Vårfiske efter gädda – Hur gör Evelina Henriksen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi på FiskeFürAlle kör, som ni förhoppningsvis märkt, en serie om vårfiske efter gädda, där vi intervjuar några av de absolut bästa gäddfiskarna detta land har att erbjuda. Nu är det dags för en av de vassaste, Evelina Henriksen Fly vs Jerkvinnaren 2015.

Det är riktigt roligt och vi är väldigt ödmjuka över att kunskapen om gäddfisket som dessa profiler samlat ihop efter många år av träget fiskande, och som mer än gärna delas till oss andra i fiskegemenskapen.

Det är riktigt bra tips och vi har försökt ta oss och er genom en vårfiskeresa i Sverige – för vi vet att förutsättningarna är olika i olika delar av landet, vi är nu en bit på väg och har kommit till det 4:e inspirerande inlägget.

Vi började på västkusten hos den fenomenala gäddfiskaren Tero “Terror” (vi har döpt honom till det nu :-)) Paakki. Efter det gav vi oss ner till Skåne/Blekinge och den fantastiska Jimmy Lindahl. Sedan fortsatte vi oss norrut till Småland/Östergötland och Tomasz “Polski” Andersson.

Vem är Evelina Henriksen och vilka vårfisketips funkar bäst – häng med!

Nu är det dags att lyssna till 2015 års Fly vs Jerk vinnare – Evenlina Henriksen. Bördig från Gävle och det är tydligt att man inte alltid behöver vara den som lagt hela sin barndom på mete, tonåren på spinnfiske och minst 15 år för att nå riktigt bra resultat inom gäddfisket, det är Evelina ett bra exempel på, är man en talang så är man – vi andra får nöta och lägga timmar i vattnet – den hårda vägen. Evelina har bra gener att brås på mormor som tog ut henne tidigt i livet, på sjön för att fiska aborre & lägga nät.

Äntligen Evelina Henriksen, nu har isen gått och det är äntligen dags att fiska vårgädda. Var söker du fisken. Vilka olika typer av ”lokaler” söker du av? Grunt, djupt, läsida, syresatt vatten, djuphåla utanför lekvik, stora eller små beten – vad är det som gäller på våren?

Jag vill börja med att berätta att jag bara fiskat gädda i ca 3 år och har extremt mycket kvar att lära, jag ser mig själv som en nybörjare. Jag lär mig nya saker hela tiden och det är fruktansvärt roligt!

Evelina Henriksen med stor gädda
Evelina Henriksen med en skaplig firre som är uppe och kollar omgivningarna ovanför vattenytan.

Jag letar ofta fiskeplatser med hjälp utav flygfoton och sjökort, där letar jag efter grunda marer och vikar.

Jag söker fisken i anslutning till lekvikar. Jag fiskar utanför vikarna på djupkanter, för att inte störa de lekgäddor som redan står på grundrare vatten i viken. Sedan fiskar jag mig sakta in mot viken på de grundare områderna.

Jag föredrar vikar där solen legat på och värmt upp vattnet någon extra grad, men självklart testar jag även andra vikar som ser heta ut!

Jag fiskar mest med mindre beten på våren men testar alla möjliga typer av beten och storlekar tills jag hittar det som fungerar för dagen.

Färgerna varierar och jag brukar testa mig fram även här. Förra våren fiskade jag bra på McPike 18 cm i färgen “Lysrör” och Mcrubber JR i färgen”Papegoja”. Det är kallt i vattnet och väljer då beten som är suspending eller slowsinking för att jag ska kunna fiska långsamt med många och långa vevstopp.

Vad är en bra ståndplats för vårgädda?

I branter utanför lekvikar och även inne på grunt vatten beroende på vatten temperatur. Även i grunda marer och vikar.

Hur vet man vad som är en lekvik, om jag är ny på ett fiskevatten?

Gäddorna leker på grunt vatten i vassvikar och maror. Därför letar jag efter stora grundflak och vikar med mycket växtlighet samt grunda maror när jag fiskar på nya vatten.

Vilka förutsättningar tycker du är bra vid vårfisket? Hur stor roll spelar temperaturskillnaderna under vårfisket i dina hemmavatten?

Jag älskar sol och värme så för mig är soliga, varma dagar absolut bäst då jag fiskar avslappnat. Bästa fisket upplever jag dock vid molnigt väder och lite vind. Om temperaturen sjunker kraftigt upplever jag att fisket kan bli väldigt segt och gäddorna blir inaktiva.

Vad är det för grundtaktiker du använder dig av? (Betestyper, olika sorters hemtagning mm)

På våren väljer jag mindre beten som har en sävlig gång och som inte sjunker för fort. Jag kör även med McMio där jag bytt tailen till en modell större, när jag fiskar den långsamt får jag ändå mycket rörelser från ett litet bete. Jag fiskar hem betet långsamt och gör många och långa vevstopp. Jag växlar både tempo och betestyper då och då för att se om jag kan få en reaktion.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ja det verkar vara en taktik som fungerar, här är en pigg vårgädda uppe för att lägga grunden på brännan inför sommaren.

Om vårfisket går trögt och du är ganska ny som gäddfiskare, hur skall jag tänka inför rundorna, vilka olika taktiker tycker du jag skall varva med?

Förleksfisket är trögt och det gäller att nöta. Variera tempot när du fiskar och testa olika beten. Efterleksfisket är annorlunda, nu ska gäddorna äta upp sig efter leken och brukar vara väldigt hungriga! Då fiskar jag oftast av vikar och branter lite snabbare och hinner då utforska större områden.

Är det någon idé att fiska när leken är igång?

Under leken brukar fisket vara väldigt trögt då gäddorna fokuserar på leken, jag låter dem därför vara ifred och jagar havsöring i stället!

Nöta på samma ställe eller hit & run om det inte ger snabb utdelning?

Vårfiske är trögt fiske. Jag rekommenderar att välja ut några ställen för dagen och sedan nöta på. När leken är över blir det mer hit and run fiske.

IMG_3826
Tålamod är dygd under vårfisket. På med pannbenet och nöt. En varm mössa underlättar då det ibland blir kylslaget på sjön.

Bästa betet på våren om du bara får välja ett?

Då blir det nog en McPike 18 cm i färgen tånglake.

 

McPike Tånglake
Ja gott folk, så här ser den alltså ut – McPike i färgen Tånglake.

 Vårfiske är ju den period på året när de stora damerna är inne på grunt vatten och ”lättast” att komma i kontakt med. Men de är ju såklart känsliga innan och efter lek. Är det något speciellt att tänka på avseende fångstplats, åter-utsättning, hantering i båten eller drillning?

Jag hanterar alltid fisken ytterst varsamt och lugnt. Håva fisken och låt gäddan sedan vila i håven om ni vill ta en bild och eventuellt väga fisken. Använd vågsäck och var snabb med vägning och foto. Mitt mål är att utsätta fisken för minsta möjliga stress.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Den glädjen går inte att ta fel på, efter en hel vinter så är det ju en precis sån här gädda man vill lägga vantarna på, med bra gäddhäng.

Vad tycker du skiljer vårfisket mot sommar eller höstfisket?

Mitt fiske skiljer sig i stora drag på följande sätt, på våren söker jag fisken i anslutning till lekvikar och fiskar mest i skärgården. Under sommaren blir det gäddfiske fram till midsommar, innan laxfebern slår till, då fiskar jag bara i skärgården och söker fisken där strömmingsstimmen finns. På hösten letar jag efter gäddan i anslutning till stora betesstim både i skärgården och älven.

Ja, vad säger man efter det, nu vill man ju ut ännu mer och nöta och praktisera och skrika “fisk” och känna åtminstone ett tunggung innan leken sätter igång.

Vi återkommer med fler sköna intervjuer med grymma gäddfiskare på temat vårfiske.
Till dess: Tjingeling (och flytväst på😉

//Mange, Danne och Peter

Vill du läsa de tidigare inläggen från duktiga fiskeprofiler som delar med sig av sina bästa tips om vårfiske efter gädda så hittar du dem nedan
Vi har redan hunnit ta en prata med en betydande del av den svenska gäddeliten:
Tero Paakki, Jimmy Lindahl, Clas “Svartzonker” ClaessonTomasz “Polski” Andersson, Evelina Henriksen, Niklaus Bauer Jessica Dolk och William Eksell

Direktlänk Facebook hittar du här Direktlänk Youtube hittar du här På Instagram hittar du oss under fiskefuralle.

Föregående artikelVårfiske efter gädda – hur gör Tomasz “Polski” Andersson
Nästa artikelPremiärtur, följare och så mycket karma – Peter & Magnus nöter lekvikar

9 KOMMENTARER

  1. […] Vi började på västkusten hos den fenomenala gäddfiskaren Tero Paakki. Den intervjun hittar du här. Efter det gav vi oss ner till Skåne/Blekinge och den fantastiska Jimmy Lindahl. Den intervju hittar du här. Sedan fortsatte vi oss norrut till Småland/Östergötland och Tomasz “Polski” Andersson som du hittar här. Vi begav oss vidare och fick tips av Evelina Henriksen, hennes tips om vårfisket hittar du här. […]

Comments are closed.