Nytt vatten, nya tekniker och ny art – lärdomar från spricksjön

Klockan ringer 4.30 och jag undrar om gädda och abborre är verkligen kan vara värt det. Är jag helt från vettet??? Jag tar mig ur sängen, först med högerbenet. Brrr. Sen med hjälp av armarna lyfter jag ut vänsterbenet på golvet. Med en kraftansträngning tvingar jag mig själv släppa det varma goa täcket. Men sen, med varje steg, känner pulsen jag och humöret stiga. När jag kliver ner på sista steget på trappan så fjädrar stegen. JAG SKA FISKA!!! Sen vanligt fiskerutin. Bilen packade jag redan kvällen innan. Kaffekokaren? Check. De färdigbredda mackorna? Check? Det snabba sockerförrådet? Check. Kalsonger? Check. Resten av kläderna? Check, eller? Check. Koppla på Gulan och sen en 2,5 timmars färd västerut mot Tobbe och okända vatten.

Tobbe har sen en tid tillbaks flyttat till ny by (nåja, lite större än en by kanske…) och nya fiskevatten. Det har kommit upp fisk under Tobbe och Stinas turer, men inga mängder. Nu ska vi lägga två dagar med Gulan, elmotor och elektronik med sidescan för att se om vi kan komma till tals med pölens invånare.

Hemmaplanen är i skärgården

Mitt egna fiske bedrivs oftast i skärgården och grunda delar av mälaren där jag krattar vass och plöjer nate på grundområden. Här pratar vi spricksjö (tänk Vättern i mindre format) där det är 10 m djupt 10 meter från kanten, maxdjup på 40 meter, i princip fritt från grundflader, kristallklart humus-färgat vatten och konstant ström från norr till söder. Så långt från min comfort-zone man kan komma och jag är supertaggad. Jag tycker verkligen det ska bli kul att prova att (vad jag tror iaf) jigga abborre i djupbranter, fiska kräftimitationer på hårdbotten och frivattensfiska gädda.

Med vyer som denna behöver man nästan inte fiska. Man kan bara sitta ner och njuta av miljön. Men klart man vill ha lite fisk med… Hmm land verkar lute lite här…

Våldsamt taggad och full av energi (undrar om kannan kaffe och sockret jag moffat i mig kan ha en inverkan) möter jag Tobbe vid hans nya boning. Det bjuds på påfyllning av kaffe (som om det skulle behövas), en hälsosam påfyllning gluten i form av rostbröd och en välbehövlig bekvämlighetspaus innan vi åker och sjösätter.

När vi sjösätter regnar det lite olustigt. Vi navigerar oss genom åns krokar mot sjön. Det känns annorlunda och jäkligt coolt att ligga och cruisa motströms i 14-15 knop i en ganska smal å. Musiken från “Apocalypse now” rullar i huvudet. Vi slukar distansen mot sjön. På vägen har vi passerat heta bakvatten, bropelare och djuphålor som alla ser tokheta ut för abborre och vi beslutar oss för att prova dem på vägen hem.

Väl ute på sjöns södra del hittar vi direkt några bakvatten (det strömmar lugnt även ute på sjön då det är fart på vattnet pga regnet) bakom uddar. Vi slänger i vår trogna motorguide som surrar avslappnande och tryggt när vi ankrar. Tobbe tar upp en crank och lägger ett kast längs udden. Fisk, bättre fisk t om. På första kastet! Det här kan bli bra! Har vi redan knäckt koden? Fisken kliver av tyvärr. Hugg igen andra kastet för Tjoba. Även den kliver av. Sen händer inte mer. Var det ett borrestim inne på jakt eller en hungrig gädda som ville ha ett snack. Det får vi aldrig veta…

Elektroniken hjälper oss

Vi betar av ställe efter ställe som vi lagt upp i vår gameplan innan. Det är öar med grundflader, grundtoppar, utstickande delar från land (uddar tror jag det heter). Vi provar vassarna. Vi spanar intensivt på elektroniken och ser fisk både här och där på botten men inga större stim med betesfisk. Elektroniken är otroligt effektiv och hjälper oss minimera tiden på platser som inte håller fisk denna dag.

Kolla kolla kolla. Är det någon fisk på lodet? Hoho??? Någon hemma? Och ja… Vi lyckades hålla Gulan flytande trots att vi gjorde allt vi kunde med att fylla båten med packning

Vi blandar fiske efter abborre och gädda. Långvassarna längs kanterna men det visar sig vara meningslösa. Död botten på 7m djup precis utanför vasskanten och ingen tillstymmelse till liv. Men vi följer vår plan. Vi skickar ner våra känselspröt både här och där. Vi fiskar oss norrut till utloppet.

Kontakt – men med vad? PB-dags

Väl vid norra sidan är det en flad full med gräs. Vi ser även gädda på lodet. Nu känner jag mig hemma. Äntligen kratta flad. Bekvämt! Jerkfiske, gummi, tailar. Allt åker fram vi lägger oss en drift. Vi dänger stort, vi dänger smått, vi dänger hårt, vi dänger mjukt. Vi närmar oss inflödet in i sjön och jag ser en perfekt bakhållsplats. Precis utanför strömfåran, lugnvatten, en vassudde som vätter söderut. Jag drar iväg mitt Swimbait och jag landar perfekt precis i vasskanten. Två vevtag. PANNNNNNGGGG!!! Som snoken skulle sagt – “Vilket jävla hugg alltså”. Jag svarar med ett perfekt mothugg. Fisken är på! I två sekunder sen slackar linan… F——– N!!! Det var ett monster. Allt jag står kvar med är en virvel i vattenytan och ett tungt sinne.

Tre kast senare lägger Tobbebobbe ett kast utåt och får kontakt. “Mange – denna är stooooor”. Spöt gungar djupt och Tobbe stånkar och frustar, full av adrenalin. Han upprepar, som en gammal skiva med hack i “den är stor!”.

Och för er som växt upp med Spotify. Det fanns en tid när inte internet fanns. Då delade man musik på platta, runda föremål, sk skivor. Den senaste varianten hette CD och var digital och den innan var analog (dvs utan dator!!! hemska tanke) och gjordes av vinyl. Dessa tingestar kunde man få “hack” i och den fastnade på ett ställe och upprepade uppspelningen där gång på gång på gång på gång på gång. Ja ni fattar… Nu tillbaks till action

Va fasen Tjoba. Abborre, gädda. Det fiskar vi. Hur svårt ska det vara? Är det månne mössan som gör dig yr i huvudet? Öring?

Men vad är det? Det ser inte så stort ut. Stort huvud, liten kropp. Vad ÄR det där. Och konstig färg med… Det är en ÖRING! En fin öring. Som tagit på en Svartzonker Tail? Vi skopar upp firren och Tobbe har huxflux ny art och nytt PB på 3,6kg! Grattis Tjoba

I tufft väder med blåst, regn och sol om vartannat piggar en gädda alltid upp tillvaron

Superfredag

Vi gnuggar vidare och petar upp någon gädda och någon borre. Inget att skriva till historieböckerna om men mysigt och kul. Dags att plocka upp båten och åka hem till Tobbe och Stina för god mat och umgänge. Ni vet sånt där skönt, avslappnat umgänge, som när man är i fjällen och alla springer runt i underställ. Sånt avslappnat umgänge. Det blir burgare, bira och bastu – livets viktiga tre B.

På lördagen måste jag åka iväg och Tjoba passar på att byta impeller på min motor. Guld! Lördag kväll fortlöper i samma anda som fredagen, avslappnat umgänge, grill och lite god dryck.

Fiskedag 2 – söndag – dags för abborre

Söndagens planer har vi lämnat öppna hela tiden då det enligt väderoraklena ska hällregna. Det gör det när vi stiger upp också. Vi kollar prognosen och det ska lätta under dagen. Vi väljer att vänta en timme och sen åker vi och sjösätter. Denna gång på en ramp på norra sidan av sjön, nära utloppet. Planen är abborre då det både känns hetare, mer spännande och lättare när vi är tre ombord. Inte lika mycket grejor. Tobbes sambo Stina valde att hänga med. Superkul!

Intensivt tittkollande på lodet. Eller är det en repris av Så ska det låta?

Vi har fått tips om ett område som kan hålla fisk. Abborrarna vi sett på fredagen höll till på 7-10 m och den lokala experten Tobbe pratat med hade mycket riktigt också sagt “vid den här tiden på året brukar borrarna hänga på 8m”. Vi söker av botten. Lodet är magiskt. Vi ser hur tydligt som helst kablarna/rören som ligger nedtyngda på botten. Fiskarna står samlade nära dessa. Vi hittar struktur, ett träd/stolpe eller något som det bor borrar runt. Vi börjar fiska. PANG! Karatehugg på mitt dropshot. En fin borre kommer upp.

Fin och fin. Ja den är vacker. Men är den inte lite liten Mange? Och nu pratar vi om abborren

Så kul att använda nya tekniker och få leverans. Vi söker av området, vi hoppar runt. Jag provar olika tekniker och bestämmer mig för att köra på en Astrovibe – ett tungt vibrationsbete. Jag låter det sjunka till botten och jiggar hem det. Andra kastet sprattlar det i andra ändan. Så jäkla kul när man anpassar tekniken och får leverans!

Lunch och PB igen

Det börjar kurra i magen och vi lägger oss för att reda till lite mat. Tobbe tar fram gasolköket och börjar värma vatten. Jag kan inte låta bli att fiska. Vi har lagt oss i ett bakvatten vid en av sjöns fåtal grundplatåer. Det känns som jerkbait dags. Jag tar fram min trogna Lucky John Anira och börjar jerka. Kontakt, eller var det botten? Svårt att säga. Botten igen? Hmmm. Hugg – fisk. Sen börjar jag skopa upp fisk. Stina och Tobbe blir sugna på att kasta. De har jiggar på. Jag säger “strunta i att låta det sjunka, bara veva, de är på jakt”. 2 kast senare står Stinas spö i djup böj. En fin borde på 39 cm om 780g synar insidan på båten. Nytt PB för Stina. Grattis!!!

PB på Abborre
OK vi får träna lite på att hålla så att fisken syns men det som syns är fint .Och PB är PB. Grattis till super fin Abborre

Kastet efter drar jag en 38:a och sen är jakten över. Jag lyckas peta upp någon till men stimmet med bättre fisk har rört sig vidare.

Efter lunchen fortsätter vi våra sökningar och jobbar på samma sätt. Kolla struktur på sjökortet. Kolla av med lod om någon är hemma. Om inte, leta vidare. Om ja, fiska. Precis innan vi ska dra upp båten hittar vi äntligen det vi letat efter – en bättre boll betesfisk. Jag kör ut en av mina hemmagjutna “råttsvansar” på dropshot och det smäller på direkt. Sen igen och många gånger till. Dags att åka hem!

Lärdomar

Detta var en supertur. Sällskapet, umgänget och att få utforska en ny sjö på detta sätt och knäcka koden. Att fiska med elektronik. Fantastiskt roligt och stimulerande.

Jag har det senaste året jobbat ganska mycket med min elektronik. Inte för att jag behöver den i de vattnen jag vanligtvis fiskar. Där vet jag var naten och fisken står. Mer för att lära mig inställningar, hur jag ska tolka vad jag ser. Hur mycket filter ska jag ha. När ska jag använda 455 hz och när ska jag använda 800 hz? Allt detta gjorde mig väldigt väl förberedd för att åka ut och ta mig an en ny sjö.

Jag kör Lowrance men har inget premium-konto för social maps. Har man det så finner man inte bara sjökor/djup och struktur utan också bottenhårdhet och beväxning. Det är något jag start funderar på att köpa nu då jag lärt mig att det det inte bara går öring i sjön utan också ett stort bestånd kräftor. Kräftorna gillar hårdbotten och finns det kräftor är inte abborren långt bort…

Det regnar men vi är glada ändå… För vi bra kläder!!!

Sen är det med kläder. Det regnade rejält på oss. Jag hade packat med mig extra värmekläder jag inte trodde jag skulle behöva. Men när det regnar då blir det kallt på kläderna och står man ute en hel dag ja då blir det råkallt.

Slutligen – fisketekniker. Våga prova olika saker. Abborren kan triggas av olika saker olika tider på dagen och vid olika platser och faktiskt olika per individ. Jag fick denna helg fisk på klassiskt jiggfiske, bladebaits, jerkbait och dropshot med två olika beten. Alla funkade vid olika tider och plats. Anpassa teknikent till platsen. Jerkbait är fantastiskt när löjan/betesfisken är högt upp i vattnet men funkar inte så bra när abborren står på botten på 8m. Då kanske dropshot är bätre

Tack för en fantastisk tur! Nu har jag köpt årskort till sjön så det blir fler turer dit – utan tvekan!!!

Flytväst på!!!

//Mange

Här hittar du massor med tips om hur du fiskar Abborre på hösten, Team CWC´s Magnus Diesner har 8 Abborrar över 2 kg på sitt samvete: https://www.fiskefuralle.se/fiska-abborre-pa-hosten-hur-gor-magnus-diesner/

ps2: Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla“FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram Ds.2

Föregående artikelGrovstanäs Invitational 2019 – Fisketävling med mys
Nästa artikelSegt höstfiske efter gädda i Södermanland