Vårfiske efter gädda – Hur gör Jessica Dolk?

Då är det dags igen, vi fortsätter med vår serie med det stekheta vårfisket efter gädda. Vi rör oss sakta genom landet och får chansen att få värdefulla tips från några av Sveriges duktiga gäddfiskare. Nu är det dags fr Jessica Dolk

Vi har tidigare fått tips och kunskap om vårfisket efter gädda av:

Vi började på västkusten hos den fenomenala gäddfiskaren Tero Paakki. Efter det gav vi oss ner till Skåne/Blekinge och den fantastiska Jimmy Lindahl. Sedan fortsatte vi oss norrut till Småland/Östergötland och Tomasz “Polski” Andersson. Vi begav oss vidare och fick tips av Evelina Henriksen.

I dag är det dags att träffa Jessica Dolk. Jessica var även med i vår serie om höstfiske efter gädda, nu är det dags att höra oss för om vårfisket efter stora gäddor.
Jessica Dolk med flugspö på ryggen
Här har vi henne, Jessica Dolk i egen hög person. Som seden sig bör, med ett par schyssta solglajjor.

 Vem är Jessica Dolk? 

Jessica Dolk bor i Hudiksvall är 29 år ung. För att få dagarna att gå, drivor hon sitt eget företag som fiskeguide. Jessica skriver även reportage åt tidningen Jakt & Jägare. Utöver detta så tar hon inom kort sin kandidatexamen i biologi. Ja, här är det fullt pådrag hela tiden.

Ballonger fix
Nu kanske du undrar varför det är ballonger med i detta inlägg? Jo, lite extra kuriosa är att Jessica är livrädd för ballonger. Hur det kommer sig vet vi inte, men vi anar att det var tufft på barnkalasen en gång i tiden.

Vad kännetecknar dina hemmavatten?

Näringsrika sjöar.

Ja, det var ett kort svar. Här vill vi passa på att fylla på med information. 
Näringsrika sjöar utmärks ofta av riklig växtlighet som 
är en effekt av vattnets höga halter av näringsämnen. 
Ofta upplevs dessa sjöar som grumliga med kort siktdjup. 
Inte helt ovanligt att vi hittar dessa sjöar omgivna lövskog eller åkrar.

Var söker du fisken på våren?

Jag brukar börja att fiska där vinden legat på några dagar, annars prövar jag den sida av sjön solen ligger på mestadels av dagen. Är sjön grund söker jag först av där det finns mest vegetation för att sedan pröva lite djupare. På våren börjar jag alltid att fiska i djupbranterna i anslutning till lekvikar för att sedan fiska mig inåt.

Vad är en bra ståndplats för vårgädda?

Oftast hittar man dem på riktigt grunt vatten, under metern.

Hur vet man vad som är en lekvik om jag är ny på ett fiskevatten?

Oj, hur förklarar jag detta. Gäddan tycker om att reproducera sig där det är relativt lugnt. Inne i vikar bland vass och vegetation som utgör en barriär mot vågor och där vattentemperaturen blir lite högre. Är du ute i rätt tid så hörs oftast gäddorna då de leker. Hugger de inte kan det hända att de är för upptagna med att ja, just leka, så pröva en bit längre ut i viken.

jessica står upp
Stark rygg är att rekommendera när man skall lyfta gäddor med bred rygg. Och denna gädda har riktigt bred rygg.

Vilka förutsättningar tycker du är bra vid vårfisket? Hur stor roll spelar temperaturskillnaderna under vårfisket i dina hemmavatten?

Soliga lugna dagar tycker jag brukar fungera allra bäst. I mina vatten gäller det att nöta. Jag kan få fiska flertalet bompass tills det plötsligt en dag bara stämmer. Då kan fisket vara hur bra som helst och oftast händer det vid väderomslag då lufttemperaturen ökar.

Vad är det för grundtaktiker du använder dig av? (Betestyper, olika sorters hemtagning mm)

På våren fiskar jag gärna med fluga då den kan fiskas väldigt sakta men ändå se aptitlig ut för en gädda. Små korta hemtag och långa stopp brukar vara melodin, gärna varierat.

Skulle detta mot förmodan inte fungera brukar jag lägga ut ett kast och köra ”idioten” där jag så fort som möjligt drar in flugan halvvägs för att sedan göra ett låååångt vevstopp. Finns det en gädda där kan den oftast inte låta hålla sig. Ungefär detsamma med jerk och jigg.

jessica flugspö på ryggen

 

Om vårfisket går trögt och du är ganska ny som gäddfiskare, hur skall jag tänka inför rundorna, vilka olika taktiker tycker du jag skall varva med?

Variera fisket. Pröva fiska inne i lekviken, i anslutning till viken och även ute på djupet. Variera djup och hastighet. Vårfisket kan vara psykiskt ansträngande då det kan vara supertrögt, men ge inte upp. Det är bara att ha betena i vattnet och nöta på, det handlar mycket om tajmingen också.

När jag började fiska gädda så lyssnade jag på alla andra och det enda som gällde var dåligt väder och färgglada beten. Jag slet och fiskade så jättelänge tills jag insåg att det inte fungerade. Åkte ut en solig dag istället prövade att ändra taktiken till mer diskreta färger och hade ett kanonfiske.

Allt står inte skrivit i sten och varje vatten bjuder på olika förutsättningar så det gäller att knäcka koden för vad som fungerar bäst i just dina vatten. Varierar man sina metoder hittar man tillslut något som fungerar.

Jessica svartvit
Starka färger eller ej, men en bild i svartvitt är aldrig dumt. En till stor rackare som är uppe och kollar på omgivningarna ovan vattenytan.

Är det någon idé att fiska när leken är igång?

Absolut, alla gäddor leker inte vid exakt samma tidpunkt.

Nöta på samma ställe eller hit & run om det inte ger snabb utdelning?

Jag är i regel emot att nöta på samma ställe, jag blir rastlös och fiskar hellre av fler ställen. Dock tycker jag att det är lite annorlunda på våren. Vet du att du fiskar på ett bra ställe, t ex inne i en lekvik så nöt ”lagomt”. Lägg lite tid där men ger det inget efter ett tag så byt taktik.

Bästa betet på våren om du bara får välja ett?

Fluga! Kör på en skitful egenbunden variant som jag bundit upp i olika färger men som fungerar klockrent. Relativt liten fluga.

Vårfiske är ju den period på året när de stora damerna är inne på grunt vatten och ”lättast” att komma i kontakt med. Men de är ju såklart känsliga innan och efter lek. Är det något speciellt att tänka på avseende fångstplats, åter-utsättning, hantering i båten eller drillning?

Jessica famnen
Storfiskbonanza! Ytterligare en riktigt stor baddare som fastnat på kroken.

Jag tycker att oavsett årstid och tidpunkt så är det snabb och skonsam hantering som gäller. Avkrokningsmatta i båten, vågsäck vid vägning och så lite tid ovan vatten som möjligt.

Jessica Dolk, vad tycker du skiljer vårfisket mot sommar eller höstfisket?

För det första så är abstinensen så hög och det är en fröjd att bara få i båten och njuta av längre dagar. Fiskemässigt så är det lite lättare att veta vart man skall leta efter de i modellen större, de är mer förutsägbara på våren. Vad man får ha i åtanke är att det fortfarande är kallt i vattnet och fisken är inte lika snabb och explosiv som på sommaren.

Stort tack Jessica för att du tog dig tid, många goda råd och jag tror du sätter fingret på hur det verkligen är med gäddfisket med följande rader:

“Allt står inte skrivit i sten och varje vatten bjuder på olika förutsättningar så det gäller att knäcka koden för vad som fungerar bäst i just dina vatten. Varierar man sina metoder hittar man tillslut något som fungerar”

 

För det är precis så som vi själva upplever att hemligheten bakom ett lyckat fiske är, och förmodligen det som också är tjusningen?

Det finns inga enkla manualer eller “gör alltid så här”-knep utan man måste anpassa sig efter de lokala förutsättningarna och alla de parametrar som påverkar just den specifika fisketuren. Och bästa tispet är väl att faktiskt ge sig ut och ha grejjerna i vattnet – det kan vi väl alla vara överens om är en huvudregel även om det finns så mycket annat som är lika givande i vår hobby

Skitfiske

Mange, Peter och Danne

Vill du läsa de tidigare inläggen från duktiga fiskeprofiler som delar med sig av sina bästa tips om vårfiske efter gädda så hittar du dem nedan
Vi har redan hunnit ta en prata med en betydande del av den svenska gäddeliten:
Tero Paakki, Jimmy Lindahl, Clas “Svartzonker” ClaessonTomasz “Polski” Andersson, Evelina Henriksen, Niklaus Bauer Jessica Dolk och William Eksell

Direktlänk Facebook hittar du här Direktlänk Youtube hittar du här På Instagram hittar du oss under fiskefuralle.

Föregående artikelPremiärtur, följare och så mycket karma – Peter & Magnus nöter lekvikar
Nästa artikelVårfisket premiären – 14 gäddor med toppfisk på 7 kg.

4 KOMMENTARER

  1. […] Vi började på västkusten hos den fenomenala gäddfiskaren Tero Paakki. Den intervjun hittar du här. Efter det gav vi oss ner till Skåne/Blekinge och den fantastiska Jimmy Lindahl. Den intervju hittar du här. Sedan fortsatte vi oss norrut till Småland/Östergötland och Tomasz “Polski” Andersson som du hittar här. Vi begav oss vidare och fick tips av Evelina Henriksen, hennes tips om vårfisket hittar du här. Hudiksvalls geografi svarade Jessica Dolk´s för, hennes tips hittar du här […]

Comments are closed.