The Pike Gentlemen – Eastfield Lures charmar oss med ny film

Det är bara så underbart med alla filmer som kommer på löpande band, och extra extra fantastiskt glada blir vi när vi får en sneakpek på Eastfield Lures senaste feelgoodfilm The League of Extraordinary Pike Gentlemen

The Pike Gentlemen, varsågoda men läs gärna intevjun länk i botten också

LÄNK till Youtube och THE LEAGUE OF EXTRAORDINARY PIKE GENTLEMEN

Marcus Planefjord, en av gentlemännen berätta nu vad det är för film som ni gjort och vad är en Pike Gentleman?

– Haha, nja titeln är ju rätt lätt att misstolka. Med Pike Gentlemen, menar vi gädd-herrar. Även kallat hangäddor. Vi ville belysa vikten av att en bra dag på sjön inte behöver innehålla stora fiskar. Så länge man får umgås med vänner och göra det man älskar så är det en fantastisk dag.
Men vi vill absolut inte döma ut pannbensfisket där man ankrat 10 timmar och nöter på en enstaka stor individ. Det är otroligt kul det med. Men kommer man hem utan fisk efter en sådan dag, så ska man inte vara besviken, utan fokusera på att man har fått nöta på en stor fisk hela dagen ”och jag älskade varje kast”.

– Ibland kan det bli lite för mycket storgäddfokus, vilket kan dämpa passionen lite, och ge fel intryck av sportfisket till våra kommande, unga sportfiskare.

Pike gentlemen

Jag har 1000 frågor om er och ert possey som vi får återkomma till vid senare tillfälle, så berätta om filmen är det tänkt som en serie med återkommande Eastfieldhäng?

– Just den här filmen är främst för att visa upp Downsizern, och kombinera detta med lite skönt sommarfiske.  Det kan hända att det kommer fler likt denna, annars siktar vi på att köra vidare med konceptet ”Pro Staff Sessions” där vi lär känna killarna vi sponsrar mer ingående.

Jag tror många kommer sucka tungt och önska att varje tur är lika skön som i filmen, vad är dina tips till en skön dag på sjön?

– Det som är absolut viktigast är en trivsam kåsa, gärna med Eastfieldloggan ingraverad i botten. Nej Skämt åsido, jag tror det är viktigt med bra sällskap man trivs med, mycket vatten och ta sig tid för en matpaus. Att alltid hämta ut en köttbullemacka på bensinstationen innan fiskepasset kan också påverka passionen negativt i långa loppet.

Vi kommer ju få se en del produktgodis, som vi gädddyrkare gärna vill lägga vantarna på bl a nya spöt Ballistan som vi ser live och Wingman Downsizer, berätta mer om hur tankarna är bakom spöt och den lille?

– Ballista är tänkt att vara en riktig kastkanon. Ett exempel på när det verkligen kan vara till fördel att kunna kasta riktigt långt är det djupare fisket då du kastar så långt du kan, låter sjunka på spänd lina och sen tar hem betet. Du får längre ”vattentid” per kast och täcker en större yta från din ankrade position. Det är ju också kul att kasta 20 meter längre än kompisen. Ballista är 9’2” långt och är klassat upp till 150 gram, men du kan kasta lite tyngre beten om det skulle behövas. Det har en något “toppigare” aktion än Catapult och har lite mer tryck i ryggraden.

Berätta lite mer om Downsizern, jag har provfiskat den och det har gått kanon vid tröögt vårfiske och kvalitén är som alltid grymt hög.

– Wingman Downsizer har vi jobbat med nu i ett och ett halvt år. Nu är äntligen produktionen klar och på väg hem till Svedala. Det är en lillebror till Wingman på 17 cm och 45 gram. Vi kallar den ”Fishfinder” på grund av dess förmåga att locka till sig mycket fisk. Ett perfekt tävlingsbete och ett perfekt komplement till de ”vanliga” tyngre gäddbetena när du fiskar långa pass. Simrörelsen påminner om storebrorsan fast lite ettrigare.

Downsizern är handmålad och kommer i 16 standardfärger och en hel drös med butiksunika färger. Den kommer att ligga på ca 79 kr och ligger i singelpack. Du behöver alltså inte köpa två stycken åt gången.  Du kan rigga den hur som helst -jiggskalle, shallowskruv eller weedless.

För de som inte har järnkoll på historien bakom Eastfield Lures, berätta lite snabbt vilka ni är och vad ni gör när ni inte spelar in fantastiska filmer?

Eastfield Lures började som hobbyverksamhet av Jacob Magnusson, som under något år gjorde träbeten i sitt garage, i denna sväng så blev kocken, Mathias Klaréus förälskad i Jacobs formspråk och hörde av sig.
Senare blev jag kontaktad och ombads göra en logga och lite produktbilder.  I samma period så började Jacob experimentera med gummi tillsammans med hans dåvarande granne Emil Sundkvist, @Fogelbaitworks. Just experimentdelen är lite kul, Jacob är ju en sann gummipurist och det räckte inte med att köpa första bästa plastisol och börja gjuta. ”Det är för mycket bubblor, Den är inte tillräckligt klar, Den laminerar inte tillräckligt, Den smälter i fel temperatur, mitt glitter sjunker för fort”.
Alla dessa frågor resulterade i några 100 experiment blandningar och tillslut hade han en bra produkt och arbetet med marknadsföringen kunde ta fart.

Första folkhemsmodellen blev Wingman. Ett swimbait med ganska karakteristiska fenor.Den tog fart ordentligt, och efter det har det rullat på. Det är den korta versionen 😊

För alla er som var på sportfiskemässan i Jönköping så var er monter som en sockerbit för svältfödda gäddfiskare, mycket handgjort godis och heta nya spön. Men det stod något fantastiskt redan i entréhallen när man kom in på bästa plats. En sprillans ny båt som vi kommer få se mycket utav i filmen. Jag och Mange såg den ju i vattnet för någon vecka sedan. Den ser absolut fantastisk ut, beskriv nu ingående vad det är för fartyg och vad ni har utrustat den med.

– Tack! Vi är supernöjda med den!
Det är en Alumacraft Prowler 165, En ganska nätt och liten båt på 16,5 fot och 2 meter bred. Vi ville ha en lite mindre båt av flera anledningar, dels enkelheten i att kunna sjösätta i snåriga och trånga naturramper, men även att vår garageport inte var bredare än 210cm. Vi kör mest insjö och innerskärgården, och den räcker gott till detta. Vi köpte den via Marinsystem, som är en återförsäljare till Westgear.

Utrustningsmässigt så ville vi ha den ganska fullsmetad, i ett litet format. Vi gillar prylar och skäms inte för det. Kocken brukar säga: prylar är kul, sen dör man. Och det ligger någonting i det.

Båten är klassad till 60hk, och vi har en 50hk Yamaha snurra på. Runt 28knop gör den just nu, men vi har inte riktigt rätt propeller, ännu.

Bredvid motorn sitter en Minnkota Talon 3,4 på ett flipfäste. Just flipfästet var viktigt för oss då många marer och passager i skärgården är utsmyckade med en liten gångbro, vilket kan vara hämmande för ens fiske. Elmotorn vi valt är en 24v 80lbs Minnkota Ulterra. 24volt är verkligen livet, vi kan köra tre heldagar på samma laddning. Vi har tre batterier i båten, samtliga är Exide AGM, varav 2st går till ulterran.

Vid förarplats har vi en Humminbird Helix 10 Si med Autochart live. I fram sitter också en Helix 10, men enbart plotter och lod, vi använder den inbyggda ekolodsgivaren i Ulterran, och då är det onödigt att köpa ett värstinglod i fram med funktioner man ändå inte kan använda. Sen är det den vanliga jyttret, spöhållare från LMP, RAM fästen till GoPro, muggar och lod. Sen har vi ledbelysning som sitter under relingen också.

Båten ska in på helfoliering också, vi har gjort en eastfielddesign, men tyvärr har vi inte hunnit att få på den ännu.

Stekhett utkast på kommande foilering av Eastfields styrpulpet.

Och den fångar fisk det ser man ju i filmen, det finns ett klart samband, det är väl det viktigaste kan jag tänka mig. Men finns det något du saknar i utrustningsväg förutom ett minneskort till Helixen?

– Haha, vi har köpt en strandlinjekort till Helixen Så att vi kan mappa upp själva, Det ligger i vår verkstad, men det har inte funnits tid att öppna förpackningen och stoppa i det. #skämskudde

– Hmm, tror inte vi saknar något just nu, vi är verkligen supernöjda med båten, sen är det ju alltid roligt att åka fort. Så rätt propeller, och eventuellt byta box och ta bort strypningen i motorn, Då kommer vi närmre 60hk, Det är nog inte toppfart vi är ute efter, utan mer att kunna ha en behaglig marschfart som är skonsam mot motorn.

Det har gått fort, på bara några år är ni mångas favoriter och spottar ur er nyheter i en aldrig sinande ström. Vi hinner inte gå igenom allt på er beteshimmel här, men i år kommer det en hel del nyheter både på betesfronten och på spöfronten, berätta!

Ja, vilken dag som helt nu så dimper vår Wingman Downsizer ner i vår lokal, vilket ska bli superkul. Det är en riktig fiskmagnet, och mitt personliga favoritbete sommartid. I filmen fiskar vi enbart Downsizer, Chubby chaser och Phoenix jerk.  Sen pratar vi en del om, och fiskar med Ballista – vårt senaste tillskott till vår Spö-lineup. Ett lite kraftigare och längre spö än Catapulten.  Sen har vi ju Weksellspöet som är på ingång, William Eksells signaturspö.

– Weksell är nog en av dom, om inte den, som har flest fisketimmar per säsong (förutom guiderna). Och i den här klingan har han samlat alla hans erfarenheter utifrån hans fiskesätt. Weksell fiskar oömt, hårt och mycket och det här spöet reflekterar det bra, en riktig arbetarpinne. Men mer om det längre fram! Sen har vi andra grejjer på gång, som alltid, men det håller jag lite på 😊

Var hittar man era grejjer om inte den lokala affären har fått in exempelvis Ballistan eller någon av Wingmanmodellerna?

Dom flesta butiker har ju webshop, och det vore oetiskt av mig att nämna någon, så mitt tips är att googla, så får bäste SEO-operatör vinna!

Du vem är anonyme kameramannen som får stå och dregla en hel dag när ni rycker gädda som om det inte fanns något stopp i sjön?

– Bakom kameran så hittar ni mig, Marcus Planefjord. Det är min favoritplats här på jorden, just rörlig media är lite nytt för mig dock, och jag lär mig fortfarande mycket. Annars har jag en ganska gedigen erfarenhet i produktfotosvängen, vilket framkommer i vissa av våra bilder. Men Film är superkul och jag blir minst lika glad som dom andra i båten när jag får ett mothugg på film!

Pike Gentlemen
Kameramannen tillika intervjuoffret och en gentelman

En kort fråga bara innan jag glömmer det, hur många gäddor blev det till slut?

– Dagen startade ganska segt, så vi brydde oss inte om att använda klickern, så antalet är lite diffust, men runt 40 gäddor, efter vad vi kunde minnas. Plus/minus nån herrgädda. Vi sjösatte ganska tidigt, och på morgonen var det Phoenix Jerk grunt fiskat över 4-5 meter som funkade bäst. Fram emot dagens mitt var det Downsizer i gräset som rockade.

Är det så varje tur?

– Turen innan fick vi 60 gäddor på samma ställe, vilket gjorde att vi beslutade oss för att filma. Men annars är det vanligare med ett tjugotal gäddor. Och får vi ingen stor, så skrattar vi hela vägen hem ändå!

Stort tack för en underbar stund och för allt ni delar med er av, som skapar ett ännu större sug efter att dra ut och fånga några Pike Gentlemen. Vi måste bara få till den där gemensamma turen någon gång, men den som väntar på något gott väntar alltid för länge!

Här hittar ni länken till Eastfields Youtubekonto där ni har en skön stund med inspiration framrör er:https://www.youtube.com/watch?v=aSH-lqTbWC4&feature=youtu.be

Skitfiske alla sköna lirare som bara älskar gäddfisket!

/Peter

Ps. Som vanligt - kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla
"FiskeFürAlle"-experiencen. Vi finns på Facebook, Youtube & Instagram  Ds.
Föregående artikelKvällsfiske efter Abborre..blev visst gädda också.
Nästa artikelNågon sorts VLOG om 24-timmars gäddan – träning