffe och värma Gulasch-soppan.

Egentligen är det kväll här och jag skriver om morgon men - OK, ni fattar...
Egentligen är det kväll här och jag skriver om morgon men – OK, ni fattar…

Lite drygt 1,5 timmar står vi alla laddade i Spillersboda taggade för en dags, som vi hoppas, kanonfiske efter stor gädda. Vi hade briefat Hasse innan att vi ville ha siktet på stor gädda, fullt medvetna om att det fanns risk för blankning. Hasse med sin erfarenhet av guidning ställde då direkt kontrollfrågan: “Har ni VERKLIGEN pannbenet för det som krävs”? Svaret från oss var otvetydigt JA! Föga visste vi hur mycket pannbenet skulle behöva jobba denna dag.

Innan vi rullar vidare i beskrivningen av dagen och de lärdomar vi fått med oss kanske det är på sin plats med en liten introduktion till de som inte vem Hans Nordin är. Hans Nordin är tillsammans med Leif Engström några av de intresserade, hungriga och framåtriktade gäddfiskare som gör att vi bedriver den typ av modernt gäddfifske vi har. Hans började redan på 70-talet jag stor gädda och konstaterade snabbt att utbudet av beten och utrustning inte svarade upp mot hans behov. Det gjorde att han själv började modifiera beten och sen tillverka dem själv. Han har också skrivit flera böcker om fiske, betesbygge mm. Var programledare i SVT:s serie Fisketur i slutet av 80-talet och var en av landets första fiskeguider. Han är dessutom den fiskare i Sverige som har flest reggade storgäddor. Maa är Hans en av de absolut mest rutinerade och kunniga gäddexperterna i detta land. Det gäller att ha öronen med sig när man fiskar med Hasse. Man kan lära sig en del 🙂 Och nu tillbaks till storyn om lördagens fiskefänge…

Direkt när vi stävar ut ur hamnen, på vägen till första maren hann Hasse peka ut ung. 7-8 platser där han tagit 10+ gäddor. Väl inne i maren börjar vi köra som vanligt. Danne jerkar, Peter med en Zalt firetiger och jag med en tail. I slutet på varrvet på maren kliver en riktig tjockis i tre-kilosklassen på  och den hade verkligen sugit in RoNo-tailen. skönt!

Jag vet inte varför jag envisades med att hålla gäddan på detta bakvända sätt... Jag är väl bakvänd
Jag vet inte varför jag envisades med att hålla gäddan på detta bakvända sätt… Jag är väl bakvänd

Sen åker vi iväg. Hasse visar 40 ställen han tagit 10+gäddor på. Mannen har en grym erfarenhet och vi fiskar på överallt utan resultat. Ännu en sån dag. Jag och Peter har inte haft tur med valet av dagar när vi blir guidade.Bevisligen var det inte bara vi som hade det trögt. Vi träffade inte på en enda båt som landat fisk. Helt otroligt!

Taliban-Peter roar sig med prickskytte när fisket är trögt
Taliban-Peter roar sig med prickskytte när fisket är trögt

Hasse slet och slet och blev mer och mer beskymrad. När vi kommer till en liten vik tidig runt 14 landar Peter och Danne vars en slips och bränner två hugg. Alla aktivitet sker i norra delen av viken. Hela södra viken var utan action: Lärdom! Dagens bästa bete var soft 4-play med tre hugg – ingen landad dock. Hasse bedyrade under ett flertal gånger under dagen – jag förstår inte vad som är fel… Sen när vi nästan var färdiga sa han bara – nu vet jag vad det är – det är fullmåne! Personligen har jag tyckt att fullmåne måste vara skrock och undanflykter men jag har i år haft två tillfällen med bra och en med dåliga förutsättningar under fullmåne – alla har varit kassa. Nästa gång jag bokar guidning ska jag konsultera månkalendern först 🙂

Danne demonstrerar pannbenet när han försöker lyfta min dragväska
Danne demonstrerar pannbenet när han försöker lyfta min dragväska

Det låter ju som en seg dag – tre firrar fördelat på oss alla. Hade vi tråkigt då? Led vi? Verkligen inte – jag, Peter och Danne hade alla stora leenden på läpparna när vi kom in i hamnen igen. Vi njöt av dagen i fulla mått. Vi ville fiska med legendaren för att lära oss av en mästare, förstå hur han tänker och resonerar och naturligtvis också för att fiska. Hatten av till Hasse! Han var mycket öppen och delade med sig hela dagen. Det var nog den mest lärorika dagen i min fiskekarriär. Jag fick så mycket information att jag inte vet hur jag ska sortera in den 🙂 Vi fick tips på platser och tekniker men ffa hur man ska tänka för att hitta sin egen plats med storgädda. Det kommer verkligen komma till nytta redan nu men ffa under nästa år. Tack Hasse – hoppas vi får möjlighet att köra igen. Kanske på annat vatten nästa gång?

Nöjda fiskare utan fisk men en massa mer kunskap!
Nöjda fiskare utan fisk men en massa mer kunskap!

För dig som aldrig fiskat med en guide och funderar på om det är värt det – ta chansen om du kan. Om du har stora öron och är intresserad får du enormt mycket information som du kan ha nytta av framöver. För oss har alla guidningar varit ett steg uppåt i kunskapstrappan som inneburit fler fiskar och större trygghet i val av platser, tekniker och drag.

Avslutningsvis kan jag säga att vi INTE hade översålt pannbenet. Hasse sa t o m vid ett tillfälle att “hade ni inte hållt i hade jag dragit till ett snipställe så ni fått känna lite sprattel, utan att ni märkt jag bytt plan :-), men det behövdes inte – ni jobbade på riktigt bra – MVG i pannben alltså

Tajt Lajns

//Mange

Föregående artikelRengöra Ambassadeur – Håll utrustningen i form.
Nästa artikelFiskeFürAlle blir officiella bloggare för sportfiskemässan

3 KOMMENTARER

  1. […] Som sagt – historien börjar i Täby och första turen på Värtan för året med Danne och Peter. Kallt, blåsigt och en svårfiskad Värtan står på menyn dvs alldeles i vår ”pannbensfiske”-modell Första platsen och på tredje kastet sitter det en gädda på den där tailen. Det har varit samma sak flera gånger. När allting annat strulat eller inte funkat, har den bruna nödraketen med gula magen fångat som t ex när vi var ute med Hans Nordin… […]

Comments are closed.