Historien om jerkbaitfiske

När vi i FiskeFürAlle gör våra rundor på sjön så är Jerkbaitfiske en av de metoder som brukas i stora mängder. Förutom att det är en effektiv metod så är det dessutom kul och varierande. Normalt sett har jag alltid två spön med mig i båten men måste erkänna att 90% av tiden är det jerkbaitfiske som gäller.

Jerkbaitfiske är i dag mycket populärt och efter att den klassiska filmen Gäddfeber släpptes vart det ännu hetare! Men vad är historien bakom jerkbaitfiske? Vem startade det? Hur uppkom det? Var kommer det i från?

Det finns säkerligen flera historier och teorier gällande detta, men jag tänkte berätta historien om Frank Suick, som av många anses vara fadern till dagens jerkbaitfiske. Det är nämligen han som är skaparen av ”Muskie Thriller”. Han “uppfann” en fiskemetod som kallas Pullbaitfishing och som står till grund för dagens jerkbaitfiske.

Frank Suick föddes i slutet av 1800 talet, närmare bestämt 1899.  När han var 21 år gammal började han fiska i Pelican Lake i Wisconson. Vi pratar år 1920, vill bara förtydliga det.

Pelican lake
I det stora landet i väster finner man denna sjö. Det var här allt startade – Jerkbaitfiske! Frank Suick drog massor med STORA Muskies

 

Han brukade hyra båt från några lokala handlare på orten. På den tiden fångade man Muskies genom att ro drag. För alla er som är födda 1980 eller senare – det är som att idka trolling UTAN motor. Så var det en riktig pärs. Ett av problemen med detta var att man vid hugg fick vänta en stund innan man gör själva mothugget. Det var just detta som Suick ville ändra på. I början av 30-talet satte sig Suick med en bit trä i handen och började tälja, resultatet blev Suicks ”Muskie Thriller”

Muskiethriller
Designen är exakt samma idag som för 70 år sedan när den uppfanns! TIDLÖS klassiker.

 

Det nya betet lät helt enkelt fiskaren sätta kroken så fort fisken gav sig på betet. Bakgrunden till utformande av “Muskie Thriller” var att han studerat öring vid sin fiskodling, han noterade att det vanligaste var att fisken attackerade när bytet var skadat, sjukt eller fullständigt omedveten om vad som komma skall.

Han gjorde några tester med skadade fiskar för att se hur deras beteende var. En av de saker som noterades var att den skadade fisken dök och försökte simma iväg men slutligen flöt upp mot ytan för att sedan göra ett nytt försök med samma resultat. Beteendet var oemotståndligt, de större fiskarna attackerade direkt.

Och det var precis detta som Frank återskapade med sitt nya bete samt utvecklade en metod att fiska det med (pullbait). Man ger betet ett ryck nedåt med spöt och vevar sedan in slacklinan….och rycker igen – Ja ni fattar.

Den första färgkombinationen var grå med vit mage och röda gälar. Skeden bak gav även betet lite blänk och möjlighet att justera djup. Han gav sig ut på sjön för att testa sitt nya bete och det visade sig snabbt att han hade något på gång. Han drog många stora fiskar med sin prototyp! Han lyckade nämligen med bedriften att dra upp 30 godkända (40 inches) Muskies på 30 dagar!!!

stormuskie
Fisk modell STOR och av sorten Muskie. Som ni ser tillhör den familjen Esox. Har ingen aning om vilka tomtarna som håller fisken är…..bilden är så klart “lånad”.

 

Han utvecklade även en ny typ av fiskespö. Det var korta spön som hade en längd om ca 5 fot. Han tog även fram egna tafsar som han tillverkade av pianotråd för att undvika att linan går av när fisken hugger och sprattlandes tas in till båten. Med denna utrustning har han möjligheten att ge betet den ”gång” han var ute efter.

Hans nya bete började säljas kommersiellt 1942 i USA. Utvecklingen har sedan dess gått otroligt snabbt och nu mer än 70 år senare står vi och dänger drag och ryckvis vevar in, precis som Frank Suick gjorde. Muskie Thriller ser exakt likadan ut idag som när den “uppfanns” för över 70 år sedan. DET är tidlös design. I dag finns det en uppsjö med olika jerkbeten från flertalet tillverkare, men tillvägagångssättet är i stort sett det samma.

the pig
CWC’s “The Pig”. Om jag inte visste bättre så skulle jag gissa att första prototypen var tillverkad av en bit kvastskaft.
Buster Jerk
Behöver ingen närmare introduktion……en självklarhet i varje jerkbaitfiskares låda

Det är förmodligen så att vi har Frank Suick att tacka när vi står där i båten och smiskar våra spön i hopp om storgäddan.

//Danne

Föregående artikelFiskeFürAlles favorit-drag – Zalt!
Nästa artikelBlekingeuppladdning – Gulan 2.1

1 KOMMENTAR

Comments are closed.