Resten av gäddfolket var på Värtan cup – och det var inte vi…

I söndags gick Värtan Cup av stapeln. En av landets absolut hetaste prestigetävlingar när det kommer till gäddfiske…..och FiskeFürAlle var INTE på med i uppställningen. Jaha, vad gjorde vi då?

Vi valde helt sonika att fiska vi med, men på andra platser. I detta inlägg kommer du få läsa om vår söndagstur, ur tre perspektiv och tre olika platser.

DANNE:

Själv startade jag söndagen med att vakna ca 23 minuter före tuppen dvs kl 05:00. Jag hade bokat upp att ta med styvfar Håkan på en runda gäddfiske i Mälaren. Precis efter kl 06:00 rullar vi ut på sjön. Det är en mäktig upplevelse att vara helt själv på sjön, solen på väg upp och solstrålarna lyser upp ångan som stiger från vattnet – magiskt.

Förutsättningar för ett bra gäddfiske känns bra. Sommarens fiske kommer inte gå till historien som det bästa fisket direkt. Nu är det svalare i vattnet och lufttrycket är på mer normala nivåer. Vi startar rundan nära hamnen i Väsby. åker tvärs över till andra sidan och starta på en plats som levererat tidigare. Redan på de första kasten får vi kontakt, de är på och nafsar på an Zalt (popcorn) men vill inte riktigt fastna. Efter ytterligare några kast sitter den första för dagen, den hugger på en Buster Jerk (skitmört så klart).

Första nappet utanför Kario
En bra plats med bra förutsättningar för lite sprattel i spöt.

I och med första fisken så steg förhoppningarna om att fisket äntligen lossnat, men det skulle visa sig vara långt mellan nappen denna dag. Vi rullar vidare mot Örstensgrundet, på vägen så testar vi så klart ett antal platser som ser heta ut. Örstensgrundet är en plats med riktigt bra förutsättningar med en brant, grynna och en flad. Här hade  vi stora förhoppningar att vi skulle få fisk, men det ville sig inte riktigt.

 

MANGE:
Fortfarande lite lätt skakig från gårdagskvällen hämtade jag upp Caesar Lures-Micke i bromma kl. 13. Jag har ju inte fått dricka ngt sen en operation i maj så nu fäster en pilsner riktigt bra, och tyvärr känns det även dagen efter. Ja, nu var det inte åkommer från gårdagen det skulle handla om, utan fiske. Målet för dagen var Studsvik/Trosa utanför Nyköping. Micke har haft bra fiske där förr, har bra koll på hot spots och vi har pratat om det tidigare men inte fått till det.

Med Gulan på släp rullade vi en timme söderut mot bröderna Andéns hemmavatten. Väl där hittade vi en fin ramp, fint vattet och fin botten och började fiska direkt utanför hamnen. Jag måste erkänna att jag kände mig rejält naken – min favvohaspelpinne är på förlängning av bakhandtaget så jag hade bara två mulitspön med. Oddsen för strulfritt fiske var höga 🙂 Tur att det bara är tillfälligt😥

Vätskestopp - viktigt att se till att man är på hugget Bra om du ska göra samurajmothugg
Vätskestopp – viktigt att se till att man är på hugget Bra om du ska göra samurajmothugg

Vi började båda med CL-Jerkar. Jag med en Curtis som funkade grymt i Blekinge och Micke med sin McManus han dominerade med sist vi var ute i Mickes vatten. Det tog inte många minuter innan vi båda hade haft påhälsningar som inte fastnade. De var iaf där. Inget landat så ny hot spot. Micke klippte en nästan direkt. Ingen bjässe men fisk i båten. Jag brände något hugg innan jag fick ett riktigt kul hugg på lång lina på min “Finväders-Buster” i färgen “Apelsinen”. För övrigt Magnus van Grovstanäs invitational med i fjol.

Klassiskt Tummen upp med oberöröd Kraftwerk-min. Så glad blev Robot-Mange....
Klassiskt Tummen upp med oberöröd Kraftwerk-min. Så glad blev Robot-Mange….

Vi rullar på och får många missade hugg men inget som vill fastna. Micke har precis som jag en tyngre säsong bakom sig och hade lite uppdämd frustration av brända hugg. Han gick igång med rejäla samurajmothugg och lyckades då landa några sprallisar till. Konstigt nog satt ingen med kroken i munnen. De satt utanför i hvuudet. De bara petade på betena och Micke drog dit dem ändå. Det kom tyvärr också upp flera med bölder. Gäddödem…

Dags igen för lite viktig kunskap från FiskeFürAlle: Ska du bonka och slänga upp en fisk på land pga gäddödem, tro INTE att du kan kasta upp den. Vi har försökt. Om land är 5 m bort KOMMER du missa och träffa vattnet istället. Kast med liten gädda är mycket svårt och eftersom vi praktiserar C&R får vi inte mkt övning 🙂

Sammanfattningsvis landades väl en 6-7 gäddor. Alla verkade vara stöpta i samma form. Korta, tjocka runt 1-2 kg, dålig syn så de missar dragen och kan inte öpppna munnen. Jag fick mersmak. Fina vatten med bra förutsättningar. Kommer vi bara lite mer rätt i säsong så kommer det vara trevligt att vara där. Slutligen så skrattade Micke och lovade att det i nästa batch kommer tas fram en McManus-Jerk i färgen med “2Lax14” med destination min hink. Micke får för mycket övertag med den 🙂

2Lax14 - lätt att komma ihåg eller hur?
2Lax14 – lätt att komma ihåg eller hur?

//Mange

Peter

Sist och inte kortast så blev det bestämt att efter en förmiddag med motorsågen, så fanns det några timmar att äntligen få komma ut och kasta, och kasta och kasta och kasta och kasta och kasa. De senaste 2 gångerna har i princip varit bomrundor, men nu kunde gumman följa med ut, så varför inte slå ihop lite socialt umgänge med hjärtat och favoritsysselsättningen, ja fiske alltså.

Grovstanäs, Furusund, Norrtälje är ju hemmavattnen, men det har ni ju koll på vid det här laget. Det har varit en speciell sommar, riktigt illa har det gått, så suget har inte varit så stort, och man har tappat lite självförtroende när det inte spelar någon roll vad man gör, byter drag som en tog, trollar fram nya som jag tror hotspots, prövar de gamla vanliga ställena som bör ge fångst på i alla fall 2 av 10 ställen, men man kammar noll där med.

Men som den rutinerade tävlingsmänniska som man är så kastar jag ju allt sånt överbord, tar nya tag och ger inte upp, nu är ju hon jag bor med oxå i båten så det gäller ju att låta henne få bästa plats och förtur till slempåkarna. Tyvärr var det 3:e rundan utan ett napp för henne:(

Kaffet var med såklart, ingen tur utan kaffe.
Kaffet var med såklart, ingen tur utan kaffe.

Nystart, samma taskiga förutsättningar, samma gamla ställen – lite vem ger sig först. Mange brukar bara skaka på huvudet åt min envishet, eller som han ibland brukar antyda utan att säga det, dumhet. För så är det – jag kan sitta och vänta på berget rätt länge istället för att gå dit. Tjurig är nog rätt ord.

Den blir allt bra fin på bild min Busterjerk
Den blir allt bra fin på bild min Busterjerk

 

ett moln i sikte, men ingen vind som ni ser på nästa
ett moln i sikte, men ingen vind som ni ser på nästa
bilden visar var man inte skall fiska, kanske kajaka, men inte fiska - bleke
bilden visar var man inte skall fiska, kanske kajaka, men inte fiska – bleke

Vi börjar pelagiskt, tänker att de står nog i gräset på några meters djup, speciellt med den här solen, klara vattnet etc. Och jodå, efter ungefär 25-30 kast mot samma spot med en Svartzonker i firetiger så nog hugger det till, och det går till och med i sidled, ingen rusning uppåt. Tankarna far i huvudet, är det lite större, känns inte tungt men det håller sig där nere, och det är lätt att lura sig, man tror det är litet bara för att det inte är något jättemothugg eller att det plaskar till, rusning etc. Men näe, det är inget stort. Det är det klassiska braxenhugget som visar sig i ytan.okej okej tänk om ändå..

En gädda med ett tydligt ryggbett. Snabbt kroka av i vattnet, ingen större fara skedd, en krok satt ganska ytligt utan att riva upp ett större sår
En gädda med ett tydligt ryggbett. Snabbt kroka av i vattnet, ingen större fara skedd, en krok satt ganska ytligt utan att riva upp ett större sår

 

Jaha det blev inte mer än så, men skönt på nåt sätt, ingen bomrunda den här gången, men ändå inte knäckt koden i hemma vattnen. Håller kontakt med Mange som säger att det kan lossna i nästa vik.

Kör nåt varv runt Marholmen, Spillersboda etc utan en enda kontakt. Och jag erkänner, så bra är jag inte så jag har hela regnbågens kunskaper om att ändra taktik och prova sig fram. ÄR ute alldeles för ofrekvent för att ha fått den känslan ännu. Tänker att jag har fått rätt bra fångstrapporter från en känd vik under sommaren. Kanske skall prova, mellan 1-3 meter, ganska igenväxt. När vi kommer dit så står det en båt i inloppet. Kvällssolen värmer skönt. Men mitt sikte är på skuggan, grunt. Det är där de är, och det knepet har Mange lärt mig, aldrig tidigare tänkt tanken förrän vi var ute förra året under samma förutsättningar.

OCH ÄNTLIGEN HÄNDER DET – ett hugg, ganska snabbt efter nedslag, fett najs, adrenalinpåslag, äntligen äntligen. Efter att ha provat allt som går i hinken så kommer mina tankar till Jakob och att han tagit rätt bra på sin Wingman under våren och sommaren. Så när vi hade en helg i Furusund i våras så tog han en sväng förbi Åkersberga och fick en svartgul (vi är båda gnagare) som jag nu satte på, blyade med 10gram så den kom ner lite och provade att veva in långsamt.

Det var lyckan för den här turen, en fin liten gäddis satt som den skulle, full fart och äntligen en chans att få lite större.

gäddavattnet
Där är den fula men ack så sköna firren
gädda 1
Skönt med lite attityd och action
gädda3
Koncentrerad, leka tandläkare med rostiga redskap ser väl inte alltför bra ut?
bild 2
Stressad, varmt i vattnet så det gäller att få tillbaka den fort som attans. Bra rygg, tippad vikt mellan 2,5-3,5 kg

Så lite behövs det för att få upp suget igen, det är det här man är en sån sucker på. Den där gäddan som man fått slita för. Drömmarna efter att hamna i ett stim nästa tur.

Avslutningsvis så konstaterade vi all tre , Att det kanske är dags att vi åker ut tullsammans i vårt TEAM och upplever de där sköna turerna som vi alltid har. Grabbar är det inte dags snart, kanske till och med ta en semesterdag, göra det där som vi aldrig unnar oss att göra?

Tills dess så kör hårt, glöm inte flytvästen och håll linan blöt

/Peter

 

 

 

Föregående artikelVärtan Cup mässa 2014
Nästa artikelPapegojor och Havsörnar – Furusund en vanlig torsdag