Gnesta blandar och ger – Fiska Gädda i Sörmland

Rampen i Gnesta med Jakobs fina Vator 14 och reservprop

Det var ett bra tag sedan jag hade tiden att blogga, ett ständigt dåligt samvete har gnagt över att inte hinna sätta sig de där timmarna och dela med sig av alla sköna stunder av gäddfiske och naturupplevelser. Våren har varit galen med jobb och allt annat som skall hinnas med innan semestrarna. Då är det skönt att Danne och Mange hållit fanan högt och hållit tempot uppe.

Däremot så är det ett konstant hetsande i Whatsapp-grupperna i vårt  sköna gäng på 6-7 st regelbundna maniacs. Rapporter 2-3 gånger i veckan + alla uppdateringar med nya prylar som inhandlas. Vi är verkligen ett bra gäng so  håller ihop och som numera har möjlighet att fiska i de bästa vattnen i mälardalen.

Furusund, Värtan, Mälaren och Trosa med en hel del utflykter till Blekinge, Östergötland, Gotland, Älvdalen med fler ställen.

Det här inlägget kommer avhandla en härlig dag i Gnesta-trakten. En av mina bästa kompisar har blivit rejält såld på Gäddfisket i år. Han är en grym jägare som även förstått hur jakten av Esox Lucios kan ge samma kickar, speciellt när man inte ser bytet, utan oftast bara känner det där sköna dallret, rycket, hugget i spöt och kampen söm följer.

Det hela börjar ganska tidigt i våras,där Jakob skickar in blid på bild i vår grupp med riktigt bra snittvikter från varje tur i sjöarna runt om i Sörmland. Med tanke på att 3-5 kg är ganska ovanligt att få i våra vatten, antingen snipor på 1-2 kg eller 7-10kg, så är det ju ett mängdfiske med lite större vikter som jag vill åt just nu.

Jake the snake cake med båtrekordet - en massa med cm gädda
Jake the snake cake med båtrekordet – en massa med cm gädda

EDIT:

Och kort efter jag publicerat inlägget så får man reda å att det där var ju inte alls båtrekordet, det var bara en snygg slefie som Jake tyckte jag skulle ha med, så då skickade han en bild på den då 4 cm längre skapelsen som är båtrekordet

100cm 6,35 kg - stabilt och en fin madamme - Grattis Jake the snake cake jake cake
100cm 6,35 kg – stabilt och en fin madamme – Grattis Jake the snake cake jake cake

 

Så när inbjudan kommer i juni att den 19/7 så kör vi på hans hemmavatten. Så är det ett snabbt “Game on” från min sida. Äntligen skall han få betala tillbaka med lite guidade turer:)

Självklart är dagskortet betalt och ligger och väntar för vår första gemensamma tur på Frösjön, 40 kr känns som extremt billigt för en heldags jakt . Prisvärt är bara ordet, tror att ett årskort ligger under 400:- och då bidrar man till fiskevård av vattnen. Något som jag vanligtvis inte behöver tänka på uppe i Furusund.

Dagskort Gnesta
Dagskort Gnesta

Det är andra veckan på semestern som vi skall ut, och kvällen innan så har jag precis landat från en fantastisk vecka i Italien och Sorrento med värme,bad och god mat.Sorrento rekommenderas om man vill vara sig själv för en stund, undvika turisthetsen på Amalfikusten, se underbara solnedgångar och betala halva priset för ett rum med sjöutsikt jämfört med andra sidan på halvön som sticker ut i medlehavet.

Sorrento
Sorrento – en rofylld oas i Neapelbukten med vulkanen Vesuvius i bakgrunden

Så jag är laddad och fiskesugen till max när klockan ringer efter 5 timmars sömn, “let´s hit it” klockan 07.30 går Volvon mot sörmland och riksväg 57 ligger tom när jag närmar mig Gnesta som har en ramp som vi skall utgå ifrån.

Inga fartkameror i sikte
Inga fartkameror i sikte på    riksväg 57 -snart framme snart snart..

Äntligen så är jag där, Jakob har lagt i båten och ligger och guppar där ute. Allt är kittat och klart för avfärd, förutom en litet detalj, han har kört av ett blad på sin Propulse propp. Typiskt, Murphys lag, alltid något som jävlas om det nu kan jävlas så kommer det att jävlas. Så jag ger mig ut på vägen igen för att hämta reservproppen hemma hos Jakob. Men man skall komma ihåg att av allt som händer så skaffar man sig erfarenheter, och det är något som vi fick i massor den här turen skall det visa sig. 45 minuter försenade så är vi klara för att kasta loss

Klassisk tävling - hitta ett fel på bilden
Klassisk tävling – hitta ett fel på bilden – Propulse med 75% effekt
Rampen i Gnesta med Jakobs fina Vator 14 och reservprop
Rampen i Gnesta med Jakobs fina Vator 14, kastdäck och reservprop på plats.

Förutsättningarna är ju fantastiska för en dag på sjön, 27-28 grader, nästan ingen vind och inte ett moln så långt ögat kan se. Jakob gör allt för att prata ner möjligheterna till fångst. Vi tar en sväng till första viken som är 2 meter djup och ett område som är 50 x 50m och fylld av nate. Vi börjar nöta och njuta – jag jerkar med mitt styva spö Amba JB5601 och ett Ceasar Lures i borrefärg som har ett fantastiskt sida till sida gung och irrationellt upp i ytan och ner till botten rörelsemönster som jag är helt kär i. Och vips så får vi känningar, de är där och nafsar men det vill sig inte riktigt. Vi har tillsammans en 5-6 kontakter och gäddor som missar sina hugg på 30 minuters nötande. Det lovar gott och är skitkul att stå och snacka skit och se hur de bleka bukarna flashar förbi som skjutna ur gäddkanoner. Vi tvivlar ju lite om vi är ringrostiga med så många missade hugg. Men det visar sig senare framåt eftermiddagen att det är åskväder på gång, så de är inte riktigt alerta de dära Gäddorna, lite försiktiga.

Men först det obligatoriska:

Fiskefika
Fiskefika

För jämfört med en tur för nån kväll sedan i Furusund där varenda en tog betet som ett munspel – smack -rakt över från sidan – ingen tveckan eller löjligt jag följer efter för att se vad som händer beteende.

Vi bytte till en annan vassrygg lite längre upp i Klämmingen där det vara hugggaranti enligt skepparen. Och samma visa, Jakob hade ett monster på sin Eastfield Wingman, men den släppte efter nån minuts match. Jag vet att Jake kommer sätta det där monstret snart.

Efter en lite drift så händer det, dagens första i båten, och nästa kast så är det hugg igen, äntligen.

Peters första Sörmlandsgädda, fint assisterad av Jake the snake cake
Peters första Sörmlandsgädda, fint assisterad av Jake the snake cake – vid riktig kompisguidning så sköter kaptenen avkrokningen såklart.

Efter en skön förmiddag dags för Lunch på finaste tallrikarna

Inte ofta det är damsällskap på våra turer, men Jakob vet hur man gör
Inte ofta det är damsällskap på våra turer, men Jakob vet hur man gör
pasta
God pasta – torrfoder från Knorr fick mig att minnas kronans frystorkade 🙁

Molnen började komma till lunch, så nu skulle det blir lite bättre förutsättningar och vi är nu mätta (Peter 194 cm, Jakob påstår att han har 12 tum, vet faktiskt inte om jag vill vara ensam med honom i en båt igen) laddade för en eftermiddag och kväll utav lindans och spö-schottis till max.

 

Ett utmärkt fartyg, kastdäck, 30 hk och 20 knop, Vator 14H är strålande behändig och funktionell för 2 - 3 pers, privärd.
Ett utmärkt fartyg, kastdäck, 30 hk och 20 knop, Vator 14H är strålande behändig och funktionell för 2 – 3 pers, och privärd.

Vi glider ut från viken, rundar en udde med en grynna 20 meter ut och gör några kast. Och det visar sig här att det blir tvära kast, riktigt tvära kast i en helt annan riktining än planerat. Vi lättar ankaret, startar och lägger i växeln och motorn rusar, det spelar ingen roll om det är framåt eller bakåt, det är weeee och vi kommer varken framåt eller bakåt. VAFAAN har nåt med växelväljaren pajat i motorn? 30 minuters skruvande, pillande och funderande – allt ser helt ut i motorn. Då kommer Jakob på den briljanta iden att tilta motorn och vad ser vi där?

Proppen har gått
Proppen har gått

Jaha – propellern ville inte vara med och leka längre, sprinten var för klen, muttern gängade ur och därefter så tog propellern sin sista tur. Nu var god råd dyra, klockan är 14 en lördag mitt i semestern. Trosa Marin stänger kl 14 och närmaste marinshop är Erlandssons i Kungens Kurva, och just ordet Kurva flög några gånger där när vi upptäckte att vi var tvungna att uppsöka nödhamn. Som tur är så är ju Jakob omtyckt och många står honom i skuld så det tog inte lång stund förrän vi hade en kille som hämtatde upp oss vid vägkanten och skjutsade oss till Gnesta för att sätta oss i V70´n coh gasa på till Kungens Kurva

5-6 mil på vägen är ju så mycket roligare än att fiska
5-6 mil på vägen är ju så mycket roligare än att fiska – 2 glada muppar på väg till köpcentrumens mecka – Kungens Kurva

Som tur är så finns det reservblad till Jakobs Propulse propeller, men de har ingen mutter att fästa skiten med, så det blir till att i alla fall köpa det som finns, en quicksilver till Mercury, helt fel skall det visa sig…men det löser vi såklart, för ut skall vi igen, här missas inga möjligheter till fiske för en liten detalj som 2 trasiga proppar, några mil i bil och allt är löst.

Som ni märker så handlar det här inlägget inte så mycket om fiske, utan allt det där som händer runtomkring, vilket det ganska ofta gör tycker jag, men dte är liksom aldrig något man läser om, det är alltid sådär perfekt när andra är ute på sjön. Och det är ju de minnena man själv har under vinterhalvåret, hur jävla roligt allt är, det tråkiga har man glömt för längesedan – abstinensen unde de mörka månaderna gör något med minnet va?

Nåväl, på med proppen, bulten är för stor – men det löser vi med en distans som Jakob tillverkar från en plastburk. Det är några nervösa minuter när vi provkör på låga varv, men det visar sig att det funkar skitfint – på´t igen.

En plemathorax - en sk bypass operation på sjön
En plemathorax – en sk bypass operation på sjön

Ja – vi försöker och försöker, men ingen direkt lycka med fisket. Åskan har passerat, det har öst ner 30mm på en timme när vi varit och handlat. så timmarna går och det är en vacker kväll men inga fler hugg.

Vi väljer att bryta vid 20.30 och glider in mot den stora Metropolen, som är så mycket vackrare från sjön än land eller x2000 för den delen.

 

 

Gnesta by Night
Gnesta by Night

Det var en heldag som gav mersmak, vi var ganska trötta i skallen med allt som hänt och JAkob berättade att han var på helspänn hela kvällen om proppen skulle sitta kvar. !.800:- var inte vad han ville tappa i sjön efter allt vi varit med om.

Jag hoppas snart få återkomma till sköna fiskevatten och självklart få ge en fångstrapport som innehåller mer av vilka drag, färger och djup som funkade bäst.

Tills dess så får ni hålla huvudet kallt och linorna blöta

Vid tangentbordet i den 30 gradiga sommarböljan

/Peter

 

Föregående artikelNär allt inte går som man hoppas
Nästa artikelHej Herräng – Hej Gädda