TBT – en härlig hösttur i Blekinge med Tommy Nielsen och Björn Nettelbladt

Det har ju varit lite tunnsått med fångstrapporter och vårt eget fiske de senaste veckorna på ett tag. Innebär det att vi inte fiskat heller? Neeeeeeeeee som Farbror Barbro skulle sagt. Vi har inte slutat fiska men har haft annat kul att berätta att och sen tog kreativiteten sig en sovpaus, nattad av för mycket jobb och annat irrelevant för detta forum. Men, är man sen är man sen och då kan man lika bra vänta på att inspirationen infinner sig och nu börjar livsandarna återvända och kreativiteten med den.

Såklart har vi fiskat också. Det har kommit lite sporadiska rapporter. Både jag och Peter har, trots den fantastiska kunskap våra fiskeproffs frikostigt delat med sig, haft en mycket trög höst och Danne passade på att lägga sig under kniven (nej, det var inte plastikkirurgi, även om det säkert skulle lösa ett och annat :-D) för att fixa till ett knä. Kids – ta lärdom av Pappa Danne – det är illa att bli krokade av en fiskekrok. Det är ännu värre att bli krokad av och fastna i en ankarlift – då kan det sluta illa…

Två ninjafiskare på väg på nya uppdrag. Lite lätt kyligt var det på morgonen
Två ninjafiskare på väg på nya uppdrag. Lite lätt kyligt var det på morgonen

Men denna blogg är om så mycket mer än fiskerapporter (hoppas vi): uppleva känslor, känna stämningar, lära sig mer, och framför allt att ha kul. Detta är en av de där turerna som täcker dessa områden snarare än stor fisk. Va skönt att det är att fiska! Det är som att gå på krogen, fast bättre. Man hänger med sina bästa polare i timmar, samma nivå på snacket som på krogen men man hör faktiskt vad de säger och man vaknar inte bakis. Kort sagt – det bästa man kan göra.

Om du är trogen läsare av vår lilla jolle i cyberhavet, vårt kärleksbarn FiskeFürAlle, så vet du att jag och Blekinge inte kommit i samklang ännu… Och det ska tydligen ta ett tag till :-D. Jag har lyckats pricka in både vråltrögt fiske, sjunkande båtar och lite annat smått och gott. Denna gången var det dags att ändra på förutsättningarna med lite höstfiske, var planen iaf!

Tetris-level: Expert :-)
Tetris-level: Expert 🙂

Söndag morgon, början på höstlovet. Lastar in kidsen, kläder, mat, DVD spelare och en massa annat smått och gott. Sist men inte minst hink, varma kläder, spö och rulle. Kidsen är så taggade att komma ner till mor och farföräldrar att lilltjejen stått fullt påklädd i en timme och undrat när vi ska åka :-). Omställningen till sommartid och förväntan på resan (ni vet sådär förväntansfull som bara barn kan vara) har gjort att hon vaknat 06.00 ny tid och nu är klockan 9. Stäng bakluckan och iväg. Jag måste erkänna att även jag är lite förväntansfull. Under Blekingebesöket ska jag också fiska en dag med Tommy TN-Lures Nielsen och Björn “Nettelbaits” Nettelbladt. Sjukt kul!

Efter en hyfsat händelsefattig bilresa på en sådär 8 timmar är vi framme vi destinationen utanför Ronneby. Under turen har dialogen, planerandet och hetsen försiggått för fullt på telefonen. Tydligen mer än jag som är laddad, även om gårdagens SM-tävling verkar slitit framförallt på Björn.  Björn och Tommy hade fiskat ihopa under SM som gick i deras hemmavatten, Karlskrona. Vi bestämmer att träffas måndag morgon kl. 07.00 på en mack och ta oss mot Tommys båt, jag och Tommy alltså. Björn går på “betesbyggartider” och är inte så morgonpigg utan säger han ska höra av sig när han vaknat.

Vilken morgon - sitter här hemma och längtar ut!!!
Vilken morgon – sitter här hemma och längtar ut!!!

Sagt och gjort. Träffas, kramas, åka, plocka i och ut. Vi är sjukt sugna och båda är upplagda för mysfiske. Väl överens om att vi trots att vi är så taggade, kan det bli extremt trögt. Klarblå himmel, spegelblankt vatten och ett gäng gäddor som förmodligen är lite ömma i munnen efter SM så kan det bli svårtflörtat. Men sjukt taggade är vi.

Mycket snack, mycket tjat, mycket tugg i båten. Tommy har en grundplan för dagen, ett stopp i viken på väg ut, stenåtång, in och hämta Björn inne i Karlskrona. Så vi böjar gnugga. Solen värmer skönt i nacken.

Tommy visar upp sin bästa pose på väg ut på böljan blå. Top model nästa
Tommy visar upp sin bästa pose på väg ut på böljan blå. Top model nästa:-) Anar jag lite trötthet i ögonen?

Dagen börjar väl sådär för Tommy. Ett av de första kasten och rullen låter lite. “Va f-n är det frågan om”. Wiiii, Tommy står och vevar som en tok. Jag hinner tänka “OK felkast… Eller gick linan av?” Innan Tommy fortsätter sin kavalkad av ord som inte riktigt passar sig i en kvalitetsblogg som denna. “Jag smörjde ju rullen precis, titta, den nyper inte”… Rullen vill inte liksom inte gå från frispolning och låsa. Det ser sjukt kul ut. Tommy står och tokvevar i 10-15 varv och sen klickar det i. Gäddkarmat i Blekinge fortsätter leverera på låg nivå 😀

Humöret på topp!
Humöret på topp! Gifflar har den effekten!!!

Vi fortsätter Stenåtång-tuggandet. Ingen hemma. Inte ens en följare. Solen stiger och värmer skönare och skönare, men vinden, och gäddorna också för den delen, lyser med sin frånvaro. Vi drar oss in mot stan för lite cityfiske. Det är en annorlunda miljö. Känns konstigt att stå och fiska med bilarna passerande på väg mot någon okänd plats. Klank hör jag bakom ryggen och ser en lina ringla sig på linan. Tommy igång igen? Har linan packat ihop helt? När Tommy vevat igång rullen för att se vad som hänt visar det sig att det varit ett professional overrun som knäckt/öppnat beteslåset och skickat i väg Tommys Nettel-lake med gäddmojo i omloppsbana. Har aldrig sett något likande innan. Jag började ducka om betet skulle ta ett varv runt jorden och komma bakifrån.

Stenåtång Stenåtång Stenåtång. Skön dag men inte så mycket till krusningar på ytan
Stenåtång Stenåtång Stenåtång. Skön dag men inte så mycket till krusningar på ytan

Gnuggandet fortsätter och jag får ett karatehugg på min Abstain Swimmer. En av Tommys grymma modeller.. Snabb som en kobra sätter jag in mothugget mot… ingenting…. Det var inget annat än ett pet. “Du vet Mange, här inne går det riktigt monster. En fisk här inne kan vara hur stor som helst”. Tack för den…

Nya platser. Alla platser känns vrålheta. Tommy berättar om fisket de haft innan på varje på plats och hur de levererat två dagar innan. Det känns som om det kunde varit för 200 år sen. “Finns det verkligen fisk i Blekinge?”. Vi är framme vid lunch och Björn börjar vakna till. Det enda vi uppvisa än så länge är ett bränt karatepet och två tappade beten. Tommy hade utöver sumpat laken även lyckats gå i botten och dra sönder taften längst ner i  öglan och sumpat en Abstain. Skönt att sumpa egna gummibeten iallafall. Man kan göra nya

Nu jäklar ska det fiskas - Tommy laddar energi och Björn ser väl... lite tveksam ut
Nu jäklar ska det fiskas – Tommy laddar energi och Björn ser väl… lite tveksam ut

Vi plockar upp Björn vid högskolan och knådar vidare de inre områdena i Karlskrona. Björn tillför skön ny energi. Även om snacket varit glatt och positivt så  blir det ju mentalt lite tungt när man inte ens sett en gäddstjärt på ett antal timmar. Och vattnet är klart… Vi hade sett varenda fisk större än ett spigg bakom våra beten. Björn ställer bra frågor på var vi varit, hur det varit, vilka förutsättningar som inte funkat och börjar komma med förslag på nya platser. En ny plan snickras fram hemmafiskarna emellan och vi rulla mot nya platser.

Cityfiske at it's best. har inte provat på det innan. En liten annorlunda upplevelse när man om man är lite ouppmärksam lätt skulle kunna kroka en border-terrier på vallning på strandpromenade ovanför.
Cityfiske at it’s best. har inte provat på det innan. En liten annorlunda upplevelse när man om man är lite ouppmärksam lätt skulle kunna kroka en border-terrier på vallning på strandpromenaden ovanför.

Tugget fortsätter – kul att träffa mr Nettelake IRL. Han passar på att ge mig en lake som ska få hårdköras under våren.

b-e-a-u-t-i-f-u-l!!! Minilake!!!
b-e-a-u-t-i-f-u-l!!! Minilake!!!

Vi provar, provar, provar och till sist lyckas Tommy genom att hårdjerka skrämma en den minsta slips jag sett på länge att hugga. Lite spända axlar åker ner – kanske det vänder?

YEEEESSSSSS! - en slips knappt större än betet har nappat!
YEEEESSSSSS! – en slips knappt större än betet har nappat!

Men.. nej. Hahaha det vill sig bara inte. Det kanske ska tilläggas att pojkarna jag var ute med kan, i motsats till undertecknad, fiska. En 13.e plats på SM på samma vatten två dagar tidigare är ett bra bevis… Men det vill sig bara inte denna dag. Jag vill minnas Björn petar upp en precis innan mörket lindade in oss i sin trygga tystnad.

Skönt tugg hela dagen - Love it!
Skönt tugg hela dagen – Love it!

 

Vad säger man – fiske handlar om så mycket mer än rätt bete och ibland fiskarna bara inte leka. Så var denna dag men det är verkligen inte en dag jag skulle vilja lämna tillbaks till Sankte Per och säga “denna dagen var trasig – har du en ny”. Nej detta var en av de bästa dagarna på mycket länge, trots avsaknade av fisk. Självklart hade fisk gjort turen ännu er lyckad, men att hänga med två riktigt sköna människor och prata, filosofera eller vara tysta ihop i en båt är magiskt. Det bästa man kan göra

Tack för en enormt skön tur Tommy och Björn. Till er andra – jag lovar att hålla er uppdaterad kring mina framgångar (eller avsaknad av) med Blekingeskärgården i framtiden

//Mange

Föregående artikelKarma 2015 med Dödsmördarvobblern och sjuukt mycket unika upplevelser
Nästa artikelLuciafiske – Bomrundor eller var är vintergäddan?