Hangin´With Wooden Lures UF

Jag vet inte hur det gick till när jag stötte på Wooden Lures för första gången, som bloggare så har man ständigt hjärnan påslagen för att fånga upp nyheter och hitta intressanta ämnen att skriva om. Om jag inte behövde jobba så skulle jag nog kunna skriva 3-4 inlägg om dagen med intressanta händelser inom sportfisket.

Det är helt galet hur det puttrar och växer inom alla områden inom fisket just nu, så det gäller att hitta de där guldkornen, de där guldkornen där vi överraskar varandra i FiskeFürAlle med sånt vi tror de andra inte har koll på.

Jag har aldrig och kommer aldrig bygga ett eget bete, men tycker det är skitkul att skapa en egen fiskehink som är skärddarsydd för mitt sätt att fiska, och ni som följer mig har sett att det är mycket Eastfields Gummi och Busterjerks och såklart Caesar Lures jerkar som ligger lite extra nära mitt hjärta. De funkar bra för mig även om jag är öppen för att prova nytt och framför allt handgjort. Jag ser det lite som mitt öldrickande –lite hipstervarning men jag tycker nog att prova olika microbryggerier ligger väldigt nära själva betesbyggeriet. En bra öl görs av de som brinner för hantverket och inte för att dra in storkovan, precis som alla duktiga betesbyggare.

Wooden Lures
Råmaterial på väg att bli magi – Wooden Lures – hantverket från grunden

Därför är det extra roligt att få möjligheten att stämma av med några sjukt duktiga juniorer, som slår många seniorer på fingrarna när det gäller varumärkesarbete, finish och engagemang. I mitt arbete har jag mötts av uttryck som Youtube-generationen och här är ett klockrent exempel på hur man kan hitta allt som är nödvändigt på nätet.

pelarborr
Tillgång till rätt utrustning är en hemlighet till att skapa med hög kvalitet. Svartvita bilder är dessutom så magiskt och rätt tänkt när det är old-school beten som skall förevigas i tillverkningsprocessen.

Att ”sharing is caring”-är det som gäller har aldrig varit tydligare när man hör hur Wooden Lures killarna tagit steg för steg mot att etablera sig som betesbyggare. Och skall man väl tillägga att det är den svåra konsten att skapa träbeten de slagit sig på och inte gummibeten som bokstavligen exploderat de senaste två åren.

woblersda
Metodisk och pedant är bra egenskaper för att skapa åtråvärda beten

Att få möjligheten att lyfta unga entreprenörer är en av de fimnaste förmånerna man kan ha, och om det är några mer rutinerade betesbyggare där ute så tycker jag att vi tillsammans öppnar famnarna för några sjukt inspirerande killar från de norra delarna av Stockholm, och det är faktiskt några av er därute som skall läsa lite extra noga, nu kör vi rakt upp och ner med  Rasmus Abelsted från WoodenLures UF.

Hur kommer det sig att ni började göra beten?

-Du vet hur det ibland blir när man sitter framför Youtube och tittar på en video… 3 klick senare så har man hamnat på en helt annan sida av internet och plötsligt sitter man och tittar på en film om betesbygge. Precis så var det för vår VD Rasmus Abelsted, han tyckte att det såg kul ut och var redan väldigt intresserad av fiske. Han bestämde sig för att pröva på den här betesbyggargrejen och han gjorde ca 10 drag. De första blev katastrof men ett av dragen levererade faktiskt fisk.

Vilka är ni som driver Wooden Lures UF?

– Vi är 5 grabbar från Åkersberga, Rasmus Abelsted, Rasmus Starck, Rasmus Österberg, Johan Lundqvist och Anton Hansson, vi alla går i samma klass, sista året på gymnasiet. Vi alla är intresserade av fiske men på lite olika nivåer skulle man kunna säga.

Vi går som sagt sista året i gymnasiet på ekonomilinjen och då har man en kurs  som heter Entreprenörskap och företagande. Det innebär att man ska starta, driva och avveckla ett företag under hela läsåret. Vi hade olika idéer om vad vi ville skapa för produkt eller tjänst och efter många funderingar och lite övertalande så beslutade vi oss för att göra fiskedrag.

Vi fiskar mestadels i Åkersberga/Vaxholm och det blir nästan alltid från land då vi tyvärr inte har någon båt i Åkerberga. Så man blir väldigt begränsad och mycket bilåkande blir det för att hitta passande vikar där man faktiskt kan nå vattnet bra. Vi har dock sommarstugor utspridda i landet där vi även fiskar när vi hinner med, som t.ex. Västervik och Granö. Där har vi båtar som är väl anpassade för fiske vilket gör det så mycket lättare.

Var kommer namnet Wooden Lures  ifrån?

– Det är lite roligt faktiskt. När man registrerar företaget på ungföretagsamhet.se vilket är obligatoriskt för UF-företag så var man tvungen att ha ett namn. Så vi var sjukt stressade och tänkte lite snabbt så här: Vad gör vi? trä beten. Bra, då skriver vi Wooden Lures som namn så länge på UF sidan så ändrar vi sen. Men med tiden så började vi gilla namnet mer och mer och vi har hört från många som tycker att det låter riktigt bra, förutom från våra lärare som hade extremt svårt att uttala det första terminen…

brushan
Rätt säkerhetstänk – Och Firetiger tror jag att de flesta går igång på?

Hur lärde ni er att bygga träbeten?

-Som vi nämnde så var det Rasmus A som började med det på fritiden och han lärde sig genom att titta på lite filmer och sedan bara göra. Från början när vi startade så var han den enda som hade någon aning om hur man gjorde och hur det skulle se ut vid färdig produkt, men tiden gick och vi fick lära oss mer och mer och nu i skrivande stund kan vi alla göra allt. Sen måste vi även tacka The Pikefather  för hans fina betesbyggarguide som man kan använda sig av.

Det är så kul att få höra hur det hela började och att man redan i skolan kan få möjligheten att kombinera sina intressen med företagande och hur det digitala underlättar för att hitta kunskapen hur man skall gå till väga.

Betesbyggare är ju som ett eget släkte bland oss fiskare, som tagit det ett steg längre, ni brukar ju hänga med varandra en hel del dessutom, har ni kommit så långt att ni umgås  med andra betesbyggare eller får råd och tips?

 –Vi känner tyvärr extremt få som fiskar på en seriös nivå så vi umgås egentligen inte alls med andra fiskare eller betestillverkare. Vi har haft snabb kontakt med privatabetesbyggare på mässor och även Eastfieldlures men det har inte blivit mer än ett kort samtal.

Berätta mer om era beten vad arbetar ni i för material?

-Vi täljer våra beten ur furu. Främst för att det är de träslaget som sågas ut i vår lokala brädgård som ligger 20 meter ifrån vår verkstad.

Vad kallar ni de olika modellerna?

-Vi har två modeller, en jerkbait och en skedlös wobbler. Vi döper dragen efter dess färger så vi har t.ex. en Jerkbait Firetiger, Jerkbait, Barracuda, Wobbler Bronzebite osv.

beteskarta

 

Vad skulle du Rasmus vilja säga kännetecknar er beten, egenskaper i vattnet, materialet, gången, tillverkningsprocessen.

Handgjorda fiskedrag är inte direkt något unikt längre i Sverige men det som får oss att sticka ut är att vi är ett UF-företag och att vi tar ett betydligt lägre pris för våra beten än resterande gör.

Den färgsättning som vi aldrig sett tidigare är vår ‘prickig’. Den sticker ut annars har vi Firetiger som är en klassiker och även blå/silver som många andra klär sina beten med, Vi färgar våra drag med en airbrush och vi använder oss då utav både createx och FW färg. Vi använder oss utav C&W beteslack vilket är den klart bästa lacken på marknaden om du frågar oss och många andra

prickig

Vi använder oss utav vanliga trekrokar av storlek 2/0. Vi anser att de är den optimala kroken för våra 2 modeller eftersom den har bra krokningsegenskaper, sticker ut en bit från betet samtidigt som den tål väldigt mycket stryk.

Var hittar ni all inspiration ifrån, till att nå så hög kvalitet på formgivning och utseende?

Vi får enormt mycket inspiration från en person som för oss och många andra är en riktig förebild: Claes ‘Svartzonker’ Claesson. Vi har ett instagramkonto och på den följer vi väldigt många duktiga betesbyggare och den vi förmodligen gillar bäst är Tommy Nielsen, Tnlures. Han gör ett fantastiskt jobb med sina beten.

guld

Använder ni någon annans handgjorda när ni fiskar också eller är det köpta beten som kompletterar era egna?

Vi har för tillfället inga andra handgjorda beten än våra egna i fiskeväskan. Vi hoppas kunna investera i några på sportfiskemässan i Stockholm om det serveras såna där. Man är riktigt sugen på att känna och klämma på andras beten för att få ytterligare inspiration.

Hur många beten hinner ni med att tillverka på ett år?

Det är svårt att svara på men vi har nu tillverkat ca 70 drag på ett halvår. Eftersom vi går i skolan så blir det väldigt lite tid för tillverkning under de perioder vi har mycket prov osv. Så då står det i stort sett still. Men sen när vi har lov så flyger produktionen igång och då får vi extremt mycket gjort.

barracuda

Hur mycket tid skulle du säga att ni lägger på ett bete om du slår ut tiden?

Vårt torkhjul tillåter 24 beten samtidigt. Så slår man ihop arbetstimmarna utan torktider så är det ca 30 timmar på 24 beten.

Hur gör man för att få tag på ett av era sällsynta limiterade alster?

Du googlar helt enkelt på woodenlureuf så hittar du vår facebook och instagram där vi har länkat vårt beställningsformulär. Du kan även skicka ett mail till oss påwoodenluresuf@gmail.com eller slänga iväg ett meddelande på Facebook.

Avslutningsvis 6 snabba för att känn dem på pulsen :

Drömfiskeresa: Gäddfiske i Alaska (man blir insprirerad av Freewaterpictures)

Största gädda på era beten vikt:  9.1kg

Favoritrulle: Abu Garcia 5601 JB HS

Favoritspö: BFT Roots 6,7” – 160g

Favoritbete förutom eget: Svartzonker McTail

 

gänget

Passa på att studera de här killarnas arbete lite närmare och vi är mäkta imponerade över hur drivna de är och hur de kämpat med hela konceptet och jag tror inte det är sista gången vi får höra från Träskallarna i Österåker.

Gå nu in och stöd entreprenörerna bakom Woodenlures och jag kommer nog fundera över inte en Bronzebite är nästa byte….bete sorry bete.

Vässa krokarna

/Peter

 

Ps. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram Ds.

Föregående artikelSportfiskemässan – inspiration och spaningar
Nästa artikelSportfiskemässan – Här är det drag