PysselFürAlle – Intern rigg på gummibeten

Kast, inspinning, touch i naten, dra loss betet, fortsätt kastet och betet kommer in med stinger-kroken hängande som en slips rakt ner från betet med bakersta stinger-spiken utdragen. Efter några gäddor på det där grymma gummibetet går det inte längre att få in stingern i betet eftersom betet är helt utslitet och hålet blivit för stort. Känns det igen?

Själv tröttnade jag på att en stor del av kasten gick bort eller kändes ineffektiva pga stingern inte satt där den skulle. Jag fiskar i skärgården ganska grunt och gärna där det är mycket växter så närkontakt med nate, tång och vass är oundvikligt och därmed också att stingerrn “löser” ut med lite för ofta…

Valen med sin interna rigg och två infästningsöglor för olika djupgåenden. På denna har jag tagit steget längre och gjuter in 28 eller 42 grams bly för att kunna fiska tillräckligt djupt
Valen med sin interna rigg och två infästningsöglor för olika djupgåenden. På denna har jag tagit steget längre och gjuter in 28 eller 42 grams bly för att kunna fiska tillräckligt djupt

Jag har de senaste 1,5 säsongerna riggat mina hemgjorda gummibeten i olika modeller: Likaros, Valen och Lupus, med interna, fasta riggar som jag gjuter in. Det har varit mycket framgångsrikt. Det har mitt fiske mer effektivt: Färre kast går bort pga stinger-strul och betena ligger färdigriggade med krokar på. Allt blir snabbare. Mer strulfritt helt enkelt. Samtidigt har jag inte upplevt att krokningsförmågan försämrats alls.

Eftersom jag gjuter mina beten själv upplever jag inte heller det som något problem om fisken skulle slita ut den interna riggen – det kan hända även om jag med de senare varianterna på rigg upplevt det mer sällan. Det är bara att ta med gummit hem, plocka ut riggen, smälta om gummit, räta riggen och göra ett nytt bete.

Jag tänkte med denna film dela med mig om hur jag gått framåt och visa den rigg jag använder just nu för Likaros.

Några tips på vägen om du själv efter sett filmen blir sugen på att gjuta in rigg själv

  1. Se till att du får din interna rigg med huvuddelen av vikten under mitten på betet så att vikten gör att betet inte snurrar. Hur mycket rull du vill ha på betet dikteras av hur högt/lågt du sätter riggen
  2. Se till att riggen är helt rak, eller iaf så rak den kan vara och i centrumlinjen längsled. Annars kommer betet att vilja luta
  3. Intern rigg blir lite tyngre än shallowskruv m stinger så den fiskar lite djupare men inte mycket
  4. Gjuter du av master med skruvöglor i där du vill ha dina öglor – fyll igen hålen med t ex häftmassa. Annars kommer silikonet krypa in och gjuta in din master där.

Bestämmer du dig för att köra – välkommen in i en strulfri värld 😉

Pyssla lugnt

//Magne

Ps. följ gärna oss på våra olika kanaler för att hålla dig uppdaterad

Direktlänk Facebook hittar du här
Direktlänk Youtube hittar du här
På Instagram hittar du oss under fiskefuralle Ds.
Föregående artikelPysselFürAlle – Gäddtexas
Nästa artikelPysselFürAlle – “Ny” lack för hårdbeten – AlumiUV