Hangin’ with Mr Nettelbaits – Björn Nettelbladt

Vi på FiskeFürAlle (eller iallafall jag Mange) är otroligt vetgiriga och nyfikna på allt vad gäller gäddfiske. Inte bara bilder på stora gäddor och en kort fångstrapport utan också vad var det som funkade, vad var koden, hur gav utdelning, nya idéer, beten (såklart) och inte minst människorna bakom det där namnet. Att komma in i huvudet på dem, Nu är det dags för Nettelbaits!

Vi har ju redan tittat närmare på det vansinnigt coola betet Nettel-laken. Hur Björn, mannen bakom, tänkte, resonerade och gjorde betet hittar du här och vår egen blockbuster (kanske att ta i liiiiite) på gången, filmat, hittar du här.

Men vi vill ju förstå mer, komma in bakom kulissen, in i huvudet och lära oss mer om människan Björn Nettelbladt, precis som vi gjort tidigare med bl a Martin Brunnberg, Eastfield Jacob och Tommy TN-Lures Nielsen. Nu har blivit dags för Björn Nettelbladt. Håll tillgodo:

image

Nettelbait eller Björn Nettelbladt, vem är du?

Jag är 26 år och uppvuxen i småstaden Lindesberg. Jag är kreativ och konstnärlig och älskar naturen. De flesta av mina år har jag studerat, först 3d och digital art, sedan blev det mer akademiskt och 4 års högskolestudier som planarkitekt. Nu bor jag i Karlskrona och känner att det kan vara min plats på jorden, så vackert och fiskebart som här är. Jag har alltid älskat vattnet, havet, undervattenslivet. Det fascinerar mig oerhört och har gjort sedan jag var barn. Jag tycker även mycket om djur. Vanlig padda är mitt favoritdjur!

En hyfsat realistisk lake om du lyckats missa dessa
En hyfsat realistisk lake om du lyckats missa dessa

Hur ser du på betesbyggande?

Betesbyggande är en fantastisk kombination av ens egen kreativitet och passion för fiske. Det är kul att fisketrenden sedan en tid har varit att just göra egna beten och det snids och gjuts som aldrig förr. För mig är betesbyggandet ett sätt att förverkliga en dröm jag har, en idé, om något bete som inte redan finns men som jag vill ha. När jag gör ett bete vill jag att det ska tillföra något nytt. Finns redan ett bete så som jag önskar så köper jag det istället. Betesbyggandet är därför även ett sätt för mig att utveckla mitt eget fiske. Jag vill ha något annat, något nytt, och kan då skapa det jag saknar och sedan implementera i mitt fiske.

Någonting jag verkligen saknar själv som jag gärna skulle prova. Ett ytbete som simulerar en nedfallen fågelunge. Det är väl bara att göra själv då. Vinterprojekt!
Någonting jag verkligen saknar själv som jag gärna skulle prova. Ett ytbete som simulerar en nedfallen fågelunge. Borde vara grymt i maj och fiska under överhängande träd. Har inte sett det på svenska marknaden. Det är väl bara att göra själv då. Vinterprojekt?!

Att göra beten bygger liksom vidare på mina tidigare projekt som bland annat handlat om lerskulptur och latexmasktillverkning. Att gjuta jiggar var därför både nytt men bekant på samma gång. Jag anser mig själv som skicklig amatör. Måste ha många års mer erfarenhet innan jag kan kalla mig något annat.

Långt från fiske men jäkligt coolt. Imponerande hantverk. En bit utanför mina skillz...
Långt från fiske men jäkligt coolt. Imponerande hantverk. En bit utanför mina skillz…
Efter att pratat med Björn blev jag sjukt taggad att göra beten i lera. Detta är sculpey-mastern på mitt kommande bete "Smiley"
Efter att pratat med Björn blev jag sjukt taggad att göra beten i lera. Jag tänkte “Det verkar inte så svårt – jag kör igång med fågelbetet direkt. Första försöket blev inte så bra men denna mastern, v2, är jag sjukt nöjd med. Jag kommer sälja under namnet “baby bird”

Förargligt vore att glömma nämna den underbara känslan, som är svår att beskriva, som uppstår när man har skapat något själv, som alltså före skapandet inte fanns, och sedan fångar egna fiskar på just det. Lika roligt är det när andra fångar fiskar på ens egna skapelser. Det är något magiskt i det.

CorpesHarvester - Ja vad säger man? Jag vet inte vad detta är - ser ut som taget ur ett twistat spel men snyggt gjort är det!
CorpesHarvester – Ja vad säger man? Jag vet inte vad detta är – ser ut som taget ur ett twistat spel men snyggt gjort är det!

Nämnas ska även att jag har en passion för verklighetstrogna fiskedrag. Har alltid haft en dragningskraft till realistiska beten. När jag var barn lekte jag med dinosaurier och diverse andra rovdjursleksaker och jag hade redan då öga för de mest verklighetstrogna leksakerna, med bäst detaljer. Jag vill gärna fiska med rena konstverk. Om det är mest för mig själv eller fisken, vet jag inte riktigt. Sedan har jag en förkärlek till gummibeten. Förut var det jerkbait, men nu är det gummitider för mig.

Kommande betet? Dragonfish - skulle kunna säljas under namnet "unreal eel"
Kommande betet? Dragonfish – skulle kunna säljas under namnet “Unreal eel”


Hur ser framtidsplanerna ut för NettelBaits?

Nu har jag gjort en enskild firma av Nettel Baits. Jag går nu in fullt seriöst med att tillverka, utveckla och sälja mina jiggar (och kanske annat framöver) för jag har insett att jag gärna spenderar varje vaken minut med detta i vilket fall ändå. På det här viset får jag göra det jag kan bäst, tycker mest om att göra, och hoppas trivas bra med det. Jag har länge drömt om att ha ett eget företag och såg chansen att göra en verksamhet av mina jiggar.

Jag har också fler häftiga idéer på lur så det här är bara början. Men jag arbetar långsamt på grund av min noggrannhet så därför kommer mina nyheter att dröja lite mellan varven.

Fiske blir det emellanåt också - här en liten dam på 107 cm. Jag vill också fiska i Blekinge!!!
Fiske blir det emellanåt också – här en liten dam på 107 cm. Jag vill också fiska i Blekinge!!!

Var fiskar du?

Nu är det mest i Blekinge skärgård, främst i närheten av Karlskrona. Den platsen har satt djupa spår. Strömmande vatten kan också vara väldigt skojigt. Egentligen fiskar jag gärna var som helst när tillfälle och möjlighet finns.

Vad fiskar du?

Gäddan är ju fisken i mitt liv så den fiskar jag 99 av 100 pass. Det där hundrade fiskepasset lägger jag kanske på havsöring, gös eller regnbåge. Blev ganska biten av havsöring sedan i vintras, så kommer nog bli fler pass av den sorten den här vintern. (Reds anm: WHAT? 🙂 )

Äääh - inga bilder på öringar och annat tjafs. Vi kör en idolbild till! Och Björn är bakom :-)
Äääh – inga bilder på öringar och annat tjafs. Vi kör en idolbild till! Och Björn är bakom 🙂

Du verkar ha en kreativ ådra och är duktig på att skulptera – var kommer det ifrån?

Ja jag har alltid hållit på med konstnärliga medel. Det var väl under gymnasietiden som jag upptäckte leran på riktigt och blev helt uppslukad av att skulptera monster och sedan började jag gjuta latexmasker. Det var en kort och intensiv period, sedan föll det bort för jag hade inte utrymme att hålla på längre när jag började studera. Arbetet kräver liksom sin verkstad. Sedan har jag också haft en släng träning i 3d-modellering och digital skulptur vilket var superhäftigt. Mina projekt kräver ofta en genomgång av flera olika tekniker och program och det blir en hel process.

Björn och en skulptur "headcrab". Det är Björn till vänster
Björn och en skulptur “headcrab”. Det är Björn till vänster

Hur kom du på att du skulle skulptera gummibeten?

Jag såg att fler och fler började göra sina egna jiggar och tyckte det var häftigt. Samtidigt började tankarna gå kring min önskade tånglakejigg och sedan gjorde jag ett försök själv. Att just skulptera mastern var givet från start, det var ju mitt mest invanda och bästa sätt att uppnå de former och detaljer som jag ville åt.

När du inte fiskar och bygger beten – vad fördriver du tiden med då?

Tror mitt liv är ganska enformigt just nu, där just frågans bannlysta ämnen är de som tar upp nästan all min tid. Det är väl kul att gå ut och käka i trevligt sällskap, ta en bärs, eller laga god mat med tillhörande hemma istället. Eller åka ut och plocka svamp, när den säsongen råder. Vintertid åker jag skidor. Se nya platser är också trevligt.

Ännu en av Björns designer. Jag skrev i början av inlägget att jag ville komma in i huvudet på personen bakom. Jag är inte säker på att jag vågar vara kvar där längre! HJÄLP :-)
Ännu en av Björns designer. Jag skrev i början av inlägget att jag ville komma in i huvudet på personen bakom. Jag är inte säker på att jag vågar vara kvar där längre! HJÄLP 🙂

7 snabba:

  1. Drömdestination fiske – Goliath tiger fish är den häftigste fisken på jorden, så någonstans där den finns.
  2. Fiskedröm som väntar på att uppfyllas Gädda 15+ 
  3. PB Gädda vikt 12,15 kg
  4. PB Gädda längd 121 cm
  5. Favoritrulle Haspelrulle då… Shimano Stradic Ci4. Älskar det metalliska rullknarret! Har det som smssignal….
  6. Favoritspö Haspelspö, Westin Powercast W3 40-130g
  7. Favoritbete utöver laken Måste nog välja två… Big Bandit och Orka Shad Tail 21cm
Puh - sådär nu börjar det lugna ner sig igen. En av Björns favoritbeten, i färgen... Just det! Tånglake
Puh – sådär nu börjar det lugna ner sig igen. En av Björns favoritbeten, i färgen… Just det! Tånglake
Även Orka-shad tail 21 cm. Här in en lite personlig favvo-färg som som dessutom funkar kanon i Blekinges klara vatten
Även Orka-shad tail 21 cm. Här in en lite personlig favvo-färg som som dessutom funkar kanon i Blekinges klara vatten

Och vi på FiskeFürAlle måste verkligen önska dig lycka till Björn i dina framtida äventyr i fiskebranschen. Vi älskar människor som går all-in och det gör du. Kreativitet och kunskap kombinerat med driv och ambition och vilja kan ta en långt och vi tycker att alla ingredienserna finns.

Go for it! Vi ser fram mot vad som ska komma ur det Nettelbladtska huvudet i framtiden

//Mange

Här hittar du mer om den fantastiska Nettellaken

https://www.fiskefuralle.se/nettellaken-2-the-movie/

Ps. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram Ds.

Föregående artikelNya vatten, nya gäddor – Värmdöfiske m guide
Nästa artikelNettellaken 2 – the movie

6 KOMMENTARER

  1. […] När de första bilderna på Nettellakarna från det som sen blev Nettelbaits (Björn Nettelbladt) spreds på nätet gick jag och funderade på hur jag skulle göra för att kunna lägga rabarber på en. Sen när jag fiskade med TN visade sig att han kände Björn och visste också att en ny variant var på G – en Nettellaken 2.0. Lite mindre, lite mer detaljerad.. Jag blev så till mig att jag ringde upp honom och gjorde en intervju direkt av denna betesskulptör. Den kan du läsa här […]

Comments are closed.