Manges fiskeår 2014

Japp - flytvästen på tillsammans med George Clooney-smilet

2014 börjar ringa mot sitt slut och jag sitter nu här i ett solvarmt Kalifornien och blickar bakåt. Det var med en besk smak i munnen och lite låg energi jag gav mig på detta inlägg, men efterhand som jag börjar rada upp årets händelser så börjar smilbanden dra sig uppåt.

OK – året har varit jättejobbigt med stress på jobbet, mkt jobbresande, och mkt privata aktiviteter toppat med akut operation pga gallsten och fiskemässigt, framförallt mängdmässigt, har det varit ett ruttet år men det har ändå varit ett år fullt av positiva fiskerelaterade upplevelser.

Själv drog jag i med ett riktigt fin PO. Kanske det finaste jag lyckats med. Ett tips är att inte tappa tummen på spolen mitt i kastet samtidigt som du ska dra iväg ett bete på 150g
Själv drog jag i med ett riktigt fin PO. Kanske det finaste jag lyckats med. Ett tips är att inte tappa tummen på spolen mitt i kastet samtidigt som du ska dra iväg ett bete på 150g

Först och främst är jag superglad för att mitt, Danne och Peters lilla terapiprojekt FiskeFürAlle har växt – på alla håll. Vi har väl (tycker vi iallafall) lyckats hålla både en bra frekvens, omed vår begränsade skrivförmåga, hög kvalitet på inläggen så vi är nöjda. Alla positiva kommentarer och glada tillrop vi får från de som har hittat hit värmer verkligen – tack! Vi skriver bara om det vi gillar och på det sättet vi skulle vilja läsa något själv – enkelt, rakt, ärligt och med lite glimt i ögat och vi blir varma i hjärtat när vi märker att ngn gillar det:-)

Vi har inte bara växt i antalet läsningar och antalet inlägg. Minst lika roligt, eller kanske till och med roligare, är att kompisgänget har växt och vi har haft gästinlägg från både Erik och Per. Superkul! Det är det som är det viktiga för oss – att ha kul med roliga människor! Under 2015 kom WhatsApp in som en kul grej med flera kanaler där alla våra kompisar håller på att tjata. Om gäddfiske, gös (suck), teknik & fix och livsbejakande drycker. Det plingar ofta i luren 🙂

Clooney-smilet  igen...
Clooney-smilet igen…

Mitt eget år då?
Då jag inte är en isfiskare, har liksom aldrig förstått grejen riktigt… och det är inte så att jag har behov av att fylla huset med mer fiskegrejor så året började ute i garaget med tillverkning av gummin. Ett väldigt lärorikt projekt som lärt mig väldigt mkt om hur man gör beten, vad som påverkar gången mm men framförallt hur man fiskar. Och det var en en rejäl kick att fånga första skojaren på egenskapat:

image

Jag lyckades på årets sista tur inviga min waterwolf och fick med några klipp på mina modeller Ikaros, Lupus och Lupus twintail.

Ikaros har precis den vickande gång jag hoppades på och fiskar bra i långsam hemspinning. Jag gillar verkligen att den rör på huvudet också. Ett allround-bete med lagorm storlek pp 18 cm

[wpvideo tvqCIpym]

Lupus har en lite mer långsam rull och storlek som jag tror kommer locka stor fisk. Den öppna munnen knuffare extremt mycket vatten. Tillsammans med den fyrkantiga formen och tjocka profilen underifrån syns den på bra avstånd. Nackdelen är att den vill lägga sig lite på sidan men det tar jag gärna. Tror t o m att den fiskar bättre pga av det. Man kan balansera med en vikt i magen om man vill.

[wpvideo 3VayXDbi]

Slutligen Lupus twintail  – ny vårfiskefavorit – kolla in hänget!

[wpvideo Z3rnnBb1]

Jag passade också på att fylla jämt i slutet på Januari och fick (suprise, suprise) flera fiskerelaterade prylar, spön, beten och framförallt en resa till Rügen av min kära fru 🙂

Innan isen gick lyckades vi också vara med på bloggatan på Fiskemässan i Kista vilket var superkul! Kul att träffa alla läsare och dessutom få en liten annan kontakt med andra sköna bloggare.

Gulan, min kärlek fick sig en översyn med först kombo-instrumetn GPS/Lod – ett Lowrance Eilie 7 HDI under senhösten 2103 som hårdfiskades under 2014 samt en ny elmotor i slutet av året – en Motorrguide – Xi5 – vilken motor! Kommer vara guld värd under nästa år 🙂

... och så här ser den ut i nedfällt läge. Fin fint. Den går att ha både uppe och nere. Värt varenda krona
… och så här ser den ut i nedfällt läge. Fin fint. Den går att ha både uppe och nere. Värt varenda krona

Själva fisket har varit ttrögt – jag har utmanat mig själv på alla plan. Jag började fiska multi som uppladding inför Rügen, började fiska med egna beten och lära mig dem och framförallt, jag började lära mig ett nytt vatten – Mälaren. Kanske inte helt att göra allt på en gång. Framförallt inte under en period när Danne (som verkligen kan sina vatten) blankade tre kvällar i rad. I den vändan drog jag ut och försökte hitta lite gäddisar…  Jaja – nu har jag hittat litet spots. Och även om mängderna inte ville komma, har jag inte haft ngn säsong tidigare med så många 5+- fiskar i båten. Jag betraktar alla 5+ som fina fiskar och de har kommit upp både både vår med småbeten och höst, i Furan och Värtan så jag kan kanske inte klaga, även om rycket i spöt gärna hade drillat lite oftare.

Det har varit extremt intressant. Jag har haft många tillfällen där det bara varit ett bete, eller en plats/tid som levererat. Man är ute i 8 timmar, och så landar man 3 fiskar på 4 kast. Ibland är det verkligen att knäcka kod som gäller, och ibland kan man kasta i vad som helst och det hugger.

En lite Hog Shad - hoppsan.  Kan den fånga fisk kanske? Skulle tro det va?
En lite Hog Shad – hoppsan. Kan den fånga fisk kanske? Skulle tro det va?

Utöver mina egna beten har jag fiskat mycket med andra gummin och hittat nya favvisar i Eastfield Wingman,  Pigg King Hogshad, Dextershad och Westvalley lures Bullshad.

Den namnlösa som senare blev "Bull shad". Riktigt fin och lagom gång. Älskar den. Just denna pjäsen äger jag inte längre - den sitter i propellern på en båt
Den namnlösa som senare blev “Bull shad”. Riktigt fin och lagom gång. Älskar den. Just denna pjäsen äger jag inte längre – den sitter i propellern på en båt

Några nya hårda och mellanhårda favvisar har det också blivit. Big McMy, McManus, Wolfcreek Crank,  jokern Westin Pike samt en paddlad helltail har fått mycket tid i vattnet tillsammans med mina egna gummin.

McManus - aka the fish catcher - grymt jerkbete från Caesar Lures
McManus – aka the fish catcher – grymt jerkbete från Caesar Lures
McMy favisar
McMy favisar
Gäddgodis á la WolfCreek. Vackert
Gäddgodis á la WolfCreek. Vackert

Sååå, ska jag nu sammanfatta året, så var det ju inte så tokigt trots allt. Det finns faktiskt bara en sak jag ångrar och faktiskt är verkligt är ledsen för. Det är att jag, Danne och Peter inte har fiskat tillsammans en ända gång tillsammans. Vi har fiskat tillsammans två och två, men inte en enda gång, alla tre tillsammans. Det får bli bättring på både det mängden fisken under 2015..

I kort:

  • Årets bästa tur – Mälarturen med Tobbe inkl. övernattning på en ö – grymt
  • Årets trögaste tur – Rügen-resan
  • Årets “jag vet inte om jag ska skratta eller gråta” – FiskeFürAlle-helgen i Furan när jag och Jakob var ute. Jag stod tämligen nyopererad dvs inte på hugget och brände 20+ hugg samtidigt som Jake inte kände ett pet innan han kl 3 landade en – hans glädjeskrik hördes ända till Mariannelund. Hahaha. Det kom inte ett inlägg om den helgen – hmmm
  • Årets mest behövda fisk – popcornfisket med Peter
  • Årets nya bekantskaper – Johan, Klas och Mats – mina roomies i Tyskland
  • Årets bottenapp – När peter krokade en järnvägsräls på botten i mälaren
  • Årets pryl – Min nya elmotor
  • Årets bete – ja den får du vänta på…. Det kommer ett separat inlägg om det 🙂 Fram till dess kan du läsa om förra årets bete här

Och med den cliff-hangern:  serva, ladda, träna och planera och se till att 2015 blir ett grymt gäddår! Och just det – jag, Danne och Peter KOMMER att fiska ihop under 2015

Gott nytt år!!!

//Mange

Föregående artikelTracker V16 – Ägarens berättelse – eller vilken styrpulpet är bästa fiskebåten, den eviga frågan?
Nästa artikelAlaska – kanske bästa fiskefilmen + intervju