Rengöra Ambassadeur – Håll utrustningen i form.

Ibland möter man fiskare som är noggranna med sin fiskeutrustning. De sköljer sina rullar efter fiske i saltvatten, slipar krokar, putsar och fejjar sina beten. Själv fungerar jag precis tvärt om – ut och fiska är det som är fokus.

Det är självfallet inte alltid till min favör, men det är bekvämt och snabbt. I långa loppet är det självklart bättre att underhålla sin fiskeutrustning för att den skall hålla längre och vara i topptrim när du använder den.

För en tid sedan så fick jag en klassisk Ambassadeur av Peter. Högervevad så klart! (Tack Peter!) Rullen hade använts mycket under åren, men aldrig servad. Tog hem rullen och beslutade mig för att kolla vilket skick den var i samt ge den lite kärlek.

Jag började med att demontera rullen för att se hur det egentligen stod till på insidan. Och precis som jag anade så hade den samlat på sig lite skit på insidan.

IMG_3323
Börjar med att plocka bort vevsidan och lyfta ur hela pektet.
IMG_3324
År av fiske har satt sina spår på denna rulle. Gissar att det finns ett antal rullar där ute som ser ut så här.

När rullen ser ut så här så skall man inte misströsta, det finns bra utrymme för att snygga till den och se den komma till liv igen.

IMG_3325
Världens bästa syn! Börja med att demontera ned den till denna nivå dvs utan att plocka ned vevhuset. Det tar vi separat i nästa inlägg.

När alla delar ligger framme är det bara att ta fram lämplig utrustning för att starta rengöra och putsa. En enkel trasa, tops och en tandpetare kommer man långt med. Rengör alla bitar var för sig. Vill du vara avancerad så använder du aceton eller ren avfettning för att rengöra. Använd INTE 5-56 eller liknande, det förstör grejorna över tid.

IMG_3326
Tidigare, riktigt lortig. Nu ser delarna ut så här.

Se till att ha riktigt bra olja när du sedan smörjer delarna innan montering. Abu’s rullolja fungerar alldeles utmärkt, vill du vara vassare så vänder du dig till en välsorterad butik för att köpa olja och fett i toppklass.

Alla drev skall ha ett tunnt fettlager. Axlar skall ha olja, tex axlar till linspridare och linspridardrev.

Montera ihop grejorna, och du har en rulle i mycket bättre form än tidigare OCH som kommer ge dig många härliga fisketimmar kommande åren.

IMG_3328
Luggsliten på utsidan – topptrim på insidan. Redo för nya äventyr.

Gör denna genomgång minst en gång per år så kommer du få längre livslängd på din rulle. Återkommer med en mer detaljerad guide för hur du skall gå till väga med din rullservice. Då monterar vi ned en 5600 C4 i molekyler.

Känner du redan nu att du inte vågar dig på detta så rekommenderar jag att du lämnar in rullen till en “rullverkstad”

.Danne

Föregående artikelAtt rigga en Fourplay
Nästa artikelFull moon fishing med Hans Nordin

2 KOMMENTARER

Comments are closed.