När andra jagar bompass efter gädda.

För egen del har det inte blivit så mycket fiske som man har önskat under våren och försommaren. Men då och då får jag chansen att smyga mig ut på sjön ett par, tre timmar för att jaga gädda och undvika bompass.

Denna säsong pass har alla förekommits av känslan – Nu är det bra fiske! (vi kan komma tillbaka till den känslan senare)

I söndags vart det en liten kvällstur. Denna gång med min vapendragare Erik. Vi synkar snabbt över sms, jag hämtar upp honom, en snabb runda förbi drive through’n med båten på släp.

Måste bara säga att de inte riktigt tänkt på oss fiskare på drive through’n, det är trångt och knixigt med båten på släp. Mot hamnen och i med båten – ut på sjön. Med friska vindar söderifrån beger vi oss till en av våra favoritplatser i Mälaren.

Allt som oftast startar jag mina fisketurer med ett eller ett par “sökbeten” – dessa beten är några som jag känner att jag kan fiska riktigt bra med. De har en färg som jag tror på och jag vet exakt hur deras gång är. De är också väldigt olika, var för sig, vilket ger mig en bredd för att testa mig fram. Det är ett mindre gummibete, ett tailbete och en jerkbait.

De senaste passen har det varit jerkbait som fungerat bäst i Mälaren. Summerar vi de senaste tre åren på Mälaren så är det jerkbaitfisket som levererat mest fisk. En del säger att jerkbait är ute, jag säger att det är hetare än någonsin.

Fisket, hur gick det?

Så efter några inledande kast med gummibeten vart det byte till jerkbait. Vi startar vår drift och vi hinner inte mer än 20-talet kast innan vi får första kontakten men ingen fisk i båten. MEN det tar inte många meters drift och kast innan den första fisken är i båten.

Oj, ursäkta, är var det ditt bete jag högg på?? frågade herr gädda.

Vi har uppenbarligen hittat var fisken står. Då nöter vi vidare. Vi kör samma drift ett par gånger och lyckas under ganska kort tid dra upp 6 st gäddor. Inga stora fiskar i och för sig, men vi får fisk och det är stor aktivitet i vattnet och det är riktigt roligt fiske. Det som gör det så roligt är just att det är aktivitet, många följare och hugg som inte riktigt sitter. Det kan man ta när man vet att nästa hugg inte är många kast bort.

Efter ett par timmar ser vi en dimmig front närma sig, det är regn i faggorna. Ganska precis då märker vi att fisket förändras, det liksom dör ut… mycket riktigt, det är precis vad det gör. När fronten kommit in så händer inte så mycket mer. Inga följare, inga pet på betet, ingenting helt enkelt. Det är uppenbart att fisken ändrar beteende eller på annat sätt blir påverkad av förändringen. Den där känslan jag hade när vi åkte ut ändrades snabbt till – Nej, nu blir det inge mer fisk idag…och det vart det inte heller. Men vi var nöjda.

Hur var det med magkänslan då?

Tänkte jag skulle spinna vidare på detta gällande magkänslan om bra fiske samt gå igenom mina sökbeten. Vi startar med magkänslan. Av någon underlig anledning så är det just vädret som triggar känslan. Du har säkert upplevt det själv.

Det är förändringen från t.ex. ett “lock” av täta moln som plötsligt spricker upp en aning, vinden som ändrar riktning eller en snabb förändring av omständigheterna – det är den jag går på. Allt som oftast stämmer det bra, men ibland går man på en nit. Men så är det med fiske. Håll utkik efter förändringar, gå på magkänsla så väntar förhoppningsvis några timmar med bra fiske på sjön.

 

Sökbeten – här är dom!

JERKBAIT:

Min absoluta favoritfärg på BusterJerk -Drutten. Naturfärg och liknar vit betesfisk i alla vatten. Har ett som hängt med länge och är slitet så det räcker och det levererar. Fördel att det är ett “fabriksbete”, om man tappar en köper man en ny och vet att man får en exakt lika dan 🙂

TAILBETE:

Min guldskimrande Waide-tail. En av Olles tidiga batcher. (den 5:e enligt utsago) kommer gråta en skvätt den dagen jag tappar detta- för det kommer jag göra ngn dag. Otroligt bra bete med bra gång och i min favoritfärg.

GUMMIBETE(N):

Här vart det visst två stycken olika. Pig Shad Junior i färgen Baby Brown och Wingman Junior i färgen Fort Knox. (bilden visare en curly tail, men färgen är rätt.

Ja där har ni dem, min första “femma” med mina sökbeten.

Det var allt för denna gång, ut och fiska med er nu och lita på magkänslan. Magkänslan är summan av den erfarenhet som du har byggt upp. Den är bara svår att sätta fingret på ibland.

// Danne

Ps. Som vanligt – glöm inte följa oss på sociala medier så får du den fulla ”FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram  Ds.

 

Föregående artikelBompasset – Gäddan hugger nästa gång
Nästa artikelKvällsfiske efter Abborre..blev visst gädda också.