Gäddsäsongen 2012

Då börjar det bli dags att summera gäddsäsongen 2012. Det är visserligen lite tid kvar men med tanke på förutsättningarna på hemmaplan är det inte många tillfällen kvar…

Det har varit en frustrerande men också en givande säsong. Det är förmodligen den säsong jag fått flest fiskar någonsin i antal gäddor, men de är fördelade på många turer… Endast en blanktur, men det har aldrig lossnat riktigt. Bästa turen har gett 3 gäddor och storleken har inte velat infinna sig. Största gäddan runt 4,5 kg. Skönt att inte blanka och jag vet att Värtan är ett pannbensvatten och det sannolikt är en bedrift att bara blanka en gång, men ändå, f-n… Varför vill det inte?

Det är väl bara att konstatera att förutsättningarna i år varit svåra. Mkt svåra. Svängigt väder. omväxlande, och stök varje gång. Våren kom aldrig igång, det blev ingen sommar, sensommaren försvann och bara blev tokhöst på ett redan mkt trögfiskat Värtan…

Det har varit en mental utmaning och ibland undrar man om man inte kan fiska alls 🙂 Det gick så långt att jag fick kalla in professionell hjälp, guide på Värtan… Resultat – 5  gäddsnärtor i båten totalt – trots att vi båda tokfiskade till mörkret la sig… En kort vända senare med guide-Micke för att få revansch – en fisk upp. Som tur var var det jag som tog den 🙂 Samtidigt kan jag konstatera att jag förmodligen gjort allt rätt. Rätt tekniker, rätt platser, rätt drag, men det har inte varit rätt. En jäkla otur med förutsättningarna helt enkelt. Exempel: denna helgen. Danne och Peter var ute tre timmar igår. 5 landade och 5 tappade. Samma ställe idag. Jag är med – resultat 1st  1kgs på hela dagen i båten… (Se så glad jag är för den lilla rackaren)…

De fortsatte 45 minuter efter jag åkt hem – då kommer huggperioden och de landar två firrar inom loppet av 10 min!

Nåväl. Samtidigt som det varit trögt med fisket har det funnit många positiva upplevelser och upptäckter. Båten har fått en ansiktslyftning och valt att testa nya saker som funkat, både drag och tekniker.

Årets upplevelse är den nya Gulan 2.0. Den nya, större durken har gett mer yta, bättre vinkel mot vattnet och skönare att stå. Att ha en frontmonterad elmotor har gett fisket en ny dimension – det är nästan som att fiska med guide – perfekta drifter, perfekt avstånd hela tiden.

Nya upptäckter att ta med till nästa säsong:

  • Kvälls/nattfiske – när barnen nattats runt 8 är gäddan riktigt het flera timmar framåt – från maj och framåt. Har gett några av de roligast fiskarna i år. Det är riktigt spännande att få ett monsterhugg när det är helt mörkt!
  • Fiske ut över branter – har tidigare för att fiska “ut i ingenting” – jag har alltid tidigare dunkat vassar och grunda vikar. “Man vill ju ha något att kasta mot” – branterna har gett bra fisk
  • Spinnerbaits – det funkar ju!!! Att ta fisk mitt i mörkret på ett spinnerbait var magiskt
  • Real Eel – vilket drag – definitivt årets nyhet i draglådan – gärna färgen svart

  • Shadjiggar – har äntligen börjat fiska med dem – och de ger fisk
  • McMy – Kul drag som man kan busa mkt med

Dessutom har jag fått en mkt tydlig dragning mot mörka och diskreta drag. Brunt, grönt, mörkt. Allt har funkat. Papegoj, fire tiger, Åland mm har fått sin tid i vattnet men inte funkat. Vattnet har generellt varit klart så det har naturligtvis bidragit, men naturligt, det rockar!

Så sammanfattningsvis – förutsättningarna har varit kassa, men jag har lyckats lura upp en och annan ändå, genom att bryta mönster, testa nytt, och ha dragen i vattnet. Faktiskt är det när jag gjort annorlunda mot vad jag brukar. Använder en ny teknik, fiskar in annorlunda, använder annan färg eller bete som huggen kommit. Det har det blivit några firrar (och för mig ganska bra snittvikt, runt 3 kg) och många erfarenheter inför nästa år som förhoppningsvis bjuder på bättre förutsättningar!

Våga testa nytt!

//Mange

Föregående artikelÅlar och Åskväder
Nästa artikelFisketävling i Furusund