Konsten att slippa göra tvådelade formar för betesgjutning – filmtajm!

Att göra egna formar är helt ofrånkomligt om man vill gjuta beten, tailar eller något annat i mjuk eller hård plast. Själv har jag haft ett projekt jag funderat på länge som är en form av hybridbete som inkluderar ett hårt huvud. Jag kommer återkomma kring hela betet och i detta inlägg hålla mig kring det hårda huvudet och hur jag gått tillväga för att göra tvådelade formar.

Det har gått en del tankekraft (har ju inte många fler celler än Homer Simpson ;-)) kring hur jag ska gå tillväga. Jag ville i det längsta undvika att göra en tvådelad form.

För dig som inte är så hemma på betesbygge och betesgjutning så har man oftast endelade formar i RTV-silikon (silikon som vulkar i rumstemperatur). Fördelen med silikon är att det är flexibelt och man kan ofta kränga ut det gjutna betet genom de hål man använder. Nackdelen är att de behöver ett stort hål att hälla i gjutmaterialet med, och ett stort hål för att få ut det färdiga betet. Det gör också att man får en platt yta där man hällt i gjutmaterialet.

En endelad, toppfylld form för maskjiggar. Man heller helt enkelt i plastisolen uppifrån
En endelad, toppfylld form för maskjiggar. Man heller helt enkelt i plastisolen uppifrån

Tvådelade formar använder man när man vill ha helt runda former, även på ryggen så man kan få mer avancerat utseende på slutprodukten. Du delar på formen och får ut dina färdiga beten.

En tvådelad form för ett swimbait för aborrfiske. Här exrra avancerat i aluminium. Formen måste dessutom injeceras. Bökigt...
En tvådelad form för ett swimbait för aborrfiske. Här extra avancerat i aluminium. Formen måste dessutom injeceras. Bökigt…

Utmaningen är man ofta får injecera och det kan vara svårt att få tvådelade jiggar typ pearlbuk och blå rygg. Dessutom (och det är därför jag tvekat och funderat länge) är formen ganska bökig att göra. Den inkluderar lera, släppsprayer, puts mm.

Är du intresserad av att se hur man gör kan du googla på “make twopiece mold”. Det finns både videos från MakeLure och Solarfall.

Hur gör man Formar?

Hur som helst. Jag kom till slut fram till att jag förmodligen en 1,5 delad form, en form i bokformat där “ryggen” sitter ihop, men den andra sidan är delbar så jag kan få ut betet. Jobbet med mastern började. Det var de vanliga momenten med grovform, sprayspackel och lack. Är du sugen på att veta hur jag gör hittar du det här. Momenten var exakt samma till detta hårda bete.

Sen var det dags att göra ett “hällhål” dvs en tratt där jag kunde få gjutmaterialet. Jag tog tre glasspinnar och limmade ihop så jag hade en tre glasspinnar tjock bit att jobba med.

För att få rätt form så de glasspinnarna låg kloss mot master så använde jag den klassiska “skuggtekniken”. Jag lös uppifrån ner på betet, “kalkerade” skuggan på ett papper, klippte ut och klistrade på glasspinnarna. Då hade en en ganska exakt bild av vilken form jag var ute efter.

Sen slipade jag ner jag hade en form jag nästan var nöjd med. Då var det bara en fråga om att hålla trät ovanför betet med en lampa bakom för att se var det lös igenom mellan mastern och glasspinnarna. Var det en glipa som syntes behöve. Då visste jag var jag skulle slipa lite till. Sen kapade jag ner glasspinnarna och “fasade” dem både i kortsidor och långsidor till en trattform och limmade dit.

Master med tuppkam dvs tratten som kommer agera som hällhål
Master med tuppkam dvs tratten som kommer agera som hällhål

Sen var det den vanliga processen med silikonformen.

Betet/mastern redo för silionbak. Och JA, jag älskar smältlim
Betet/mastern redo för silionbak. Och JA, jag älskar smältlim

Sen var det bara att pilla ut mastern, fram med skalpellen för lite enkel kirurgi och skär upp lite framåt och bakåt. Du kommer se i filmen nedan hur jag skurit. Här är en film där jag går igenom processen med att gjuta ett hårt bete.

Den färdiga gjutformen. formar ser inte mycket ut för världen, men den sparar otroligt mycket tid
Den färdiga formen. Den ser inte mycket ut för världen, men den sparar otroligt mycket tid

Blir du sugen på att göra hårda beten med denna 1,5 delade formen kan jag ge dig lite tips och begrepp på vägen för att gjuta i en form

  • Polyurethan-harts eller på engelska “resin” är den plasten man använder för att gjuta beten. Den blir hård. I ren form är den tyngre än vatten dvs ett bete helt i ren polyurethanharts sjunker
  • Mikroballonger – ett “pulver” som är små “bollar” eller sfärer fyllda med luft som man kan använda för att blanda i hartsen för att öka flytförmågan. Oftast kan man (i volym) blanda i lika mycket mikroballonger som man har plast dvs har du 1dl plast kan du köra i 1dl mikroballonger
  • Specifik vikt = ett relativt mått som berättar hur densiteten är i material är. Allting relaterar till vatten. Allt med specifik vikt lägre än 1 flyter och allt över 1 sjunker. Exakt 1 flyter i färskt vatten. Min plast har specifik vikt på 1,05 = 5% tyngre än vatten
  • Salthalten i Östersjön är 0,8%= Östersjön har en specifik vikt på 1,008 (lite förenklat) så för att få ett svävande bete i östersjön måste ditt bete landa på 1,008 mot vanligt färskvatten
  • För att kunna vikta ordentligt måste bör du känna till ditt betes volym (1ml=1g vatten). I mitt fall är betet 18,8 ml dvs in betet väger in på exakt 18,8g så svävar det. Om du inte har koll på vad det väger och volym får du köra den klassiska “hundra svordomar innan det blev rätt” och gå på många test snarare än finess 🙂
  • Det är bra att veta vad din plasts specifika vikt är och hur mycket ett bete med 100% plast samt 50%plast50%mikroballonger väger
  • Sen tänk på skyddsutrustningen – jag har inte på mig det för det blir inte så bra film men som alltid, bra ventilation, mask och handskar

Tänk på när du viktar ditt bete att det är bra att ha en “köl” dvs en del av betet (jag rekommenderar starkt den understa delen ;-)) som är tyngre. Det är det som gör att ditt bete kommer simma på rätt köl. Det kan du göra genom att ha ren plast i botten och mikroballonger överdel, hälla i ngt i med vikten i buken, eller på klassiskt manér borra in vikter efteråt.

image

Lite andra tips på bra att ha grejor är en bra våg. Jag väger mycket och vill ha en exakt våg. Tyvärr så kostar de exakta, detaljerade vågarna en slant. Det får man känna efter hur mycket man kommer att bygga, fixa och trixa. Själv väger jag allt. Jag “måste” veta vad en rigg till min Likaros väger mm. Jag har köpt en sån här från Teknikmagasinet.

Sen vill jag avslutningsvis slå ett slag för det där med att ha miljövänliga beten. Ska du förtynga med metall, undvik bly. Själv använder jag stålkulor till sk BB-guns som jag köpte på XXL

image

Skulle du vilja veta hur du kan komma fram till volymen på ditt bete så har Paul Adams gjort en fantastisk video på hur man kan göra. Den hittar du här. Mycket nöje!

Lycka till med gjutandet

/Mange

Här har vi samlat mycket information om betesbyggande

https://www.fiskefuralle.se/category/beten-betesbyggare/betesbyggnad-beten-betesbyggare/

Ps. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram Ds.

Föregående artikelDags att trycka egna profilkläder med hugg-garanti
Nästa artikelFinalbanketten Perch Pro 2016 – Bilderna

1 KOMMENTAR