Gäddfiske i Mälaren – Magisk söndag med storgädda

Gäddfiske i mälaren

Det är söndag, dagen efter klassisk kräftskiva, det vart sent. Det hela startar med ett SMS från Erik, Se följande konversation, nu skall vi fiska gädda i Mälaren, som vi får räkna som våra hemmavatten.

IMG_3861
Efter kontroller med respektive “regeringar/ statschefer” har GO!. Snabbt i med lunchen nu.

Som ni ser helgarderar Erik dagens tur genom att ta med tvåtaktsolja. Tidigare incident kring detta går att läsa. här. KL 14:00 har båten kommit ned i vattnet, de nya hemmagjorda beteshinkarna vi gjort hänger på relingen och spöna är laddare. Vi har med oss var sitt spinnspö och självfallet var sitt jerkspö.

Zalt och Buster Jerk
Här kan ni se beteshinkarna i action. Erik har laddat med Zalt och Buster jerk.

Vädret är perfekt, det blåser på ordentligt från syd,sydöst och ca 18-20 grader i luften, mulet och stundtals regn. Det är strax över 19 grader i vattnet. Vi beger oss söder över och starta med spinnspö och tailar. Det är nämligen riktigt svårt att jerkfiska när det blåser på hårt.

Inget resultat på tailarna så vi är riktigt sugna på att jerkfiska. vi lämnar första platsen och drar ytterligare söderut. Lägger oss högt upp på västsidan och driftar med vinden norrut. Fungerar riktigt bra, men vi får jobba snabbt med utrustningen.

IMG_3843
Erik håller äntligen i sitt kära jerkspö. Bustern sitter självfallet på. Det blir hög frekvens på smiskandet för att kunna hålla kontakt med betet när man driftar fort.

Det dröjer inte lång stund innan vi får kontakt. Första tappad, men bra tecken på liv i vattnet. en kort stund efter det är den första uppe. Jag får dagens första fisk. Kort därefter är det Eriks tur att dra upp en mälargädda.

IMG_3845
Dryga 2 kilo och riktigt pigga!

Vi fortsätter och kommer till en djupvass där man kan se vegetation, jag kastar och ser en följare som är uppe och vänder. På’n igen och ett kast några meter längre ned, samma förutsättningar – PANG så sitter en.

IMG_3846 2
Dryga 3,5 kilo och en riktig kämpe. Äntligen nappar det.

Vi drar vidare till en vik i närheten där det är lite lugnare vind men där är det dött så vi beslutar att åka tillbaka och göra en långdrift igen. Ungefär vid samma ställe som jag drog min ser vi en som är uppe och vänder vid betet….. TVÅ GÅNGER. Den skall vi bara ha! Vänder båten och har motorn igång för att hålla oss någorlunda stilla, Erik börjar nöta kast för att locka upp den. Tre kast senare smäller det igen! Erik har den rackaren.

IMG_3852
Även denna är på dryga 3,5 kilo och riktig pigg. Den tog på en Buster svart/guld.

Hittills fem stycken i båten och ett otal hugg som vi missade. Om det berodde på att vi stod och sov eller om de var svårkrokade vågar jag inte svara på 🙂 Men livligt fiske hela tiden. Och bra storlekar på de som kom upp.

Dessvärre börjar vår resa att fiska gädda i Mälaren lida mot sitt slut i och med att vi hade lovat att vara hemma till middag. Vi rör oss mot hamn och planerar ett stopp på ett ställe som borde fungera en dag som denna.

Väl framme driftar vi fram, lugnare än tidigare då vinden inte ligger på lika hårt här. Det är grumligt i vattnet. Vi hinner bränna 5-8 kast var när Erik kastar in en lucka mellan två vassorter – PANG! Erik säger lugnt, det här är dagens största. Och så rätt han har:

IMG_3858
7,24 kilo och en riktig kämpe! En riktigt skön avslutning på några få timmars fiske.
IMG_3862
Djurgårdfärgad hembyggd jerk. Levererade riktigt bra under dagen., bla 7,24 kilos mälargädda.

6 st i båten på några få timmar med ok storlek på samtliga. Otal antal hugg, det var riktigt bra idag, nästan magiskt. Gäddfiske i Mälaren när det är som bäst!.

Dessvärre var vi tvungna att avbryta dagen i och med vårt löfte att vara hemma till middagen. Hade helt klart kunna tänka mig att stanna på sjön några timmar till.

Vad fungerade idag?

Vi jerkade nästan hela tiden, snabbt och då menar jag snabbt. De beten som fungerade var Eriks “Djurgårdaren” och Buster (Helenius signatur). Naturfärgade med blänk.

Buster Jerk

Även denna Buster levererade

Buster dräparen Svar guld

Vi ses på sjön, för det blir snart mer gäddfiske i Mälaren.

// Danne

Föregående artikelAtt byta en wobblersked – Bästa gäddbetet Kung Conrad simmar igen
Nästa artikelAugustifiske i Mälaren

2 KOMMENTARER

Comments are closed.