Gäddfiske i Blekinge – hårt vunna lärdomar om gäddan i mitt “nya” vatten

Det känns som det är evigheter sen sommaren och semestern var över även om det faktiskt bara är en dryg månad sen. Man kan ju alltid sitta här och drömma sig tillbaka och det tänkte jag göra nu. Avslutningen på semestern firades i de södra delarna av vårt vackra land. Närmare bestämt i Blekinge skärgård i vattnen runt Ronneby.

Vi på FiskeFürAlle och Blekinge har ju, som du säkert om du är frekvent läsare av våra alster, ett ansträngt förhållande. Vi har inte varit riktigt på “speaking terms” om man säger så… Åtminstone om man ser till gäddfisket. Jag har fiskat, eller fuskat lite gädda när jag besökt mina föräldrars sommarställe utan större resultat. En annan gång släpade med mig Gulan, Peter och Ceasar Lures-Micke ner för att fiska gädda.

Vi slog på stort och hade t o m guide en dag. På hela långhelgen hade vi fem gäddor i båten varav jag fick fyra, Micke en och Peter ägnade hela turen med att prickkastning på stenar utan leverans. Jag och Tommy TN-Lures har varit ute utan större framgång för varken mig eller Tommy (under våra turer då. Tommy drar ju storgäddor i parti och minut annars)…  Kort sagt – jag har känt att det varit något jinxat med Blekinge.

Det är typ så här nära gäddor jag känner mig varit i Blekinge tidigare... Hittat ståndplatserna men inget mer... eller det kanske inte var ståndplatser, bara tång :-D
Det är typ så här nära gäddor jag känner mig varit i Blekinge tidigare… Hittat ståndplatserna men inget mer… eller det kanske inte var ståndplatser, bara tång :-D… Nä jag är inte bitter…

Man tänker såklart “hur stor skillnad kan det vara – en gädda är en gädda?”. Men bevisligen är det stor skillnad… Det är andra betesfiskar, biotoper, djup, siktdjup dvs ganska många skillnader. I Blekinge kan gäddan stå knädjupt även under sommaren och det känns som att man i varje kast har två alternativ – bottennapp eller gädda…

Denna sommaren lyckades jag dock knäcka någon kod, tror jag iaf… Det började med en kanonrolig tur med Tommy där Tommy lyckades dra en 99:a och vi hade i övrigt ganska många kontakter och fart i fiskarna.

Inte största gäddan jag fått, men en av de roligaste. Jäklar vilket drag. Och den är ju formad som en tank
Inte största gäddan jag fått, men en av de roligaste. Jäklar vilket drag. Och den är ju formad som en tank

Sen någon dag efter tog jag en tur i min nya kärlek, Vitan i mina “egna” nya hemmavatten runt mina föräldrars sommarhus. Jag praktiserade det jag lärt mig genom att lyssna på Blekinge-rävar och se hur framförallt Tommy fiskade:

 • Murriga beten
 • Fiska grunt, riktigt grunt
 • Veva på – ganska högt tempo
 • Stå upp på kastdäcket så jag kunde se alla stenar och potentiella ståndplatser
 • Kasta så mycket det går längs med stranden/kanten så man har betet i “strike-zone” så länge som möjligt
  Nettellaken Denna gång satsade jag BARA på vad alla säger funkar i Blekinge dvs Motoroil, svart, Kiwispecial, tånglake mmm. Här en duo Nettellake och Likaros på väg att bli blöta. De levererade finfint båda två... Iallafall till de vek ner sig av för många vilda gäddor
  Denna gång satsade jag BARA på vad alla säger funkar i Blekinge dvs Motoroil, svart, Kiwispecial, tånglake mmm. Här en duo Nettellake och Likaros på väg att bli blöta. De levererade finfint båda två… Iallafall till de vek ner sig av för många vilda gäddor
  Likaros fick sig rejält med stryk. Trots ett gäng strykningar med mend-it går det inte riktigt att dölja gäddornas förkärlek för detta bete :-D
  Likaros fick sig rejält med stryk. Trots ett gäng strykningar med mend-it går det inte riktigt att dölja gäddornas förkärlek för detta bete 😀
  Och här är den dumma gäddan som satte stopp på min lakes framfart. Riktigt kul hugg. Jag fastnade i sån där kolasnörestång så jag ryckte till rejält och fick mycket slack. När linan ligger som en kringla i vattenytan ser jag betet och... något silvrigt... Är det inte en gäddmun??? Jo det är det! Panikmothugg och jag lyckades nita dit den... Men den jäklen ålade sig hit och dit
  Och här är den dumma gäddan som satte stopp på min lakes framfart. Riktigt kul hugg. Jag fastnade i sån där kolasnörestång så jag ryckte till rejält och fick mycket slack. När linan ligger som en kringla i vattenytan ser jag betet och… något silvrigt… Är det inte en gäddmun??? Jo det är det! Panikmothugg och jag lyckades nita dit den… Men den jäklen ålade sig hit och dit
  Jag lyckades t o m fånga på bild när kroppen och svansen separeras
  Jag lyckades t o m fånga på bild när kroppen och svansen separeras. Bye bye tail *snyft*

  Sen var det inte mer fiske för mr nettellake *snyft*
  Sen var det inte mer fiske för mr lake

Kort och gott kan man kände att jag äntligen lyckas få något rätt. På två korta turer landade jag någonstans mellan 12-15 gäddor. Inget stort men kul: Karatehugg och rejäla fajter. Flera gånger hugg i två kast i rad. Kort och gott – jag hade kul. Och det dessutom på platser jag själv valt:

 • Vatten i rörelse
 • Vikar med djupt vatten utanför
 • Ö-spetsar
 • Friliggande grund

Jag får bara hoppas att det inte var tur utan frukten av att jag strukturerat läsande av vatten och utveckling av fisketekniken, kort och gott – att det inte var en engångsföreteelse att jag landade hyfsat med fisk

Jag återkommer med mer info vad det lider om mig och Vitans äventyr i den södra skärgården

//Mange

Här har du fler fina inlägg om du är intresserad av gäddfiske i Blekinge, massor med inspiration https://www.fiskefuralle.se/?s=blekinge

Ps. följ gärna oss på våra olika kanaler för att hålla dig uppdaterad Direktlänk Facebook hittar du här Direktlänk Youtube hittar du här På Instagram hittar du oss under fiskefuralle Ds.

Föregående artikelDags för höstfisket – tips och tankar – en mental utmaning för gäddfiskaren?
Nästa artikelGrovstanäs Invitational 22 oktober 2016 – Uppladdningen