Premiärtur, följare och så mycket karma – Peter & Magnus nöter lekvikar

Det rör på sig överallt nu, äntligen är säsongen igång för oss i FiskeFürAlle. Även om vi bloggar året runt så får vi nu äntligen själva fiska och praktisera alla tips vi samlat på oss under hösten, vintern & våren. Inlägg om hur alla kända sportfiskeprofiler gör som har gett mig oerhört mycket mer självförtroende och framförallt kunskap.

 

Jag och Magnus hade tagit ledigt från kontoret för att passa på ett första pass med vårfiske i de norra delarna av Stockholm. Dags att praktisera vår samlade kunskap och framför allt all ny utrustningm, beten och annat jox. Som alltid så tror man ju att man har allt redan, men det är klart att det alltid går att motivera sig till att man behöver lite nytt iför en ny säsong.

När lönen bränner i fickan så hjälper Supertrevlige David på Söders Sportfiske mer än gärna till att packa påsen
När lönen bränner i fickan så hjälper Supertrevlige David på Söders Sportfiske mer än gärna till att packa påsen

Ända sedan vi träffade Jacob Magnusson på Sportfiskebodens mässa inför värtancup 2015, och vi fick känna på Eastfields kommande spöserie så har just Slingshoten stått högst upp på önskelistan. Så när lönen kom 25 mars så bar det iväg på lunchen att äntligen införskaffa ett eget och till det blev det efter lite olika val Söders egna Daiwa Lexa Black Edition PWRL 5,1:1 lågutväxlad multirulle med Daiwa J-Braid X8 flätlina i 0.35 chartreuse. Jag älskar ju mitt SZ 7ft med Revo Toro men detta är så fantastiskt med den låga utväxlingen, lättheten och känsligheten i spöt – det är perfekt för långsamt vår- & höstfiske med gummi. Det är som att skära i smör med varm kniv!!! Så oerhört mjuk invevning, bra vridmoment och passar spöt perfekt med sin rappa respons i klingan. sjukt nöjd och tack David för bra resonemang om vilken rulle. Sen att det är så oerhört vackert par tillsammans med den gröna linan är ju faktiskt ren utrustningspornografi.

Dessutom så blev det en båt också……min första styrpulpetare blev ett impulsköp till kompispris. Så nu är min andra båt till salu med hyffsat ny 20hk – återkommer när den är klar att lägga ut till försäljning. Men det känns helt otroligt kul att äntligen kommit över en lagom stor jätteful televerksorange Meri Särki från 1975 med en 40hk Yamaha – numera kallad Fulan för att travestera Manges Gulan & Tobbes Gulan II & Jakobs Gula Vator – Fulan blir helt perfekt.

Meri Särki 470 med en 40 hk Yamaha från -87 - ni därute vet alla lyckan nr man köper ny båt, eller nåja ny för mig. Sparade 120.000:- på att inte kpa en HR 460 fishing eller?
Meri Särki 470 med en 40 hk Yamaha från -87 – ni därute vet alla lyckan man känner när man köper ny båt, eller nåja ny för mig. Sparade 120.000:- på att inte köpa en HR 460 fishing. Säljaren lovade att båten flyter och jag fick bilden med som bevis för detta – alltid skönt med runthörnet garanti dessutom – både hängslen och livrem.

Men åter till min och Manges första tur tillsammans för året. Vi var laddade men tog det lungt ner till rampen, stress har vi båda så det räcker på jobbet. Vi hade koll på vädret som såg bra ut på rapporterna men verkligheten var någon helt annan. det växlade ungefär som aprilväder brukar göra från sol och 15 grader varmt och vindstilla till kraftigt regn, gråa skyar och blåst till att bryta av med ett rejält aprilhagel som smattrade rejält – suck.

Kaptenen med ny fin plotter, ny motor, styrknopp (gubbvarning) laddad termos och strålande trevligt sällskap
Kaptenen med ny fin plotter, ny motor, rattknopp (gubbvarning) laddad termos och strålande trevligt sällskap. Vå nya mössa värmer fint i vårrusket. Ja var är vi – skickliga om ni listar ut det på ekolodsbilden:)
Första stoppet och det blev till att nöta och diskutera hur vi skulle ta oss an uppgiften med bårfiske
Första stoppet och det blev till att nöta och diskutera hur vi skulle ta oss an uppgiften med vårfiske. Lekvikar såklart och flader det har vi läst oss till i våra egna inlägg – nu gäller det att leda det i bevis också.

Vi la väl ungefär 2 timmar på första stoppet. En stor flad som värmts upp av förmiddagens sol. Det var ungefär 6-6,5 grader jämfört med 3,5-4 ute på det öppnat vattnet i skärgården. Lagom grumligt och både små flikar med ungt vatten och några med lite krusningar på ytan. Motorguiden jobbar lungt och fint i det tysta och mitt nya spö är så sagolikt roligt att jobba med. Jag kör såklart Wingman Outback som gett bra resultat på förra vårens fiske, växlat med motoroil & hottail.

Det är pannben som krävs men känslan var helt rätt och det var bara att nöta på för oss, för möjligheten till något större finns ju verkligen när man vet att man i alla fall teoretiskt är på rätt ställe. Vi började med små grunda solutsatta vikar och längs med stubbvassen på 1-2 m djup, runt undervattensstenar, i naten etc – varierat tills vi kunde hitta någon kod.

Vi står också och kastar åt vardera håll – en mot djupbranten och en mot vassen för att täcka så mycket olika topografi som möjligt på samma “spot”. Svårt att veta om killarna står i vassen och damerna utanför och väntar. Tanken var nog att om vi hittade killarna inne på grunt så skulle vi bomba branten utanför “om” damerna stod där. Det var lärotid för oss

helt enkelt.

Pang – mitt första hugg på nya spöt, och det var lite tyngre än en slips, inte någon rusning, men ändå det dära när linan går lite i sidled, så det var för Mange att packa upp håven å så ett stadigt och bestämt invevande tills vi fick en skymt av hugget. Det är en bättre fena som vänder och dyker neråt, jag försöker vara varsam och nte trötta ut i onödan med drillning men ändå bestämd att få upp firren mot håven så fort som möjligt.

Lite bättre fisk och skönt att ha den i säkert förvar för avkrokning och att firren får återhämta sig lite
Lite bättre fisk och skönt att ha den i säkert förvar för avkrokning och att firren får återhämta sig lite

Lugn som en filbunke när vi krorkar av och det är en tjockis på 4,5 kg – hoppade över att mäta utan snabbt upp med håven och så ett gälgrepp med stöd under buken för instagram & bloggfoton – Catch Photo & release.

Proppmätt och romstinn
Proppmätt och romstinn
Flad, stubbvass, Gummi, ny skön Mössa och ett belåtet minspel så var det dags för första fikat
Flad, stubbvass, Gummi, ny skön Mössa och ett belåtet minspel så var det dags för första fikat – sen fortsatt nötande.

Vi driftar av nån timme till innan vi byter ställe och kör samma taktik. Det dröjer nog till runt 14 innan vi får nästa kontakt, men innan dess så är det lunch. 3 årstider på vädret, byta beten och bara tycla livet är skönt. Mange däremot har ju inte fått hugg än och det vill man ju som fiskekamrat då delad glädje alltid är roligare, är man tre så kan man nabbas lite om nån går tom så länge båten får fisk, det tycker i alla fall jag.

Förra året var det snöfall på första turen, nu hagel
Förra året var det snöfall på första turen, nu hagel

Vi fortsätter in på grunt vatten och är lite fundersamma, driftar förbi en bergskant som ligger i norr med stubbvass utanför och Mange krokar sin första lilla krabat. Han har en favvorit tail som levererat tidigare som visar sig vara bra även idag, Mange downsizar lite och det ger resultat.

En Ro-No-tail med glitter är melodin. Jag provar med Piggkings Hogboss i motoroil variant över en flad och får ett hugg som missar krokarna precis:(
En Ro-No-tail med glitter är melodin. Jag provar med Piggkings Hogboss i motoroil variant över en flad och får ett hugg som missar krokarna precis:(

Vädret växlar från Hagel till finfint vårväder – då blir man ju lite gladare.

Det rä aldrig perfekt, antingen för mycket sol, eller ingen sol och gråa moln, men ibland är det inte så dumt att kunna känna värmen efter en lång mörk vinter utan fiske
Det rä aldrig perfekt, antingen för mycket sol, eller ingen sol och gråa moln, men ibland är det inte så dumt att kunna känna värmen efter en lång mörk vinter utan fiske

Vi är rätt nöjda, klockan börjar rinna iväg, det är fredag, hämta ungar på dagis, helghandla och allt det där som tillhör det vanliga livet. Men vi har en skön flad som vi förstått att det nog står och väntar en hel del gädda på. Så med min låga utväxling är det långa kast med långsam invevning som gäller. Mange fortsätter med sin tail och fåt såklart ett hugg, fan 2-1 tillMangemannen.

Långa armar = stor fisk
Långa armar = stor fisk

 

Mange blir som gladast när han får liten fisk - alltid bra att veta, man lär sig nytt varje gång
Mange blir som gladast när han får liten fisk – alltid bra att veta, man lär sig nytt varje gång – det ser nästan ut som om Mange har en historia att berätta om hur det var förra gången just den här gäddan och Mange träffades – ett kärt återseende alltså
Nöjda och bara njuta av turen hemåt genom skärgården - äntligen är premiären avklarad och det blev ingen bomtur, utan suget är ännu större nu.
Nöjda och bara njuta av turen hemåt genom skärgården – äntligen är premiären avklarad och det blev ingen bomtur, utan suget är ännu större nu.
Full sprutt och Manges uppsättning, en Calcutta en Stella och en Daiwa? Han har bra smak och är något ambivalent kanske? eller en mångkampare inom utrustning
Full sprutt och Manges uppsättning, en Calcutta en Stella och en Daiwa? Han har bra smak och är något ambivalent kanske? eller en mångkampare inom utrustning

Så nog känner jag att vi lärt oss en hel del av vårfiskeinläggen, och vårt bloggande. Vi åker ut med ett helt annat självförtroende. Vi har en tydligare plan. Vi kan våra vatten bättre nu efter 6-7 års nötande. Vi anpassar oss efter förutsättningarna men har en lång bit kvar innan vi är stensäkra på vårfisket.

Det finns lite annat att nämna också, vi är jätteglada över den uppmärksamhet vi får av andra i vår fina gäddfamilj. Bl a att Pikewallis lyfte upp vår serie inom vårfisket.

Det var ett fint omdöme vi fick från vårt grannland
Det var ett fint omdöme vi fick från vårt grannland

Sen har vi firat över 300 inlägg, det är mäktigt att vår kompisblogg nu nått över 300 inlägg. Vi har dessutom precis klivit över 1100 följare på Instagram och vi får kul kommentarer i sociala medier, tack alla läsare för dem. Så vi hoppas att vi fortsätter inspirera till att fler åker ut och fiskar oftare, och samtidigt delar med oss av våra lärdomar och insikter.

Ett tips som vi blev varse om: glöm inte bottenpluggen – grannbåten sjönk samma dag som sjösättning, en dyr historia.

Saknad bottenplugg = massa tråkigheter
Saknad bottenplugg = massa tråkigheter

Skitfiske och tajt lajns

/Peter

 

Ps. Vi finns såklart på Facebook, Instagram och Youtube.
Följ oss där för den senaste informationen om vad vi gör och våra kommande inlägg
Direktlänk Facebook hittar du här
Direktlänk Youtube hittar du här
På Instagram hittar du oss under fiskefuralle   Ds.

 

Föregående artikelVårfiske efter gädda – Hur gör Evelina Henriksen
Nästa artikelVårfiske efter gädda – Hur gör Jessica Dolk?

1 KOMMENTAR