Eget Gummi steg 4 – Gjuta Gummibeten

Gjuta Gummi Guide för den ovane! Äntligen är vi framme vid det mest spännande steget. Efter allt hårt arbete med förberedelser, beställningar, inköp, snickrande av master och gjuta gummiform är vi äntligen framme vid det spännande steget  – gjutningen av det första egna gummibetet.

Det är nog lika bra att jag betar av det redan från början. Om du som jag inte någon gång gjutit med Plastisol/Alumisol innan så finns det en inlärningskurva i själva gjutningen och anpassningen till betet som man måste igenom. Jag kommer att föreslå rätt väg, som många också sagt till mig men jag fullkomligt struntade i… Det är så enkelt när man väl står där med micron, plastisolen och sina färgflaskor att man vill börja leka, blanda och testa frö att gjuta sitt första egna gummi.

Gör inte det, gör inte som jag gjorde. Då sparar du tid och förmodligen också pengar… Du kan naturligtvis strunta fullkomligt i vad jag rekommenderar och göra om mina tabbar, men jag föreslår att du gör följande för en lyckad gjutning av eget gummi.

Gjuta Gummi steg för steg

1. Gör ett neutralt eller enfärgat (ljust) bete, ETT BETE! Inte tio som jag gjorde innan testfiske. Du vet inte ännu om dit bete behöver mjukgörare eller härdare i plasten, du har inte lärt dig när plasten är lagom hård för att hälla på nästa lager med färg och du vet inte när plasten är redo i micron att gjuta från – varken för varm eller kall.

Du har inte lärt dig hälla rätt. Det är enklare att smälta om ett enfärgat/ofärgat bete och testa igen. Om du gör ett ljust bete blir det lättare att se när rörelsen när du provfiskar första gången. Alternativt gör du tre beten redan från början. Ett med ren plastisol, ett med mjukgörare och ett med härdare och sen kan du jämföra gången på dem. Glöm inte att märka vilken som är vilken 🙂

2. Provfiska ditt/dina beten och kolla vilken gång som är bäst. Mitt bete ca 5% mjukgörare för bästa gång i låg fart.

3. När du hittat rätt plastblandning kan du börja leka med flera färger, glitter och gjutningstekniker

Gör du testerna i denna ordning så sparar du mycket tid vid micron och mycket plastisol.

För själva gummigjutningen finns det två videos som ger dig en första uppfattning om hur du bör gå tillväga. Andree Lures (där jag köpte plast och färger) hittar du här och Larry Dahlbergs instruktioner hittar du här (how to use Alumisol soft plastic). På Andree Lures hittar du också lite skrivna instruktioner för hans produkter. Dessa guider visar hur man SKA göra. I texten ska jag också försöka visa var det kan gå fel, vad konsekvensen blir och hur man kan undvika det så fortsätt gärna läsa…

Det är en riktig belöning att se ens bete ta form. Här har du mallen, mastern och den färdiga produkten - här i min variant på löja :-)
Det är en riktig belöning att se ens bete ta form. Här har du mallen, mastern och den färdiga produkten – här i min variant på löja 🙂

Gjuta Gummi med Plastisol – Gör Det Själv Guide

Innan du blir orolig och nervös för din första gjutning kan jag säga. Plastisol är ett fantastiskt ämne. Klantar du dig och gör fel kan du alltid smälta ner dina misslyckanden och gjuta nytt. Alla rester som blir över i glas osv kan du återanvända så du behöver inte vara rädd för att misslyckas, det kostar framförallt tid, inte pengar. Jag var i början också orolig för hur jag skulle få ut plastisol-rester ur kärlet. Var inte orolig. När plasten stelnat kan du ta ut allt. Det på sidorna blir som en hinna och det i botten blir en klump som lätt kommer ur.

Gjut det på ett välventilerat ställe, gärna utomhus och gärna med andningsmask för gaser. Använd behållare i Pyrex-glas eller annat kärl som är lätt att hälla från (med pip) och tåler värme. Kör in din Plastisol i micron (du kan göra det på platta i kastrull också men jag rekommenderar inte det pga lukten och svårt att reglera värmen). Jag körde på 3/4-effekt. Rör ofta. I början var 30e sekund eller oftare (fram till du lärt dig tiderna). Att röra runt gör två saker.

1. Du blandar runt så att allt plastisol blir jämnvarmt, även det vid kanterna

2. Du undviker “hot spots” i plastisolen där det blir extra varmt och bränns.

Plastisolen är när du häller ut den mjölkig. Den blir när du värmer den klarare och geléaktig för att sen bli klar och rinnig. Plasten måste igenom denna process. Undvik att köra för länge – då bränner du plasten och den blir brun. Kör du alldeles för länge får du en plastvulkan i micron.

Mina första misslyckanden. Alla är för hårda dvs utan mjukgörare och den i mitten är brunaktig för att jag brände plasten. Jag antar att alla behöver göra det för att lära sig...
Mina första misslyckanden. Alla är för hårda dvs utan mjukgörare och den i mitten är brunaktig för att jag brände plasten. Jag antar att alla behöver göra det för att lära sig…

När plasten är rykande och rinnig har du hittat rätt läge. Den ser ut att koka då dvs det kommer upp bubblor. Här brukar jag röra försiktigt och skaka kärlet för att få ut bubblorna. Det gjorde jag inte i början med resultatet att jag fick fullt med bubblor i jiggen och de flöt faktiskt 🙂 Man lär sig… Häll sedan i en tunn jämn stråle gärna från en bit upp (igen för att undvika bubblor).

Gör inga avbrott förrän du är klar. Plasten stelnar från silikonet och inåt mitten. Har du avbrott får du gropar och hål i jiggarna (streck) från där det inte fyllt ut riktigt. Har du några tunna delar t ex paddel i jiggen så börja gärna där när plasten är som varmast och mjukast så att den fyller ut ordentligt där. Slutligen bör du överfylla formen då plastisolen krymper när den stelnar. Överfyller du minskar gropen i mitten som annars blir där. Var inte orolig för att få spill runt på formen. Det kan du klippa/skära/plocka bort sen.

När du är trygg med enfärgade jiggar är det dags för de tvåfärgade. Jag kan inte ge några exakta rekommendationer på när det är rätt. Häller du för tidigt så blandas färgerna och du får inte de effekter du vill ha

Här var jag för het på gröten. De två olika lagerna blandade sig. Det var inte tanken men effekten blev ganska cool ändå
Här var jag för het på gröten. De två olika lagerna blandade sig. Det var inte tanken men effekten blev ganska cool ändå

Häller du för sent så att det undre lagret stelnat för mycket så binds inte lagren ihop och de delar sig. Det får bli några misslyckanden innan det sitter.

Slutligen: Låt härda 5 min i formen (beror på hur ditt bete och form ser ut så det är bara en riktlinje). Ta ur och låt härda vidare i ett kärl m kallt vatten.

Använd rätt storlek på kärl. Detta är precis på gränsen. Härdar jiggen med t ex böjd rygg får du en färdig produkt med böjd rygg
Använd rätt storlek på kärl. Detta är precis på gränsen. Härdar jiggen med t ex böjd rygg får du en färdig produkt med böjd rygg

Härdare/Mjukgörare – Varför?

Som sagt. Härdare/mjukgörare kan göra underverk för gången. Vissa tunna jiggar med mycket fladder behöver härdare för att få en gång i vissa fall som mitt behövs det mjukgörare. Min gick som en pinne i låg fart innan men bra i hög fart.

 • Härdare måste du ta i ny plastisol dvs innan du gjutit med den första gången. Den fungerar inte på återvunna jiggar. Tänk på att vara extra försiktig med temperaturen när du kör micro med härdare i. Härdaren gör att plasten bränns lättare…
 • Mjukgörare kan du hälla i efterhand som du testar dig fram. Jag blandar mjukgörare i en matsked färsk plastisol och rör runt och rör sen ner efterhand som plasten smälter
 • 2-5% av mjukgörare ller härdare är det du bör hålla dig inom. Det innebär 5ml till en deciliter plastisol för 5%.

När jag köpte från Andree fick jag de i två neutrala flaskor och jag fick det om bakfoten vilken som var härdare och mjukgörare vilket gjorde att jiggarna kom ut hårdare, inte mjukare än standardplastisolen :-). Klar, genomskinlig och lättflytande vätska = mjukgörare. Trög mjölkig = härdare för hans prylar

Färger för att Gjuta Gummibeten

Det finns en uppsjö färger att köpa. Jag fick turen att få ett bra gäng färger till mitt startkit jag köpte begagnat innan men jag kompletterade med några som för mig kändes bra för gädda. Green Pumpkin, Svart, Svart oxid och motoroil. Köp vad du vill och tycker om att använd. Tänk på att du kan blanda färger för att få fram rätt nyans.

För de färger jag har måste jag blanda i dem INNAN, i färsk plastisol. Om jag ska blanda i mer efterhand tar jag en matsked färsk plastisol, häller i färg, blandar och kör i min “gamla mix”

Alla färger är går från att ge en transparent till en mjölig effekt beroende på hur mycket du har i. 3-5 droppar brukar räcka. I mina braxen-liknande hade jag 3 droppar brown oxide till 2 dl plastisol för att få en transparent brun.

Skriv gärna ner hur du blandat om du hittar en färg/mix som du gillar.

Glitter/Flakes/Pearl

Glitter finns att köpa hos många fiskeaffärer, Andree och hobbyaffärer. Jag har testat de man kan köpa på Panduro och de funkar fantastiskt. Glitter och Flakes tar du i EFTER micron. De “blöder” annars dvs avger sin färg in i plasten och blir själva silverfärgade

Pearl är ett pulver man blandar i för att få pärlomoeffekt. Riktigt snyggt. Detta pulver kan du blanda i ren plastisol innan eller efter micro. Det ger lite olika effekt. Jag fick ett tips om att köra i en droppe blå färg innan för att få pearlen lite mer naturtrogen.

Gjuttekniker för Gummibeten

Jag har knappast hunnit bli en gjutvirtous ännu men jag har hittat några tricks som ger rätt så coola effekter:

 • Jag ville ha ljus buk på mina Braxen – då tog jag plastisol med bara en droppe vitt i, lite i buken och rullade runt innan jag hällde på det bruna med guldflakes – resultat – en ljusare hinna underst som ser ut som ljus buk
 • Olikfärgad paddel – en kompis ville ha en orange paddel. Då gjorde jag en liten sats som jag hällde i bara i paddeln innan jag hällde på med de andra färgerna
 • Luta formen – om du inte vill ha helt horisontella lager mellan färgerna kan du luta formen uppåt eller neråt. Jag har inte provat ännu, men kommer att ge mig på att göra rött huvud med vit kropp
 • Blanda färger i hällningen. Som du såg ovan kan man få coola effekter om färgna blandas (och det är meningen att de ska blandas) – en teknik jag kommer jobba vidare med

  Här är några färger från första produktionen jag är riktigt nöjd med. Firetigern återkommer jag till i ett moddningsinlägg.
  Här är några färger från första produktionen jag är riktigt nöjd med. Firetigern återkommer jag till i ett moddningsinlägg.

Det var alles för nu. När du har din nya jigg/gummbete får du börja jobba med riggning och fiska så det står härliga till. Lycka till – det är nu det roliga börjar!

Riggade och klara för att ta en stor
Riggade och klara för att ta en stor

//Mange

Har du inte läst de tre tidigare inläggen har du här de tre första inläggen om betesgjutning
Del 1 – Förberedelser och utrustning
https://www.fiskefuralle.se/eget-gummi-steg-1-utrustning/
Del 2 – Master
https://www.fiskefuralle.se/eget-gummi-steg-2-master/
Del 3 Silikonform
https://www.fiskefuralle.se/eget-gummi-steg-3-silikonform/ 

 1. Här har jag sammanställt alla knep om det går fel i ditt gjutande av gummibeten, tips & trix

  https://www.fiskefuralle.se/namen-sa-skulle-…m-ibland-gor-fel/

Ps. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram Ds.

Föregående artikelGalaxen i min braxen
Nästa artikelGäddfiske Mälaren – Fångstplatser

5 KOMMENTARER

Comments are closed.