Hangin’ with Claes “Svartzonker” Claesson

Claes Claesson aka Svartzonker, pedagog, kock, inspiratör, innovatör, gäddfiskare, betesbyggare och det svenska sportfiskets posterboy. Det verkar inte vara något hejd på Claes inspiration och energi. Vi på FiskeFürAlle lyckades få till en pratstund veckan innan Betesbyggarkiosken slår upp sina temporära fysiska dörrar på sportfiskemässan i Jönköping. Vi når Claes i hans ateljé mitt i byggande av mässbeten.

Hej Claes “Svartzonker” Claesson, kul att vi får till detta, vad händer?

Jag krigar på med Svartzonker Sweden. Vi kör på. Vi försöker hela tiden bredda oss. Hela grundidén med Svartzonker Sweden är att vi vill ha ett sortiment som täcker hela vårt fiske. Vi gör och tar saker som vi vill fiska själva helt enkelt. Sen har vi såklart mycket annat spännande på gång. Vi har betesbyggarkiosken som öppnar vilken dag som helst nu, och vi håller på att öppna en bransch i USA. Riktigt kul!

Ni börjar ju få ett riktigt fint sortiment. Finns det några typer/situationer ni inte täcker ännu? Det finns ju typer man använder i USA som inte finns här som flap-tails och Dive and Rise?

Dive and Rise har jag hållt på med länge för min eget fiske. Faktisk var mitt första jerkbait ett Suick som jag köpte tidigt som f-n på Lundgrens. Jag tyckte det hade en skum gång… Rörde sig inte alls liksom, men vi hade ju inte rätt spön heller. (Läs vårt inlägg Suick)

Det fanns inte så många jerkspön då så jag byggde ett själv. Första riktiga jerk-spöt byggde jag själv från ett havsfiske-spö. Sen utvecklade jag mitt fiske och byggde nästa jerkspö på en St Croix-klinga. Jag började faktiskt med spöbygge långt innan jag började med det jag är känd för – träbetena.

Jerkbait Suick
En klassiker många glömt bort. Jerkbaitsen jerkbait Suick

Claes Claesson berättar hur allt började

Jag reparerade spön åt butiker och jag band och sålde flugor till butikerna. Det var egentligen så jag började. Fiskarnas på St Paulsgatan var egentligen enda butiken som reparerade spön. Så andra butiker som ville ha det som en service. Behövdes det byta en spöring, göra om lindningen, sätta fast ett rullfäste då ringde de mig.

2006-2007 kom tailar och jerk. Visst hade jag byggt wobbler och så innan men inget i den omfattningen och inte för att sälja. Jag jag sålde mina första jerkbait 2006.Det först betet jag sålde var en Jonny L 2006 och jag exprimenterade med massa olika varianter bla ticsaren, mct, och olika tailjerkar

Jag lyckades dra en 11:a på en McT på vintern när det var öppet vatten. Stor fisk skapar ju uppmärksamhet så då började det röra sig. Då drog det igång med några butiker som ville ha beten från mig. De flesta butiker var dock lite undrade både varför beten skulle vara i trä och hade svårt att fatta att någon skulle betala 300 kr per bete. ”300kr?!, Det kommer aldrig att flyga” hahaha. Tiderna ändras… Det är inte många som skulle fundera på att köpa ett träbete för 300 idag. ”Va? Bara 300kr, då tar jag tre!”.

Claes Claesson och Mctail
FiskeFürAlle:s “Årets bete 2013” – Svartzonker McTail/Tail

Sen är det lätt att prata ner massproducerade beten. Det är verkligen inte så enkelt det heller. Det är det faktiskt en konst i sig. Olika beten är olika svåra. Det är inte helt enkelt att överföra gången från en viktad träbit till något i ett annat material med andra egenskaper. Ta mina beten t ex. De är gjorda i solid ABS med zinkvikter. Det är riktigt svårt att göra men det är också det som är roligt och kul!

Det finns så mycket att utveckla och utvecklingen går så fort. Kolla på de som lägger upp bilder på ”sina första beten” och jämför deras ”första bete” med mitt ”första bete”. Det är ljusårs skillnad. Hade man lagt upp något sådant på Fiskesnack när jag började så hade kommentarerna varit WOW! Idag regerar ingen om det inte är tolv gälbågar och glasklar finnish. Det är fantastiskt men gången och om det levererar har tyvärr fallit ner lite i prioriteringsordningen.

Du verkar ha 1000 järn i elden hela tiden. Hur hinner du med?

Ja det är en bra fråga… Men jag tror det är så enkelt att det är så jag är ihopskruvad. Jag är driven – jag har alltid haft mycket att göra och alltid varit i farten. Jag är bra på att multitaska. Jag har drivit krog – detta är ingenting jämfört med det. Jag jobbar jämnt – 7 dagar i veckan och långa dagar! Det är många bottnar i detta. Många vill men vågar inte satsa helhjärtat. Om du vågar hoppa och får resultat sen blir det en drivkraft i sig. Då tar man ett steg till och ett steg till. Sen är det självklart viktigt att sortera: Vad är rätt? Vad är värt att satsa på? Sen går man på nitar såklart men det är del av processen.

Hur hittar du inspiration?

Låter kanske flummigt men… Jag är uppväxt i en konstnärsfamilj. Jag hittar inspiration i allt. Jag är nyfiken och vågar prova. Jag blandar saker – ibland blir det bra ibland blir det kasst. Det är där man lär sig… Att leva fullt är att vara beredd ta smällarna och det är jag. Jag vill leva fullt ut. Vi kan ta ett exempel på vad jag menar: När jag började som behörig lärare direkt efter examen så efter tre veckor rektorn och ställer en fråga. Och detta var en stor skola och tyvärr också ganska mycket problem och stök. Rektorn undrade: ”Du Claes… Skulle du kunna tänka ta alla strulungar i en klass?” Det gjorde jag… Det är så jag är. Utvecklande – ger energi!

Claes Claesson – pedagogen. Värt att notera, detta är såklart skötsamma barn allihop. Bilden ska inte kopplas till texten ovan såklart


Har du några andra spännande projekt? – Får vi se dig i TV-rutan igen?

Ja… Det kanske blir en säsong Fiskefeber. Det lutar åt det men det är inte klart ännu. Men det är ett riktigt kul projekt. En kombination av mina två stora passioner, fiske och mat. Det är viktigt att visa att man kan äta och njuta av fisken också! Här jag fått vara med att utveckla hela programidén från grunden.

Arga snickaren fick äntligen fånga sin första gädda. Iallafall vi blev tagna av hans emotionella reaktion. Stort!!!

Vilka är dina idoler?

Hmmm ja jag är inte så där idrottsorienterad och har kanske inte idoler på det sättet. Jag kanske har mer förebilder som Kjelle Lundberg, MB79, TrueGlide och Wolfen (Wolfcreek).

När jag började fiska tyckte jag Bob Mashincomber var cool och Rex Hunt. Rex var en sån där go, härligt, skön förebild som inte svårade till det utan gjorde det enkelt och hade kul. Men jag har många förebilder utanför sportfisket: Ghandi, Bill och Bob, Astrid Lindgren, Mamma, Picasso, Bob Marley, Yvonne och Morfar. Vilka människor!!!

ticsaren svartzonker
Nybörjarutrustning?

Tips på bra utrustning som nybörjare?

När jag var liten så hade vi inte så bra ställt. Min utrustning var ett röd/vitt flöte och krok. Det fiskade jag med i många år. Till slut fick jag ett spö med ett Abumatic, grönt spö och korkhandtag.

Nu är vi inne på den sociala kontexten – vi skämmer bort våra barn mer och mer. De får mer, vilket gör att de kräver mer och mer. När jag var liten var jag överlycklig för ett Atom. Det man ska ha för att ”passa in” i skolan eller på lägret. Så man “måste ha” en cool utrustning för att passa in. Det är tyvärr tragiskt, men så är det. Jag lägger mycket tid på att fundera på sådana saker…

Den frågan är så jäkla svår att svara ärligt på för det finns så många fler aspekter i utrustningen än bara funktionen nu för tiden.

Lax är också fisk

Utvecklingen på sportfisket – kommer gädda fortsätta växa?

Jag är av den uppfattningen att alla typer av fiske handlar till stor del om vad vissa profiler syns med för arter. Det driver populäriteten. Sen handlar mycket om tillgänglighet. Jag är t ex helt övertygad om att det skulle finnas mycket öring i skärgården skulle det vara mkt snack m öring.

Även gös är väl en fisk?

Alla får mindre tid och då måste fisket vara tillgängligt, enkelt och snabbt. Man har inte den tiden som krävs för att fiska t ex öring. Det var därför jag slutade… Och började fiska gädda istället. Men sen tror jag att fler kommer att fiska efter fler olika arter. Att det kommer bli en breddning av fiske efter arter som är tillgängliga. Abborre, gädda, men varför inte mört, brax och karp. Det finns mycket runt dörrknuten. Matchfisket kommer sannolikt få ett uppsving

Hur får vi fler att fiska? Vi på FiskeFürAlle tänkte köra ”bjud med en kompis” som en uppmaning under året till alla våra läsare

Svinbra sånt jag har gjort hela livet. Tog med alla med mina kickersungar till Landet för att lära sig fiska. Titta runt omkring dig – många som inte ens suttit i en båt. Man blir hemmablind hur bra har det.

Vi byter ämne lite – Fly vs. Jerk… Igen – Hur känns det?

I’m back! 😀 Helt allvarligt – det känns skitbra. Riktigt kul att vara tillbaka. Förra året var kaos så det gick inte. Jag “råkade” ju vara programledare i två TV-program. Det var riktigt tajt men skoj! Men nu är jag tillbaka!

Mikael “Snoken” Nilsson – hur valde du team-mate i år?

Ja, det var ganska enkelt. Jag och Micke har fiskat väldigt mycket tillsammans. Han är en skön människa, extremt duktig fiskare och numera även medlem i Team Svartzonker. Så det var inget svårt val.

Vad är det som får dig att komma tillbaka?

Ja, vad är det som lockar? Allt! Det är ett roligt format, extremt utmanande och en kul tävling. Jag vet inte om folk förstår, men det är en jäkla press och cool tävling. Jag älskar ju att tävla. Jag tävlade mycket förr men det är på en helt annan nivå. En helt annan grej. Pressen man har på sig är något helt annat.

Hur tänker du kring tävligen?

Jag gillar formatet, det är skitbra! Tycker även att det är kul att det kommer fler liknande format som tex. PikeFight och det kommer nog kommer fler reality-format på YouTube. Och det har utvecklats det här. Både tävlingen i sig och min egen inställning. Första gången jag var med var det “Kul det här – Ah, vi kör på landet och har kul, liksom”. Men ska man vinna detta, och det vill jag verkligen, så måste man välja vatten med omsorg. Det gör alla andra team och de går helhjärtat in för det. Motståndarna är verkligen elitens elit, så nu är min inställning helt annan.

Tävlingen är verkligen på riktigt. Jag tror inte alla har förstått det men man vill verkligen vinna. Det 100% fokus på fisket men samtidigt skall man försöka få det till bra TV, på engelska. Det är uppbyggt för komik. Allt dokumenteras och kan spelas upp igen.

Ska man vinna Fly vs. Jerk måste man verkligen välja sina vatten med omsorg. Vi valde ett vatten som både jag och Snoken fiskat mycket i. Väljer man att åka långt bort från sina hemmavatten så kan förutsättningarna där förändras radikalt mellan testfisket och tävlingen. Det råkade vi ut för i år. 

Vi hade magiskt testfiske där vi är. Sen lät vi vattnet vila i 10 dagar. Under den perioden sjönk vattenståndet med 47 cm. Och då var det meterdjupt under testfisket. Men så är det för alla och det är kul. Ett exempel är vad som händer för Bauers team uppe i Norr.

Vad fiskade du med för utrustning?

Vi fiskade med mina egendesignade spön. Vi körde både Black-serien och classic-serien. Mina egna modeller på beten såklart. En del gummibeten och sen körde jag mina plastvarianter av Ticsaren och Squarepusher. Det är riktigt roliga beten att fiska med. De är helgjutna i ABS så de är riktiga “tanks” och tål det mesta. Vi kommer få fram fyra färger på dessa till mässan så håll utkik i vår monter.

Det finns få, om någon, inom sportfisket som är så inspirerande, givmild och öppen som du Claes. Du har fått många att både prova sina vingar som betesbyggare, men framförallt att prova på att fiska och utveckla sitt fiske. Världen behöver mer av allt det. Håll ångan uppe – du gör en mycket god gärning för alla :-).

Vi på FiskeFürAlle försöker också dra vårt lilla strå till stacken med inspiration, glädje och tokerier i våra lilla lekvik i Cyberhavet. Vi lanserar härmed också vår egna lilla “kampanj” för 2017 – “Bjud med en kompis”. Sportfiskare – gör sportfisket och alla andra en tjänst och minst en gång i år bjud med någon som aldrig hållit i ett spö och en rulle förr och introducera dem till sportfiskets sköna värld!

Stort tack Claes, för allt!

//Mange, Peter & Danne

Här är en av våra mest omtyckta och lästa artiklar, utfylligt och lärorikt av mäster Svartzonker

https://www.fiskefuralle.se/varfiske-efter-gadda-hur-gor-svartzonker/

Om du gillade vad du läste här kan du följa oss på sociala medier så får du aviseringar när vi publicerar något nytt
På Facebook hittar du oss här
Youtube hittar du här
Insta: kolla efter fiskefuralle
Föregående artikelCaesar Lures kommer med snabba beten till Sportfiskemässan
Nästa artikelÅrets bete 2016: Headbanger Tail