Perch Pro teams 2017 (Svenska)- Vision/ Fly-Dressing

Denna gång pratar vi med Daniel och Steffan i Team Vison/ Fly Dressing. Du har mött dem tidigare i Perch Pro och vi har länk längst ner i inlägget till mer härlig läsning om Team Vision Flydressing.

Att få en stunds snack med Daniel och Steffan är ett rent nöje och är alltid lika kul och lärorikt. Det är två riktigt härliga killar som är oerhört generösa med sig själva och sina kunskaper och erfarenheter. Utöver det så har de en riktigt härlig humor – säger som allas våran citatmaskin Ernst K. – Jag bara älskart!!

Vi har bokat tid för att prata Perch Pro. Klockan slår 11:00 och jag ringer upp Daniel och inom loppet av en minut är Steffan intrasslad i vår lilla Menage a .. tre…trepartssamtal.

Daniel, Steffan – Dags för Perch Pro igen, hur känns det att vara tillbaka? 

Det är sjukt kul att vara tillbaka i år igen! Det är annorlunda mot förra året.

Skillnaden i år är att vi är bättre förberedda än förra året, har en mer seriös plan och koll på förutsättningarna. Bättre koll på vad och hur vi gör helt enkelt och denna gång är mer inställda på TÄVLING!

Förra året tog vi det lite mer på “volley”. Kombinera det med att vi var ute och fiskade på ett område som vi inte riktigt hade koll på. Det är ungefär som att åka ut på ett hav i ett annat land, där man i huvudtaget inte har koll på vad som är vad. Bara att folk sagt att det ska vara fisk där…Denna gång hade vi en plan!

Revanschsugna?

Inte för att vi var missnöjda med förra årets resultat, men det är klart vi vill vinna! Förra året var målet att få största fisken, minst 1kg’s fisk varje dag. Men denna gång är målet att vinna.

Red. anm. Daniel har lovat att raka av sig skägget om de vinner.
Så för säkerhetsskull kanske en rakapparat kommer med på finalen. Man vet ju aldrig.
daniel-borre
Så här ser det ut när en abborre får ståpäls.

Innan vi kommer in på tävlingen, Hur ser ni att abborrfisket har utvecklats under året? Har det utvecklats i huvudtaget?

För vår egen del så har det utvecklats enormt mycket. Vi har fiskat mycket mer i år jämfört med förra året. Med det kommer det en hel del lärdomar som vi har haft stor nytta av.

Hur mycket har ni tränat i år?

Egentligen var det bara en veckas fokuserad träning innan tävlingen samt några strödagar utöver det.

Under träningsveckan fiskade vi från morgon till kväll. Bara under den veckan utvecklades vår teknik enormt mycket. Framför allt lärde vi oss vad som gör skillnaden mellan att få fisk och inte få fisk.

Det är så små detaljer som avgör om det fungerar eller inte. Här pratar vi hastigheter, olika hemtagningar mm. Dessa lärdomar har även kommit till användning för vårt andra fiske som vi utövar.

När man fiskar så intensivt som vi gjorde under träningen blir man mer uppmärksam på vad man gör och hur man fiskar.

steffan-minnow-fly
Citat Ingmar Stenmark: “Jag vet ingenting om tur. Bara det att ju mer jag tränar desto mer tur får jag Steffan visar upp resultatet av ren skär tur 🙂

Är det någon skillnad när man fiskar som lag?

När man fiskar i lag har man möjligheten att stämma av med varandra, vad man gör och vad som fungerar och inte fungerar.  Ofta är det små skillnader, men ack så avgörande och då är det bra att vara två stycken som provar sig fram till det som fungerar. Går dubbelt så snabbt när man är två helt enkelt.

Vi har provat alla möjliga olika metoder, material och tekniker – för att se om vad som fungerar bäst för oss. Till exempel så kom vi fram till att en sjunk 3:a (lina) fungerande bäst för abborrfisket under tävlingen.

Under träningen har vi t.e.x till och med testat av med spinnspön och jigg för att se vad det är som fungerar. På så sätt får vi en referenspunkt på vad som fungerar och som vi sedan kan använda i vårt flugfiske. I och med att vi tävlar mot spinnfiskare som fiskar med bla jigg så är det bra att lära sig från deras fiskemetod. Det skapade även lite tävlingskänsla under träningen för oss.

texten-sa%cc%88ger-allt

Vad har varit viktigast att träna på? teknik eller platser?

Här säger vi både och!

Vi har haft bättre koll under året och hade mycket mer information om platser och förutsättningar inför tävlingen i år jämfört med förra året. Det underlättar mycket och innebär att man vet direkt vart man skall bege sig för att fånga abborren.

Vi har tränat många olika typer av platser. De platser som inte fungerade under träningen valdes sedan bort under tävlingen. Det innebar att vi hade mycket mer fokus på vissa platser under tävlingen. Vi hade helt enkelt en priolista med platser och bra information om omständigheterna på platserna. Det underlättade enormt när vi tävlade. Vi visste direkt vad vi skulle göra när vi puttade i båten i vattnet. En bra plan att luta sig på helt enkelt.

Mer som var annorlunda denna gång var att vi lade mycket tid på ett mycket stort område sen var det inte alla som fungerade under tävlingen. Så om ett ställe inte fungerade så var det bara att byta plats till en redan förutbestämd plats. Alla platser under tävlingen var redan testade. Omständigheterna ändras och med det platserna.

Dock är det ju så att om man inte har koll på den optimala taktiken och kan fiska sig fram till den, spelar det ingen roll hur mycket fisk det är i vattnet.

steffan-guld
Guldfisk kamoflerad till Abborre eller Abborre kamoflerad till guldfisk? Oavsett vad, det är en riktigt läcker fisk…are.

Taktikförändringar?

Flugor – Fiskimitationer visade sig vara överlägsna dessa dagar under de förutsättningar vi hade. Vi hade sjuka mängder löja stundom.

Vi provade en hel del under träningen för att komma fram till vad det var som fungerade bäst. Under tävlingen använde vi oss nästan uteslutande av två typer av mönster, båda fiskimitationer och det var så klart de som hade levererat bäst under träningen.

Utöver det så har vi provat en hel del under året för att laborera. Vi har provat flertalet olika linor och olika flugor både till storlek och mönster.

Träningen i sig är mycket mer intressant då det är då man laborerar. När det är tävlingsdags så är allt redan bestämt, vilket så klart underlättar och det blir inget krångel. Så vi såg till att det var krångel under träningarna istället 🙂

En annan del som har utvecklats eller varit en lärdom under året är att variera sig hela tiden. Variationen är otroligt viktig för att man skall lyckas.

daniel
OK, det är en riktigt fin abborre det där. Men för att reda ut saker och ting Daniel; Om man pussar grodor får man prinsar, pussar man abborre så får bara dålig smak på läpparna.

Vilken utrustning har ni använt?

Vision ABBO-kitet laddat med en sjunk 3 lina, som kom i fjol. Det är så jävla bra helt enkelt! Det är riktigt bra kit och det fungerar även bra till streamfiske. Det var dessa prylar vi körde på under tävlingen, nästan uteslutande.

abbo_product2016

Hur många spön vardera hade ni med er?

Vi har 3-4 spön vardera redo hela tiden. De ligger inte framme hela tiden utan stuvas undan i spöfacken för att göra plats i båten. 

När vi pratar om det så hade mycket bättre struktur i båten i år. Spöna färdigriggade med strumpor på så det inte blir ngt trassel.

I år hade vi en annan båt än förra året. Vi körde en 16,5 fots Alumacraft och det gjorde stor skillnad med det extra utrymmet vi hade.

Utrymmet behövs då man vill få med allt för alla förhållanden. Vi hade ca 15-20 låder med flugor + spöna, extra uppsättningar av peanger och all annan kringutrustning. – Dubbeltrippelt av alla utrutning skall finnas tillgängligt. Det skall vara lätt-tillgängligt så man spar tid och inte behöver springa runt på båten och leta prylar. Sedan skall det med en fotograf också som tar en massa plats, annars är det inget kul om ni inte kan se spektaklet.

När vi pratar prylar, hur viktigt är det med elmotor och annan elektronik?

När det kommer till teknikprylar så är det en oerhörd hjälp att ha elektronik för att hitta fisk och strukturer. Elmotor underlättar enormt mycket det med.

Elmotor: Hur viktigt är det egentligen?

Det är A-O för att för att fiska snabbt och effektivt. Ankare fungerar bra men ankarfunktionen på en elmotor gör att man är mer snabbare. Man har möjlighet att göra kortare förflyttningar utan att hålla på med “stormotorn” och man spar massor med tid som man istället kan lägga på fisket.

Vissa ställen hade det förmodligen varit bättre med ankare, men vi körde elmotorn då det spar den extra tiden. Man slipper hålla på med tampar mm när man skall dra upp ankare. – tid och åter tid.

steffans-guldborre

Nu när tiden när så viktig, hur gör man för att optimera sin tid utöver själva fisket? Ex. När äter man? 

– Steffan får man trycka i mat, annars äter han inte. Han är för fokuserad på fisket. Så det får helt enkelt bli mitt ansvar att agera mamma och se till att Steffan får i sig käk, han blir så jäkla grinig annars säger Daniel. Det är som i ett förhållande i båten, det den andra inte tänker på fixar den andra.

Det gäller att fylla på med energi/blodsocker för att orka hålla sig fokuserad under tävlingen. Det är alltid bra att ha några choklad cookies och nutella nära till hands, det ger snabb energi. Utöver det är det bra med nötter och några “Bauer-Power-mackor” (se recept nedan)

Man får även se till att man får i sig en stadig frukost på morgonen och sedan äta ordentligt på kvällen så står man sig bättre under dagen. Dricka mycket vatten och en och annan cola hjälper på traven.


Recept på en “Bauer-Power-Macka”
– Grovt bröd (En redig bit är bäst)
– Tapenad (Ta tills du skäms)
– Salami (Kan man aldrig ha för mycket av)
– Brieost (Samma som ovanstående)
Ät-instruktion: Skall helst ätas ståendes…. mellan huggen.


Hinner man med en kopp kaffe?

Det blir dessvärre inte så mycket kaffe under tävlingen. Daniel är mer beroende, men under tävlingen blir det ohälsosamt långt mellan kopparna…

Era bästa taktiktrim till våra läsare?

Rätt platser är väldigt viktigt. Försök hitta platser som ni vet eller misstänker håller fisk. Får ni inte upp dem direkt så stanna kvar på platsen och nöt.

Använd elektronik om ni har möjlighet. Ekolod kan vara till stor nytta för att hitta fisken och platser som bör hålla fisk.

Variation är allt om det inte nappar på en beprövad plats. Byt hemtagning, fluga, förtyngning, lina etc. etc. Kanske rent av testa med spinn. Nappar det då gör du något fel med flugan.

Sist men inte minst – kommer Vision Flydressing på kryssning?

Ja, självklart! Vi kommer vara överallt på båten och hittar men inte oss så står vi förmodligen och flugfiskar i fören. Finns inget bättre än att kasta fluga i rejäl motvind.

På söndagen kommer vi i något hörn och knyta lite flugor.

Kom och surra lite!  (flugbindarskämt)

//Danne, Mange och Peter

https://www.fiskefuralle.se/perch-pro-team-visionfly-dressing/

Om du gillade vad du läste här kan du följa oss på sociala medier så får du aviseringar när vi publicerar något nytt
På Facebook hittar du oss här
Youtube hittar du här
Insta: kolla efter fiskefuralle

 

 

 

 

Föregående artikelPerch Pro teams 2017 (English) – Vision/ Fly-Dressing
Nästa artikelPerch Pro teams 2017 (English) – CWC