Hangin´ with… Olle Vaide – Waide lures

Då var det dags igen för en av våra “Hangin´with” igen. Denna gång träffar vi en fenomenal betesbyggare, Waide Lures, som vi kom i kontakt med för några år sedan. Danne hade då sonderat lite på internet och hittat Olle Vaide och hans kreationer och vart hooked direkt.

Då beställdes det ett par tailar (Tsunami) varav den ena har varit med på samtliga fisketurer sedan den “damp” ned i brevlådan. En guldfärgad tail som har dragit galet mycket gädda helt enkelt. Enligt Olles utsago så var Dannes guldfärgade tail från den fjärde eller femte batchen, så en tidig version helt enkelt. Den hänger med än idag!

En nu sargad krigare med ett galet antal gäddfrångster på sitt samvete. Still going strong!

Det var inte det sista betet från Olle och Waide Lures, idag finns det nya vackra kreationer i våra beteshinkar. Både gummibeten, jerk-tailar och nya tailbeten. En del så snygga så man knappt vågar använda dem, men det gör vi så klart ändå, för beten skall fiskas med.

Låt oss gå på djupet och lära känna Olle ytterligare.

Berätta lite om dig själv, vem är du?

Jag heter Olle Vaide, jobbar som heltidsbrandman i södra Sveriges spets, Ystad. Snart 33år med hund, fru och en dotter som precis fyllde fem månader. Bor i Skåne sedan en massa år tillbaka, men är ursprungligen från Halmstad.

När byggde du ditt första bete?

2001 valde jag att bygga ett bete som projektarbete på gymnasiet. Det blev en kopia av en Rapala Husky, något ojämnare form och utan topplack. Vid den tiden fanns det betydligt roligare saker än fiske (sprit och brudar?) så det blev en naturlig paus helt enkelt.
Det slutade dock inte med min husky “one hit wonder”. Jag fiskade med en betesbyggare vid namn “Haugis”. Christian byggde framförallt riktigt feta jerkbaits runt 2005 skulle jag tro, det fick mig att bli intresserad av både jerkbait-fisket och “upsize” fisket efter grov gädda.
Det tog mig ytterligare några år innan jag själv kände att det var dags att börja bygga, början av 2013 var det. Det var aldrig något snack om jag skulle bygga något enstaka bete, jag gick all-in direkt kan man väl säga.

När startade du som betesbyggare, större volymer och bygga för andra än dig själv?

Min första batch beten bestod av 30st big Tsunami och 15st mini-Tsunami. Mina första 10-batcher var egentligen bara lärdomsbatcher, jag gav bort många av dem men sålde nog någon enstaka för någon hundralapp. Jag bygger i princip aldrig en batch under 15st beten. Det blir så ineffektivt. Några av betena sjönk som sten medan andra svävade riktigt fint. Minns jag tog ett gäng 100+ fiskar på den batchen, där fick jag säkert lite hybris:)

Varför Startade du som betesbyggare?

Det kändes på något sätt som nästa steg för mig i mitt fiske. Tänk att få fisk på ett eget-tillverkat bete, så jäkla häftigt. Och jag hade ju sett andra göra så fantastiskt fina beten, kan jag bara göra hälften så fina så är jag nöjd med mig själv, så tänkte jag.
Sen berodde det också på ett antal andra faktorer. Vi flyttade till en lägenhet på första plan, med uterum, perfekt att bygga där under vinterhalvåret. Nu fortsatte jag ju dock att bygga året runt där ute, blev en massa flyttande av saker hela tiden.

Stilen på dina beten…

Det är så svårt att säga för jag tycker det är så otroligt roligt att prova nya saker och nya tekniker. Men senaste året har jag nog hittat en typ av stil som jag trivs med. Stora vackra ögon, runda “mjuka” gäl-formar och en bra finnish.

Vad eftersträvar du hos dina beten?

Jag skulle ljuga om jag bara säger att det ska fånga skitmycket fisk. Det ska se bra ut också.
Jag utvecklas precis hela tiden, efter varje batch kommer jag på något nytt eller provar någonting annat. Det är en av de roligaste sakerna med att bygga beten. Det blir liksom aldrig färdigt på något sätt.

Research

En ny modell kan ta månader att göra, men det kan också funka på första försöket. Jag tror inte speciellt mycket på att man måste testfiska ett bete ett år för att “godkänna” det. Jag tror att jag och många andra betesbyggare och sportfiskare har ett öga för vad som kommer fungera eller inte. Det finns så många andra aspekter än just det som hänger i änden av linan. väder, årstid, vattenstånd osv…

Hur går du tillväga för att hitta rätt bete att göra större upplaga på?

Vissa beten är helt enkelt lurigare än andra att tillverka, det innebär ett garanterat bortfall i slutändan och det kostar naturligtvis pengar att behöva kasta beten. Det måste således fungera att bygga utan en massa garanterade bortfall.
När jag börjar tillverka ett nytt bete så struntar jag oftast i om efterfrågan på just det här betet kan vara stort eller litet, det viktigaste just då är att det fungerar för det fisket som jag har tänkt. Vill jag t.ex. ha en braxliknande glider, då testar jag fram ett bete som jag blir nöjd med, skickar ut lite bilder i mellanåt på sociala medier, hör vad några fiskepolare tycker, samtidigt märker jag själv om betet fiskar bra. En kombination av det här avgör om jag kan “massproducera” det. (massproducera låter konstigt, svårt att massproducera handgjorda prylar som tar såhär lång tid att göra:))

Vilka delar tycker du är roligast att göra?

Tveklöst att måla betet. Det är det som sätter min prägel och det är där jag får arbeta kreativt. Det flyger iväg timmar när jag har en airbrusch i handen. “tiden går fort när man har roligt”.
 

Svårast med betesbyggandet?

Hitta jämnheten i produktionen och balans i varje tillverkade bete kan vara svårt. Egentligen så är varje process i byggandet svårt, det kräver egentligen någon typ av talang eller att man åtminstone är händig. Jag har lärt mig den hårda vägen, har nog gjort alla misstag i världen, och kommer säkert fortsätta göra det, men det är så jag lär mig.

Högst prio? Gången på betet eller utseendet?

Gången på beten är en förutsättning för att det ens ska kallas ett bete, utseendet är viktigt om det ska säljas kommersiellt, egentligen inte för att fånga fisk.

Spelar utseendet roll när man bygger beten? (vi köpare älskar tydligen utseende -fiskefåfänga?)

Jag älskar beten i alla dess former och färger, det är otroligt viktigt för mig att betena som jag bygger ser bra ut och uppskattas av sportfiskare och andra betesbyggare. Jag köper ju själv handgjorda beten bara för att hänga upp dem på väggen hemma som konst. Fiskar absolut inte med andras beten än mina egna, det har blivit en principsak, superlöjligt:)

Hur lång tid tar det att göra ett bete från ax till limpa (träbit till färdigt)

Ett enstaka bete tar förmodligen 2-5 timmar att göra. “Härdtider” för lack kan vi inte inkludera. Tillverkar jag större batcher så kan jag få ner tiden lite. Men desto längre jag tillverkat desto noggrannare har jag blivit, och numera lägger jag väldigt lång tid på målningen.

Favoritbete bland dina egna beten? och varför?

Personligen gillar jag att fiska med tailbeten, min modell Tsunami funkar att fiska året runt, den är stabil. Min gliderjerk Cataclysm är busenkel att jerka, superglid, tvära svängar och hugg i ytterkruvorna. Gummimodellen earthquake JR är nog det absolut effektivaste betet jag har, det är i princip omöjligt att nolla med det betet, och med den inbyggda riggen så behöver man inte krångla med stingers.

Vilket är ditt favoritbete, om du måste välja ett annat bete? och varför?

Du, detta är intressant. Jag fiskar en del med Andreas “nille lures” och han tillverkar en riktigt fin slider-jerkbait. Professorn. Funkar fint o vevjerka eller tokveva, komplett bete helt enkelt. Tommy TN-lures gör också superfina beten, en tn-tail fiskar nog skiten ur det mesta.

Vad använder du för komponenter i ditt bygge? krokar mm?

När det kommer till krokar så tycker jag VMC 8650 Permasteel är grymt prisvärda.

Hur många timmar per vecka eller månad lägger du på att bygga beten?

I snitt lägger jag nog 2 timmar per dag. (redaktionen kalkylerar och kommer fram till 14 timmar i veckan om man inkluderar lördag och söndag)

Vad är det som driver dig att fortsätta bygga?

Sedan 1 1/2 år tillbaka driver jag Waide lures som företag, det är riktigt roligt. Det har börjat trilla in återförsäljare och då är det såklart fullt upp. När sportfiskegiganten i Malmö beställde 300 st beten så tog det fart så att säga:) Betesbyggandet är ett slags subsitut för mig, då jag inte kan fiska så ofta som jag vill.

Om du skulle nämna 3 andra byggare som inspirerar dig, vilka väljer du då?

Wolfcreek – för sitt företagande och otroligt höga nivå på allt han tillverkar.
Nille lures – för sina fina modeller och goa attityd
TN – för sina konstverk
Vassviken – för sina underverk

Är det sant att alla betesbyggare har sjuk /galen humor?

Njaa, precis som i alla branscher så finns det rötägg, avundsjuka och negativ attityd. Generellt är det ett fantastiskt community med massor av positivitet.

 
Sista bilden är för några veckor sedan, körde en intern tävling mot Nille och TN, Vinnaren fick motståndarnas bete, och 2:an tog hem vinnarens bete. trean fick nada. Spöa skiten ur dem och fick med mig en rascal och en fet nille tail.
🙂

I och med att vi lever i den digitala tidsålder som nu råder så har vi haft en hel del kontakt med Olle under åren, men under sportfiskemässan fick vi chans att träffas i verkliga livet. Som förväntat ett synnerligen trevligt möte! Härligt snack under några dagar samt att vi fick chans att se alla hans modeller live – vackra, härliga kreationer där en del har fått nytt hem i våra beteshinkar.

Här har ni ett filmklipp (WaterWolfCam) Olle gjort. På filmen får ni se en gädda på 10,44 kg hugga på en mumsig Waide-tail.

Inte att förglömma, kaffemuggen med stort K. Nyfikna på att kika på fler grejor som Olle skapat så går ni till denna sida: http://www.waidelures.se/

 Njut på sjön!
// Mange, Danne & Peter.
Ps. Som vanligt - glöm inte följa oss på sociala medier så får du den fulla
"FiskeFürAlle"-experiencen. Vi finns på Facebook, Youtube & Instagram  Ds.

 

Föregående artikelNågon sorts VLOG om 24-timmars gäddan – träning
Nästa artikel24-h gäddan från insidan team Brunnberg – not featuring Mange