Nya vatten, nya gäddor – Värmdöfiske m guide

En dag dyker en skön fråga upp på fejan – “Hej, jag funderar på att börja guida och behöver testpiloter – någon i Stockholmstrakten som ställer upp?” – Jag utgår från Värmdö

Självklart – FiskeFürAlle är som scouterna när det gäller fiske – alltid redo. Frågan kom April och efter mankemang med guidebåtens motor, ett läckande powertrim, blev turen uppskjuten till efter sommaren dvs nu i september. Grym gäddsäsong alltså.

Anton Kingström heter killen som skaffat ny båt efter investerat 5 år i att lära sig vattnen runt Värmdö. Anton jobbar dagligdags med snickeri men älskar att fiska och fiskar mycket. Varje helg. I fjol spenderade Anton varje lördag och söndag under September, Oktober och November, på fisket. Tre månaders helger i rad – många fiskedagar. Lyx för vissa, vardag för Anton, så det är ingen överraskning att han kan sina vatten bra.

Anton Kingström i egen hög person. Blå himmel och solen skiner som aldrig förr.
Anton i egen hög person. Blå himmel och solen skiner som aldrig förr.

Lördag morgon. Vaknar vråltaggad. Inte bara att det är en heldags fiske på gång. Vi hade dessutom lyckats frigöra oss alla så en hel dag med boysen på lyxfiske. Inte illa. Tyvärr hade nattsömnen störts av störtskurar så det kändes lite osäkert om förutsättningarna var perfekta för gäddfiske, men fiske är alltid fiske.

Danne plockar upp mig 7.30 och vi ska möta upp Peter vid Vaxholmsfärjan. Anton vill såklart att det ska kännas så “riktigt” som möjligt så han vill vi ska köra med hans prylar. Efter lite jämkande lyckades jag utverka att vi skulle köra med egna spön men hans beten. Så packningen bestod bara av lite kläder, en termos kaffe och två spön. Lätt och bekvämt men mycket ovanligt – Konstig känsla.

I bilen märks det att det inte bara jag som är uppspelt. Danne sitter redan och snackar med Peter när jag kliver in i bilen, tugget är redan i gång. Härligt! Vi möter upp Peter i Vaxholm, sen är det färja till Rindö, färja från Rindö till Värmdö. Kl 9 blir vi upplockade på Boda brygga sen är det fiske.

Anton kör en fin Micore 570 med en 90-hästars motor – finåkning alltså! På rutan hänger startuppsättningen beten. Mörkt och natur färgat. Lite McMy, Söderjigg, Buster Jerk, Pigshad och såklart en Wingman. Ett riktigt bra urval beten.

Laguppställningen
Lagupptällningen! Lite gott & blandat, precis som det skall vara.

Som om jag valt själv (fast då kanske det varit ngt mer än 10 st 🙂 ). Själv knycker jag åt mig en brun/organge Buster Jerk och efter lite övertalning lyckas vi få Peter att inte börja med Wingman. Ombyte förnöjer såklart.

Första stoppet – en finfin liten mysig vik och Anton förklarar att det verkar vara vass som gäller, även om det står fullt med nate mitt i viken. Konstigt! Men såklart visar det sig att Anton Kingen har rätt. Det tar inte många kast innan Peter tar en snipa inne i vassen.

Dagens första kom upp på andra kastet. Snabbt upp avkrokning och återsättning.
Dagens första kom upp på andra kastet. Snabbt upp avkrokning och återsättning.
Peter visar hur det gick till på Kullbergsbaletten...det är viktigt att sträcka ut foten hela vägen.
Peter visar hur det gick till på Kullbergsbaletten…det är viktigt att sträcka ut foten hela vägen.

Sen tar jag en i vassen. Tre kast i rad har jag sen en fisk som missar mitt bete och vänder i ytan. Fjärde gången byter jag taktik och väljer istället ett långt spinnstopp efter tre jerk. Jerk, jerk, jerk, väääänta – PANG! Där satt den – inte en bjässe men ca 3 kg.

Lycklig, även om det är ett inverterat gälgrepp. Helt banbrytande.
Lycklig, även om det är ett inverterat gälgrepp. Helt banbrytande.

Kul. Danne gör ett kast in i ett garage men fastnar i vassen i utkanten av garaget och står och rycker. Jag lägger ett kast 1m vänster om Dannes bökande och Danne säger “där kommer du ta fisk Magnus – jag har lockat fram den”. Mycket riktigt. PANG igen. Första viken och fyra landade.

Mange krokar gädda OCH sig själv - dubbelhugg?
En av Manges vikgäddor. Denna gång vart det dubbelhugg då han själv lyckades fastna dock på ett helt annat bete. Tror att det var en Salmo slider som attackerade.

Sen en stor vik som ser våldsamt het ut. Några påslag men inga landade. Sen rullar vi på. Anton kan sina ställen och pekar till höger och vänster. Överallt verkar det finnas platser. Skönt område. Det smäller på lite här och där. Vattnet är väldigt klart så man ser både bete och fisk lång väg.

Tyvärr kommer solen fram, det spricker upp och det är som om någon tryckt på en knapp. Fisken slutar hugga. Vi fortsätter tjata i båten. Stackars Anton – han kommer nog ha vaxproppar i två veckor efter gårdagens tur. Anton tar oss till nästa och nästa och nästa heta plats. Men inget funkar. Så är fiske ibland och såklart är det stressande att testguida när fisken slutar hugga. Men vi vet att fiske är fiske.

En väl arrangerad lunch på fin klippa i en naturhamn. Engångsgrill, grillkorv – himmelriket! Vi drar av vassarna inne i viken.

Så här skall en lunch avnjutas! Snyggt Anton och tack för en go´lunch.
Så här skall en lunch avnjutas! Snyggt Anton och tack för en go´lunch.

Äntligen kommer Danne med på scoreboard. Peter och jag har haft ok fiske men Danne har bara haft ett hugg innan lunch men vi har 10 landade i båten frustrerande för Danne såklart. Och Peter går in rejäl koma efter lunchen. Har aldrig sett det förr. Att Peter har perioder när han står och muttrar och tjurar det händer såklart men koma som igår är ovanligt. Tuff vecka innan.

Peter berättar själv….

“Det var en helt enkelt grym tur med Anton så här med någon dags perspektiv. Helt enkelt en oerhört sjysst energi och pepp och attityd under hela dagen, inte en enda dålig vibb utan hela tiden med fokus på nästa gädda och förslag på var och hur man skulle möta varje hotspot. När Micoren gled upp mot Boda brygga runt 9 på morgonen så gick alla cylindrar igång hos mig.

Micore med mittpulpa och 90 hk Honda - vilken jäkla skön raket.
Micore med mittpulpa och 90 hk Honda – vilken jäkla skön raket. Vill oxå ha, och fler lediga timmar på dygnet.

Och ibland är jag faktiskt lite överladdad – en hel dags gudning är ju inte tokköra, utan att ha uthålligheten och inte komma i svacka för att vara beredd hela tiden och vara närvarande i nuet. Och efter att fått fisk på andra kastet i första viken och nån till ganska snabbt efteråt så var jag alert och på.

Efter haft påslag i nästa mar men inte krokat men ändå fått ett hugg nån halvtimme senare så var jag bara helt enkelt nöjd. Underbar Guide, Fantatsisk båt, Inspirerande fiskevatten runt norra Värmdö och med full assistans från Anton så var det ju en lyxgudning.

Typ 5 upp innan lunch och bara möjligheter. Men jag vill i det här inlägget fortsätta med mer av ett introvert perspektiv. Självupptagna tankar och reflekterande, bara å hoppa över om det blir för djupt (typ 5-8 meter – djupbrant)

Nu med en titt i backspegeln så har det varit ett stort kämpa på jobbet under de senaste 2 veckorna, fullt schema privat och på det ett experiment med en diet på 1500 kcal/dag under 6 veckor för å tappa 6 semesterkilon, 5 down 1 to go. Så står det klart även för mig att jag inte är nån stålman, jag föll igenom under några timmar.

Vet inte exakt hur ni är, vi är alla olika, men jag är extremt målfokuserad, tävlingsinriktad och både dålig vinnare och förlorare – så när Magnus ser mig falla ihop mentalt efter en extremt god lunch i solskenet så fattar jag också: Man kan inte vara på topp hela tiden – och det som gjorde det så tydligt och slående var inte bara att när solen kom fram så försvann Gäddorna….och all min energi likaså, jag fick ingen hjälp med några ströhugg – det var tomt i fiskebatteriet – och så även under lördagskvällen och söndagen. Glädjen och lusten var borta…..till det mesta.

Tar en välbehövlig vila på en bergshäll och njuter av naturen.
Tar en välbehövlig vila på en bergshäll och njuter av naturen.

Att vara i bästa polarnas närvaro då är helt underbart, bara släppa prestigen och njuta av gemenskapen, livet är ju kontrasterna tycker jag, näe jag menar inte bipolär såklart, men ändå att just inte ha en jämn våglängd hela tiden utan ha underbara energigivande toppar och lite tuffare molniga stunder. Och så även i fisket – och ofta ser jag mitt fiske som en spegel av livet – ibland vill man bara vara själv, välja vassar och sortera tankarna – Ibland längtar man efter den där guidade turen som man sett fram emot i månader.

IMG_6690
Så med Vaxholmsfärjan i backspegeln efter en mycket givande och varierad lördag i mellanskärgården så är jag så lycklig över allt som fisket faktiskt ger. Den sociala samvaron är så underbar och Anton – satsa på guidningarna så kommer du gå långt, rapporterna från lördagen runt om i Stockholmsområdet gav magra fångster med 4-5 upp i båten under en hel dag – vi klippte 14-15 st under svåra förhållanden:)

Med Peter oväntat nog på halvfart forsätter jag och Danne med full energi. Danne jerkar som aldrig förr och ungefär var tredje minut kollar han klangen i grabbräcket när han jerkar. DIIIIINNGGGGG ja det är fortfarande tonen D. Det har inte stämt ur sig 🙂

Ja, längre än så här är min inte om man är tre äpplen hög och står bredvid Sgt. Hightower och Larry Bird
Ja, längre än så här är man inte om man är tre äpplen hög och står bredvid Sgt. Hightower och Larry Bird.
(Danne om relingträffar: Det är inte lätt att vara tre äpplen hög och sedan ha en reling nära inpå när man står och jerkar. Efter ett antal träff i relingen kommer jag fram till att den är stämd i tonen "D". För er musikfantaster som spelar musik så är det lätt hänt att man tänker D-moll när man ligger efter i fisket, på det lägger men en mixolydisk skala i "D" så får man ett bra sound alt. så jobbar man med överlagringar.)

Danne berättar:

Ofta när man fiskar några stycken i båten så är det en person som inte riktigt får till det, denna dag var det min tur. Mange och Peter startade dagen med att dra en skaplig mängd fisk och jag fick ingenting. Mange och Peter stod i fören och jag stod i aktern. Många skulle säga att det är en av anledningarna till att man inte får samma resultat.

Inte undra på att jag har svårt att hitta gäddorna, de kamouflerar sig i peruk ju.
Inte undra på att jag har svårt att hitta gäddorna, de kamouflerar sig i peruk ju.

Visst är det så att den som står längst fram har första parkett på hotspots och därav borde fånga några fler. Men jag har allt för många gånger varit med i båten där personen längst bak har fått lika många eller fler fiskar än de andra i båten, så för mig är inte en plats i fören lika med flest fisk.

Anton gjorde även ett riktigt bra jobb och lade upp båten så alla skulle få bra läge på heta ställen.

Jag hade helt enkelt inte det “rätta knycket” denna dag. Trots att vi jerkfiskade i stort sett hela dagen (paradgrenen). Jag provade det mesta, snabbt, långsamt, korta spinnstopp och lååååååånga spinnstopp. Det ville sig inte helt enkelt. Jag gjorde helt sonika något annorlunda jämfört med Peter och Mange, vad vet jag inte. Men men så är det i bland. Två upp och lite sprattel i spöt duger gott en lyxig dag som denna. Under eftermiddagen var det trögt för oss alla.

Kuttersmycke! Så här säger Wikipedia om betydelsen: Galjonsfigur används även i överförd betydelse, om någon som fungerar som representant utan att ha verklig makt.[2] Detta kan gälla presidenter eller monarker, alternativt någon som får företräda ett företag eller en organisation. Det kan även vara en målvakt i skalbolagsmål som får stå som galjonsfigur. Ett kuttersmycke kan i överförd betydelse vara en vacker kvinna som en båtägare gör till en statussymbol genom att hon ligger på däck och solar.
Kuttersmycke! Så här säger Wikipedia om betydelsen: Galjonsfigur används även i överförd betydelse, om någon som fungerar som representant utan att ha verklig makt. Detta kan gälla presidenter eller monarker, alternativt någon som får företräda ett företag eller en organisation. Det kan även vara en målvakt i skalbolagsmål som får stå som galjonsfigur. Ett kuttersmycke kan i överförd betydelse vara en vacker kvinna som en båtägare gör till en statussymbol genom att hon ligger på däck och solar.

Anton kämpar, sliter, tar oss till nya ställen men det vill sig inte Alla platser känns rätt, strömmande, bra botten, vinden ligger rätt men ingen fisk. Förbaskade sol :-). Jag vill minnas att det var någon i båten som under morgonen, när det var mulet efter fyra gäddor säger “lite sol på det här så blir det ännu bättre”. Inte denna gång. Avknappen är fortsatt intryckt.

Här måste jag verkligen ge en eloge till Anton. Det kan inte vara helt lätt mentalt att ha en sån dag när man inte guidat så mycket innan. Det är en sak att köra m polare och fisken slutar hugga men att ha “betalande gäster” ja, nu var ju inte vi det men vi låtsas som det. Då är det säkert lätt att känna sig osäker och att man inte levererar. Inga såna vibbar från Anton.

Fortsatt entusiasm bakom styrpupleten och till slut får jag en följare när jag tokvevar hem efter ett vassbesök. “Är det tokfart de vill ha så ska de få det”. Några minuter senare sitter en till och vi närmar oss 15 landade. Anton lägger in överväxeln och när vi gör ett resultatlöst återbesök på första viken från morgonen säger han “vi åker en minut, det finns en vik, jag inte fiskat där, men vinden ligger rätt”. Bra läst av förutsättningarna. På 5 minuter landar jag och Peter varsin till innan vi summerar en av de lyxigaste dagarna jag haft på sjön. 14 gäddor, trots stentuffa förhållanden från kl. 11. Hatten av mr Kingström.

// Peter, Mange och Danne.

Kuriosa för er som kommit så här långt:

Mange gjorde något som fick Peter och mig förundrade. Han valde ett jerkbait som förstahandsval för dagen. Metoden fick sonika bli jerkfiske. Det går så pass bra att han beslutar att köra samma bete och jerkar HELA dagen. Det är förmodligen lika ovanligt som att träffa på en blåval i Vaxholmstrakten.

Normalt har Mange har för vana att köra allt UTOM jerk. Byta bete ungefär var 3/4-dels kast och detta sker under en period av 8 timmars fiske. På så sätt hinner han prova alla beten som är med i hockeytrunken en normal fiskedag. Och det är inte lite beten det. Mange kommenterar: Ja, jag var tvungen att kolla mig i spegeln två gånger när jag kom hem. Bara för att kolla att jag varit ute och fiskat med mig själv. Kände inte igen mig

Höll nästan på att glömma: MOTLJUSBILDEN

motljus

ps2: Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram Ds.2

Föregående artikelNytt gummibete från en annan värld – Nettel-laken 2
Nästa artikelHangin’ with Mr Nettelbaits – Björn Nettelbladt