Dags för höstfisket – tips och tankar – en mental utmaning för gäddfiskaren?

Äntligen börjar det närma sig höstfisket igen, det är fortfarande varmt i vattnet i södra Sverige, höststormarna har inte kommit igång ännu och ett tecken på att hösten är på ingång är väl så tydligt med alla heta Aborrtävlingar som arrangeras traditionsenligt i slutet av augusti och under september.

Vi i FiskeFürAlle pratade i veckan om hur vi skall attackera den tuffa höstsäsongen, och känner att det är dags att uppdatera våra erfarenheter och börja ladda inför kommande intensiva höstmånaderna september-november. Vi intervjuade en hel del duktiga sportfiskare förra hösten och lärde oss mycket, vilket nu gav mig inspiration att skriva ner hur min hjärna tydligt börjar ställa om sig och förbereda mig på höstfisket.

Så här kommer ett inlägg med några av mina tips, råd och några tankar och grova sammanfattningar.

För egen del så finns det en erfarenhet eller snarare ett tips som öppnade mitt sinne rejält och som visar på att man aldrig blir fullärd inom gäddfisket. Det finns mycket att lära av de som gång på gång visat att det inte är slumpen att de lyckas under de perioder på året vi andra har det lite tuffare.

Det här är livet - en oktobermorgon med underbart höstväder - inte optimalt för höstfisket men herregud så fina miljöer man får uppleva under hösten
Det här är livet – en oktobermorgon med underbart höstväder – inte optimalt men herregud så fina miljöer man får uppleva under hösten

Det finns som alltid lika många teorier som experter, och det finns experter som har järnkoll på biologi, topografi, meteorologi och vilka beten och färger som fungerar bäst. Det mängder av fantastisk kunskap. Men så djupt skall vi inte gå nu, utan mer skapa en känsla och få fram ett självförtroende, mer en filosofi och framför allt redan nu ladda mentalt för att inte tappa lusten efter ett bompass . Så läs detta inlägg som en inspiration och repetition för att utveckla ditt eget fiske om du känner att hösten är en utmaning av rang, ett inlägg om en fiskares tankar och inte som att min väg är den enda rätta.

Höstfisket efter Gädda – Mentalt tufft

Rådet eller tipset blev som min stora insikt förra hösten, blev att fokusera på att samla kunskap om och på mina egna hemmavatten, under hela säsongen. Låter självklart men inte för mig.  Så i våras så försökte jag förstå hur vårgäddan beter sig, och var de rör sig i skärgården för att kunna applicera det på höstgäddan, samma individer men olika beteenden i olika årstider. Enklast förklarat så är mina tankar att naturen går baklänges under hösten, som att spela en film baklänges. Där hjälpte våra intervjuer om vårfisket till rejält för att bekräfta detta.

Enkla tips för att hitta din Höstmojo

Enkelt exempel: Lövsprickning = Lövfällning det vill säga vår & höst. Så har du haft ett bra vårfiske så försök minnas hur och var du fiskade då. Hade du ett tufft vårfiske så samla erfarenhet från höstfisket nu och ta med dig till vårfisket nästa år – tålamod är en dygd och det finns inga quick-wins i gäddfisket och det är därför fiskare som tillbringar mycket tid i sina vatten också lyckas bättre än snittet av oss fiskare. De samlar på erfarenheter från tidigare säsonger och lägger märke till skiftningar år för år

Många fiskare tipsar om att hålla koll på lekvikarna som är lite varmare på våren för att använda de vikarna igen på hösten. Var samlas gäddorna för att äta upp sig efter leken?  Där betesfisken finns, och det är vad jag förstår i princip mer eller mindre samma ställen på hösten. Därmed har jag lite bättre koll på var jag skall börja på för djup, vilka vikar var heta på våren etc. De vikarna är lite varmare även på hösten och försöka söka av utanför på olika djup för att se när börjar de komma in från djupen och arkipelagen. Är det ett utlopp med grumligare vatten på våren så gäller ju i princip samma sak på hösten.

Fisketekniken är såklart också viktig, är det långsamt som gäller, och då pratar vi extremt långsamt när det är 4-5 grader i vattnet, dessutom oftast extremt klart vatten, vindstilla och en sol. Trivsamt på sjön med fint höstväder men då följer oftast de svåraste förutsättningarna med på köpet. Däremot mulet, lite blåst, 6-7 grader och det är rått i luften då är det inget kul att vara på sjön, men bra för höstfisket, och det varierar såklart beroende på var du fiskar, inga regler utan undantag.

okej - vad gäller här? höstfisket är en utmaning för varje fiskare när isen lägger sig
okej – vad gäller här? en utmaning för varje fiskare när isen lägger sig – mentalt tungt höstfiske – eller hur skulle du tänkt?

Vad gör Gäddan under hösten?

Jo den äter upp sig inför vintern, därför är det en bra kunskap att hålla koll på var exempelvis Sik, Brax & Aborre samlas upp när hösten nalkas. Där finns det oftast gädda. Kan vara korta huggperioder och energisparläge på, därför är det vanligare med försiktiga pet, följare som väljer sitt offer med omsorg – kalkylerar hur mycket energi kommer gå åt för den energi den får ut av attacken. Därför kan det dröja innan den hugger även om det finns betesfisk där du valt att ankra eller drifta.

Väder, Väder, Väder temperaturen på vattnet är viktigt, så att hålla koll på hur vattentemperaturen skiljer sig kan vara helt avgörande då det på hösten skiftar ganska snabbt till exempel med en kall frostnatt, vattentempen sjunker kraftigt från den ena helgen till den andra. Vinden driver på syresättningen men håll koll på om vinden kyler fiskestället, då kan det vara bättre att prova lästället runt hörnet som värmts upp med morgonsolen. Vinden driver även betesfisken, så pålandsvind under ett längre tag kan vara ett grymt bra förslag, gäddan följer som sagt betesfisken. Högtryck eller lågtryck vilket i sig påverkar vattenståndet med antingen högvatten eller lågvatten. Följ med i väderapparna under veckan innan du ger dig ut, vädret skiftar snabbt på hösten och det är många lågtryck som sveper in och nordanvinden kommer och hälsar på oftare och oftare, och med kunskap om det varit snabba väderförändringar gör att du kan anpassa strategi & taktiken inför fisketuren.

Håll koll och kämpa - mest pannben vinner
Håll koll på vädret och kämpa – mest pannben vinner, kan det bli bra fiske på eftermiddagen och kvällen, eller skall jag skita i att åka ut? Var står fisken när vinden åker karusell? Det här är förutsättningarna från ett bompass förra hösten.

Tålamod och självförtroende, eller det vi oftast samlar ihop under benämningen pannben skulle jag vilja dela upp i följande punkter:

Mys, se till att ha det bekvämt, då har du en större uthållighet och håller humöret på topp längre. Vilket krävs under hösten. Det är nöta och ibland långt mellan huggen, eller om du faktiskt hittar rätt ställe så är det huggbonanza med flera fina gäddor på liten yta under tydliga huggperioder, precis som på våren. I bägge fallen viktigt att vara på och alert och inte köldstel, snorig och längta hem till soffan.

Utrustningen måste vara på topp. Tisha, jeans och jumpadojjor funkar inte hahaha. Varma funktionella kläder och skor är ett måste. Töm task och tarm som man sa i lumpen, eller snippan för den delen. Se till att du är bekväm och koncentrerad, inte fryser, är kissnödig och står och huttrar. Ha bra varm mat, varm dryck, bra vantar, kanske värmekuddar att tina händerna med. Att stå stilla i 4-5 grader under 4-5 timmar är en utmaning.  Och ha ett sällskap med dig som inte neggar vid uteblivna hugg utan är med på samma utmaning som höstfisket innebär och lika förberedd, det underlättar.

Skyddad mot höstvädret - flytoverall bra skit. Eller ett Bassproställ eller vad ni nu kör med - stäng ute vädret med bra kläder under hösten
Skyddad mot höstvädret – flytoverall bra skit. Eller ett Bassproställ eller vad ni nu kör med – stäng ute vädret med bra kläder under hösten, mysigt – jag faktiskt bara glada minnen från den turen med Fredrik som hade med sig en underbar hembakad brownietårta med alla inclusive i sockerväg.

Tro på dig själv, jag hade 5 bomrundor i rad, 5 söndagar i rad förra hösten, sen kom isen. Självförtroendet var ju inte på topp, men å andra sidan så var det rätt häftiga turer när man var helt själv i skärgården. Det stormade, var kallt och det mörknade fort och man drömde om det där hugget, som aldrig kom.
Värdelöst, helt enkelt värdelöst var känslan då. Men samtidigt så är det så fisket är, det finns inga garantier och det gjorde mig ännu hungrigare inför det här året och mer beslutsam att lära mig mer och inte bara åka ut på måfå. Jag hade samlat erfarenheter genom att inte lyckas och är tvungen att lära mig mer om jag inte bara vill åka en massa båt under oktober november.

Dessutom gällde det att hitta det positiva i nederlagen, vända motgångarna till positiva saker. Ensam i världens finaste skärgård – vilken lyx. Är jag galnare än alla andra, bara jag ute i november i 10 m/s i Vitan, på fjärdarna  – positivt i min sjuka hjärna. Å ett missat hugg, då var jag på rätt ställe, snyggt och för vem fiskar jag, för att visa upp fisken, nä det räcker att veta att jag var rätt – det var gäddan det var fel på, shit då tar jag den nästa gång istället, på´t igen. Kanske inte lika enkelt efter 3:e bomrundan att lura sig själv i 4 plusgrader och duggregn – men belöningen när kollegorna frågade vad man gjort i helgen och de ser ut som om man är dum i huvudet, den känslan är ju riktigt skön inombords. “Ja då är jag väl det, men det är självvalt” är en skön tanke.

Tro på dig själv med de ställen och de beten du väljer ut, ta tid, ge det mer än 10 kast och byt inte ditt tailbete efter 10 minuter, fortsätt nöta – Pannben. Lita på din känsla du hade när du gav dig ut, men var inte sämre än att ändra dig, svår balansgång det där. Dagarna är kortare så det är förre timmar i fönstret att fiska på.

Annat som är värt att hämta känsla och pepp från:

Se och lär av andra: Fly vs Jerk tycker jag är hyperintressant att följa eftersom det är höstfiske det handlar om. Är det många eller stora fiskar jag är ute efter? Hur fiskar proffsen? Lägger de 5 timmar på en stor fisk eller bombar de en drift för att få så många som möjligt. Där tycker jag att Trummans team i Fly vs Jerk 2016 är tydligt hur de olika taktikerna används och hur olika de faktiskt är. Ser enkelt ut men är så sjukt imponerande att de lyckas, det vill säga att teorin funkar i verkligheten. Fiska med så många olika personer som är möjligt och fånga upp deras kunskap, gäller i och för sig hela året om och inte bara under höstfisket.

Alla har såklart sina tips och tricks, sina egenheter och erfarenheter, ha ett öppet sinne och våga lägga till och dra ifrån och utveckla ditt höstfiske. Våga sortera ut av allt du läser, ser och hör, det är lätt att försöka göra allt på en gång som man får till sig, vilket av egen erfarenhet blir ett kaos och man tappar tråden – Hur var det nu? klart vatten ljust bete eller vänta solen skiner ju var det mörkt bete som gällde då i klart vatten? Den tanken kommer ju ofta när man inte fått ett hugg på 2 timmar.

För egen del blir det en riktigt spännande höst, året har varit bra hittills med ett bra vårfiske, uselt sommarfiske, bra start på sensommarfisket och snart dags för höstfisket. September kommer bli 2 max 3 turer så det blir fokus på oktober & november, så för att avrunda och återigen samla tankarna, slipa på hur jag skall agera så blir det till att läsa om och agera efter de råd vi skrev ner förra året:

Vårt korta och lättlästa inlägg där vi samlat våra erfarenheter

https://www.fiskefuralle.se/gadda-pa-hosten-hur-gor-fiskefuralle/

Läs gärna våra intervjuer från förra året om höstfisket, de är lika aktuella den här hösten.

Då kör vi och välkomnar hösten och många många underbara timmar på sjön.

Skitfiske önskar

Peter

Ps. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram Ds.

blåst

 

 

 

 

Föregående artikelInför Värtan Cup – Mässan för tredje gången gillt… eller var det 20:e gången?
Nästa artikelGäddfiske i Blekinge – hårt vunna lärdomar om gäddan i mitt “nya” vatten

4 KOMMENTARER

  1. Hejsan!

    Jag har fått nytändning på fiske så här efter 25 år, och på denna sida har jag hittat mycket bra tips å tricks. Stort tack för det 🙂

    Läst en del om bra fiske väder och att temp i vattnet är viktigt, men ingen som direkt säger vad som är bra…. Vad trivs gäddan i för temp !

    Kanske inget folk vill dela med sig 😉

    Mvh Thomas

  2. Bra fråga, och jag tro inte det är så att man inte vill berätta utan att det är så många parametrar som styr än bara temperaturen. Nu finns det många som har järnkoll på detta. Men vi brukar gå efter att gäddan inte tycker om snabba väderförändringar och därmed inte snabba fall eller höjningar i vattnet. Tänk att ha varm dusch och sen skruva på kallt – då blir man lite stel. Vilket händer exempelvis på hösten vid snabba temperaturras och de första frostnätterna. Samma sak en varm sommar även om man fångar gädda vid +23 grader i vattnet så brukar man generellt säga att optimal temp är 12-14 grader. Gäddan leker innan 10 grader på våren, men 10 grader på hösten är ju riktigt bra trivsam temperatur i ex November. Det finns de som föredrar höstfiske runt 5-8 grader och har riktigt bra utfall. Vanligt att man söker varmare vikar under vår och höst och det kanske skiljer en grad mellan en kall “död” vik men en med bra fart i ligger ca 1-1,5 grader högre för att solen värmt upp eller ett varmare utlopp finns i närheten. Sen skall du ju lägga på parametern betesfisk. Lokala avvikelser över ett avlångt land och olika populationer spelar också in. Allt det här är det som gör det så fantastiskt att fiska gädda – det finns ingen enkel regel som gäller jämt, utan det är tid i vattnet och kunskapen om ditt vatten som gör skillnaden.

Comments are closed.