Kvällsfiske efter Abborre..blev visst gädda också.

Veckodagarna och helgerna har den senaste tiden varit fullspäckade med saker på agendan, men nu blev det äntligen Kvällsfiske. Fokus för kvällen ligger på teknik, beten, olika riggar och fångstplatser, då detta ibland skiljer sig en del från gäddfisket.

Skolavslutningar, kalas och en del jobbprylar hör våren och försommar till. Men så i söndags var allt det där avklarat, vi hade precis ätit middag då jag fick för mig att ta en liten fisketur i det fina sommarvädret. Den här rundan var helt vikt åt att fiska abborre, detta då mina kunskaper i att fiska just abborre är högst begränsade så behöver jag öva en hel del.

Packar bilen och slänger på trailern och beger mig iväg till en sjö. Detta då jag har fått för mig att det är enklare att träna just teknik och fångstplatser på en mer begränsad yta jämfört med Mälaren eller skärgården. Väl framme vid naturrampen så är det redan en kille där som håller på att lägga i båten! Jag blir så klart glad av att se att det är fler som tänkt som jag, går fram och hälsar och vi snackar lite om det potentiella fisket i sjön. Vi bestämmer att vi skall mötas upp på en plats i sjön och se vad det ger.

Äntligen dags för kvällsfiske!

Mattias, som han heter, beger sig iväg före mig. Men jag är inte långt efter. Passerar honom på vägen och visar vägen till grynnan vi skall testa. Allt talar för att det borde gå abborre där. Väl framme vid grynnan så driftar jag runt den för att läsa av bottenstrukturen. Det visar sig att det är en hel del växtlighet där. Jag som hade hoppats på stenig botten. Vi ställer oss där och nöter av grynnan med klassiska jiggar som främsta vapen.

Betesbytet

Efter en stund så får jag för mig att byta bete för att i stället köra på hårdbeten och se om det ger bättre resultat. Det gör det.

Det tar inte många kast innan den första abborren synar insidan på båten. Dessvärre var jag lite snabb och återsätta fisken och glömde att ta en bild på den, men jag gissar att du har sett en abborre förr.

Hårdbeten verkar fungera bra så jag fortsätter. Jag lägger några kast inåt land, från grynnan sett. Detta då jag har sett lite hoppande betesfisk och gissar att abborren är där och jagar. Två kast senare så får jag napp igen. Känner direkt att det inte är abborre utan en förmodad gädda som bifångst.

De första 10 sekundrarna har jag svårt att avgöra om det är en stor gädda eller inte. Den är ganska lugn och rör sig i sakta mak när jag försöker dra in den till båten… SEN kommer första rusningen – weeeeeeiiiiiiii säger det i rullen och jag fattar direkt att det är en aningens större fisk. Den drar ut en hel del lina och jag försöker släppa efter för att grejorna inte skall gå sönder samt riskera att jag tappar fisken.

Här har vi den lille rackaren. Denna drog både, en stor gädda och en abborre under passet. Det är en Savage Gear TPE soft 66 på mäktiga 22 gram. Tackar Adam på Huntyard Arlanda Stad för tipset!

Till skillnad från när man fiskar med utrustning gjord för gädda så behöver man i dessa lägen vara lite mer på alerten. Abborre-setet är inte gjort för detta och man känner att både lina och spö skulle kunna brista om man trycker på för mycket. Så det blir till att jobba med lite mer finess under drillningen. Efter en stund får jag se fisken och då ropar jag till Mattias, som står i sin båt 20 meter bort, den är ganska stor den här ca 4-5 kilo… sen drar gäddan iväg igen. Efter ytterligare 5 minuter lyckas jag få in fisken i håven – lättnad.

Här ligger den och vilar samtidigt som jag andas ut av lättnad av att ha landat den.

Med smått hjärtpåslag och aningens adrenalin-stinn så mäter jag fisken. Inser nu i efterhand att man är rätt uppstressad i detta läge och jag borde tagit en kort paus för att samla mig. Man är inte direkt mästare på att dokumentera, läs fotografera, under dessa omständigheter. Jag är inte bra på att fota i vanliga fall, och denna situation gör det inte direkt bättre.

Den korrekta mätningen av fisken är 101 cm, fotot vart inte helt korrekt. Vad fisken väger har jag ingen aning om då jag försöker undvika att hetsa mig själv på vikt. En stor fisk är en stor fisk och det är kul i sig.

Så nog med gäddan. Mattias och jag beger oss vidare till ett sund som, på papperet, torde hålla mängder med abborre. Väl framme på plats så är det aktivitet överallt runtomkring oss. Betesfisk hoppar och slår i parti och minut, här skall det ryckas abborre!

Kvällsfiske i försommaren
Mattias alldeles runt knuten.

Nu kommer vi till det som jag inte riktigt förstår, vi fiskar av noga, där vi anser att det står och finns fisk. Vi jiggar, kör hårdbeten, småspinnare och poppers, testar regnbågens alla färger, men inget ger resultat. Fisken vill helt sonika inte hugga. Vi får lite kontakter men inget sitter som det skall. Det var som att hela Sveriges abborrar hånade oss under kvällen. Mattias lyckades få en som han drog in till båten och som givetvis släppte precis vid relingen. Men vi båda vart glada över lite sprattel i spöt.

Det finns så klart ett antal av er fiskare där ute som varit i exakt samma situation, men istället förmodligen fångat en del fisk. Här mottages tacksamt tips på vad man kan göra för att få ett roligt och lyckat fiske under dessa förutsättningar. Eller är det bara så att det är sjukt svårt att locka till hugg i dessa omständigheter?

Kvällen fortlöper ytterligare ngn timme. Vi står i T-shirt i 21 graders värme och njuter av den magiska kvällen, som det trots allt är när sommaren visar sig från sin bästa sida.

Klockan närmar sig 23:00 och det är till slut är det dags att bege sig hemåt. Mattias och jag möts vid rampen och hjälps åt att traila upp båtarna och snackar om fiske, om fiske förr (glada 80-talet) och nu. Riktigt trevligt med ny bekantskap! Bli inte förvånad om Mattias dyker upp igen i jakten på lärdomarna om abborrfisket.

Båten ligger vid bryggan en sen sommarkväll. Underbart vackert!

Möt myggen i t-shirt!

//Danne, Peter och Mange

Vill du läsa mer om just Abborrfiske så har vi en härlig samlingssida här

https://www.fiskefuralle.se/abborre/

Ps. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla “FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram Ds.

 

Föregående artikelNär andra jagar bompass efter gädda.
Nästa artikelThe Pike Gentlemen – Eastfield Lures charmar oss med ny film