Segt höstfiske efter gädda i Södermanland

Söndag 27 Oktober och det är dags för gäddfiske. Skall man fiska gädda skall man gå upp tidigt, helst okristligt tidigt, det är sen gammalt. Man vill utnyttja så mycket av dagen som man bara kan, så även denna söndag. Tack vare den extra timmen man fick i och med skiftet till vintertid så upplevdes det inte så jobbigt. Något som däremot kändes lite jobbigt var att det spöregnade och termometern visar +4 grader – inte helt optimalt varken för fisket eller för mitt välbehag på sjön. Som tur är behöver jag inte lida ensam, jag skall ju ut och fiska med Jakob.

Strax efter 8:00 så har jag kommit fram till Jakobs hemmavatten och vi hoppar i båten. Vi har förberett oss genom att ta med gäddprylar, men också ett extra set med abborrprylar, för säkerhetsskull. Vi anade redan på förhand att det kan bli riktigt segt med gäddfisket. Så vi lade upp en tydlig plan redan från start, se nedan.

 • Vår plan för dagen
 • Uppdrag: Fånga gädda
 • Metod: Vilken som helst (exkl. dynamit, ljuster och andra olagligheter)
 • Platser: Säkerställ att det är vatten där betet landar, så är det en bra plats.

I den delen av vattnet som vi lägger i båten är vattnet helt stilla, om man bortser från spöregnet som bryter ytan så fint. Vi startar med några kast på en grynna som ligger 40 meter ut. Det är en plats där vi vid tidigare tillfälle upplevt gäddbonanza, så lite taggad är man…..uppenbarligen helt utan anledning. För en dag som denna är det stendött på den platsen. Vi drar helt sonika vidare till nästa stopp. Dem här gången en riktigt bra vass mellan en vik och ut mot frivattnet. Även detta en plats som haft bra fångsthistorik i våra böcker. Nu börjar vi experimentera med betesval. Vi testar gummibeten, spinners, cranks, jerkbaits mfl. Vi går även genom färgpaletten som erbjuds dvs hela regnbågens färger i alla möjliga konstellationer. Men det är inte ett liv. Inga följare, ingenting.

Nåväl, skam den som ger sig, mot nya platser. Vi nöter av en vass till, denna gång vassnära i hopp om att det borde vara i alla fall en snipa som är redo att hugga på våra beten. Helt plötsligt händer det, Jakob får ett hugg. Lika snabbt som Jakob hinner säga “hugg” så har gäddan släppt betet och dragit sig tillbaka. I det här läget finns det bara två alternativ; antingen är Jakob en sengångare eller så är gäddorna sjukt kinkiga. I detta fall vill jag ge teori två fördel.

Inte helt lottlösa

Det lutade åt att det skulle bli en bomrunda. I detta läge vill man inte tappa hoppet helt, så vi gör som vilken desperat gäddfiskare som helst, vi byter plats igen. Denna gång blir det faktiskt utdelning och jakob kan stoltsera med dagens första fångst. Han har bytt utrustning och vi är just då vid en liten ö och där stod det en abborre och väntade. Ja, men var det inte gäddfiske vi skulle hålla på med? – Jo, det var ju det. Och vi använde, i detta fall, abborrprylarna för att komma ned ordentligt i betestorlekarna.

Ja där ser man. Jakob är lika förvånad som Abborren!

Nya platser ger utdelning

Efter den fångsten så kommer även hoppet tillbaka. Jakob tar oss till en strandlinje som har ett flad som sträcker sig 20 meter ut från strandlinjen för att sedan tvärt gå till djupt vatten. Här ligger vinden på ordentligt och ser riktigt hett ut. Det är 0,5m-1,5m djupt på fladen och fläckvis vegetation på botten. Jag har sedan en stund tagit fram abborrprylarna för att köra riktat gäddfiske med den utrustningen. Efter ca 15 kast smäller det på. Som alltid när man får gädda på abborrprylar så är det extra roligt. Alla fångster känns som bjässar. (Samt att man blir lite orolig om grejorna skall hålla) Den här fisken drar ordentligt och bjuder på en riktigt bra fight.

Jag ber Jakob preppa med håven för säkerhetsskull, vi får nämligen en känsla av att den är lite bättre än en regelrätt snipa. Jakob står och väntar med håven och ber mig dra in fisken. Problemet är bara att fisken inte vill komma mot båten, den drar iväg ytterligare. Med lite trixande och med tummen som bromskloss så får jag äntligen in fisken till båten och Jakob håvar som han aldrig gjort ngt annat.

Äntligen kom den upp. Efter många timmars kämpande hittade vi var fisken stod. En fin fisk på 105 cm som tog på en Cranky x-deep (5 cm, 8 gr) i färgen Natural Perch – Jag kallar den för Popcorn.

Det kan så klart vara en tillfällighet. Men att gå ned ordentligt i storlek på beten var uppenbarligen modellen för just denna fisk. En del i strategin var att ha med Abborrprylarna dels för att kunan fiska borre om det är så att gäddan absolut inte vill, den andra var att bifångsten vid just abborrfisket är just gädda.

Efter ha tappat en hel del abborrbeten till gäddor hade jag preppat med nygjord tafs i tunn, tunn 7-strand stålwire, lite kraftigare “fast attach” beteslås. På så sätt har jag lyckats få behålla mina beten och därmed även fått upp gäddorna. Jag har inte heller märkt att betets gång påverkats nämnvärt, så bara positiva erfarenheter med andra ord.

Nytt mod i båten

I och med den fisken steg modet och vi fick upp förhoppningarna på mer fisk. Nu visste vi var den ville stå och vilken typ av beten som gäller. Vi fiskar av platsen ytterligare utan resultat och beger oss vidare till nya platser med liknande förutsättningar. Nya kanter med flader och regelrätt flader ute i frivattnet. Vi dänger och drar, men utan resultat. Det är lika dött som tidigare på dagen. Vi beslutar för att fiska oss hem till rampen. På vägen dit gör vi ett par stopp till och då är det Jakobs tur att, efter sisådär 7 st missade hugg, att få fisk.

Jakob lyckas fånga ett otroligt fint exemplar av en klassisk stå-nära-vassen-gädda!
Detta bete var det bete som fick flest hugg under dagen. Även om gäddorna trilskades så var det en tydlig indikation med tanke på de beten vi testade under dagen. McCelly 17 cm

I och med Jakobs fångst rundande vi av dagen och drog oss tillbaka. Det vart trots allt en lyckad dag tillslut. Måste tillstå att säga att det är riktigt skönt med sätesvärmare i bilen efter en dags fiske i kallt höstväder.

Summeringen på dagens fiske: Håll fokus, hela tiden. Var flexibel i både teknik och betesval. Och framför allt, ha tålamod – plötsligt händer det.

Det var allt för denna gång. Minusgraderna är här, ut och fiska med dig!

// Danne, Mange och Peter

Mer inspiration till höstfiske efter gädda hittar du här: https://www.fiskefuralle.se/category/gaddfiske/hostfiske-gadda/

PS. Som vanligt – kom ihåg att följa oss på sociala medier så får du den fulla“FiskeFürAlle”-upplevelsen. Vi finns på FacebookYoutube & Instagram

Föregående artikelNytt vatten, nya tekniker och ny art – lärdomar från spricksjön
Nästa artikelDecembergädda på Rügen

2 KOMMENTARER

 1. Vi var också ute på en stor sjö i Södermanland i Söndags. Galet segt fiske, lyckades tillslut landa 3 små fiskar efter några missade. Fin fisk, bra fiskat!

  • Halloj! Ja det kan vara riktigt svårt så här års. Roligt att ni till slut lyckades peta upp några fiskar. Alltid skönt med lite sprattel i spöt när det är segt.
   Tack! Det var en riktigt fin fisk i bra kondition. KÄnns så klart lite extra bra när man får en sådan på kroken.
   Happy fishing!
   // Danne

Comments are closed.