Grovstanäs Invitational – Fisketävling i Norrtälje

Den 11:e Oktober var det dags, tävlingsdags. FiskeFürAlle tävlar på hemmaplan i Norrtälje. Som sig bör handlar det om gäddfiske så klart. Längst fiskvinner, svårare än så behöver det inte vara, men hur gick det då?

Denna gång får du läsa två versioner, Min och Peters. Mycket nöje!

IMG_6436
En av tävlingsbåtarna. Bättre än så blir det inte!

Vi startar med att berätta lite om tävlingen. Grovstanäs Invitational startades av Lolle och hans fru för 4 år sedan, vi har varit med och tävlar i tre av dessa. Man kan endast vara med om man har fått en inbjudan därav namnet invitational. Man tävlar i fyra timmar och det gäller att dra upp den längsta gäddan för dagen. Lolle med fru roddar allt under dagen, tävlingsupplägg, mätstickor, mat och priser och gör det synnerligen bra.

Kaptensmöte Grovstanäs invitational
Kaptensmöte Grovstanäs invitational

Team FiskeFürAlle skulle egentligen deltagit med 3 båtar, men lite avhopp och sena arbetsdagar på obekväm arbetstid så vart det bara en båt. För de som inte hade båt så körde vi med klassiska piratmetoder och hoppade  i andra båtar för att sedan ta över dem.

I min båt fiskare jag, Erik och Klas “ThePikeFather” Skoglund. Så jag fick sålunda agera kapten, vårdare och övervakare till dessa två herrar……. som uppenbarligen hade fått permission dagen till ära.

IMG_6443
Lagkarmrat: Erik
IMG_6444
Lagkamrat: Klas

Några samtal kvällarna innan kom vi fram till att vi ville tjuvfiska någon timme innan tävlingen startade för att se vart fiske stod. Detta innebär att vi var tvungna att gå upp okristligt tidigt denna krispiga lördagsmorgon. Klas mötte upp hemma hos mig i Vilda Väsby. Han fick tips att ta på sedvanlig Väsby-folkdräkt: Träskor, kniv och Kevlarväst.(Skjutvapen har vi endast nere vid stationen)

Kl 08.00, en timme efter avfärd, anländer de tre gäddmusketörerna i Norrtälje, en riktigt trevlig timme med samkväm i bilen. Snabbt i med båten för att starta dagen. Uppvärmningsturen tar vi uppe i Marholmen. På vägen dit stannar vi i en “lagun” (om det finns sådana i Norrtälje). Här var det så mycket småfisk så det såg ut som ett fyrverkeri när draget landade i vattnet – helt otroligt vackert. Här hittade vi även braxen och fick upp förhoppningarna om att plocka storgädda. Någon storgädda kom det inte upp men ett par braxar som krokades precis som en brax skall, fick komma upp i båten för en snabb koll.

Uppe i Marholmen med omnejd lyckades Erik och Klas dra varsin liten gädda, jag bommade det passet.

Kl 10.30 var det dags för information från tävlingsledningen och 11.00 gick starten. Vi hade en plan från start så det vara bara att skrida till verket, vi rörde oss söderut för att beta av några bra platser som vi fiskat på tidigare.

I och med att det endast är fyra timmar man fiskar så gäller det att vara effektiv i sitt fiske samt förflyttning mellan fiskeplatser. Vid första stoppet känns det bara SÅ rätt, allt är rätt, en bra vass som ligger perfekt mot vinden, en potta som ligger i lä – här skall det dras storgädda….MEN gäddorna ville inte upp, de låg förmodligen och kollade på fyrverkeriet av beten som passerade och hånskrattade åt våra tafatta försök.

IMG_6441
Jaha kapten, skulle det inte finnas fisk här?

Vi gör en förflyttning till en ny plats och vi är i trakterna runt Löparö, då helt plötsligt, men inte oväntat, dyker Peter och grabbarna upp. De hade uppenbarligen samma plan som oss. Just vid Löparö lyckas jag dra upp en rackare som är rätt ok format på, vi mäter fisken. Kommer detta räcka när det är 51 deltagare som alla är vana gäddfiskare? Min gissning är att man måste över 100 cm för att i huvudtaget vara med i topp tre. MEN första fisken upp.

IMG_6476
Så här såg den ut den lilla rackaren.

Vi testar en klassisk vik (Ledtråd: Trumman körde sitt lIvefiske därinne) På vägen in så får vi några som nafsar på våra grejor, men ingen som vill hugga. Hugga däremot vill en tomtägare som inte kan hålla sig och frågar om vi hade tänkt att lägga till vid hans brygga…..vilket är troligt med tanke på att vi driftar förbi 15 meter utanför hans brygga.

Klas tar upp en vänlig dialog med vår käre tomtägare, som i sin tur svarar med att bli aningen aggressiv. Vi respekterar alltid tomtägare i alla lägen och lämnar honom med några väl valda ord och driftar vidare.

Tiden springer iväg och det är endast en timme kvar till tävlingen är slut. Erik och Klas står på noll och vi tar beslutet att bränna tillbaka nära starten i Grovstanäs för att hinna dra något mer. Vi stannar till uppe vid Bärsö. Vi nöter på in i det sista. 10 minuter kvar av tävligen, då bestämmer sig Klas för att vara med i spelet. På TVÅ kast får han upp TVÅ gäddor – en prestation vill jag lova med tanke på dagens förhållanden.

Klas får fisk

IMG_6446
Äh då tar vi en till när vi ändå är igång

Vi landar vid bryggan ett par minuter innan slutsignalen ljuder. 15 min senare är det dags för prisutdelning. Hur gick det då?

Vi startar med priset för klantigaste bedrift under dagen. Priset går till Anders som lyckades köra sönder sin propeller, men skall ha en eloge för att de fullföljde tävlingen på endast två av tre möjliga propellerblad.

Nu får du läsa lite om Peters tävlingsdag…se fortsättning..

Jag, Peter som har Furusund som hemmavatten, tar det lungt och försöker ladda mentalt, inget tjuvfiske på morgonen innan etc. Nervöst är det då det är så oerhört mycket prestige i den här tävlingen, tävlingsnerven kommer när jag sätter mig i bilen för att åka ner till hamnen10.30.

Och inte blir adrenalinet lägre när jag kommer ner till hamnen och ser typ 50 tokladdade fiskare, typ 20 båtar. Typ Lolle´s lilla tävling har växt något enormt och känns som om det är riktigt bra klass på alla som är med. Många moddade och preppade båtar, inte bara det glada kompisgänget som är här.

Dogger i Norrtälje sponsrar med presentkort & vepa – grymt snyggt gjort av dem.

Jag kommer åka i Lolles båt, en grym Buster med mittpulpet, Minnkota och Mackan & Tobbe som lagkamrater. Jag har träffat mackan tidigare när vi såg Eldkvarn på Högmarsö för en 3-år sedan, sjukt bra skeppare och skojfrisk som få. Tobbe är bitter mot Mackan så som det skall vara i en riktigt bra kompisrelation 😉

Taktiken är ganska klar från början, vi drar över fjärden tar till vänster för ett hot spot. Helt fel kan jag säga – en liten rackare som följer mitt drag som Tobbe tar med sitt 3 meter bakom – tack för den kompis liksom. Vi drar ner till Löparö och träffar på vilka då? Jo Danne med sin lilla Buster RS och härke. Jag garvade för mig själv då vi vägrat berätta för varandra var vi skulle åka, men vi visste båda två att vi skulle möta på varandra just där, väldigt låga odds på just det. Och självklart får Danne på en när vi kommer dit och jag tänker att faan, vi kommer försent.

Saken är den att det är sjuuukt trögt idag, men med så många ute som är så duktiga så ökar ju stressen – det kan ha räckt med en 3 kg´s tidigare år för att vinna, så vi är helt övertygade om att det bör komma upp minst en +6 kg´s idag. Tänka Tänka Tänka…….hur gör vi nu. massor med ställen, olika drag och inget som hugger….varmt är det, lite sydliga vindar…hmmm.

Vi provar Mackans förslag på ställen, och det smäller ju till så klart, men fortfarande inget stort. Klockan går men det är trögt – vi har väl en 5-6st i båten och nu börjar vi byta ställen som vettvillingar – 35 knop över fjärdarna underlättar ju – men samtidigt gör det att man inte försöker lösa koden lika ihärdigt. Det var en ny erfarenhet för mig. Med min 20hk så måste jag vara mycket mer noggrann på 4 timmar. Hinner ju inte byta ställen lika frekvent med 15-16 knop.

Nåväl – vi har ju en mätt firre på stickan – dags att bege sig in i mål innan kl är 15. Där väntar det som gör det hela så fantastiskt, gemenskapen. Lolle & Ulrika har ju fixat världens grillbuffé, med traditionsenlig glögg, öl i massor, rökt bacon, grillkorv, smågodis och underbart underbart sensommarväder. Se bildspelet längst ner i inlägget för ren och skär inspiration när gäddfisket är som bäst.

Hur det gick, ja första året som min båt inte kom på pallen – men Danne placerar sig på andra plats med en rackare på 85 cm, vinnarfisken var 88 cm.

 

Kaptensmöte Grovstanäs invitational
Kaptensmöte Grovstanäs invitational
Världens skickligaste arrangörer - stort stort tack - ses nästa år igen
Världens skickligaste arrangörer Ulrika & Lolle – stort stort tack – ses nästa år igen
Team Holy Diver - några av många rutinerade Team
Team Holy Diver – några av många rutinerade Team

[wpvideo M0gSrPiX]

[wpvideo M0gSrPiX]

Välfyllt - bra vätskedepå i mål
Välfyllt – bra vätskedepå i mål
Lolles fin fina Buster
Lolles fin fina Buster – Mackan & Tobbe styr – jag fikar
Danne vinner priser
Danne vinner priser
Återigen en Grillfest de luxe - tack för att vi slapp prinskorven
Återigen en Grillfest de luxe – tack för att vi slapp prinskorven
Dogger i Norrtälje sponsrar - riktigt uppskattat
Dogger i Norrtälje sponsrar – riktigt uppskattat

/Danne och Peter

 

Föregående artikelMotorguide Xi5 – test av frontmonterad elmotor
Nästa artikelDaiwa Lexa 300 – Dags för service på multirullen

7 KOMMENTARER

  1. Hallå där!

    Blir det nån fisketävling i år?
    Fiske intresset har ökat det sista året så tänkte att man kanske kan va med en tävling. Pappas båt ligger där bakom nånstans så skulle va perfekt att få hänga med där.

    • Hej Andreas,det hoppas vi verkligen, det är Lolle som arrangerar och jag skall kolla m honom under juli så får vi återkomma, hugg mig i hamnen så ordnar vi till allt:)

  2. Hallå! 🙂 Tänkte har vi något datum när det bär av? 😀 Hörde det skulle bli en tävling men vet ingen tid 🙁

Comments are closed.