Gäddfabriken – här leker guiderna fram nya fiskare!

Kristi Himmelsfärds dag, skolledigt och 8 fiskeguider gör något magiskt. De lämnar sin vanliga verksamhet för att ta sig an nästa generation sportfiskare: Barn och ungdomar. Att vara ute i naturen och vara omgiven av elementen är något som sportfiskare vet både är skönt, rogivande, roligt och framförallt ger en mycket större respekt för moder jord och naturen. Det är bra och nyttigt att lämna datorskärmen och umgås med världen, eller som någon skrev lite käckt på engelska “the world needs more tackle-boxes och less x-boxes.

Guiderna lämnar sin vanliga bubbla med företags-event blandat för med en och annan dedikerad fiskare för att ta sig an en riktigt utmaning – att coacha spirande, energifulla, ibland med lite för lite tålamod, unga fiskare. Micke Boettge, allas vår eldsjäl, har samlat 8 guidebåtar för en dag på Mälaren för att visa, lära och inspirera. Stort!

Klockan tidigt (mycket tidigare än vilken skoldag som helst) samlas nästan 40 barn och ungdomar i Täby. Stämningen är spänd, nervös och laddad. Vädret är fantastiskt. kanske för fantastiskt. Shortsväder, klarblå himmel och vindstilla. Micke samlar gänget, ger instruktioner, delar upp i bilar mm innan en karavan av bilar och båtar rullar mot rampen.

Såklart tar det några minuter att sjösätta 8 ekipage och Micke tar tiden att prata lite om allas vår favoritpredator – gäddan. Den är världens snabbaste fisk, på korta distanser. Ingen fisk har mätts upp så snabb. 600 tänder. Kamoflagefärgad. Kaxig. Bakhållsjägare. Leta vid vass, gräs, stenar, struktur. Micke är pedagogisk och stämningen byggs upp. Sen ut på vattnet.

Av någon anledning lyckades bilden tas den enda sekunden Micke inte log på hela dagen 🙂

Planen är fiske på gemensamt område innan gemensam grillunch på en ö innan alla åker iväg på olika håll för fiske kl 9-15.30. Båtarna lämnar hamn och chaufförerna vinkar av

Båtar, spön, fiskare, leenden och förväntan

Väl ute på sjön är fisket tufft, tyvärr. Men vädret är finfint och guiderna är pedagogiska, glada och inspirerande. Alla håller stämningen uppe. Ibland är det tufft att hålla modet uppe när kompisen bredvid får hugg eller fisk och själv känner man ingenting. Lite fika brukar göra susen så är energin tillbaka igen. Eller som Micke B brukar säga “p’åt igen bara”

Här var det gott om gädda – 10 fiskar på 10 minuter!
Var det bananerna som gjorde skillnaden?

Kl 15.30 kommer alla båtar in igen för lite summering. “hur många fick ni? hur stor var er största? vilket bete var bäst?”. Många frågor, många leenden. Precis som det ska vara. Några fick fisk, några fick inte fisk. Min dotter tillhörde det yngsta gardet och fick tyvärr inte fisk denna gång. Hon längtar fortfarande efter sin första gädda. Men nästa gång vi åker ut är hon ännu mer taggad och mer full av kunskap än någon gång innan.

Stort tack till Micke Boettge, Peter Berggren, Bosse Lundgren, Stefan Vestberg, Lasse Lindahl, Micke Puhakka, Bosse Centerhall och Jari Halkonen för en grym dag!

//Mange

Ps. En reflektion från dagen är att det verkar vara otroligt dålig återväxt för tjejer. Det fanns en tjej med i gänget – min dotter. Alla andra var killar. Jag tänker att det väl inte bara kan vara killar som älskar naturupplevelsen, känslan av att vara med likasinnade i väntan på det magiska hugget. Det skulle vara kul att se riktiga initiativ för att få med fler tjejer i båtarna. Ds.

Här hittar ni fler härliga inlägg från Mälarens heta gäddvatten

https://www.fiskefuralle.se/category/gaddfiske/fangstrapporter/rapporter-malaren/

Ps. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla“FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram

Föregående artikelEn klassisk fångstrapport
Nästa artikel24h Gäddan 2021 inifrån Team Brunnberg Lures