Gäddfiske Mälaren – Fångstplatser

Denna blogg startades med några blygsamma inlägg om gäddfiske. Trots blygsamheten så var målet och syftet med bloggen glasklart redan från start: Att dela med sig av upplevelser, erfarenheter och ha kul tillsammans. För mig är det den viktigaste delen av fisket.

Det är inte helt ovanligt att man träffar någon som nyligen dragit upp en STOR gädda (vi struntar i de andra fiskarterna här) och i samma veva frågar någon i sällskapet: var fångade du den? Inte helt sällan kommer ett svävande svar i syfte att inte avslöja EXAKT var man fångat storgäddan.

Så med det sagt tänkte jag “outa” några fångstplatser i Mälaren i hopp om att du får några nya platser att besöka i jakten på storgäddan. Bör tillägga att det inte är några monster vi pratar om här, för några sådana har vi inte dragit upp ur Mälaren…ännu.

Vi befinner oss oftast i norra delen av Mälaren, från Stäket och norrut.

Ryssgraven
Ryssgraven – drifta på vänster sida.

Ryssgraven – Här har vi dragit många gäddor dock med en maxvikt på ca 3-4 kilo. Ryssgraven är relativt djup och stiger brant upp mot land. Här får du djupvass samt bra ställen vid bergskanter och skogskanter. LÄngst norrut (längst ned vid röda markeringen) så ligger en liten röd stuga, starta vid den, i första vassen så ligger ett litet bälte med växtlighet en meter utanför vassen, där brukar det stå några gäddor på lur.

Munkholmen

Munkholmen – Vid den minsta cirkeln drog Erik upp en 7,24 kilos som kämpade tappert. Den låg och lurade i en liten “vik” mellan två olika sorters vass. Mellan Munkholmen och den lilla holmen brukar vara ett bra ställa att stanna. Här har du chans att kasta i många riktningar och det brukar ge resultat. Vi har inte fått något stort här än. Denna plats är ganska populär och därav ganska hårt fiskad.

tre vikar

Runsa – Rosersberg – Här är tre vikar som samtliga levererat gädda. Översta viken är intressant då du har möjlighet att stanna  vid första djupkurvan för att köra djupgående beten. Jobba dig inåt i viken, här är det mycket växtlighet och du bör kunna rycka upp några mindre/mellanstora gäddor.

Mittersta viken har fungerat bra när det blåser mycket. Intressant vass och djup på kanterna på vägen in. Brukar stå någon gädda på norra sidan i inloppet. Längre in är det ngt grundare, även här är norra sidan som gett bäst resultat.

Nedersta viken har levererat lite smått, intressant och värd att passera vid tur.

Pilholmen StenskärPilholmen – Stenskär – Dessa små öar ligger på västra sidan på väg upp till Sigtuna. Här har Erik och jag driftat igenom många gånger. Ofta ett generöst ställe som levererar fisk. Inget stort än så länge men vill man ha sprattel i spöt skall man glida förbi här en vända eller två. Det är grunt och relativt mycket växtlighet för gäddorna att gömma sig i. “Klacken” högst upp är riktigt intressant, djupt utanför och 1,5-2 m vid kanten.

Det finns många fler intressanta platser i trakterna. Vass, grynnor, branter mm. Jag återkommer i denna följetong i hopp om att kunna delge nya platser för dig att besöka.

Tills dess, säkra beteslåset, dubbelkolla knuten och testa något nytt!

// Danne

Föregående artikelEget Gummi steg 4 – Gjuta Gummibeten
Nästa artikelHemmafixare? Spikes för dina stingers