Alaska – kanske bästa fiskefilmen + intervju

Det har nu gått lite mer än 10 år sedan den klassiska fiskefilmen Gäddfeber släpptes. Thorbjörn “Buster” Odén och Stefan “Trumman” Trumstedt hade ett fenomenalt fiske i Eriksberg och ringde ned sin kompis för att filma det hela, resten är historia. Nu 10 år efter Gäddfeber har det släppts en ny fiskefilm som har fokus på gäddfiske – ALASKA. Filmen är gjord av grabbarna på FreeWaterPictures Oskar, Johan, Christoffer och Ludde – en blivande  klassiker? Alaska ny

Deras egna ord om filmen:

När vi skakar av dagens sjunde åttakilosgädda vid båtkanten befinner vi oss i Nirvana. Översvämningen vi har lidit av i tre jobbiga veckor har äntligen börjat ge med sig och det verkar vara mer än välkommet för gäddorna. De hugger hårt och ofta, nästan alltid i ytan eller precis under den, och livet kan just nu inte vara bättre. 

Vårt nirvana är de centrala delarna av Alaska, närmare bestämt Yukon-Koyukukområdet och en plats som vi sedan barnsben drömt om och pratat om nästan varje gång vi setts. Vi är fyra goda vänner som gett sig iväg på vårt livs äventyr. Tanken var att paddla kanot i sex veckor och leta efter vad som sägs vara världens överlägset bästa gäddfiske, men det blir sällan som man tänkt sig.  Häng med på ett äventyr utöver det vanliga. Intensiva björnmöten varvas med mängdfiske efter tiokilosgäddor och ett djurliv utan dess like.

Bruce kommentar
Under sin resa träffar gänget på Bruce Werbas (mer kan jag inte säga, detta måste du se)

storfisk ny Det här är en film som har en bra story, fantastiska naturscener kryddat med lite naket MEN framförallt ett gäddfiske som är helt galet – filmen är ett måste för varje gäddfiskare. För att hyra eller köpa filmen, klicka HÄR  För ynka 65 bagare är filmen din, köp och njut, se den flera gånger. Mer inspiration än så här blir det inte.


 INTERVJUN – Några frågor till Oskar Stenberg

Oskar

I filmen nämner du att du är livrädd för Björnar, var kommer det i från? Och hur känns det idag efter några möten med björnar?

Vet faktiskt inte vart det kommer från men tycker inte heller att det är en helt obefogad rädsla. Vi pratar om en 400 kilos mördarmaskin som utan problem delar en människa på två i ett ögonblick. De flesta björnar är ju riktigt hyvens men de är precis som människor, finns både bra och dåliga exemplar. Ibland dyker det upp idioter och det är dom man ska passa sig för.

Vad är din uppskattning, hur många fiskar fick ni upp under de sex veckorna?

Första två veckorna fick vi upp exakt sju fiskar. Det var de harrar vi lyckades lura fjärde dagen. Annars var det helt stendött fram tills första fiskedagen med Bruce. Första dagen tog vi runt 100 gäddor, andra och tredje något fler än så. När vi sen blev uppkörda och kunde fiska hela dagarna och varje dag vart det helt bananas. Mellan tummen och pekfingret, minst 2000 gäddor men troligtvis fler. Sista dagarna fick vi verkligen försöka spara på fisket, våra händer var helt söndertrasade av alla gäddor och betesboxarna började gapa oroväckande tomma.

Hur många kilo packning hade ni mer er på äventyret?

Vi valde att flyga med iceland air av två anledningar. Dels för att de har schyssta connections till anchorage men också för att de är typ det enda bolaget som fortfarande tycker det är ok med 2×23 kilo per gubbe. Förutom det checkade vi in 2 extra baggage på 25 kilo styck. Så från Sverige flög vi med ca 250 kilo och sen från anchorage hade vi med ytterligare 100 kilo i mat/solceller/batterier och annat onödigt. 🙂

Hur många timmar filmmaterial hade ni totalt innan ni klippte ihop filmen?

Lite svårt att räkna så då många sekvenser film vi tar är 8-10 timmar långa. Det är så kallade timelapses som man ser titt som tätt i våra filmer. Då hittar men en fin vy och filmar den länge för att se förändring i väder vind och landskap. Coolt tycker jag. Men vi hade ungefär 4 terabytes film med oss hem i alla fall. Det är väl ungefär lika mycket som åtta vanliga datorer skulle kunna lagra tillsammans.

Om du skall tipsa oss nybörjare inom filmning, vad skulle du rekommendera för utrustning för att komma igång? (kamera, lite kringutrustning, program etc?)

Om man är nybörjare och vill satsa på film tycker jag man ska hitta ett märke som man gillar, gå till typ Scandinavian photo och snacka med dom, de kan allt. När du väl hittat ett märke du trivs med så börjar du kolla på begmarknaden.

Fotografer är generellt sett ganska duktiga på att ta hand om sina grejer så man kan ofta få tag på kameror i bra skick trots att de har ett par år på nacken. Vi köpte tex en Canon 60d innan vi åkte begagnat för 4000:- väl värda pengar och en kamera som är en riktig slitvarg. Dslr eller systemdigitalare är ofta enkla att få fina bilder med så börja med det. Glöm inte ljudet, många som gör det. Räcker ofta med att köpa en extern røde-mic som monteras ovanpå kameran. Myggor och sånt kan man ta senare. 🙂

Vad skulle du vilja ge för råd till de som vill göra egna fiskefilmer?

Att göra fiskefilm är så mycket mer än bara att fiska. Innan du sätter igång borde du fundera på hur mycket fisketid du kan tänka dig att offra för att få en bra film. Ofta när vi är ute turas vi om att fiska bara för att alltid vara beredda på att låta bandet rulla när det hettar till. Ofta är det bara en i taget som fiskar och tre andra som roddar med inspelning. Planera igenom din tur på sjön. Vad gör ni och hur. Hur ser det ut? Se till att få med det på film. Det är ju inte kanonkul att bara kolla på ett böjt spö i 40 minuter.

Vilka är era/ditt favoritdrag – om du bara fick välja ett?

Har ett holländskt drag som favorit, minns inte vad det heter just nu. Ska försöka ta reda på det! Uppdatering från Oskar: Kom på vad betet heter, Topper jerkbait. Klockrent bete! Tycker själv att det har en lite mjukare gång, lite med slajd i liksom. Mitt spinn-PB är taget på en myranspinnare konstigt nog.

Vad har ni på gång, vad är nästa rulle som vi kommer längta ihjäl oss efter?

Vi har ju precis släppt tre avsnitt i vår nya serie Small Fish Stories som jag själv tycker kanonroliga att titta på. Det är lite mer behind the scenes och kanske lite mer personliga ä än våra tidigare produktioner. Målet är att fortsätta med small fish och släppa nya avsnitt kontinuerligt. Troligtvis blir det något kul ismeteavsnitt som vi släpper ganska snart. I februari drar vi till rügen och spelar in ett par avsnitt. Det kan ju gå lite hur som helst. Jag hoppas mest på att slippa frysa. Får väl se hur det går.
Föregående artikelManges fiskeår 2014
Nästa artikelÅrets bete 2014: Eastfield Wingman

1 KOMMENTAR

Comments are closed.