Perch Pro Teams 2017 (Svenska) – Team CWC

Denna gång pratar vi med Albin Shargi från team CWC. Både Albin och jag har haft ett tight schema den senaste tiden och hitta luckor att snacka är inte helt enkelt ibland, men slutligen hittade vi en tid som passade oss båda. Albin satt i bilen på väg från Stockholm efter en hektisk dag på jobbet. För alla som har koll på trafiken i Stockholm vet att det tar en stund att tråckla sig ur staden tillsammans med några tusen andra bilar, så vi hade gott om tid denna gång 🙂

 

Dags för Perch Pro – hur känns det att vara tillbaka igen?

Superkul så klart!

Samtidigt så är det nervigt och det är så klart mycket prestige i detta. Men vi är extremt laddade och för att inte tala om revanschsugna. Det är dags att vinna nu! Allt känns riktigt bra och extra kul att jag har en ny partner i båten i år, Evert Oostdam.

Alltid kul att fiska med en ny person. Evert tar med sig sin erfarenhet och nya angreppsvinklar på fisket och det blir riktigt bra input när vi fiskar tillsammans. Vi hann dock endast träna fyra dagar tillsammans men det fungerade riktigt bra.

Evert har 24 års erfarenhet från det militära och är mycket strategisk och strukturerad. Vi hanterar kringutrustning på samma sätt och det är ordning och reda på grejorna. Vi visste inte så mycket om varann innan vi träffades men personkemin stämde och det bara fungerade. Redan efter första dagen så fattar man att det kommer fungera galant.

evert-visar-vart-ska%cc%8apet-skall-sta%cc%8a
Evert kan han! Ett praktexemplar som fångades under träningen inför Perch Pro

Vad är skillnad med i jämfört med förra året?

Dels är det så att motståndarna är mer skärpta i år då några redan är “inkörda”, utöver det så är det ett lag till som deltar vilket ger fem lag totalt, större motstånd/konkurrens helt enkelt.

Det gör det svårare och vi vet att de är andra är duktiga fiskare och minsta lilla sak kan blixtsnabbt ändra scenariot och scoreboarden.

För egen del är jag mer förberedd än någonsin. Allt från teknik, prylar och egen förberedelse. Men viktigt att ha med sig är att oavsett hur förberedd man är så är det förutsättningarna som styr. Är det svårt så är det svårt oavsett om det är tävling eller ej.

evert-och-albin-info%cc%88r-perch-pro
Evert gör entré i sporfiskesverige. Alla lagen på led, triggade till tusen för att komma igång.

Innan vi kommer in på Perch Pro hur ser du abborrfisket har utvecklats under året? Har det ens utvecklats?

Absolut, det har kommit långt sedan förra säsongen. Förutom en hel del fiske så har produktutvecklingen gått undan i år. Nya produkter som stöder fler typer av fiskemetoder och täcker fler möjliga fiskesituationer. Den utvecklingen har förenklat fisket en hel del.

Utöver det så har jag ändrat en del som rör fisketeknik. Jag fiskar mer med hardbaits än tidigare. Även jigg och dropshotfisket har utvecklats och jag tänker mer baserat på situationer. Tex. så har jag en metod för att täcka mycket vatten och en för att “pilla” upp fisken. Normalt går dessa begrepp under namnen Power Fishing och Finesse Fishing!

Men för att lyfta en sak specifikt: Hardbaits – is the shit.

 

rattlebait-is-the-shit
Da shiiiit! – ut och testa hårdbete

Hur mycket har ni tränat?

Har egentligen inte tränat så mycket. Kan inte träna så mycket man måste arbeta också. Så det har blivit modest på de fronten.

I och med att jag fiskar hela året så länge det är öppet vatten så har jag samlat erfarenhet under hela året som egentligen blir som en typ av träning. Det är inte samma fiske på sommaren som det är på tävlingen i september.

Därför har jag försökt hålla mig uppdaterad på platser och hur fisket är på olika platser. Lite reka och scouta helt enkelt så får man får tillfälle.

Men lite träning hann vi faktiskt med veckan innan tävlingen, detta i samband med att Evert kom till Sverige. Då blev det så klart lite mer intensivt.

Veckan före tävlingen så tränade vi i 4 dagar och körde långa pass och femte dagen fick bli en vilodag. Totalt vart det ca 36 timmars träningsfiske under dessa dagar. Det kan så klart bli avgörande inför tävlingen men man får även förlita sig på det man har testat under säsongen.

albin shargi

Albin ger kärlek till en fin fin borre

Hur har ni valt platser under träning och tävling?

Först och främst så har vi kollat på platser som vi tror på. Det är främst stora områden som har många olika förutsättningar att erbjuda tex marer, grunt, djuphålor, uddar mm – det skall finnas allt, det är viktigt.

I och med att det är sensommarfiske så är det viktigt att man är mobil och kan flytta sig mycket och snabbt.

Vi startade med att träna på platser som vi inte har koll på. Jag fick stå för alla platser i och med att det är mina ”hemmavatten”. Evert har så klart inte så mycket koll på svenska vatten, i alla fall inte då. Vi testade egentligen två områden för att utvärdera dessa. Detta för att kunna sprida testfisket och inte bränna så mycket på transporttid. Men mycket ”köra båt” blir det för att leta platser och reka.

Hur gör ni för att hitta ”modellen”/ vad som fungerar för dagen?

I och med att vi är två som fiskar så har vi möjlighet att fiska lite olika för att se vad det är som fungerar. Vi kör inledningsvis med olika beten tex en jiggfiskar på 2-2,5 meters djup och den andra fiskar hårdbeten på 1-1,5 meters djup. Vi provar även färger. Om en får så skiftar båda till denna uppsättning. Under träningsdagarna så har vi sett att det är en eller två färger som gäller.

Utrustningen

I denna upplaga av Perch Pro kör jag en Nitro Z6. En bra båt som man täcka stora områden med (snabb) och framför allt har riktigt bra med utrymme att fiska på. Utöver det så har den riktigt bra förvaring så man kan ha struktur på prylarna. Den har även en live well där man kan sumpa fisken. I och med det så spar man tid, sumpa fisken och fiska vidare så kan man väga och mäta vid senare tillfälle.

Vi får inte glömma elektronik. Elektronik är viktigt. Framför allt ha koll på tekniken och hur den fungerar. Då är det enklare att ”scanna” av stora ytor och platser. Det innebär att man inte måste stanna på alla platser för att få en uppfattning om det är ett bra ställe som håller fisk eller ej.

Hur är det med elmotor då, hur viktig är den?

I tävlingssammanhang som detta är det mycket viktigt för att det skall fungera som bäst. Man kan göra smidiga förflyttningar på ett enkelt sätt och man kan fokusera på att ha betet i vattnet i största möjliga utsträckning.

För egen del kör jag en vajerstyrd elmotor, den är lite snabbare i styrningen och möjligheten att finkalibrera riktning i t.ex. drift går fortare när man skall göra förflyttningar.

 

spo%cc%88n

Vilken fiskeutrustning har ni använt?

Vi använde uteslutande spön från BFT. Jag fiskar enbart med spön ur Perceptionserien. Evert fiskar både Perceptionspön och BFT Microwavespön. Vi har lite olika uppsättning när det kommer till rullarna. Evert använder 90% haspelrulle och 10% mulitrulle. För egen del så använder jag mulitrullar till 80% och haspelrulle ca 20%. Jag kör bland annat en ny multirulle med riktigt grund spole från BFT, perfekt för abborrfisket. Den kommer lanseras i år.

Vi har ca 4 spön riggade och klara att använda vid varje givet ögonblick. Allt för att det skall gå snabbt och så att man har en uppsättning/combo redo för varje situation.

7’6” 5-20g Jig & Baitcast: Mitt primära spö och det jag kör med multirulle till hardbaits! Lite djupare aktion vilket gör att man enkelt laddar klingan vid kast även med lätta beten. En förlåtande aktion hjälper också till vid drillning, du tappar inte lika mycket fisk på kort lina. Detta spö använder jag till 80% i Perch Pro 2017 och kastar en Cranky X Deep eller en Flap Jack för att täcka mycket vatten och lokalisera fisk! POWER FISHING!

7’3’’ 10-30g Power Jig & Twitch: Haspelspö med X-fast action = toppig aktion och bra ryggrad att kroka fisk med offsetkrok och kraftigare enkelkrok. Ett riktigt jiggspö i min mening. Fiskar ofta Piglet Shad med antingen vanlig rund jiggskalle eller med nya BFT Triple S-skallen på detta spö. Går att power-fiska med men eftersom jiggfiske kräver mer rörelse i spöt och mer fokus på linan så använde vi detta mer när vi hittat fisken och vill fiska av platsen mer grundligt och lite långsammare (inte sakta som dropshot, inte lika snabbt som med cranks/rattlebaits). En form av Finesse-fiske för denna årstid och denna situation!

7’3’’ 10-30g Power Jig & Baitcast: Ytterligare ett spö för multirulle som är lika snabbt och styvt som haspelspöt ovan. Detta spö använder jag till Bladebaits och större gummibeten som tex. Tumbler Shad 13cm. Vid fiske med större beten eller beten som kräver hårda knyckar är detta spö perfekt!

7’3’’ 5-15g Light Jig & Dropshot: Dropshotspöt som jag oftast använder mer under sen höst, vinter och vår. Men mycket bra att ha ett dropshotspö redo i alla vatten och säsonger! Om fisken trycker på små punkter och är svårflörtad så är dropshot guld värt att testa!

Varje uppsättning har sin alldeles egna funktion och tillfälle!

 

Beten

Vad gäller färger så har vi under träningsdagarna sett att det är en eller ett par färger som gäller. På Piglet Shad så var det tveklöst Baby Blue Shad och Motoroil!

piglet-motoroilpiglet-babyblue

På våra hårda beten var det främst Natural Perch som ni redan sett mkt av i avsnitten och Rainbow, en glittrig blå och rosa historia som gick riktigt bra.

De modeller av hårdplastbeten vi använde främst var den nya Strike Pro Cranky X Deep Och Flap Jack. Cranky X Deep, som går ner max 2m på ett normallångt kast (med flätlina), är 50mm lång i kroppen och väger 8,4g. Det är ett crankbait som kastar riktigt bra tack vare ett integrerat vikt-balans-system. Flap jack är ett rattlebait eller lipless crank som väger 14g, kastar till månen, och går att fiska alltifrån 1m till 4m beroende på hur länge man låter den sjunka. Ett mycket mångsidigt bete!

cranky-x-deep
Cranky X Deep i egen hög person

När det kommer till crankbaits så kör jag en 0,10 flätlina. Det gör att man känner ALLT som händer! På flätlinan skarvar jag en 2 meter lång Flourocarbontafs i dimension 0,28mm. Denna lina och tafs i kombination med ett spö med lite mer förlåtande aktion, i detta fall Perception Jig & Baitcast, är en riktigt bra kombo för både Cranky X Deep och Flap Jack.

flap-jack
Flap Jack – här i färgen EKG

Kom ihåg! Nyckeln till ett bra abborrfiske är variation och med den uppsättningen vi hade med oss så var vi väl förberedda.

Vi hade så klart med oss en uppsjö beten. En låda med hårda beten, en låda jiggar, en låda med dropshot och en stor låda med tillbehören som riggar, jiggskallar (en terminal tackle-låda). Utöver det en s.k. Gamebox!

 

 

GAMEBOX? – Nu blir vi nyfikna, vad är en GAMEBOX?

När det är tävlingsdags så använder vi en gamebox. I gameboxen plockar man ihop de beten som har fungerat bäst under träningsfisket och sedan är det detta man fiskar med under tävlingen. En gamebox är oftast en mindre låda som inte sväljer så mycket prylar samt är smidigt att ha framme i båten.

Man gör det enklare för sig själv helt enkelt. Man vet att man har beten som fungerar!

Om man kikade i min gamebox under inspelningsdagarna så hade jag 3-4st hårda beten och två färger Piglet Shad samt några olika typer av jiggskallar (5, 8 och 10g rundskalle samt 5 och 10g BFT Triple S-jiggskalle). Enda i tillbehörs-väg att återfinna i denna låda var en påse med små Fastache-beteslås.

Förra säsongen hade jag massor med prylar med mig överallt! I år är det mycket färre prylar men det är rätt prylar och framför allt rätt organiserat!

Sist men inte minst – kommer ni på kryssning?

Absolut! Vi är på plats så tveka inte att komma förbi och snacka lite. Skall blir riktigt roligt.

//Danne, Mange och Peter

Här hittar du våra senast publicerade artiklar

https://www.fiskefuralle.se/alla-inlagg-kronologiskt/

Om du gillade vad du läste här kan du följa oss på sociala medier så får du aviseringar när vi publicerar något nytt På Facebook hittar du oss här Youtube hittar du här Insta: kolla efter fiskefuralle

 

 

Föregående artikelPerch Pro teams 2017 (English) – CWC
Nästa artikelPerch Pro Teams 2017 (English) – Stockholms Fiske & Fritid