När allt inte går som man hoppas

Du har själv varit med om dem: dagarna när allt strular. “En olycka kommer sällan ensam” sägs det ju.

Ägnar man mycket tid åt en sak, i vårt fall fiske, så kommer kommer den där figuren från Trazan och Banarne, Olyckan, att visa sin fula nuna…

Vi har ju haft vår beskärda del innan men ett otal dragmissiler, tappade fiskar och persedlar, uteblivna turer pga motorstrul mm. Vi har kollat djupet med motorn med olycklig utgång. Danne fick offra en skädda och försäkringsbolaget några tusen på att fixa krokig axel mm men det har inte hänt så ofta. Vi har väl haft tur många ggr som när jag höll på att bränna rakt över en kajak. Puh! Men med tanke på hur tiden vi har varit ute har det inte varit så många incidenter men nu verkar lyckan vänt.

Det började med vår ankarfadäs när jag och CL-Micke var ute för ett tag sen. Dagen efter ska jag ut med mina tjejer och åka båt. Jag tänkte “finns det vatten finns det fisk. Kanske jag hinner dra något kast”. När jag kollar i garaget hänger mitt Westin Powershad lite konstigt. Det har trillat ur fästet och knäckt toppen😭 Min nya kärlek, sönder👿

Hmm det här känns ju inte riktigt rätt, eller?
Hmm det här känns ju inte riktigt rätt, eller?
Svårfiskad lösning
Svårfiskad lösning

Jag plockade med jerkspöt istället och vi åkte ut. När vi fikade tog jag något kast och fastnade i vassen. När jag försöker komma loss hör jag KNAAAK! Klingan på jerkpåken får en lång spricka😖… På min 40-årspresent från Danne och Peter😬.

IMG_0108

Två spön samma dag. Jag har knäckt ett spö tidigare i hela mitt liv! Hur mycket otur kan man ha? Ännu mer tydligen för på vägen hem trillar Lill-skruttan och dunkar pannan i båten med en rejäl bula till följd.

Veckan efter skulle Peter och Jakob ut i en sjö i Sörmland. När vi frågade om status kom svaret “mekar, återkommer”. Det visade sig att Jake The Snake hade slagit av ett propellerblad på sin nya Pro-Pulse, redan innan Peter plockats upp vid bryggan.

Fyrklöver är bättre än treklöver
Fyrklöver är bättre än treklöver

Den gamla propellern monterades.

Man tager vad man haver
Man tager vad man haver

Sen åkte de iväg…. En bit. När de skulle flytta sig varvade motorn utan att flytta båten. Inget fel på växelhus… Ersättningspropellern saknades….

Hmm jag tror vi hittat felet
Hmm jag tror vi hittat felet

Jag har även denna höst hunnit sumpa powertrimmet på Gulans motor och förstöra fästet i båten för elmotorn. Kort sagt, det har varit mycket strul. Det är väl frågan om yin och yang – en bra säsong i fjol och stök i år. Inte mycket att göra förutom att gå vidare. Deppa hjäper ingen och det drar bara ner människorna runt omkring. Jag lämnar över till poeten Sylvester Stallone:

WORD!!!
WORD!!!

Som sagt en olycka kommer sällan ensam. Vad gör man då när skiten träffar fläkten? Ja, här är FiskeFürAlles tips!

1. Förebygg – ha bra utrustning som håller, ha med kraftavbitare och första hjälpen samt läs sjökort så är mycket undanröjt

2. Ha ett bra humör – låt inte strul slå ner dig – ett leende löser mycket

3. Ha ALLTID kul i båten

4. Ha med ett kexchoklad och kaffe. Energi och värme kan göra underverk när du deppar

5. Ha bra vänner som kan peppa dig. En av de första kommentarerna jag fick när jag berättade om spöbrotten var: “tänk vilken möjlighet du fick nu att köpa nya roliga prylar😃” helt rätt attityd. Se det positiva, gärna m lite humor

6. Gör det bästa av situationen – mitt Westin spö har nu fått ny toppögla och kommer bli ett fantastiskt båtspö för havsfiske

7. Fiska!!! Inget tinar upp en som sprattel i spö-ändan

Sveriges kralligaste spötopp? Denna kommer bryta upp torsk
Sveriges kralligaste spötopp? Denna kommer bryta upp hälleflundra

Sen kan man ju passa på att njuta av alla tillfällen när det INTE Strular. Det kommer balla ut för oss alla förr eller senare. Det hör till

// Mange

Föregående artikelFiskerapport Mälaren – Revanschen?
Nästa artikelGnesta blandar och ger – Fiska Gädda i Sörmland