Resten av Manges 2015 : Valar, spötoppar och navelskåderi… Kan det kallas en årskrönika (ish)?

2015 har faktiskt utan tvekan varit det roligaste sportfiskeåret under någonsin. Som du kanske läst i mitt tidigare inlägg så var 2015 fullt av sköna beten. Men det hände en massa annat kul också. Fisket är den extra dimensionen i livet som gör det extra kul. Jag har valt ett aktivt liv med familj, träning och ett jobb som kräver sina timmar och mycket resor så visst önskar man att det fanns mer utrymme för själva fiskandet.

Fiske har blivit mer och mer än livsstil för mig, mycket mer än bara att stå i båten och dänga beten. En fantastisk sysselsättning 24/7. Det är pyssel, fiske (såklart), att träffa sköna människor, hänga med mina bästa vänner och lite skrivande också. Jag har svårt att se att det går att få en bättre mix. Med denna lilla blogg vill vi försöka förmedla lite av den passion, skratt, glädje, ilska och andra känslor som kommer med fisket, kombinerat med lite kunskap och ibland lyckas vi:-). Häng med så ska jag försöka ta er med in i hur det ser på min sida bordet:-)

Jag älskar att pyssla med fiskeprylar, det ger mig någon form av lugn att göra något mer praktiskt med mina små stackars klena kontorsfingrar. Sen tror jag att jag när jag står och pysslar i min lilla skrubb, också ser mig fiska med prylarna och dra gäddis på gäddis. Mentalt fiske liksom – visualisering värren än värsta elit-idrottaren:-D

Året började med att fixa till Gulan och bygga beten. Både Valen och Likaros så dagens ljus. Det var beten jag kände jag saknade i min betesarsenal så då byggde jag dem. Jag ville ha ett ett tyngre swimbait med tail som skulle funka i det djupare fisket i Värtan (och andra platser) och ett större gummibete på 23ish cm med ganska aktiv gång och så blev det.

Jag hade redan mitt bete Ikaros modellerat efter en flygfisk som jag var nöjd med men ville ha en något större storlek och slängigare gång så jag förlängde betet en 3,5-4 cm och gjorde en fyrkantig paddel – kärlek direkt! Jag passade också på att måtta upp för en intern rigg som skulle hålla öglor för att fästa i tafsen samt krokarna. Efter en turs provfiske hittade jag rätt hårdhet i betet och en ny gäddkiller var född!

Likaros i en variant av hot pike. Har gått kanon under fisket. Att ha intern rigg göra livet mycket enklare. Bara att hänga på krokarna
Likaros i en variant av hot pike. Har gått kanon under fisket. Att ha intern rigg göra livet mycket enklare. Bara att hänga på krokarna

Valen var tänkt att fiskas lite som en Bulldawg, att rippa hem den, men med bättre lågfartsegenskaper samt att kunna variera fiskedjupet med hjälp av två infästningsöglor. Även här ville jag ha en intern rigg för krokarna för att slippa strula med stingers som åker ut hela tiden. Jag ville dessutom ha modellen topphälld dvs slippa två-delad injekteringsform. Efter lite tankearbete och fnulade löste jag det.

En val i all sin awesome-ness på väg till en gädda nära dig :-) Provade lite nya tekniker att gjuta gummi. Denna fick en två färgs-effekt. Under ljus ser den silvrig ut och när det är lite mörkare är den grå

En val i all sin awesome-ness på väg till en gädda nära dig 🙂 Provade lite nya tekniker att gjuta och färgsätta gummi. Ett lager silverglitter gav en cool tvåfärgseffekt. Under belysning ser den silvrig ut och när det är lite mörkare är den grå

[wpvideo oVkrwBUI]

Likaros fick sig också ett dopp i drickat. Inte lika fancy… men ändå

[wpvideo QpyXONrs]

Hahaha – jag skulle verkligen vilja se minen på dem runt om dig nu om du sitter på en buss, tåg eller tunnelbana och kollar på videos om betens gång. De undrar nog hur det står till med dig egentligen – men så är ju vi fiskenördar 😀

Dum i huvudet som man är kan man ju inte låta bli att leka lite mer. Jag började fundera på hur det skulle gå att ersätta tailen med ett spinnarblad så jag kunde fiska betet mer som ett vertikalbete. Sagt och gjort – helt plötsligt hade jag också en “bondi-bait”-variant av valen 🙂

"Bondi whale" går riktig coolt i vattnet när man spinner in. Som ett blade-bait i rörelse med framåtlutad rörelse, trycker mycket vatten och vibrerar som 17. Kan väcka döda till liv :-)
“Bondi whale” går riktig coolt i vattnet när man spinner in. Som ett blade-bait i rörelse med framåtlutad rörelse, trycker mycket vatten och vibrerar som 17. Kan väcka döda till liv 🙂 Vertikalar man jiggen så hänger den helt rakt när jag håller den stilla. Vid stora spörörelser dyker den med huvudet först och vid mindre rörelser går den lite i cirklar. Den gör jobbet helt enkelt

Sen fick min kära Gulan – en senapsgul flipper 470s – ett nytt kastdäck för att ackompanjera den nyinköpta Motorguiden. Vilket team de bildat. Grym båt med grym kontroll som vi verkligen hade stor nytta av bl a i Sörmland under ett magiskt fiske.

Passning av kastdäck. Ganska ok
Flipper 470s med kastdäck. Ganska ok passning för att vara från en kontorsråtta tycker jag – eller? Gjorde det tvådelat så man kan ha två längsgående “luckor” så utrymmet under däcket kan fyllas med mat, batterier och annat viktigt
Ett stort kastdäck är bra när man har några stickor med sig:-) Undrar vad denna samlingen kostar egentligen? Kanske inte relevant... ALLA spöna är ju såklart nödvändiga
Ett stort kastdäck är bra när man har några stickor med sig:-) Undrar vad denna samlingen kostar egentligen? Kanske inte relevant… ALLA spöna är ju såklart nödvändiga. En liten kuriosa – Svartzonker McPike du ser där tog en 11,3kgs samma dag som detta foto togs

Ja vad säger man. Efter förra årets anti-klimax i Rügen var det med en hyfsad revanschlusta (hur skriver man det egentligen, hur man än skriver ser det konstigt ut. Äääähhhh. Det får stå som det står) kring fisket. En av de första turerna gick till Blekinge för ett efterlängtat fiske med TN-Lures Tommy Nielsen. Det gick fullständigt åt h-vete med sjunkande båtar, McGyver-lagningar och ingen fisk, MEN en fantastisk stämning i båten. Det visade sig vara den första i en trippel tröga turer jag och Tommy lyckades lägga in i fjol:-D. Så kan det vara men otroligt skön stämning båten… Vill du läsa om den första lite lätt tumultartade turen hittar du den här

Några veckor senare hade vi alla tre fantastiskt fiske där både Peter, Danne och undertecknad lyckades landa metersfiskar över 8kg samma vecka. Jag och Peter hade tillsammans med Mats ett drömfiske i Sörmland och Danne fick landa sin kloss i sitt hemmavatten. Sörmlandsturen var helt overklig. Det är en sådan tur man lever för och lever länge på. Någonstans runt 20 gäddor där 3 vägde mindre än 4kg och 11,3 kg i topp. Synd vi inte kom ut i tid så vi fick ännu mer tid på vattnet. Den turen hittar du här

Ett gäng glada gossar på väg hem från ett löjligt fint fiske
Ett gäng glada gossar på väg hem från ett löjligt fint fiske

Generellt har jag fiskat (för att vara mig) ganska mycket. Inte varje söndag som Peter, men ändå regelbundet. Jag skulle behöva mer tid på vattnet dock för attnå de rejäla topparna men jag lever det livet jag valt – familj, kul jobb m mycket resande och träning. Då får fisketimmarna tyvärr stryka på foten lite men de som blir, blir desto roligare…

Jag har valt att inte förlägga alldeles för många turer till hemmavattnet Värtan i år. Fiskar man inte så ofta så är det skönt att känna hugget, det beroendeframkallande hugget, och sprattel. Då är utmaningen inte lika viktig och Värtan är en utmaning. Men någon tur har det blivit och en skön tur i somras med Mats nya gäddräcer genererade en fin sommarfisk på 108 cm och 7,5 kg eller något. Kul var det iaf att Värtan valde att släppa iväg något av lite vettig storlek. Den turen hittar du här

En rejäl Värtan-madame i Sommarkondis. Synd att hon tog slut lite tidigt efter analfenan. Att fiska på sommaren är en utmaning ochdet gäller att ha allt klart för landningen. Upp, ut m krok, foto och i vattnet för återhämtning innan release
En rejäl Värtan-madame i Sommarkondis. Synd att hon tog slut lite tidigt efter analfenan. Att fiska på sommaren är en utmaning ochdet gäller att ha allt klart för landningen. Upp, ut m krok, foto och i vattnet för återhämtning innan release. Och så den där jäkla sneda kepsen. Alla mina kepsar måste vara sneda, och solglasögonen också för den delen… Det sitter ju alltid snett 🙂

I övrigt har det fiskats både här och där med både kreti och pleti. Jag satt och räknade alla fiskekamrater jag varit i en båt med i år och landade på en 15-20 pers. En del välkända som Peter, Danne, Purra och Lollo och en del nyare bekantskaper som Mats, Johan, Tommy och Björn. Jag har varit lycklig och fått fiska med ett gäng rejält kompetenta fiskare och varje tur har jag känt mig lite bättre, lärt mig något nytt och jag har ALDRIG haft en tråkig stund på någon av dessa turer. Skitsnack, bus, skoj och skratt hela tiden. Så ska det alltid vara i båten… 🙂 Tack alla ni som förgyllt mina stunder på sjön.

Årets stora lärdom är nog att hålla koll på inspinningshastigheten. Jag vet att det finns många som jagar reaktionshugg och fiskar mycket snabbt. Min erfarenhet detta år är dock att jag nog fiskat för snabbt. Så fort jag dragit ner hastigheten och lunkat på har huggen kommit… och snittvikten har blivit klart högre.

Peter, Danne och Jag. Det är vi som är FiskeFürAlle. Vi syns inte så ofta tillsammans eftersom vi alla är blyga och introverta men här fick vi (nästan) med alla på bild
Peter, Danne och Jag. Det är vi som är FiskeFürAlle. Vi syns inte så ofta tillsammans eftersom vi alla är blyga och introverta men här fick vi (nästan) med alla på bild

Bloggen ja… Den rullar på – vi fortsätter som vi gjort innan. Vi skriver om det vi tycker är kul, intressant och spännande. Har vi inte koll på det så snackar vi med någon som har det. Det har hänt otroligt mycket där och det verkar vara en eller två som gillar det. Stort tack till er som orkar läsa våra alster och ibland även kommer med glada tillrop. Det betyder mycket. I år har vi varit på sportfiskemässan, starta insta och facebook-konto, gjort en massa inlägg och intervjuer. Sen har jag börjat leka lite med rörligt. Efter att ha skaffat en GoPro och en waterwolf måste man ju testa eller hur. Testobjektet fick valen som fick en “Hollywood pastisch” med en lite ironisk trailer. Den verkade funka. Jag säljer ju inga beten och har ingen ambition att göra det heller. Men det var många som hörde av sig och ville köpa :-). Glädjande att betet verkade attraktivt. Kanske blir mer tokroligheter m rörligt sen?

[wpvideo IBsXQPyh]

Vi är väldigt glada för och lite extra stolta över våra favorit-beten i FFA-specialfärger – tack ni som velat göra custom-beten: Eastfield, TN, Caesar Lures och snart också Pigg King. Ni är sköna allihop med otrolig kunskap och grymma beten. Nu kan vi göra det i våra egna kläder också!

Årets roligaste inlägg var serien om höstfisket där ett gäng riktigt grymma gäddfiskare öppnade upp ordentligt och berättade om hur de tänker och resonerar. Vi var otroligt stolta att få möjligheten att dela er kunskap. Tack Evelina, Tomasz, Jessica, William, Nicklas, Johan och Jimmy! Vilken insikter ni delgett oss! Länk till vår summering där du också hittar länkar till alla intervjuer hittar du här

Tomasz "Polski" Andersson med en mäktig gädd och en mäktig mössa. Respekt!
Tomasz “Polski” Andersson med en mäktig gädd och en mäktig mössa. Respekt!

Vi känner lite extra för vår hobby och att få in nya generationer i vår värld. Vi hoppas vår utlottning tillsammans med TN-Lures, där vi skickade ut totalt 65 beten kvalitetsbeten, en stor del handgjorda, till 14 glada unga sportfiskare kommer vara en hjälp på vägen. May the pike be with you och rejäla skitfisken. Nästa år ska vi se hur vi kan stötta och behålla ännu fler unga krafter i vår underbara värld.

Socialt

Det börjar kännas som om fisket och fiskevännerna mer och mer tar över mitt sociala liv. Bara kolla på mitt egna FB-flöde. Det är fiske, fiskar, spön och beten om vartannat och messenger och whatsapp plingar stup i kvarten. Härligt. Och det är inte bara på sociala media. Det har blivit både en och två fiskerelaterade kalla drycker med tillhörande intelligent snack. Älskar det. Så kul att ha något gemensamt att dela med så många sköna människor.

Det bästa som finns - att hänga med andra galningar. Danne ger sig redo för ett rejält mothugg - och det måste man göra med putande rumpa!
Det bästa som finns – att hänga med andra galningar. Danne ger sig redo för ett rejält mothugg – och det måste man göra med putande rumpa!

Det är tydligen inte bara jag som kan nörda ner mig fullständigt och gotta runt i det. Och att ha så många hjälpsamma kända och okända människor några knapptryck bort. Ni betyder otroligt mycket. Tack allihop – fortsätt vara sköna, glada och sprida er passion.

Passade även på att delta i Västervik Pike-open trots att jag inte är en fan av tävlingar. Det är inte för jag tycker att tävlingar är fel i sig. Det är mer att jag är fel i tävlingar… Jag gillar att fiska, snacka och njuta. Inte stå och bli stressad och förbannad i en testosteronstinn “mäta-längden” tävling. Inte min grej bara. För er som gillar det – respekt. Oj nu kom jag off-topic igen. Det jag skulle säga var att jag ställde upp för det sociala, att fiska med min Rügen-buddy Johan och hans bror. Sen råkade jag träffa lite kända ansikten också 🙂

Kungen Claes "Svartzonker" Claesson - tack för du finns!
Kungen Claes “Svartzonker” Claesson – tack för du finns!

Sen blev jag kompis med en spötrollkarl – Björkizz och har förstått ett och annat om våra kära påkar och hur de fixas. Numera inser jag att livet för åskledaren absolut inte är över för att det har gått en flaga och man kan fixa till det mesta. Sen råkar Björkizz vara sjukt trevlig också – det gör inte ont… Lite om att fixa till sina spön kan du läsa om här

Skulle jag tycka jag saknar något så är det kanske att det är lite för få tjejer i den härliga fiske-communityn. Vi får väl alla hjälpas åt att ta bort de trösklar som finns för att alla ska vilja vara med. Vet inte vad som krävs men jag lovar att jag kommer jobba stenhårt för att få mina dottrar “hooked” 🙂

Kör hårt mina vänner – må fiskegudarna vara med dig 2016! Och glöm inte flytväst

//Mange

Föregående artikel2015 – en kärleksaffär med handbyggda beten och dess skapare
Nästa artikelGäddfiske på vintern – Kolla in Winter Pike Saga