Fiska abborre på hösten – Hur gör Magnus Diesner

I dag har vi den stora äran att träffa Magnus Diesner från Team CWC. Magnus har 107 st abborrar över 1600 gram samt 8 st över 2 kg i sitt trackrecord!! Magnus Diesner är med andra ord en “abborrjägare” av rang. Han har under åren fiskat 1000-tals timmar på fisket och delar här några av hans bästa tips för ett lyckat abborrfiske på hösten.

För dig som inte känner till Magnus sedan tidigare så är Mr Diesner tvåbarnsfar och håller för det mesta till i Nybro strax utanför Kalmar. Ja, han bor där helt enkelt. Magnus har fiskat sedan barnsben och lägger större delen av sin fritid på fiske. En man att ta rygg på när det gäller sportfiske generellt, men framför allt när det gäller den tålamodsprövande jakten på de randiga krigarna.

magnus-och-grabben
Magnus ute och fiskar med grabben. På bilden har grabben dragit PB på dryga 6 kilo. Nästa generation i familjen Diesner som får lära sig från barnsben.

Magnus är en grym abborrfiskare och har en gedigen meritlista. Han var tidigare med i Team SK Fiskpinnen som hade hade många topp-placeringar i tävlingssammanhang. Sedan 2014 är Magnus medlem i team CWC tillsammans med Albin Shargi, Trumman och gänget.

Viktig kuriosa: Magnus är också en hejjare på att fiska gädda och har ett personbästa på 16,7 kilo. Det var en gädda som gäckat honom i många år som slutligen fick syna insida på båten -Trägen vinner heter det ju. Ja, det är en drömfisk och en helt annan historia som vi kanske får möjligheten att återkomma till!

magnus-med-167-kilo-ga%cc%88dda
Säga vad man vill, men en stor fisk är det. Gädda á 16,7 kilo.

Vilket är ditt “hemma vatten” och vad kännetecknar ditt hemmavatten?

Mitt hemmavatten är Kalmarsund med omnejd. Variationen på vattnet är stor vilket är en utmaning då förutsättningarna är olika beroende på var du fiskar. Det finns både klart vatten och grumligt vatten, men merparten skulle jag säga är grumliga vatten. Fiskar även i närliggande åar i mina områden. Måste även säga att mina vatten håller mycket stor abborre, vilket så klart är extra kul.

fo%cc%88r-referens-denna-a%cc%88r-pa%cc%8a-1626-gr-magnus-och-borre
Abborren på bilden vägde härliga 1626 gr. Utöver den så har han ytterligare 106 st Abborrar på +1600 gr i sin fångstlista.
Hur startade ditt abborrfiske? (första gången och resan till idag)

Är född och uppväxt i Nybro och har varit intresserad av fiske sedan barnsben. Började som de flesta att fiska abborre vid en brygga. I mitt fall var det på Öland vid 7-8 års ålder och då med ett toppknutet långspö.

De senaste 15-20 åren har jag sedan utvecklat mitt fiske efter abborre, allt från att meta abborren till att spinnfiska eller jigga abborren.

magnus-ho%cc%88stborre

Vilket är det första stället du letar efter abborre på hösten? Och Varför?

På hösten letar jag oftast abborren på 2-4 meters djup. Framförallt på ställen där betesfisken samlas. Hittar du betesfisken så står också abborren där. 100% säkerhet.

Vilka andra platser letar du efter om förstahandsvalet inte fungerar?

Hittar jag inte abborren på de djupen kan jag också gå in i grunda vassvikar med ett djup på 0,5-1,5 meter. Ofta så hittar du nämligen betesfisken där och den står då oftast inne i vassarna. Är betesfisken där är abborren där.

stor-borre-igen-magnus
Redig Abborre som höll sig nära vassen.

Vilken taktik/teknik brukar du använda på hösten?(vad skiljer den sig från andra delar på året)

Flesta taktiker jigg, drop, Carolina-rigg och Texas-rigg. Jiggskalle är det första som kommer fram och Texasriggen kommer i andra hand och sedan dropshot.

På vilket sätt skiljer sig taktiken om man skall leta riktigt stor abborre kontra mängdfiske på abborre?

I mina trakter skiljer det sig inte alls, skulle jag säga. Det är samma typ av platser både för mängdfisket och för de riktigt stora individerna.

magnus-i-mo%cc%88sa-solbriller-och-h%c2%a8ller-stor-abbore

Vilka är dina favoritbeten för höstfiske efter abborre?

Senaste åren har det blivit mycket jigg-fiske för min del och en av mina favoriter är piglet i färgerna baby blue shad och fire perch på hösten.

piglet-baby-blue-shad
Baby Blue Shad
piglet-fire-perch
Fire Perch

 

Vad tycker du är de 3-5 viktigaste sakerna att tänka på när det kommer till utrustningen för abborrfiske?

Först och främst tycker jag man skall gå efter plånboken. Handla det man har råd med eller känner sig redo att lägga på utrustningen. Man behöver inte ha det dyraste i butiken för att fånga abborre.

Om man anser att man har råd med det lilla extra så tycker jag man skall investera i 2 st riktigt bra jiggspön. Helst två olika storlekar och typer baserat på vilket/ vilka vatten man normalt fiskar i.

magnus-borre-med-crank-bait-xdeep-crankbait

Vilken utrustning använder du själv idag?

När det kommer till spö så använder jag Albin Shargi’s serie – BFT Perception. Det ena är Power Jigg. Ett spö som är 7,3 fot lång och är klassat till 10-30 gr och Jigg & Dropshot 5-15 gr i samma serie.

Jag kör med både haspel (Shimano) och multirulle, så det är blandat. Hänger mer på hur man fiskar. På rullarna har jag Strikewire flätlina 0,10 och 0,12 samt kör med flourcarbontafs 60-70 cm i längd (0,25-0,30mm). Ett bra spö och en flätlina ger otroligt bra känsel och respons för abborrfisket.

perception

Magnus Diesner ger sina tips för ett lyckat fiske efter Abborre

  • Att hålla koll på vattentemperaturen. Bäst fiske brukar jag ha när vattnet sjunker från 12 grader ner till 8 grader. Abborren ställer sig då i tätare formationer.
  • Följa lufttryck och vindar. Stabilt och jämt lufttryck brukar alltid vara bäst.
  • Istället för att byta betestyp hela tiden fokusera på färgerna istället. Prova 4-5 olika färger. Detta då det som fungerade en dagen inte alltid fungerar nästa dag. Egentligen skulle jag säga att jiggen i sig inte har så stor betydelse utan att färgvalet är viktigare. I just detta hänseende är abborren mycket kinkigare än vad tex gäddan är.
  • Ett annat bra tips är att skriva ned temperatur, lufttryck och vind när fisket är riktigt bra. Sedan har du en bra “mall” att utgå från när du skall ut på kommande fisketurer.
  • Sist men inte minst: Det är viktigt att ha roligt när man fiskar. Åk inte ut för att du måste. Åk ut för att det är roligt. Ta gärna med en fiskekompis eller två och ha kul tillsammans. Se även till att ha rätt kläder så du inte behöver störas av de yttre elementen som kyla och vind.

Utöver det så är tid i vattnet som gäller. Det ligger ofta 100-tals timmar bakom ett riktigt lyckat abborrfiske. Genom att fråga och följa med andra och fiska så har du chans att få mycket information på kort tid, vilket så klart är bra. Men i slutänden så är det din tid i vattnet som kommer vara avgörande.

För egen del har jag lagt 1000-tals timmar på mitt fiske och samlat på mig mycket erfarenhet genom åren. Att får dela den med andra är bland det bästa som finns. Om mina erfarenheter kan hjälpa andra att lyckas med sitt fiske så har jag lyckats och blir glad.

När jag pratar med Magnus så frågar jag om några extra minnesvärda fisketurer, för sådana har vi allihop. Magnus hade några favoritminnen som innehåller ett fiske som de flesta drömmer om. Magnus berättar:

  • Under 2003 var jag ute och spinnfiskade efter abborre. Då händer det, jag lyckas få upp 3 st abborrar som vardera vägde exakt 1625 gr. Dessa tog på 3 kast i rad. De stod på samma ställe allihop och så småningom i säcken samtidigt, de var som stöpta i samma form.
  • Personbästa. Den fisken kom upp 2004 och vägde in på 2180 gr med en längd om 50 cm.
  • Under en höstrunda så lyckades jag dra upp en abborre på 1870 gr och en på 1920 gr direkt efter varann. Bete som gällde på den tiden vara Rapala Xrap och Zalt 10 cm.
  • Hösten 2014 hade jag en drömrunda på sjön och drog följande svit av abborrar: 1720gr, 1780gr, 1880gr, 2160gr och som lite extra mos på grädden drog 10-15 st med en vikt på 1000-1400 gr.
  • Vinsten av PikeWallis tävling som gick av stapeln 2014. Alltid lite extra skönt att få till det när det är tävling. Den fick jag slita för. Lade säkert strax över 100 timmar inför tävlingen.
magnus-och-megaabborre
Ja ,vad säger man? En abborre gigantus på bild igen. Tydligen den enda art som Magnus drar upp 🙂 Underbart!

Stort tack Magnus för din medverkan!! Vem vet vi kanske träffar Magnus snart igen. Vill du se mer bilder på Magnus och hans fiske, kika på hans bildflöde på https://www.instagram.com/magnus_cwc/

// Danne, Mange och Peter

 

Hoppas du inte missat våra andra intervjuer i serien - höstfiske efter abborre. 
Du hittar vår intervju med Tom Backlund här.
Du hittar vår intervju med Adam Orre här.

Får du grov fiskeabstinens under vintern så kommer snart 
Perch Pro börja sändas. Finalen av Perch Pro kommer sändas från fiskekryssningen. 

Vi kommer självklart vara där! 
Hoppas du också skaffar plåtar så vi och några hundra andra fiskenördar kan ses
och snacka och kanske sänka någon bägare tillsammans eller dansa. 
Är du nyfiken på kryssningen, kolla här

 

 

Föregående artikelPerch fishing in the fall – meet Magnus Diesner
Nästa artikelPysselFürAlle – ögongodis för dina beten…